Följ oss

Nyheter

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna

Publicerad

den

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna

De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna. När det gäller att investera, är det alltid bäst att kunna göra det med facit i handen och med en perfekt syn på marknaden. Genom åren har vi emellertid sett alltför många tillfällen när ”kunde ha” och ”borde ha” fått styra när det gäller portföljallokeringar. Det har i alltför många fall lett till att investerarna gått miste om alltför stora vinster och istället drabbats av betydande förluster. Det finns emellertid situationer där investerare kan dra en suck av lättnad att de inte behöll vissa positioner till slutet.

Nedan visar vi de tio värsta ETF-affärerna genom tiderna, förhoppningsvis kan du se tillbaka och säga att du inte varit med till slutet i någon av dessa börshandlade fonder.

10. QQQ bubblan som brast

Det sena 90-talet såg en teknik vurm när aktiemarknaden nådde aldrig tidigare sedda toppar och Nasdaq småningom noterade en all-time high som detta index ännu inte varit i närheten av.
Stämningsläget var hausse och det var en köpfrenesi i aktiemarknaden vilket gjorde QQQ (QQQ) (sedan ”QQQQ”) till det hetaste på marknaden. Den som köpte denna börshandlade fond på toppen den 27 mars 2000 för 117,75 USD gjorde det vid fel tillfälle.

Den 10 februari 2002 handlades QQQ till en rekordlåg nivå på 20,06 USD, vilket gör att denna börshandlade fond förlorat nästan 83 % av sitt värde. Den som fortfarande äger denna börshandlade fond har tappat mer än 30 procent av sin investering.

ETFMISSTAG10


9. XHB en annan bubbla

En annan av de största bubblorna att infektera ETF-marknaden var upptakten på bostadsmarknaden i mitten av 2000-talet. Bostadsmarknaden i USA var ännu en tillgångsklass som skapade jubel och gav många en känsla av falsk osårbarhet. Uppköpsfrenesi ledde till att SPDR Homebuilders ETF noterade en all time high notering på 42,17 USD den 17 mars 2006, inte långt efter starten av denna fond.

Fonden skulle senare drabbas av en korrigering, följt av en period där det verkade som den åter var på väg tillbaka på rätt spår, men istället följdes av en explosion av bubblan och en kollaps för denna ETF.

Hade du köpte XHB på sin all-time high, skulle du ha förlorat cirka 81 % per den 9 mars 2009, när denna börshandlade fond handlades till en rekordlåg nivå på 7,80 USD. Hade du hållit denna ETF fram till idag hade positionen ändå gett en förlust på 27 %.

ETFMISSTAG9

8. Allt är inte guld som glimmar

Den senare delen av 2011 såg vi hur guld slog sin all-time high, det verkade som denna råvara var ostoppbar. Det var hausse kring guldet och det verkade inte finnas något gräns för hur högt priset skulle gå, något som kom att hjälpa SPDR Gold Trust (GLD) att bli den största ETFem i världen.

Att köpa på dessa nivåer var sett i efterhand inte tillrådligt, GLD noterade en all time high på 184,59 USD den 23 augusti 2011 och har varit en besvikelse sedan dess.

Hade du köpte GLD på sin all-time high, skulle du vara ner drygt 31 % för närvarande. GLD ser att komma att rapportera sitt allra första negativa kalenderåret 2013.

ETFMISSTAG8

7. Ekonomi i ett utbrott

Före kollapsen av Lehman, hade den finansiella sektorn njutit av en nästan fem år lång bull-run. Det gjorde Financial Select Sector SPDR (XLF) till en av de hetaste börshandlade fonderna på marknaden vid den tidpunkten. XLF noterade en imponerande all-time high på 38,02 USD den 1 juni 2007 då saker och ting började vända söderut, något som kulminerade i samband med kollapsen av Lehman.

Hade du köpt XLF på topp, du skulle förlorat nästan 84 % när fonden noterade sin all-time low på 6.18 USD och fortfarande i dag är kursfallet 45 procent.

ETFMISSTAG7

6. En hård smäll i mjuka råvaror

Bomull är en av de mest populära ”softs” eftersom det är en ganska volatil råvara där även de dagliga rörelserna kan vara betydande.

Därför är Dow Jones-UBS Cotton Total Return Sub-Index ETN (BAL) en favorit bland råvaruhandlare. BAL och bomull hade en massiv uppgång från 2010 till början av 2011, där BAL sitt historiska all time high på 111,00 USD den 17 februari 2011.

Därifrån har det varit rena störtloppet och den som köpte BAL på all time high, när både marknaden och analytikerna var haussade till den underliggande råvaran bomull, har sett sitt kapital minska med 56 procent i dag.

ETFMISSTAG6

5. Volatilt i TVIX

Daily 2x VIX Short-Term ETN (TVIX) är en av de mest volatila börshandlade fonder i världen, eftersom det är känt för sina vilda dagliga rörelser. Flera handlare använder fonden för att spekulera om ekonomiska nyheter och meddelanden och det finns de som har gjort en extrema vinster med hjälp av denna börshandlade fond, men en lång rad andra aktörer har bränts. I början av 2012 fanns det en tvådagarsperiod då TVIX fick se sin kurs slaktas.

Onsdagen den 21 mars 2012 stängde fonden på 14,43 USD för att sedan stänga på 10,20 dagen efter och falla till 7.16 dagen efter detta fredagen den 23 mars 2012.

Det sista slaget kom följande måndag, då denna ETF stängde på 5,88 USD. Allt-i-alla, alla som var lång TVIX under dessa tre dagar såg sin position förlora nästan 60%, allt beroende på en intressant nyans som orsakade fonden att handlas.

4. En blow out i råolja

Under 2008 var priset på ett fat olja skyhögt, vilket fick många att oroa sig för de långsiktiga konsekvenserna för ekonomin. Vid den tiden var handlare och investerare som galna i United States Oil Fund (USO), en ETF det skulle nå sin all-time high på 117,48 USD den 14 juli 2008.

Kort därefter började oljepriser falla kraftigt och har ännu inte nått den nivån. Hade du köpte USO på topp, skulle du ha tappat cirka 70 procent idag.

ETFMISSTAG4

3. UNG: s aldrig sinande elände

United States Naural Gas Fund (UNG) är bland de mest populära ETF: er i världen men dt har det också varit en av de sämsta. Fonden har varit på det bittra slutet av stigande naturgasproduktion och sjunkande priser, vilket gör den till en av de sämsta börshandlade fonder genom tiderna. UNG hade en run-up under 2008, liknande USO, och nådde en topp den 1 juli 2008 kring 507,84 USD (justerat). Justeringen har varit nödvändig för att UNG har gjort flera omvända splittar i syfte att undvika att kursen skulle bli alltför låg.

Hade du köpte in på UNG topp, skulle du ha förlorat cirka 96 % idag.

ETFMISSTAG3

2. VXX hade aldrig en chans

S & P 500 VIX Short-Term Futures ETN (VXX) debuterade strax efter kraschen 2008 och efter det att mycket av volatiliteten avtagit. Det var den femåriga tjurrusningen i större aktier som följde som förstörde fonden. Det bör noteras att VXX första hand betecknas som ett instrument för handel och inte är tänkt att hållas på lång sikt, men det finns många stadig björnar där ute som trodde marknaderna inte hade en chans under 2009.

Hade du köpt VXX på den första handelsdagen, skulle du ha förlorat 99 % av din investering eftersom fonden har trendat mestadels rakt ner (med undantag för några korta anfall av volatilitet) under hela sitt liv.

ETFMISSTAG2

1. Affären du hoppas du inte missade

Ibland är de sämsta affärer de affärer du inte gör. Så är fallet med SPDR S & P 500 ETF (SPY). Efter kraschen 2008 hädade många investerare att det skulle komma en ”dubbel dip recession” och varnade för att det skulle bli ännu värre.

Genom åren har många som suttit på sidlinjerna för att undvika förlusterna och sett den sämsta ETF-affären genom tiderna passera. Genom åren har många underhålls denna känsla tittar förlusterna rack upp på åskådarplats. Det sämsta ETF affären som någonsin gjorts var att inte köpa SPY 2009.

Sedan denna börshandlade fond noterade en botten på 68,11 USD den 3 september 2009 har den endast stannat till ett fåtal tillfällen för att ladda ytterligare krafter inför den fortsatta uppgången. SPY har rusat med mer än 150 procent sedan sin bottennotering i september 2009.

ETFMISSTAG1

GLD, QQQ, SPY, UNG, VXX, De tio värsta ETF-affärerna genom tiderna,

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära