Följ oss

Nyheter

Ett motargument för platinapriserna börjar dyka upp

Publicerad

den

2023 har varit ett hemskt år för platinagruppens metaller (PGM). Platinapriserna och palladium, som till 70 till 80 procent utgörs av den totala sydafrikanska produktionen, har minskat med 9 respektive 48 procent under de senaste tolv månaderna.

2023 har varit ett hemskt år för platinagruppens metaller (PGM). Platinapriserna och palladium, som till 70 till 80 procent utgörs av den totala sydafrikanska produktionen, har minskat med 9 respektive 48 procent under de senaste tolv månaderna.

Efter två år av stora vinster och rekordutdelningar överväger producenterna av metallerna att minska produktionen, några av dem permanent. Utsikterna för PGM-sektorn ser dystra ut.

Coronation, en kapitalförvaltare, sa att de hade likviderat sina positioner i PGM-företag eftersom politiska och sociala påtryckningar skulle hämma deras förmåga att minska produktionen. Det reflekterade också över tidigare företags slarv, de anser att gruvföretag hade allokerat kapital dåligt.

Försäljningen av metaller har varit för brant

Det finns dock ett motargument som tyder på att försäljningen av metaller har varit för brant. Dessutom är utsikterna för PGM-korgen som helhet bättre än vissa antar. Oundvikligt, kanske du drar slutsatsen, att på en cyklisk marknad borde motsättningsrösten nu komma fram. Ja, oundvikligt; men det kan också vara sant.

RMB Morgan Stanley-analytiker säger att även om det finns goda skäl till att PGM-priserna har försämrats som de har gjort, så är tre faktorer som talar för en motkonsensusutsikt.

För det första kan efterfrågan på batteridrivna elfordon (BEV) avta. Bankens nuvarande bedömning är att BEV-bilar utgör så mycket som 40 procent av den totala bilförsäljningen till 2030 (mycket högre än prognosen om 30 procent från International Energy Agency). Men nedåtrisker som lägre efterfrågan på lätta fordon kan minska detta till 28 procent till 2028, står det.

För det andra saktar återvinningen av platinametaller av som ett resultat av lägre försäljning av nya fordon under åtstramande ekonomiska förhållanden. Lägre metallpriser och en begränsning av skrot när oron växer över härkomst kan också minska utbudet. Under 30 år har den sammansatta genomsnittliga tillväxttakten för sekundärt utbud från återvinning ökat med nio procent, men denna tillväxt har avstannat de senaste fyra åren, säger banken.

För det tredje, antagandet av mindre platinametaller iridium och rutenium i vätgasteknik kunde se dessa knappa metaller ge den typ av upplyftning som marknaden såg med rodium. Det är tveksamt hur användbar prisvolatiliteten för denna remsa är för PGM-sektorn på lång sikt. Rodiumpriset gick från 4 000 USD per troy ounce till 30 000 dollar per troy ounce och tillbaka igen på ungefär tre år – men det skulle ändå blåsa nytt liv tillbaka i sektorn.

”Priserna verkar ha fallit för snabbt för tidigt enligt vår uppfattning, särskilt med tanke på nedgången i penetrationen av elbilar”, säger UBS. ”Även om den negativa långsiktiga efterfrågebilden förblir oförändrad, tror vi att det finns utrymme för uppsida från de senaste låga nivåerna”, stod det om palladium.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader

Publicerad

den

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Sedan i fredags handlas en ny börshandlad fond utgiven av Invesco på Xetra och via Börse Frankfurt. Denna ETF ger tillgång till obligationsmarknaden för företagsobligationer från utvecklade marknader.

Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETF (GLBD) ger investerare tillgång till en brett diversifierad portfölj av skattepliktiga företagsobligationer utgivna av industriföretag, allmännyttiga företag och finansiella företag baserade på utvecklade marknader.

Obligationerna med fast ränta ska ha en investment grade rating och en återstående löptid på minst ett år. Emissionsvalutan kan vara CAD, EUR, GBP och USD. En emittents viktning är begränsad till 5 procent. De utvalda obligationerna måste också ha en solid ESG-profil.

