Följ oss

Nyheter

Sydkoreansk ETF kan vara ett verktyg för att satsa inför en won intervention

Publicerad

den

Sydkoreansk ETF kan vara ett verktyg för att satsa inför en won intervention

Bland valutahandlarna går diskussionerna varma om att Bank of Korea kommer att ingripa i syfte att göra ett försök att försvaga landets valuta, wonen, en av årets toppresterande tillväxtmarknadsvalutor. Vi har tidigare skrivit om Sydkorea under rubriken Är detta den enda säkra ekonomin som finns kvar . Om det verkligen är så att Bank of Korea har för avsikt att försvaga wonen kan en nystartad sydkoreansk ETF kan vara ett verktyg för att satsa inför en Won intervention, nämligen WisdomTree Korea Hedged Equity Fund (NasdaqGS: DXKW).

WisdomTree Korea Hedged Equity Fund erbjuder ett valutahedgat alternativ för de placerare som vill ha en exponering mot Asiens fjärde största ekonomi.

Tidigare i veckan berättade den sydkoreanska finansministern Hyun Oh Seok för pressen att Bank of Korea håller ett vakande öga på wonen i ett försök att skydda landets exportörer rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Tre aktier svarar för 30 procent

Större sydkoreanska exportföretag som Samsung, Hyundai Motors och Kia Motors är de tre aktier som tillsammans svarar för mer än 30 procent av iShares MSCI South Korea Capped ETF’s (NYSEArca: EWY) vikt. EWY har mer än 4,4 miljarder USD i tillgångar under förvaltning vilket gör EWY till den i särklass största Sydkoreanska ETFen, men det är inte en valutasäkrad ETF vilket kan komma att leda till en oönskad riskexponering.

En eventuell försvagning av wonen kan komma att vara aktuell av flera orsaker. För det första, har valutan blivit betydligt starkare i år då många investerare har sökts sig till aktier och börshandlade fonder med exponering i tillväxtmarknader har ett överskott i sin bytesbalans. Det betyder att dessa investerare sålt marknader som till exempel Indonesien till förmån för marknader som Sydkorea som har ett handelsöverskott och inte är beroende av extern global finansiering.

DXKW har några saker gemensamt med den mycket populära WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DXJ). Båda ETFerna följer aktier i avancerade, exportberoende asiatiska länder och båda är konstruerade för att investerarna skall kunna dra nytta av svagare valutor i dessa länder.

Världens femtonde största ekonomi

Sydkorea är världens 15: e största ekonomi och den tredje största aktiemarknaden i länderna kring Stilla havet och är den 7: e största exportör och den 10: e största importör i världen, enligt WisdomTree analysschef Jeremy Schwartz, vilket har lett till en debatt huruvida landet är en tillväxtekonomi eller en utvecklad ekonomi. En begränsad konvertibel won ses som den viktigaste orsaken till att Sydkorea inte klassificeras som en utvecklad ekonomi.

DXKW har en tung exponering mot exportintensiva branscher som industri-, sällanköpsvaror och teknik som tillsammans står för över 45 % av denna börshandlade fonds vikt. Fonden har stigit en tiondels procent sedan dess debut i november.

WisdomTree Korea Hedged Equity Fund
USDKWN

Valutaparet USDKWN, källa Stockletter.se

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.