Följ oss

Nyheter

Vilken potential kan råvaror uppnå 2024?

Publicerad

den

Geostrategiska konflikter kommer att vara en av de grundläggande punkterna att ta hänsyn till för att urskilja framtiden för de olika råvarorna uppnå 2024. Från olja till uran tittar vi var råvaror kommer ifrån och vart de är på väg under detta osäkra börsår.

Geostrategiska konflikter kommer att vara en av de grundläggande punkterna att ta hänsyn till för att urskilja framtiden för de olika råvarorna uppnå 2024. Från olja till uran tittar vi var råvaror kommer ifrån och vart de är på väg under detta osäkra börsår.

Det är många råvaror som steg kraftigt det senaste året, som sockerterminer, apelsinjuiceterminer eller kakaoterminer som 2023 satte toppar, i vissa fall även historiska. Inför detta såg vi hur zink sänkte priset med 12,5 procent, bly också sänkte priset med 10 procent i tvåsiffriga siffror och aluminium sjönk med 2,2 procent.

Om vi fortsätter resan, vad gäller spannmål, var havreterminerna de som presterade bäst med höjningar på 1,2 procent jämfört med risframtidens fall på 4,4 procent och priskollapsen i en bra del av spannmålen, tills vi nådde prisnedgången för majs, som var nära 30 procent.

Allt detta medan i energifrågor har Natural Gas Futures levt i berg-och-dalbana-läge under de senaste åren, med sina 25-åriga låga under pandemins år, 2020, under 1,45 dollar och klättrade 2022 till sina maxvärden under de senaste fjorton åren tills den når 10 dollar.

När det gäller olja ser vi att de också betedde sig som den enda råvaran i fallet med både Brent och West Texas, som tappade mindre än 10 procent sedan slutet av 2022. Allt detta under ett år präglat av sina miniminivåer efter en 2022 av dröm, med krigets ankomst till Ukraina och nivåer nära 140 dollar per fat.

Därför, som vi ser på bilden, markerade faktorer som OPECs möten och deras beslut att minska produktionen, och till och med ankomsten i oktober av konflikten mellan Israel och Hamas, efter terrorgruppattackerna, framtiden för priset på råolja under hela året. Trots detta, som Trade Finance Global påpekar, var rörelserna i dessa fall inte så abrupta som har inträffat under andra historiska ögonblick.

Dessa geopolitiska risker och konflikter kan tydligt markera varornas framtid, precis som de gör med Houthi-attackerna och USA:s och Storbritanniens svar på rebellerna i Suezkanalen på samma sätt som instabiliteten kan hjälpa till att hålla guldprisnivåerna över de nuvarande 2 000 dollar.

De påpekar från detta forum att andra faktorer, såsom handelspolitik, som i fallet med Indiens förbud mot export av annat ris än basmati, har fått priserna att stiga med 16 procent globalt.

Även om den geostrategiska effekten förblir tydlig: för S&P Global ökar detta faktum priset på uran, efter att ha stigit med 90 procent under 2023, på grund av problem med leveranskedjan, globala politiska risker och hög efterfrågan som överstiger erbjudandet, vilket påpekades av direktör för den amerikanska uranproducenten enCore Energy.

Angående prognoserna för i år framhåller IG-analytikern Diego Morín att han ser det som komplicerat ”med börser på maximala nivåer i USA och med spänningar i Mellanöstern som gör att Brent-oljan bryter 80 dollars-zonen. ”Naturgas har också påverkats av situationen i Röda havet. Så fokus skulle ligga på oljan som har släpat långt efter och kan skjuta i höjden om situationen i Mellanöstern blir mer spänd.”

Oljepriser som för Goldman Sachs har varit föremål för den gradvisa tillväxt som har skett i utbudet, inför en ihållande efterfrågan, därav fallet som vi har sett i dess pris långt under ens den psykologiska nivån på $80. Och detta panorama kan bibehållas under innevarande år, enligt den amerikanska investeringsbanken.

Från företaget visualiserar de ett Brent-pris på mellan 70 och 80 dollar, det lägsta som sponsras av OPEC, medan över 90 eller 100 dollar per fat redan skulle fördelen med högre priser börja urholkas.

Den oberoende analytikern Antonio Espín markerar stödet för fatet Brent-olje till 71,60 dollar, medan han, när det gäller motståndet, indikerar att om det bryter uppåt till 83 dollar, skulle han satsa på ytterligare prisförbättringar.

När det gäller guld är tanken att överträffa sina toppnoteringar från december förra året, på 2 135,39 dollar, hand i hand med de faktorer som förde det till ett tillflyktsvärde par excellence på dessa nivåer: dollarns svaghet och förväntningarna som Fed kommer att börja sänka räntorna.

JPMorgans förväntning är att dess pris kommer att falla på kort sikt, innan det når nya toppar under hela innevarande år, och till och med klättra till rekordnivåer 2025 till 2 300 dollar per uns.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära