Följ oss

Nyheter

Håll koll på fastighetssektorn i sommar

Publicerad

den

Håll koll på fastighetssektorn i sommar Många investerare väljer att öka sin likviditet inför sommarens ledighet, men det kan vara en bra ide att hålla koll på

Håll koll på fastighetssektorn i sommar Många investerare väljer att öka sin likviditet inför sommarens ledighet, men det kan vara en bra ide att hålla koll på fastighetssektorn i sommar. Detta gäller både aktier i enskilda fastighetsbolag och tillhörande börshandlade fonder, när REITs, Real Estate Investment Trusts, blir den nya sektorn i det stora referensindexet S&P 500.

Från och med september 2016 kommer inte S & P och MSCI längre att klassificera REITs som en komponent i finanssektorn utan kommer istället att låta fastigheter hamna i en egen sektor under Global Industry Classification Standard. Ändringarna i S & P 500-indexet kommer att genomföras efter stängningsdags den 16 september 2016. Förändringarna kommer att påverka hur sektorinvesterare. Det finns bedömare som tror att mer än 100 miljarder dollar kommer att re-allokeras när fondförvaltare omfördelar sina tillgångar som ett svar på den nya sektorn och för att de skall kunna följa sitt placeringsreglemente.

Inga avvikelser tillåts

I allmänhet tillåts inte fondförvaltarna att avvika alltför mycket från sin jämförelseindex när det gäller hur mycket kapital de allokerar till en enskild sektor. Detta betyder att en stor del av dessa förvaltare kommer att tvingas öka sitt ägande REITs när fastigheter blir en egen sektor.

Aktieteamet på den amerikanska investmentbanken Jefferies har räknat ut att den genomsnittliga amerikanska fondförvaltaren har en undervikt i fastighetssektorn som uppgår till 3,3 procent i förhållande till jämförelseindexet S&P 500. Samma undersökning visar att varje procents undervikt motsvarar en potentiell investering på 47 miljarder dollar. Förklaringen till denna undervikt är enkel. fastigheter har historiskt sett betraktats som en del av finanssektorn, varför många förvaltare valt att negligera dem och istället fokuserat på en övervikt i bankaktier. Det kan således vara värt att hålla koll på fastighetssektorn i sommar eftersom de stora förvaltarna tvingas köpa fastigheter under året. En del kommer börja redan innan september, andra köper först under hösten.

Historiskt sett har fondförvaltare varit försiktiga med att köpa REITs, speciellt sådana som direktinvesterar i olika fastigheter. Det beror på att detta tillgångsslag är skyldigt att betala ut en stor del av sina vinster i form av utdelning. För att kunna växa måste därför en REIT ofta göra nyemissioner, något som leder till en viss utspädning vilket inte alltid uppskattas av fondförvaltare och andra typer av investerare. Vissa REITs har också en låg likviditet, något som kan göra det svårt att köpa och sälja andelarna.

Ett stort utbud för ETF-investerare

För ETF-investerare finns det ett stort antal REIT-relaterade alternativ, till exempel

som är de mest populära börshandlade fonderna med fokus på detta segment. VNQ ger i skrivande stund en direktavkastning på 4,21 procent, medan RWR gett 3,62 procent och IYR 4,09 procent. Alla siffrorna mätt i dollar då dessa börshandlade fonder noteras i USA och således handlas i USD.

I väntan på att den nya REIT klassificering skall börja gälla har State Street Global Advisor i oktober 2015 lanserat Financial Services Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLFS) och Real Estate Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLRE), samtidigt som denna förvaltare också har den betydligt bredare börshandlade fond som heter Financial Services Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF).

Real Estate Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLRE) kommer att försöka återspegla resultatet av Real Estate Select Sector Index, som omfattar företag som arbetar med fastighetsförvaltning och fastighetsutveckling och REITs, exklusive bostads REITs. Det underliggande indexet har en direktavkastning på 3,30%.

Financial Services Select Sector SPDR Fund (NYSEArca: XLFS) kommer att försöka återspegla utvecklingen för Financial Services Select Sector Index, som replikerar utvecklingen för företag som arbetar med diversifierade finansiella tjänster, försäkringar, till exempel banker, kapitalmarknadsföretag, konsumentlån, sparkassor, hypotekslån-, finansiella REITs och bostads-REITs. Den underindex har en direktavkastning på 1,91 procent.

Vanguard REIT ETF (NYSEArca: VNQ)

Den här börshandlade fonden har som mål att ge en hög utdelningar på bekostnad av en måttlig långsiktig kapitaltillväxt genom att spåra resultatet av ett jämförelseindex som mäter utvecklingen för börsnoterade aktier i fastighetsinvesteringsbolag, så kallade REITs.

Fonden använder en indexerings- och investeringsinriktning som följer utvecklingen för MSCI US REIT Index. Indexet består av aktier i börsnoterade aktier i fastighetsinvesteringsbolag (känd som REIT). Fonden försöker att replikera index genom att investera alla eller väsentligen alla, av sina tillgångar i aktier som ingår i detta index.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IBC9 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen

Publicerad

den

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 811 miljoner euro under förvaltning. IBC9 ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBC9?

Diversifierad exponering mot obligationer med kreditbetyg under investeringsgrad (känd som högavkastande obligationer)

Direktinvesteringar i företagsobligationer inom alla sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Utvecklad marknadsexponering med hög avkastning

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av högavkastande företagsobligationer från emittenter på utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

iBoxx® Global Developed Markets Liquid High Yield Capped-index följer den globala utvecklade högavkastande företagsmarknaden.

Handla IBC9 ETF

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBC9
Stuttgart Stock ExchangeEURIBC9
Borsa ItalianaEURHYLD
London Stock ExchangeUSDHYLD
London Stock ExchangeGBPIGHY
SIX Swiss ExchangeCHFHYLD
XETRAEURIBC9

Största innehav

EmittentVikt (%)
FORD MOTOR CREDIT COMPANY LLC2.45
CENTENE CORPORATION2.16
OCCIDENTAL PETROLEUM CORPORATION1.60
SPRINT LLC1.50
HCA INC1.50
TEVA PHARMACEUTICAL FINANCE NETHERLANDS III BV1.43
TELECOM ITALIA SPA1.36
VODAFONE GROUP PLC1.23
T-MOBILE USA INC1.20
ONEMAIN FINANCE CORP1.19

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FAMMWF ETF investerar i finansiella företag från hela världen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Den totala kostnadskvoten är 0,38 % per år. Fonden replikerar syntetiskt det underliggande indexets utveckling med en swap. ETF har varit aktiv i mindre än 1 år och är skattemässigt hemvist i Irland.

Strategi

MSCI World Financials ESG Leaders-index spårar finanssektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Information

Fondens investeringsmål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att spåra resultatet för MSCI World Financials ESG Leaders Index (”Referensindex”, som beskrivs nedan under underrubriken ”Beskrivning av referensindex”) samtidigt som den minimerar så långt det är möjligt tracking error mellan fondens och referensindexets resultat.

Handla FAMMWF ETF

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFAMMWF

Fortsätt läsa

Nyheter

HIUA ETF erbjuder en islamisk investeringssyn på amerikanska företag höga ESG poäng

Publicerad

den

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF är en mycket liten ETF med 4 miljoner GBP-tillgångar under förvaltning. ETF:n är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

MSCI USA Islamic ESG Universal Screened-index spårar de ledande aktierna på den amerikanska marknaden, som följer Shariahs investeringsprinciper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Handla HIUA ETF

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHIUS
London Stock ExchangeUSDHIUA

Fortsätt läsa

Populära