Följ oss

Nyheter

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna

Publicerad

den

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna. När det gäller att investera, är det alltid bäst att kunna göra det med facit i handen och med en perfekt syn på marknaden. Genom åren har vi emellertid sett alltför många tillfällen när ”kunde ha” och ”borde ha” fått styra när det gäller portföljallokeringar. Det har i alltför många fall lett till att investerarna gått miste om alltför stora vinster och istället drabbats av betydande förluster. Det finns emellertid situationer där investerare kan dra en suck av lättnad att de inte behöll vissa positioner till slutet.

Nedan visar vi de tio värsta ETF-affärerna genom tiderna, förhoppningsvis kan du se tillbaka och säga att du inte varit med till slutet i någon av dessa börshandlade fonder.

10. QQQ bubblan som brast

Det sena 90-talet såg en teknik vurm när aktiemarknaden nådde aldrig tidigare sedda toppar och Nasdaq småningom noterade en all-time high som detta index ännu inte varit i närheten av.
Stämningsläget var hausse och det var en köpfrenesi i aktiemarknaden vilket gjorde QQQ (QQQ) (sedan ”QQQQ”) till det hetaste på marknaden. Den som köpte denna börshandlade fond på toppen den 27 mars 2000 för 117,75 USD gjorde det vid fel tillfälle.

Den 10 februari 2002 handlades QQQ till en rekordlåg nivå på 20,06 USD, vilket gör att denna börshandlade fond förlorat nästan 83 % av sitt värde. Den som fortfarande äger denna börshandlade fond har tappat mer än 30 procent av sin investering.

ETFMISSTAG10


9. XHB en annan bubbla

En annan av de största bubblorna att infektera ETF-marknaden var upptakten på bostadsmarknaden i mitten av 2000-talet. Bostadsmarknaden i USA var ännu en tillgångsklass som skapade jubel och gav många en känsla av falsk osårbarhet. Uppköpsfrenesi ledde till att SPDR Homebuilders ETF noterade en all time high notering på 42,17 USD den 17 mars 2006, inte långt efter starten av denna fond.

Fonden skulle senare drabbas av en korrigering, följt av en period där det verkade som den åter var på väg tillbaka på rätt spår, men istället följdes av en explosion av bubblan och en kollaps för denna ETF.

Hade du köpte XHB på sin all-time high, skulle du ha förlorat cirka 81 % per den 9 mars 2009, när denna börshandlade fond handlades till en rekordlåg nivå på 7,80 USD. Hade du hållit denna ETF fram till idag hade positionen ändå gett en förlust på 27 %.

ETFMISSTAG9

8. Allt är inte guld som glimmar

Den senare delen av 2011 såg vi hur guld slog sin all-time high, det verkade som denna råvara var ostoppbar. Det var hausse kring guldet och det verkade inte finnas något gräns för hur högt priset skulle gå, något som kom att hjälpa SPDR Gold Trust (GLD) att bli den största ETFem i världen.

Att köpa på dessa nivåer var sett i efterhand inte tillrådligt, GLD noterade en all time high på 184,59 USD den 23 augusti 2011 och har varit en besvikelse sedan dess.

Hade du köpte GLD på sin all-time high, skulle du vara ner drygt 31 % för närvarande. GLD ser att komma att rapportera sitt allra första negativa kalenderåret 2013.

ETFMISSTAG8

7. Ekonomi i ett utbrott

Före kollapsen av Lehman, hade den finansiella sektorn njutit av en nästan fem år lång bull-run. Det gjorde Financial Select Sector SPDR (XLF) till en av de hetaste börshandlade fonderna på marknaden vid den tidpunkten. XLF noterade en imponerande all-time high på 38,02 USD den 1 juni 2007 då saker och ting började vända söderut, något som kulminerade i samband med kollapsen av Lehman.

Hade du köpt XLF på topp, du skulle förlorat nästan 84 % när fonden noterade sin all-time low på 6.18 USD och fortfarande i dag är kursfallet 45 procent.

ETFMISSTAG7

6. En hård smäll i mjuka råvaror

Bomull är en av de mest populära ”softs” eftersom det är en ganska volatil råvara där även de dagliga rörelserna kan vara betydande.

Därför är Dow Jones-UBS Cotton Total Return Sub-Index ETN (BAL) en favorit bland råvaruhandlare. BAL och bomull hade en massiv uppgång från 2010 till början av 2011, där BAL sitt historiska all time high på 111,00 USD den 17 februari 2011.

Därifrån har det varit rena störtloppet och den som köpte BAL på all time high, när både marknaden och analytikerna var haussade till den underliggande råvaran bomull, har sett sitt kapital minska med 56 procent i dag.

ETFMISSTAG6

5. Volatilt i TVIX

Daily 2x VIX Short-Term ETN (TVIX) är en av de mest volatila börshandlade fonder i världen, eftersom det är känt för sina vilda dagliga rörelser. Flera handlare använder fonden för att spekulera om ekonomiska nyheter och meddelanden och det finns de som har gjort en extrema vinster med hjälp av denna börshandlade fond, men en lång rad andra aktörer har bränts. I början av 2012 fanns det en tvådagarsperiod då TVIX fick se sin kurs slaktas.

Onsdagen den 21 mars 2012 stängde fonden på 14,43 USD för att sedan stänga på 10,20 dagen efter och falla till 7.16 dagen efter detta fredagen den 23 mars 2012.

Det sista slaget kom följande måndag, då denna ETF stängde på 5,88 USD. Allt-i-alla, alla som var lång TVIX under dessa tre dagar såg sin position förlora nästan 60%, allt beroende på en intressant nyans som orsakade fonden att handlas.

4. En blow out i råolja

Under 2008 var priset på ett fat olja skyhögt, vilket fick många att oroa sig för de långsiktiga konsekvenserna för ekonomin. Vid den tiden var handlare och investerare som galna i United States Oil Fund (USO), en ETF det skulle nå sin all-time high på 117,48 USD den 14 juli 2008.

Kort därefter började oljepriser falla kraftigt och har ännu inte nått den nivån. Hade du köpte USO på topp, skulle du ha tappat cirka 70 procent idag.

ETFMISSTAG4

3. UNG: s aldrig sinande elände

United States Naural Gas Fund (UNG) är bland de mest populära ETF: er i världen men dt har det också varit en av de sämsta. Fonden har varit på det bittra slutet av stigande naturgasproduktion och sjunkande priser, vilket gör den till en av de sämsta börshandlade fonder genom tiderna. UNG hade en run-up under 2008, liknande USO, och nådde en topp den 1 juli 2008 kring 507,84 USD (justerat). Justeringen har varit nödvändig för att UNG har gjort flera omvända splittar i syfte att undvika att kursen skulle bli alltför låg.

Hade du köpte in på UNG topp, skulle du ha förlorat cirka 96 % idag.

ETFMISSTAG3

2. VXX hade aldrig en chans

S & P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX) debuterade strax efter kraschen 2008 och efter det att mycket av volatiliteten avtagit. Det var den femåriga tjurrusningen i större aktier som följde som förstörde fonden. Det bör noteras att VXX första hand betecknas som ett instrument för handel och inte är tänkt att hållas på lång sikt, men det finns många stadig björnar där ute som trodde marknaderna inte hade en chans under 2009.

Hade du köpt VXX på den första handelsdagen, skulle du ha förlorat 99 % av din investering eftersom fonden har trendat mestadels rakt ner (med undantag för några korta anfall av volatilitet) under hela sitt liv.

ETFMISSTAG2

1. Affären du hoppas du inte missade

Ibland är de sämsta affärer de affärer du inte gör. Så är fallet med SPDR S & P 500 ETF (SPY). Efter kraschen 2008 hädade många investerare att det skulle komma en ”dubbel dip recession” och varnade för att det skulle bli ännu värre.

Genom åren har många som suttit på sidlinjerna för att undvika förlusterna och sett den sämsta ETF-affären genom tiderna passera. Genom åren har många underhålls denna känsla tittar förlusterna rack upp på åskådarplats. Det sämsta ETF affären som någonsin gjorts var att inte köpa SPY 2009.

Sedan denna börshandlade fond noterade en botten på 68,11 USD den 3 september 2009 har den endast stannat till ett fåtal tillfällen för att ladda ytterligare krafter inför den fortsatta uppgången. SPY har rusat med mer än 150 procent sedan sin bottennotering i september 2009.

ETFMISSTAG1

GLD, QQQ, SPY, UNG, VXX, De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna,

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära