Följ oss

Nyheter

Short selling, så här fungerar det

Publicerad

den

Det finns det, och det kallas short selling. Även om det verkar vara den perfekta strategin för att dra nytta av sjunkande aktiekurser, kommer det med ännu en annan typ av risk än att köpa aktier på traditionellt sätt.

Om du någonsin har förlorat pengar på att köpa en aktie som går ned har du förmodligen undrat om det finns ett sätt att tjäna pengar när aktier faller. Det finns det, och det kallas short selling. Även om det verkar vara den perfekta strategin för att dra nytta av sjunkande aktiekurser, kommer det med ännu en annan typ av risk än att köpa aktier på traditionellt sätt.

Blankning av aktier är ett sätt att dra nytta av fallande aktiekurser.

Ett fundamentalt problem med short selling är den teoretiska risken för obegränsade förluster.

Blankning görs vanligtvis med aktielån och dessa aktielån kommer med räntekostnader, som du har betalat för så länge som positionen är på plats.

Med shortselling, oavsett hur dåliga ett företags utsikter kan vara, finns det flera händelser som kan orsaka en plötslig vändning av förmögenheter.

Hur blankning fungerar

Motivet bakom short selling det vill säga att blanka aktier är att investeraren tjänar pengar när aktiekursen sjunker i värde. Detta är motsatsen till den ”normala” processen, där investeraren köper en aktie med tanken att den kommer att stiga i pris och säljas med vinst.

En annan utmärkande egenskap vid short selling är att säljaren säljer en aktie som de inte äger. Det vill säga de säljer en aktie innan de köper den. För att göra det måste de låna det aktie som de säljer från investeringsmäklaren. När de gör det säljer de aktien och väntar tills det (förhoppningsvis) faller i pris.

Vid den tiden kan de köpa aktien för leverans och sedan stänga sin korta position med vinst. Du kanske undrar vad som händer om aktiekursen stiger och det är en viktig fråga. Säljaren kan välja att ha en kort position tills aktien faller i pris, eller så kan de stänga positionen med förlust.

Risk och belöning

Ett grundläggande problem med short selling är potentialen för obegränsade förluster. När du köper en aktie (går lång) kan du aldrig förlora mer än ditt investerade kapital. Således har din potentiella vinst, i teorin, ingen gräns.

Om du till exempel köper en aktie till 50 kronor är det mesta du kan förlora just 50 kronor. Men om aktien stiger kan den gå till 100, 500 eller till och med 1 000 kronor, vilket skulle ge en rejäl avkastning på din investering. Dynamiken är exakt motsatsen till en kort försäljning.

Om du blankar en aktie på 50 kronor, är det mest du någonsin kan göra på transaktionen just 50 kronor (det skulle innebära att företaget går i konkurs och aktien är värd noll kronor). Om aktien går upp till 100 kronor måste du betala 100 kronor för att stänga positionen. Det finns i teorin ingen gräns för hur mycket pengar du kan förlora på en kort försäljning. Om priset skulle stiga till 1 000 kronor, måste du betala 1 000 kronor för att stänga en position på 50 kronor. Denna obalans hjälper till att förklara varför short selling inte är mer populärt än det är. Kloka investerare är medvetna om denna möjlighet. I praktiken kommer det att komma varningssignaler från din mäklare så du kommer aldrig att se en blankad aktie rusa utan att du uppmanas stänga positionen.

Tiden arbetar emot en short selling

Det finns ingen tidsbegränsning för hur länge du kan ha en kort position på en aktie, en valuta eller en råvara. Problemet är dock att de vanligtvis köps med marginal för åtminstone en del av positionen. Dessa marginallån kommer med räntekostnader, och du måste fortsätta att betala dem så länge du har din position på plats.

Den ränta som debiteras fungerar som något av en negativ utdelning genom att den representerar en regelbunden minskning av ditt eget kapital i positionen. Om du betalar fem procent per år i marginalränta och har kort position i fem år förlorar du 25 procent av din investering bara genom att inte göra någonting. Det gör att tiden arbetar emot dig. Du kommer inte att kunna sitta på en kort position för alltid.

Det finns fler nyheter på marginalfronten, och det är både bra och dåligt. Om aktierna som du säljer kort stiger i pris kan mäklarföretaget genomföra ett ”marginalanrop”, vilket är ett krav på ytterligare kapital för att upprätthålla den minsta möjliga investeringen. Om du inte kan tillhandahålla ytterligare kapital kan mäklaren stänga positionen och du kommer att drabbas av förlust.

Så illa som detta låter kan det fungera som något av en stopp-loss-. Som vi redan har diskuterat är potentiella förluster vid kort försäljning obegränsade. Ett margin call sätter effektivt en gräns för hur mycket förlust din position kan upprätthålla. Det största negativet på marginallån är att de gör det möjligt för dig att utnyttja en placeringsposition. Även om detta fungerar fantastiskt uppåt, multiplicerar det helt enkelt dina förluster på nedsidan (vilket i detta fall är när den blankade aktien stiger).

Mäklarföretag låter dig vanligtvis låna upp till 50 procent av värdet på en placeringsposition. Ett margin call kommer vanligtvis att gälla om ditt eget kapital i positionen sjunker under en viss procentsats, vanligtvis 25 procent.

Faktorer som kan påverka en short selling

Oavsett hur dåligt ett företags utsikter kan vara, finns det flera händelser som kan orsaka en plötslig vändning av värdet och få aktiekursen att stiga. Oavsett hur mycket analys du gör eller vilket expertutlåtande du får, finns det alltid faktorer som kan påverka.

Om det händer medan du har en kort position i aktien kan du förlora hela din investering eller ännu mer. Exempel på sådana situationer är:

Den allmänna marknaden kan stiga betydligt och dra upp aktiekursen trots företagets svaga fundament

Företaget kan vara en uppköpskandidat. Tillkännagivandet av en fusion eller ett förvärv kan få aktiekursen att skjuta i höjden.

Företaget kunde meddela de oväntade goda nyheterna

En välkänd investerare kan ta en stor position i aktien, med den uppfattningen att den är undervärderad

Nyheten om en stor positiv utveckling i företagets bransch som kommer att få aktien att stiga i pris.

Politisk instabilitet i en viss del av världen kan plötsligt göra ditt kortförsäljningsföretag mer attraktivt

En förändring av lagstiftningen som påverkar företaget eller dess bransch på ett positivt sätt

Detta är bara några exempel på händelser som kan utvecklas som kan få aktiekursen att stiga, trots att omfattande undersökningar visade att företaget var en perfekt kandidat för en short selling.

Sammanfattning

Att investera i aktier på vanligt sätt är tillräckligt riskabelt. Short selling bör lämnas till mycket erfarna investerare, med stora portföljer som lätt kan absorbera plötsliga och oväntade förluster.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ny ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

Publicerad

den

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

En ny börshandlad fond utgiven av UBS Asset Management har varit handelbar på Xetra och Börse Frankfurt sedan i fredags. Denna ETF från UBS ger tillgång till företag på utvecklade marknader med valutasäkring i euro

UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-acc (BCFI) erbjuder investerare tillgång till prestanda för en brett diversifierad portfölj med 1 465 företag från 23 utvecklade marknader över hela världen. Valutafluktuationer mot euron säkras i denna andelsklass.

Jämförelseindexet, MSCI World, speglar cirka 85 procent av det globala börsvärdet på utvecklade marknader. Amerikanska företag är starkast representerade med 71 procent, följt av Japan med 6 procent och Storbritannien med 4 procent. De mest representerade sektorerna är IT, finans och sjukvård.

NamnISINAvgifterUtdelnings-
policy
Referens-
index
UBS ETF (IE) MSCI World UCITS ETF (hedged to EUR) A-accIE000TB15RC60,13 %AckumulerandeMSCI World Index hedged to EUR (Net Return)

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 158 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XEMC ETF investerar i klimatförändrare i emerging markets

Publicerad

den

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) med ISIN IE000DNSAS54, försöker spåra MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen. Värdepapperen är utvalda och viktade enligt hållbarhetskriterier och EUs direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,19% p.a. Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 26 september 2023 och har sin hemvist i Irland.

Indexbeskrivning

MSCI Emerging Markets Select Sustainability Screened CTB Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

– Stora och medelstora företag i globala tillväxtmarknadsländer som väljs ut och viktas i syfte att uppfylla minimistandarderna för EU:s CTB

– Minska exponeringen för utvalda indikatorer som anses ha negativ miljöpåverkan eller social påverkan, och öka exponeringen mot företag som bidrar positivt till samhället och miljön

– ESG-undantag

– Granskas halvårsvis

Handla XEMC ETF

Xtrackers MSCI Emerging Markets Climate Transition UCITS ETF 1C (XEMC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXEMC
XETRAEURXEMC

Största innehav

ISINNamnVikt %LandSektor
TW0002330008TAIWAN SEMICONDUCTOR MANUFACTURING6.98 %TaiwanInformationsteknologi
KR7005930003SAMSUNG ELECTRONICS LTD4.16 %SydkoreaInformationsteknologi
KYG875721634TENCENT HOLDINGS LTD4.00 %KinaKommunikationstjänster
KYG017191142ALIBABA GROUP HOLDING LTD2.54 %Kinaunknown
INE002A01018RELIANCE INDUSTRIES LTD1.46 %IndienEnergi
KYG596691041MEITUAN1.10 %KinaSällanköpsvaror
INE090A01021ICICI BANK LTD0.94 %IndienFinans
US7223041028PINDUODUO ADR REPRESENTING INC0.93 %Cayman Islandsunknown
KR7000660001SK HYNIX INC0.91 %SydkoreaInformationsteknologi
CNE1000002H1CHINA CONSTRUCTION BANK CORP H0.91 %KinaFinancials
INE009A01021INFOSYS LTD0.89 %IndienInformationsteknologi
TW0002454006MEDIATEK INC0.80 %TaiwanInformationsteknologi
KYG6427A1022NETEASE INC0.70 %KinaKommunikationstjänster
SA0007879113AL RAJHI BANK ORD0.67 %SaudiarabienFinans
KR7005931001SAMSUNG ELECTRONICS NON VOTING PRE0.62 %SydkoreaInformationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Rebalansering för april 2024 av Virtune Crypto Top 10 Index ETP

Publicerad

den

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Virtune meddelar idag att företaget har slutfört den månatliga rebalanseringen för Virtune Crypto Top 10 Index ETP där flera nya kryptovalutor, inklusive Solana, XRP och Cardano, har adderats.

Produkten är noterad på Nasdaq Stockholm för både SEK-varianten (ISIN-kod SE0020052207, tickernamn VIR10SEK) och EUR-varianten (ISIN-kod SE0020052215, tickernamn VIR10EUR).

Utöver Virtune Crypto Top 10 Index ETP så innefattar Virtunes produktportfölj Virtune Staked Solana ETP, Virtune Staked Polygon ETP, Virtune Bitcoin ETP, Virtune Staked Ethereum ETP, Virtune Chainlink ETP, Virtune Staked Polkadot ETP och Virtune Arbitrum ETP.

Index fördelning per den 30 april (innan rebalansering)

Bitcoin: 41,47%

Ethereum: 41,65%

Polkadot: 4,63%

Chainlink: 4,01%

Litecoin: 2,90%

Uniswap: 2,31%

Stellar: 1,59%

Arbitrum: 1,46%

Ny indexfördelning per den 30 april (efter rebalansering)

Bitcoin 40%

Ethereum 40%

Solana 8,23%

XRP 3,58%

Cardano 2,12%

Avalanche 1,72%

Polkadot 1,24%

Bitcoin Cash 1,19%

Chainlink 1,06%

Polygon 0,86%

I samband med månadens rebalansering har nya kryptovalutor lagts till i indexet. De tillagda kryptovalutorna är Solana, Cardano, Avalanche, Polygon, XRP och Bitcoin Cash. Samtidigt utesluts de befintliga kryptovalutorna Uniswap, Litecoin, Arbitrum och Stellar. Virtune Crypto Top 10 Index ETP SEKs utfall för april blev -12,19%.

Rebalanseringen sker enligt det index som ETPn följer, Virtune Vinter Crypto Top 10 Index och detta är den tolfte rebalanseringen sedan produkten noterades den 15 maj 2023. Syftet med den frekventa månatliga rebalanseringen är att säkerställa att ETPn alltid speglar rådande marknadsförhållanden och för att kunna absorbera volatilitet i kryptomarknaden på ett effektivt sätt.

I april upplevde kryptomarknaden en negativ utveckling där Bitcoin, efter sju månader av positiv utveckling, hade en nedgång på -14,7%. Dessutom hade flera altcoins också betydande nedgångar under månaden.

Utvecklingen per kryptovaluta som utgör en del av Virtune Crypto Top 10 Index ETP under april månad

Uniswap -45.7%

Arbitrum -38.6%

Polkadot -33.4%

Chainlink -31.5%

Litecoin -24.3%

Stellar -23.9%

Ethereum -17.2%

Bitcoin -14.7%

Virtunes kryptoindex-ETP är den första av sitt slag i Norden. ETPen inkluderar upp till 10 ledande kryptovalutor som är en del av Nasdaq Crypto Index baserat på deras totala marknadsvärde och har en maxvikt på 40% per kryptovaluta för att främja diversifiering. Detta gör att investerare kan dra nytta av en bred exponering mot kryptomarknaden utan att vara starkt koncentrerad till någon enskild kryptovaluta.

Handla Virtunes produkter

Virtunes produkter är europeiska börshandlade produkter som bland annat handlas på Nasdaq Stockholm-

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära