Följ oss

Nyheter

Oljeprisets fall sänker Nigerias ekonomi

Publicerad

den

Oljeprisets fall sänker Nigerias ekonomi

Nigerianska aktier, och den börshandlade fond som replikerar utvecklingen av landets aktiemarknad har hamnat i en björnmarknad efter oljeprisets fall. Det minst sagt oroliga läget på energimarknaden har slagit ut Afrikas största oljeproducent vilket i kombination med en svag valuta skrämmer bort de utländska investeringar som Nigeria behöver. Oljeprisets fall sänker Nigerias ekonomi

Global X Nigeria Index ETF (NYSEArca: NGE) har rasat med cirka trettio procent sedan sin toppnotering den 10 juli i år. Nigerian Stock Exchange All Share Index har under samma period backat med 23 procent sedan indexet noterade sin toppnotering den 9 juli i år, vilket gör den nigerianska aktiemarknaden till en av de sämsta under 2014. Det är framförallt banker, tillverkningsföretag och oljebolag som har bidragit till nedgången. Under fredagen föll detta index med 3,7 procent, den tolfte dagen i rad som börsen föll, vilket är den längst sekvensen av nedgångar sedan januari 2009.

Fallande oljepriser slår mot exportintäkterna

Pressen på den nigerianska aktiemarknaden beror mycket på de fallande oljepriserna som skadar landets exportinkomster. Brentoiljan handlas nu kring 83 USD per fat, och den börshandlade fonden United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO), som spårar front-månaders Brent terminen, har backat med 22,4 procent under de senaste kvartalet. Nu oroar sig de nigerianska myndigheterna för att det fallande oljepriset kommer att leda till att utländska investeringar kommer att minska i framtiden och att utländska investerare istället skall sälja ut sina nigerianska aktier. Vissa utförsäljningar har redan ägt rum.

Den nigerianska centralbanken säljer dollar i syfte att stötta landets egen valuta. Den nigerianska centralbanken sägs ha åtagit sig att försvara nairan i syfte att uppnå en valutastabilitet. Förmågan hos centralbanken att hänga med kommer att bero på omfattningen av trycket på valutan. Landets valuta, naira, handlas nu till en rekordlåg nivå jämfört med den amerikanska dollarn, vilket också bidrar till att skrämma bort de utländska investeringarna. Global X Nigeria Index ETF (NYSEArca: NGE) handlas i dollar, vilket gör denna ETF känslig för en svagare naira eftersom detta medför att avkastningen i USD blir lägre.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.