Följ oss

Nyheter

Möjlighet att göra fynd i Nigeria?

Publicerad

den

Möjlighet att göra fynd i Nigeria?

Möjlighet att göra fynd i Nigeria?  Varför Nigeria? Det är Afrikas folkrikaste land, det åttonde folkrikaste landet i världen, och det folkrikaste landet i världen där majoriteten av invånarna är svarta.

Landet är listat bland N-11-länderna, och är medlem i Samväldet. Nigerias ekonomi är en av de snabbast växande i världen. Det är den tredje största ekonomin i Afrika och världsdelens största exportör av olja, Nigeria är således en regional stormakt i Afrika och en av de mer utvecklade länderna på denna kontinent. Det betyder också att det finns en fungerande struktur för de investerare som vill exponera sig mot både Afrika och mot Nigeria.

Fler och fler investerare börjar oroa sig för om de västerländska aktiemarknaderna nått sin topp. Därför väljer flera och fler investerare att titta närmare på emerging och frontier markets i sin jakt på billiga aktier. En av de börshandlade fonder som de hittar är till exempel Global X Nigeria Index ETF (NYSEArca: NGE) som har stigit med tio procentenheter sedan sin botten i mars.

NGE har precis de nigerianska aktierna, studsat upp från den botten som vi sett under två år. NGE har sedan i mitten av mars stigit med över tio procent. Trots detta är denna börshandlade fond betydligt billigare nu än i början av året, cirka 7 procent billigare, efter det att vi sett massiva utförsäljningar på så gott som samtliga tillväxtmarknader under 2014.

Finns det en möjlighet att göra fynd i Nigeria?

De nigerianska aktierna är bland de billigaste på den afrikanska kontinenten, baserat på traditionella värderingar. Nigerian Stock Exchange All-Share handlas till ett p/e tal om elva gånger vinsten. Aktierna i NGE har ett genomsnittligt p/e-ta som ligger på 8,66, att jämföra med S & P 500 där aktierna har ett p/e tal på 16,6. OMXS30-bolagen värderas i skrivande stund till omkring 15,6 gånger väntade vinster under kommande tolv månader, enligt SME Direkt

Investerarna har återvänt till den nigerianska aktiemarknaden, efter det att landets centralbank har intervenerat på den utländska valutamarknaderna för att stärka den egna valutan, nairan, som noterade en rekordlåg nivå i slutet av februari 2014.

Nigeria ett top pick

Nigeria är vårt första handsval säger Sven Richter, ansvarig för frontier markets på Renaissance Asset Management. Fallande aktiekurser tillsammans med högre resultat har tagit värderingen av de nigerianska aktierna till en attraktiv värdering.

Bland NGEs innehav märks Zenith Bank 9,5 % , First Bank of Nigeria 5,7 % och Access Bank is 3.3%, vilket gör att finansiella tjänster utgör den största delen av denna ETFs innehav, cirka 40,5 procent. Det beror på att Nigeria har ett av de mest utvecklade banksystemen Sub-Sahara. Samtidigt ökar landets regering utgifterna för infrastruktur och löner för statligt anställda vilket med den så kallade multiplikatoreffekten kommer att sprida sig i landets finansiella system.

Global X Nigeria Index ETF

Global X Nigeria ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.