Det är en utdelande andelsklass i fondvalutan, US-dollar.

NamnISINAvgiftUtdelnings-
policy
Referens-
index
Invesco Global Corporate Bond ESG UCITS ETFIE000FVQW7E70,15 %UtdelandeBloomberg MSCI Global Liquid Corporate ESG Weighted SRI Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 151 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUKP ETF investerar i brittiska fastighetsbolag

Publicerad

den

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) med ISIN IE00B1TXLS18, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index följer brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) med ISIN IE00B1TXLS18, strävar efter att spåra FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index följer brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,40 % p.a. iShares UK Property UCITS ETF är den enda ETF som följer FTSE EPRA/NAREIT Storbritanniens index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i denna ETF delas ut till investerarna (kvartalsvis).

iShares UK Property UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 742 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 16 mars 2007 och har sin hemvist i Irland.

Varför IUKP?

  • Diversifierad exponering mot brittiska fastighetsbolag
  • Direktinvestering i börsnoterade fastighetsbolag och REITS
  • Enstaka landsexponering med fokus på tillväxt

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av brittiska börsnoterade fastighetsbolag och Real Estate Investment Trusts (REITS).

Handla IUKP ETF

iShares UK Property UCITS ETF (IUKP ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUR2B7U
London Stock ExchangeGBXIUKP
Borsa ItalianaEURIUKP
SIX Swiss ExchangeCHFIUKP

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SGROSEGRO REIT PLCReal Estate21,41GB00B5ZN1N88GBP
LANDLAND SECURITIES GROUP REIT PLCReal Estate8,75GB00BYW0PQ60GBP
LMPLONDONMETRIC PROPERTY REIT PLCReal Estate6,93GB00B4WFW713GBP
BLNDBRITISH LAND REIT PLCReal Estate6,58GB0001367019GBP
UTGUNITE GROUP PLCReal Estate6,09GB0006928617GBP
BBOXTRITAX BIG BOX REIT PLCReal Estate5,34GB00BG49KP99GBP
DLNDERWENT LONDON REIT PLCReal Estate4,32GB0002652740GBP
BYGBIG YELLOW GROUP PLCReal Estate3,67GB0002869419GBP
GRIGRAINGER PLCReal Estate3,50GB00B04V1276GBP
SHCSHAFTESBURY CAPITAL PLCReal Estate3,46GB00B62G9D36GBP

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf presenterar investeringscase för uran

Publicerad

den

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för urans ljusa framtid och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Tom Bailey, chef för ETF Research på HANetf, presenterar investeringscase för uran och han diskuterade Sprott Junior Uranium Miners UCITS (U8NJ) under Proactive One2One Investor Forum. HANetf, en white label ETF-emittent, samarbetar med tredje parter som Sprott Asset Management (TSX: SII) för att skapa, hantera och distribuera ETFer i Europa.

Bailey betonade den växande globala efterfrågan på el, särskilt i Asien, och sambandet mellan stigande BNP per capita och ökad energianvändning. Han betonade vikten av kärnkraft för att möta denna efterfrågan, med tanke på energisäkerhet och klimatförändringsutmaningar.

Kärnkraftens tillförlitlighet, låga driftsbränslekostnader och minimala koldioxidutsläpp gör den till en tilltalande källa för ren, säker energi. Med 22 länder som siktar på att tredubbla kärnkraftskapaciteten till 2050, förväntas efterfrågan på uran öka, vilket skapar ett utbudsunderskott.

Bailey noterade den nuvarande och framtida konstruktionen av kärnreaktorer över hela världen, särskilt i Kina, som sannolikt kommer att överträffa USA i kärnkraftskapacitet till 2030. Han hävdade att detta underskott på uranmarknaden signalerar en ny uran-tjurmarknad, där priserna har stigit avsevärt under det senaste året.

Presentationen avslutades med en översikt över HANetfs uranfokuserade ETFer, särskilt juniorversionen som fokuserar på små gruvbolag, vilket ger investerare exponering för den potentiella uran-supercykeln.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära