Följ oss

Nyheter

Ökad legitimitet för Bitcoin, när kommer en ETF?

Publicerad

den

Ökad legitimitet för Bitcoin, när kommer en ETF?

Ökad legitimitet för Bitcoin, när kommer en ETF? Nyligen meddelade representanter för det amerikanska justitiedepartementet och Securities and Exchange Commission (SEC) den amerikanska senatens kommitté för Homeland Security att Bitcoins, den kontroversiella digitala valutan är ett ledande finansiellt verktyg.

Enligt sajten bitcoinschart.com finns det i dag drygt 12 miljoner Bitcoins i omlopp, med ett aggregerat marknadsvärde på 6,55 miljarder dollar vilket gör att värdet med råge överstiger det på börsnoterade företag som till exempel YELP.

Den digitala valutans snabba appreciering i kombination med ordflöde från tillsynsmyndigheter som verkar för att legitimera valutans kan betyda idén om en Bitcoin ETF inte är så fantasifullt som tidigare trots.

Tidigare i år meddelade tvillingarna Winklevoss, kända för sin inblandning i Facebook, att de hade lämnat in planer på att starta en ETF som skulle replikera utvecklingen av Bitcoins, Winklevoss Bitcoin Trust. Dokumenten innehöll emellertid ingen tickerkod, ingen Total Expense Ratio eller något lanseringsdatum vilket indikerar att det kanske inte är så nära förestående som tidigare har trotts.

Idén om möjligheten att lansera en Bitcoin för ETF har mött ett motstånd, framförallt på grund att motståndarna har sagt att valutan varit icke-transparant och handlas på en oreglerad marknad. Om SEC erkänner Bitcoin som en valuta så är det ett stort steg framåt.

Vissa investerare önskar förmodligen en Bitcoin ETF fanns tillgänglig i januari när valutan handlades under 14 USD. I skrivande stund handlas valutaparet Bitcoin/USD, BTC/USD över 800 USD.