Följ oss

Nyheter

Sydafrikansk aktiefond stiger trots svagare ekonomi i landet

Publicerad

den

Sydafrikansk aktiefond stiger trots svagare ekonomi i landet

Vi ser hur sydafrikansk aktiefond stiger trots svagare ekonomi i landet, Både de sydafrikanska aktierna och de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av landets aktiemarknad återhämtar sig från kursrasen tidigare i juni. En fortsatt hög inflation och en svag tillväxt kan emellertid komma att hämma utvecklingen framåt. iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA) har stigit med mer än sju procent sedan den 5 juni 2015, mätt i dollar.

Den sydafrikanska ekonomin verkar ha fastnat i en stagflation, eller i alla fall en ihållande hög arbetslöshet med hög inflation och låg tillväxt. Enligt den sydafrikanska centralbanken Reserve Bank, kommer tillväxten endast hamna något över två procent i år och nästa år spås den öka till 6,1 procent, jämfört med tidigare prognosticerade 4,9 procent. Tillväxten låter bra, men drivs i första hand av en prognos om en ökad inflation, något som tenderar att vara självuppfyllande.

De sydafrikanska konsumenterna är försiktiga, något som kanske inte är så pass konstigt eftersom landet lider av en hög skuldsättning, en rekordstor arbetslöshet på 26 procent och elbrist. Inflationen har-ökat efter en torka i söder drivit upp matpriserna. Dessutom har oljepriset studsat upp vilket drabbar ett land som Sydafrika som måste importera sin olja.

Stigande inflation drabbar konsumentsektorn

Den stigande inflationen kommer att ha en effekt på branscher som vänder sig mot konsumenter. EZA största sektorinnehav är sällanköpsvaror som har en vikt på 31,3 procent, följt av finans och telekomtjänster med 29,9 respektive 11,8 procents kapitalvikt vardera. Vi ser också hur landets elverk, det underinvesterade Eskom som förser 95 procent av Sydafrika med ström inte har tillräckligt med kapacitet att möta efterfrågan något som har lett till strömavbrott och störningar i den dagliga verksamheten hos landets småföretagare. Eskom har ansökt om att få höja sina priser mot slutkund med 13 procent, något som också kommer att leda till en ökad inflation men också minska landets tillväxt. På sikt kan en prishöjning vara till godo för Sydafrika om det innebär att tillväxten kan öka, men kortsiktigt innebär det antagligen en inflationsökning på o,5 procentenheter.

För att uppnå sitt inflationsmål har den sydafrikanska centralbanken gjort klart att den kommer att behöva höja räntorna. Medley Global Advisors räknar med en höjning på 25 räntepunkter i juli och en ytterligare räntehöjning före utgången av året. Observatörer beräknar att bankens ränteintervall kan komma att hamna så högt som 7 till 7,5 procent, jämfört med dagens ränta på 5,75 procent.

Den sydafrikanska ekonomin kräver en rad olika strukturreformer och investeringar i infrastruktur för att få landets ekonomi på fötter igen. Att mer fokus inte har lagts på detta kan bero på att det styrande partiet, African National Congress, varit alltför fokuserade på interna politiska stridigheter och skandaler kring användning av pengar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära