Följ oss

Nyheter

Är börsen övervärderad?

Publicerad

den

Är börsen övervärderad?

Är börsen övervärderad? Doug Kass är expert när det gäller timing på aktiemarknaden och förvaltar Seabreeze Partners hedgefond från soliga Palm Beach, Florida. Han är också en av de mest anmärkningsvärda contrarians som vi känner till på marknaden.

Därför är det ingen överraskning att precis som den amerikanska aktiemarknaden närmar sig rekordnivåer så hörs han säga att det är dags för en korrigering av aktiemarknaden. För bara några veckor sedan sade denne förvaltare att han ansåg att börsen var övervärderad med inte mindre än tolv (12) procent.

Under årens lopp har Doug Kass gjort några bra förutsägelse. I början av 2012 förutspådde han att den finansiella sektorn skulle växa snabbare än marknaden. I efterhand visade det sig att Select Sector Financial SPDR ETF (NYSEARCA: XLF), en börshandlad fond som replikerar den finansiella sektorn steg med 24 procent under 2012, betydligt bättre än S & P 500-indexet som ”endast” steg med 11 procent.

Ett antal djärva förutsägelser

Ännu mer imponerande är det resultat som Kass har att visa upp för 2014. Redan i januari kom Kass med ett antal djärva förutsägelser, varav många redan har kommit att falla ut eller är på väg att göra det. Han sade att Twitter (NYSE:TWTR) skulle komma att falla med mer än två tredjedelar under 2014, vi har redan sett att aktien har fallit med mer än 50 procent. Han sade också att Apple (NYSE:APPL) skulle komma att handlas under 500 USD, något som skedde bara några veckor efter Kass förutsägelse.

En annan aktie Kass sade skulle komma att falla var General Motors (NYSE: GM), hans prognos var ett fall på cirka 20 procent. När aktien rasat var Kass framme och köpte aktier till sin hedgefond. Han trodde också på att 3D-printingföretagen skulle komma att falla med cirka 50 procent, något som skett med både 3D Systems (NYSE:DDD) och ExOne Co (NASDAQ:XONE), båda kollegor till vårt eget svenska Arcam.

Bredare förutsägelse

Han senaste förutsägelse är bredare och han tror nu att börsen inte längre speglar den tillväxtpotential som finns hos företagen. Kass pekar till exempel på att S&P 500 under 2013 steg med 30 procent, en period när företagens vinster endast steg med mer modesta fem (5) procent. Han kommenterade det hela med att det inte handlar om vad Du köper för aktier utan vad Du betalar för dem.

Kass och en annan känd profil, Howard Marks, anser att börserna nu matas av billiga pengar från kvantitativa lättnad. De anser att med räntor nära noll så har FED skapat ett monster som visserligen skapar en brygga, men som inte kan leverera resultat av sig självt.

36 syltmunkar

David Einhorn på Greenlight Capital har en liknande syn på marknaden. Han har liknat Feds penningpolitik vid att äta 36 syltmunkar. Den första syltmunken ger en energikick, men 36 är för mycket av det goda. Han konstaterar att billiga pengar i form av kvantitativa lättnader är destruktiv och faktiskt bidrar till att bibehålla den långsamma takten i ekonomin.

Kass har också gjort parallellen mellan tech bubblan i början av 2000-talet till dagens aktiemarknad. När bubblan började brista gick det att se att det skapades en grundläggande förändring i synen hos de stora förvaltarna, de allokerade om sitt kapital från high tech till värdeaktier. Samma förändring har skett under de senaste två månaderna. Både Einhorn och Kass har agerat. I det brev som Einhorn skrev till placerarna i Greenlight Capitals efter det första kvartalet, konstaterar han att ”… vi ser vår andra tech bubblan på 15 år.” Med denna typ av förutsägelser, kan marknaden vara övervärderade med mer än de 12 procent Kass hävdar.

Vi noterar att Kass är kort banker som JP Morgan Chase och Bank of America, medan Greenlight Capital istället valt att blanka ett antal tech aktier, Kass tror att efterfrågan på lån kommer att minska när (inte om) de billiga pengarna försvinner från marknaden eftersom i första hand företagen redan är tillräckligt kapitaliserade.

Kass positiv till vissa aktier

Trots sina negativa uttalanden är Kass positiv till vissa aktier till exempel General Motors och Ocwen Financial. Kass köpte GM efter den senaste tidens kursfall, och säger att han tror på företaget bland annat för att bolaget anställt en mycket uppmärksammad advokat som skall hantera vad han kallar för ”högprofilhändelser” och att GM tagit på sig kostnader på en miljard USD för reparationer och andra kostnader.

Kass har emellertid valt att köpa General Motors i kombination med att blanka Tesla Motors (NASDAQ: TSLA). Kapitaliseringen i till exempel Ford Motors uppgår till cirka 10 000 USD per fordon, i Tesla är samma summa cirka 1,2 MUSD. Det är enorma mängder kapital som denna elbilstillverkare binder i sin balansräkning. Tidigare har spekulationer om att Apple skulle köpa Tesla skapat ett köptryck i aktien, nu är det spekulationerna om att Tesla skall bygga den största globala batterifabriken genom tiderna som håller upp aktiekursen. Med en värdering kring 26 miljarder dollar krävs det en del av ledningen i Tesla för att de skall kunna motivera det börsvärdet. Kass har sagt att han bedömer att de stora etablerade biltillverkarna har djupa fickor och förmågan att massproducera, något som bör ge dem ett övertag i det långa loppet. Vad tror Du? Är börsen övervärderad?

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Exponering för en korg av råvaror som är relevanta för energiomställningen

Publicerad

den

Sedan i onsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. L&G Energy Transition Commodities UCITS ETF (ENTR) ger investerare tillgång till utvecklingen för terminskontrakt på enskilda råvaror som används i energiomställningen.

Sedan i onsdags är en ny börshandlad fond utgiven av Legal & General Investment Management handlas på Xetra och Börse Frankfurt. L&G Energy Transition Commodities UCITS ETF (ENTR) ger investerare tillgång till utvecklingen för terminskontrakt på enskilda råvaror som används i energiomställningen.

Fokus ligger på övergångsmetaller, energi och CO2-certifikat. Dessa inkluderar terminskontrakt på enskilda industri- och ädelmetaller som används vid tillverkning av till exempel litiumjonbatterier, solpaneler och vindturbiner. Energiråvaror inkluderar terminskontraktnaturgas, etanol och uran, som är energikällor med låga koldioxidutsläpp.

NamnISINAvgiftUtdelningspolicyReferensindex
L&G Energy Transition Commodities UCITS ETFIE000BLN64M90,65 %AckumulerandeSolactive Energy Transition Commodity Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 151 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra

Publicerad

den

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra som tillgång till företag inom områdena disruptiv innovation, AI och genomik via aktiva investeringsstrategier. De tre nya aktiva börshandlade fonder emitterade av ARK Invest har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.

ARK Invest lanserar tre nya aktiva ETFer på Xetra som tillgång till företag inom områdena disruptiv innovation, AI och genomik via aktiva investeringsstrategier. De tre nya aktiva börshandlade fonder emitterade av ARK Invest har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags.

De tre ETFerna driver en aktiv investeringsstrategi med fokus på företag över hela världen inom områdena disruptiv innovation, artificiell intelligens och genomik. Vid val av bolag använder investeringsförvaltaren både en top-down-metod (tematisk forskning för att identifiera relevanta värdepapper) och en bottom-up-metod (värdering, grundläggande data och kvantitativa nyckeltal för de enskilda företagen, med hänsyn till ESG-kriterier).

ARK Innovation UCITS ETF (ARXK) investerar i företag som är involverade i disruptiva innovationer. Dessa kan vara framsteg inom vetenskaplig forskning och tekniska förbättringar inom områden som genomik, automation, tillverkning, transport, energi och artificiell intelligens.

ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETF (AAKI) fokuserar på företag inom områdena artificiell intelligens, autonom teknologi och robotik.

ARK Genomic Revolution UCITS ETF (AAKG) ger investerare tillgång till en portfölj av företag som är involverade i den genomiska revolutionen, med fokus på att förlänga och förbättra livskvaliteten för människor och andra levande varelser. Dessa företag kan komma från olika sektorer som sjukvård, IT eller basmaterial och utveckla, producera eller tillverka bioniska system, bioinspirerade datorer, bioinformatik, molekylär medicin och jordbruksbioteknik.

NamnISINAvgiftUtdelningspolicy
ARK Innovation UCITS ETFIE000GA3D4890,75 %Ackumulerande
ARK Artificial Intelligence & Robotics UCITS ETFIE0003A512E40,75 %Ackumulerande
ARK Genomic Revolution UCITS ETFIE000O5M6XO10,75 %Ackumulerande

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 154 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 14 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Handla ARK Invests ETFer

ARK Invests ETFer är europeiska börshandlade fonder. Dessa fonder handlas på Deutsche Boerse Xetra .

Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

TPXE ETF ger exponering mot japanska Topixindexet och hedgas i euro

Publicerad

den

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) med ISIN LU1681037609, försöker följa TOPIX®-index. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) med ISIN LU1681037609, försöker följa TOPIX®-index. TOPIX®-indexet spårar ett brett urval av japanska aktier noterade på TSE First Section-segmentet på Tokyo Stock Exchange.

Den börshandlade fondesn TER (total cost ratio) uppgår till 0,20 % p.a. Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR är den billigaste ETF som följer TOPIX®-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR har tillgångar på 352 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 22 september 2015 och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsmål

AMUNDI JAPAN TOPIX UCITS ETF strävar efter att replikera så nära som möjligt resultatet av TOPIX-index, total bruttoavkastning, oavsett om trenden är stigande eller fallande. Denna ETF gör det möjligt för investerare att dra nytta av en exponering mot de viktigaste aktierna på den japanska marknaden.

Handla TPXE ETF

Amundi Japan Topix UCITS ETF EUR (TPXE ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURXAMY
Euronext ParisEURTPXE
SIX Swiss ExchangeEURTPXE

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att spåra indexets prestanda.

NamnValutaVikt %Sektor
TOYOTA MOTOR CORPJPY5.29 %Sällanköpsvaror
MITSUBISHI UFJ FINANCIAL GROUPJPY2.38 %Finans
SONY GROUP CORP (JT)JPY2.36 %Sällanköpsvaror
TOKYO ELECTRON JPY50JPY2.14 %Informationsteknologi
MITSUBISHI CORPORATIONJPY1.87 %Industri
HITACHI LTDJPY1.77 %Industri
KEYENCE CORP JPY50JPY1.68 %Informationsteknologi
SUMITOMO MITSUI FINANCIAL GROUPJPY1.60 %Finans
SHIN-ETSU CHEM CO JPY50JPY1.51 %Materials
MITSUI & CO LTDJPY1.50 %Industri

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära