Följ oss

Nyheter

Finansiella rådgivare föredrar ETFer framför vanliga aktiefonder

Publicerad

den

Finansiella rådgivare föredrar ETFer framför vanliga aktiefonder

Finansiella rådgivare föredrar ETFer framför vanliga aktiefonder. Börshandlade fonder vinner ett allt större intresse bland finansiella rådgivare som letar efter bättre placeringsmöjligheter än vad traditionella öppna aktiefonder erbjuder. Enligt en nyligen publicerad undersökning som genomförts av Financial Planning Association rekommenderar 81 procent av rådgivarna sina kunder att köpa börshandlade fonder, så kallade ETFer eller Exchange Traded Funds. 78 procent av alla rådgivarna ansåg att de tryggt kunde rekommendera sina kunder att köpa traditionella öppna aktiefonder. Vi skall emellertid ha i åtanke att FPA är en amerikansk organisation och att börshandlade fonder har en betydligt större marknadsandel i USA än i Europa och i Sverige. Det vore emellertid intressant att veta hur stor del rådgivarna i Sverige som rekommenderar sina kunder att köpa börshandlade fonder som med sina lägre förvaltningskostnader har betydligt bättre förutsättningar att utvecklas bättre än traditionella öppna aktiefonder.

Det är första gången sedan 2006 när FPA började fråga de finansiella rådgivarna i USA om hur de använder och rekommenderar olika finansiella instrument som intresset för börshandlade fonder överstiger det för traditionella öppna aktiefonder. Det är intressant att notera att intresset för börshandlade fonder har ökat snabbt. 2006 var det endast 40 procent av alla rådgivare som rekommendera ETFer. 2014 var samma siffra 79 procent, samtidigt som 82 procent av rådgivarna ansåg att de tryggt kunde rekommendera sina kunder att köpa traditionella öppna aktiefonder.

Rådgivarna pekar på en rad olika faktorer som talar till de börshandlade fondernas fördel. Inte mindre än 76 procent av dem väljer att framhålla de lägre kostnaderna för ETFer jämfört med traditionella aktiefonder. 55 procent pekar på ETFer är mer skatteffektiva (detta gäller i USA men inte i Sverige), 50 procent på att det är ett mer flexibelt instrument medan 22 procent väljer att peka på den transparens som finns hos de börshandlade fonderna, något som gör att kunden vet vad denne har köpt. Todd Rosenbluth, chef för analysavdelningen för aktiefonder och ETFer hos S & P Capital IQ hävdar att ETF-branschens tillväxt kan tillskrivas en expanderande produktlinje, en hög grad av användarvänlighet och en hög anpassningsförmåga.

Rosenbluth säger också att han ser att allt fler rådgivare vill kunna bygga sina egna portföljer och anpassa risken till sina kunders önskemål och behov, vilket gör att ETFer är ett verktyg som fungerar väl. Valerie Chaille på Financial Planning Association pekar på de senaste årens kraftiga börsuppgång som något som har bidragit till att öka intresset för börshandlade fonder. Hon säger att när de breda aktieindexen, som Dow Jones och S&P 500 går bra så tenderar investerarna att gynna passiva investeringar framför aktiva investeringar.

Ytterligare ökningar att vänta

Under de kommande tolv månaderna säger mer än hälften av de tillfrågade rådgivarna, 51 procent, att det har för avsikt att öka användandet av börshandlade fonder i sin förvaltning och höja antalet rekommendationer till sina kunder. Detta är en nivå som inget annat investeringsinstrument kan uppvisa. 23 procent av de tillfrågade rådgivarna avsåg att öka användningen av traditionella fonder och 22 procent säger att de kommer att allokera mer kapital till enskilda aktier.

Alternativa indexbaserade eller smart-beta ETFer har också fått en ökad betydelse bland de finansiella rådgivarna. Undersökningen visar att mer än var femte rådgivare, 22 procent, har använt en smart beta ETF under de senaste tolv månaderna. 14 procent säger att de har för avsikt att öka användandet av smart beta ETFer under det kommande året.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära