Följ oss

Nyheter

Silverpriset det kommer att bli värre innan det blir bättre

Publicerad

den

Silverpriset, det kommer att bli värre innan det blir bättre

Silverpriset, det kommer att bli värre innan det blir bättre. Priset på silver nådde under november ett nytt bottenrekord för 2014 den här månaden. Vi är långt från nivåerna i somras då silverpriset närmade sig 22 USD per troy ounce, istället liknar det 2013 när värdet på silver föll med 35 procent.

Silver nådde en topp på 21,445 USD per troy ounce i juli, men har sedan dess har det sjunkit till 15,665 USD per troy ounce under veckan, ett fall på cirka 20 procent under 2014. Silver handlas nu nära sin fyraåriga botten på 15,315 USD per troy ounce, och det finns skäl att anta att nedgången inte är över ännu. Å andra sidan innebär de låga priserna att den som är långsiktig nu kan köpa silver till riktig låga kurser.

Silverpris

Forex aktivitet kan inte stötta US-Dollarn för evigt

En av silverpriset största problem just nu är dollarns styrka. US Dollar Index, det index som fungerar som ett riktmärke för den amerikanska dollarn, består av en valutakorg och detta index ökar i värde när andra valutor faller i förhållande till dollarn. Det är just vad som händer nu då en stor del av den övriga världens valutor har fallit i förhållande till den amerikanska dollarn. Orsaken är att många länders centralbanker kämpar aggressivt med sina inflationsmål i syfte att vända en deflationsspiral. Detta märks framförallt på euron som utgör 57,6 procent av detta index.

Den 6 november föll valutaparet EURUSD till 1,2375. Det är den lägsta nivån detta valutapar har har handlats till i mer än åtta och ett halvt år, och är en 11 procentig minskning från toppen i mars 2014.

Eurons devalvering kommer uteslutande från spekulanter. De äljer euron eftersom de förväntar sig att den europeiska centralbankspolitiken för att utlösa inflation som så småningom kommer att sänka eurons värde. Spekulanter närmar den största korta position – en pappers satsning på eurons undergång – i eurons historia, 28,7 miljarder € (motsvarande 35,7 miljarder USD). Detta kan jämföras med det tidigare rekordet, 31,3 miljarder euro (39,2 miljarder USD) i juni 2012.

Richard Koo, ekonom på Nomura Institute skrev att den Europeiska centralbanken (ECB) sedelpressar bara fungerar ombankerna tar emot kontantinfusioner som de sedan lånar ut vilket expanderar kreditmarknaden ytterligare. Det är inte vad som händer nu. Trots att kapitalbasen har ökat så har mängden lån faktiskt minskat. Det betyder att när ECBs ordförande Mario Draghi startar sedelpressen och inflationen inte tar fart så kommer euroblankarna att börja täcka sina korta positioner, vilket innebär att de per definition köper Euro, vilket kommer att leda till att den amerikanska dollarn kommer att falla. Samma sak gäller även för Japan, som bara för ett par veckor sedan lovat att öka sina insatser för att få fart på inflationen.

Att ta del om uppgifter om långsiktig fundamental efterfrågan och händelser på valutamarknaden kommer inte att få silverpriset att stiga, och det kommer inte heller att lugna den oro som råder på silvermarknaden. Det är däremot värt att betänka att silver just nu befinner sig i en baissemarknad. Vi ser hur de kortsiktiga spekulanterna nu är större än någonsin tidigare vilket fått priset på silver att falla till sin lägsta nivå på fyra år. När eller om, silverpriset åter stiger kommer dessa att behöva täcka sina blankningar vilket kommer att leda till att denna ädelmetall kommer att få sig ytterligare en skjuts uppåt.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.