Följ oss

Nyheter

Sockerkvarn fastnade med 5 000 ton socker i lager

Publicerad

den

För ungefär ett år sedan öppnade Ugandas president Museveni tillverkningsanläggningen för vitsocker i Kinyara. Fabriksledningen för denna sockerkvarn för vitsocker i Kinyara, Uganda, har nu uttryckt oro över sockeröverskottet och de utmaningar det innebär och uppmanat regeringen att ingripa. De säger att eftersom det finns så låg efterfrågan på socker så är deras lager alltför stora.

För ungefär ett år sedan öppnade Ugandas president Museveni tillverkningsanläggningen för vitsocker i Kinyara. Fabriksledningen för denna sockerkvarn för vitsocker i Kinyara, Uganda, har nu uttryckt oro över sockeröverskottet och de utmaningar det innebär och uppmanat regeringen att ingripa. De säger att eftersom det finns så låg efterfrågan på socker så är deras lager alltför stora.

Kinyara Industrial White Sugar Refinery, som togs i drift i februari 2022 med en daglig produktionskapacitet på 250 till 270 ton, befinner sig nu i svåra svårigheter när sockerbruket brottas med ett lager på 5 000 ton vitt industrisocker, motsvarande tjugo dagars produktion. Fabriksledningen har uppmanat regeringen att ingripa och ta itu med situationen.

Aldon Walukamba, fabrikens kommunikationschef, sa att den lokala marknaden var översvämmad av importerat vitt socker, vilket orsakade en nedgång i efterfrågan på fabrikens produkter.

”Anledningen till att vi har allt detta lager är att vi saknar en marknad lokalt på grund av importen av vitt socker i landet”, sa Walukamba.

I ett försök att mildra situationen hade fabriken tidigare exporterat sitt vitsocker till olika länder, inklusive Sydafrika, Belgien, Kenya och Sydsudan. Men även den internationella marknaden såg en minskning av efterfrågan på vitt industrisocker, vilket ökade fabrikens problem.

Under driftsättningen av fabriken i februari förra året, betonade president Museveni vikten av att öka den inhemska produktionen för att minska landets beroende av importerat raffinerat socker.

Han betonade att Uganda hade förlorat 50 miljoner dollar årligen på grund av import, som kunde ersättas av lokalt producerat socker. President Museveni var optimistisk att med ökad produktion skulle Ugandas raffinerade socker kunna hitta en färdig marknad både på hemmaplan och i hela Östafrika, där efterfrågan på industrisocker låg på 150 000 ton.

Han nämnde också möjligheten att förhandla med angränsande östafrikanska länder om att köpa Ugandas industrisocker och införa importtullar på utländskt vitt socker för att motverka överdriven import. Detta drag syftar till att motverka överdriven import som för närvarande svämmar över marknaden och dämpar efterfrågan på lokalt producerat socker.

Industriellt socker spelar en viktig roll i produktionen av olika produkter, inklusive läsk, bakverk, konfektyr och läkemedel.

Effekt

Hela sockerindustrin i Uganda väntar på regeringens beslut, eftersom ödet för sockerkvarnen i Kinyara och dess 5 000 ton lagrat socker påverkar hela sektorn i landet. Om krisen inte åtgärdas kan det leda till ekonomiska förluster för fabriken, vilket potentiellt påverkar dess anställda och den totala ekonomin.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Nyheter

97 % av alla Bitcoin kommer att utvinnas i april 2024 för den fjärde halveringen

Publicerad

den

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Denna händelse inträffar ungefär vart fjärde år och är en form av konstgjord inflationskontroll, liknande en centralbank som trycker mindre pengar.

Halveringen säkerställer att det totala utbudet av Bitcoin-tak på 21 miljoner, vilket gör det till en deflationär tillgång.

I enklare termer, ju längre tiden går, skapas allt mindre Bitcoin. Alla andra fiatvalutor som finns är inflationsdrivande till sin natur. Allt eftersom mer tid går skapas fler, vilket gör den valuta du har mindre värd.

Det är detta som skiljer Bitcoin från allt annat och varför många tror att det är en digital värdebevarare.

Som en funktion av ekonomin och när Bitcoins adoptionshastighet växer, betyder detta att efterfrågan med stor sannolikhet kommer att överträffa utbudet med stor marginal.

Diagrammet nedan visar tidigare halveringshändelser och deras marknadseffekt.

Källa: Jacob Canfield

Fortsätt läsa

Nyheter

EPAD ETF investerar i europeiska klimatförändrare

Publicerad

den

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europe. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) investerar i aktier med fokus på Climate Change, Social/Environmental, Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 286 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,15 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner GBP under förvaltning. ETF:en är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför EPAD?

Exponering för ett brett spektrum av företag baserade i utvecklade länder i Europa som försöker minska sina koldioxidutsläpp i linje med Parisavtalet.

Sålar bort företag baserat på deras engagemang i specifika affärsaktiviteter och engagemang i relevanta ESG- och miljökontroverser.

Designad för investerare som vill minska exponeringen för klimatrisker.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI Europe Climate Paris Aligned Benchmark Select-index spårar aktier från Europa. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Europe.

Handla EPAD ETF

iShares MSCI Europe Paris-Aligned Climate UCITS ETF EUR (Dist) (EPAD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamEUREPAD

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NESNNESTLE SAConsumer Staples3.71CH0038863350CHF
ROGROCHE HOLDING PAR AGHealth Care2.91CH0012032048CHF
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.48DK0060534915DKK
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.43GB0009895292GBP
ASMLASML HOLDING NVInformation Technology2.27NL0010273215EUR
NOVNNOVARTIS AGHealth Care2.12CH0012005267CHF
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustrials2.09FR0000121972EUR
MCLVMHConsumer Discretionary2.06FR0000121014EUR
ABBNABB LTDIndustrials1.68CH0012221716CHF
GSKGSKHealth Care1.49GB0009252882GBP

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära