Följ oss

Nyheter

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Publicerad

den

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Vi har alla hört talas om marknadsbubblor och många av oss känner till någon som har fångats i en. Även om det finns gott om lektioner att lära av tidigare bubblor, sugs marknadsaktörerna fortfarande i dem varje gång en ny kommer. En bubbla är bara en av flera marknadsfaser. För att undvika att bli fast är det viktigt att känna till dessa faser. Känn till alla Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

En förståelse för hur marknaderna fungerar och ett bra grepp om teknisk analys kan hjälpa dig att identifiera Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

De fyra faserna i en marknadscykel

Cyklerna förekommer i alla aspekter av livet; De sträcker sig från den mycket korta tiden, som livscykeln för en nyckelpiga, som bara lever några dagar, till en livscykel på en planet, som tar miljarder år. Oavsett vilken marknad du refererar till, alla går igenom samma faser och är cykliska. De går upp, toppar, går ner och sedan botten. När en marknadscykel är klar börjar nästa.

Problemet är att de flesta investerare och handlare antingen inte känner igen att marknaderna är cykliska eller glömmer att vänta slutet av den aktuella marknadsfasen. En annan viktig utmaning är även när man accepterar cyklernas existens, är det nästan omöjligt att välja topp eller botten av en. Men förståelse av cykler är viktigt om du vill maximera investeringar eller avkastning. Här är de fyra huvudkomponenterna i en marknadscykel och hur du kan känna igen dem.

Ackumuleringsfasen

Denna fas inträffar efter att marknaden har bottnat och innovatörerna (företagets insiders och några värdeinvesterare) och tidiga adopterare (smarta förvaltare och erfarna handlare) börjar köpa, och det värsta är över. Vid denna fas är värderingarna väldigt attraktiva och det allmänna marknadssynet är fortfarande baisse. Artiklar i media pratar om död och dumhet, och de som var långa genom det värsta av björnmarknaden har nyligen givit upp och sålt resten av sina innehav i avsky. Men i ackumuleringsfasen har priserna blivit fasa ut och för varje säljare som slänger in handduken finns det någon att hämta upp hans aktier på en hälsosam rabatt. Den övergripande marknadssynen börjar växla från negativ till neutral.

Uppgångsfasen

I detta skede har marknaden varit stabil en stund och börjar stiga. Den tidiga majoriteten hoppar på vagnen. I denna grupp ingår tekniska analytiker som ser att marknaden gör högre bottnar och högre toppar, erkänner marknadens riktning och känslan har förändrats.

Medierna börjar diskutera möjligheten att det värsta är över, men arbetslösheten fortsätter att stiga, liksom rapporter om uppsägningar i många sektorer. När denna fas mognar, hoppar fler investerare på, eftersom rädsla för att vara på marknaden ersätts av girighet och rädsla för att bli utelämnad.

När den här fasen börjar sluta, hoppar de sista investerarna in och marknadsvolymen börjar öka väsentligt. Vid denna tidpunkt råder den större dårskapsteorin. Värderingarna klättrar långt bortom historiska normer, och logik ersätts av girighet. Medan den sena majoriteten kommer in, äljer de smarta pengar och insiders.

När uppgången saktar ner, ser de investerare som har suttit vid sidlinjen detta som en köpmöjlighet och hoppar in. Priserna gör ett sista paraboliskt drag, som är känd i teknisk analys som ett försäljningsklimax, när de största vinsterna inom de kortaste perioderna ofta uppstår. Men cykeln närmar sig toppen av bubblan. Sentimentet flyttar från neutralt till stark till rättvist euforiskt under denna fas.

Distributionsfasen

I den tredje fasen av marknadscykeln börjar säljarna att dominera. Denna del av cykeln identifieras av en period där den haussefulla känslan av den föregående fasen blir en blandad känsla. Priserna kan ofta vara låsta i ett handelsområde som kan ta några veckor eller till och med månader. När Dow Jones Industrial Average (DJIA) nådde toppunktet i januari 2000, handlade det till närmsta av sin tidigare topp och stannade där över en period på mer än 18 månader.

Men fördelningsfasen kan komma och gå snabbt; För Nasdaq Composite var distributionsfasen mindre än en månad lång, då den nådde topp i mars 2000 och återtogs strax därefter. När denna fas är över, väntar marknaden på riktning. Klassiska mönster som dubbel- och tripplar, samt huvud och axlar mönster, är exempel på rörelser som uppstår under distributionsfasen.

Distributionsfasen är en väldigt känslomässig tid för marknaderna, eftersom investerare grips av perioder av fullständig rädsla som spridas med hopp och till och med girighet, eftersom marknaden kanske ibland verkar ta sig av igen. Värderingar är extrema i många frågor och värde investerare har länge satt i sidled. Vanligtvis börjar känslan långsamt men ändå förändras, men denna övergång kan ske snabbt om den accelereras av en starkt negativ geopolitisk händelse eller extremt dåliga ekonomiska nyheter. De som inte kan sälja för en vinst bosätta sig för ett breakeven pris eller en liten förlust.

Faserna i en investeringscykel

Nedgångsfasen

Den fjärde och sista fasen i cykeln är den mest smärtsamma för dem som fortfarande har positioner. Många hänger på, eftersom deras investering har fallit under aktiekursen de betalat. De uppför sig som piraten som faller överbord och klämmer fast en bar av guld och vägrar att släppa i det förgäves hoppet om att räddas.

Det är först när marknaden har tappat 50% eller mer som de ger upp, varav många köpte under distributions- eller tidig markdown-fas, ge upp eller kapitulera. Tyvärr är det här en köpsignal för tidiga innovatörer och ett tecken på att en botten är överhängande. Men tyvärr är det nya investerare som kommer att köpa den avskrivna investeringen under nästa ackumuleringsfas och njuta av nästa mark-up.

Timing

En cykel kan variera från några veckor till ett antal år beroende på den aktuella marknaden och tidshorisonten du tittar på. En daghandlare som använder fem minuters chart kan se fyra eller flera kompletta cykler per dag medan, för en fastighetsinvesterare, en cykel kan vara 18-20 år.

Figur 2: Veckochart Applied Materials (AMAT) från slutet av 1998 till början av 2004 som visar olika marknadsfaser och en cykel mini-faser med 10 veckor (lila linjen) och 50 veckor (orange linje) glidande medelvärden.

Presidentcykel

Ett av de bästa exemplen på cykelfenomenet är effekten av den fyraåriga presidentcykeln på aktiemarknaden, fastigheter, obligationer och råvaror. Teorin om denna cykel säger att ekonomiska uppoffringar generellt görs under de två första åren av en presidentens mandat.

När valet närmar sig, har förvaltningarna en vana att göra allt de kan för att stimulera ekonomin så att väljarna går till val med jobb och en känsla av ekonomiskt välbefinnande.
Räntorna är i allmänhet lägre under ett val, så erfarna hypoteksmäklare och fastighetsmäklare uppmanar ofta kunder att schemalägga bostadslån att komma in strax före valet. Denna strategi har fungerat ganska bra under de senaste 16 åren. Börsen har också gynnats av ökade utgifter och minskade räntor fram till ett val, vilket visst var fallet under valet 1996 och 2000.

De flesta presidenter vet om väljare inte är nöjda med ekonomin när de går till omröstningarna är chanserna för omval är smala. Detta lärde sig George Bush Sr. det hårda sättet 1992.

Summering

Även om det inte alltid är uppenbart finns cykler på alla marknader. För smarta pengar är ackumuleringsfasen tiden att köpa eftersom värdena har slutat falla och alla andra är fortfarande baisse. Dessa typer av investerare kallas också contrarians eftersom de går emot den gemensamma marknadskänslan vid den tiden. Dessa samma folk säljer som marknader går in i sista etappen av mark-up, vilket är känt som det paraboliska eller köpande klimaxet. Det här är när värdena klättrar snabbast och känslan är mest bullish, vilket innebär att marknaden blir redo att vända.

Smarta investerare som känner igen de olika delarna av en marknadscykel kan bättre utnyttja dem till vinst. De är också mindre benägna att bli lurade på att köpa på värsta möjliga tid.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

26 börshandlade fonder som spårar S&P500

Publicerad

den

börshandlade fonder som spårar S&P500.

S&P 500® är USAs största aktiemarknadsindex. Detta index spårar de 500 största amerikanska företagen. S&P 500-indexet viktar i sin grundform sina beståndsdelar med fritt flytande marknadsvärde. I denna artikel tittar vi på 26 börshandlade fonder som spårar S&P500.

ETF-investerare kan dra nytta av värdeökningar och utdelningar av S&P 500-beståndsdelarna. För närvarande spåras S&P 500-indexet av 26 börshandlade fonder som är tillgängliga för europeiska investerare.

Kostnad för S&P 500 ETFer

Den totala kostnadskvoten (TER) för S&P 500 ETFer är mellan 0,03 procent p.a. och 0,19 procent p.a. I jämförelse kostar de flesta aktivt förvaltade fonder mycket mer per år.

S&P 500 ETFer i jämförelse

Förutom avkastning finns det ytterligare viktiga faktorer att tänka på när du väljer en S&P 500 ETF. För att ge ett bra beslutsunderlag hittar du en lista över alla S&P 500 ETFer med information om förvaltningskostnad, ålder, utdelningspolicy, fondens hemvist och replikeringsmetod.

Som alltid vill vi påminna att om det finns flera olika börshandlade fonder som täcker samma index eller segment är det förvaltningskostnaden som avgör. Antar vi att dessa S&P500 fonder ger samma avkastning kommer den som har lägst avgift att utvecklas bäst, allt annat lika. Grundregeln är alltså, betala aldrig för mycket då detta kommer att äta upp din avkastning.

S&P500 fonder

EmittentKortnamnTER
in %
UtdelningspolicyHemvistReplikeringsmetod
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) IE00B5BMR087SXR80.07%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
Vanguard S&P 500 UCITS ETF IE00B3XXRP09VUSA0.07%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Invesco S&P 500 UCITS ETF IE00B3YCGJ38P5000.05%AckumulerandeIrlandOfinansierad
swap
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) IE0031442068IUSA0.07%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Ackumelerande IE00BFMXXD54VUAA0.07%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
SPDR S&P 500 UCITS ETFIE00B6YX5C33SPY50.03%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
HSBC S&P 500 UCITS ETF USD IE00B5KQNG97H4ZF0.09%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF 1C LU0490618542D5BM0.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Amundi ETF S&P 500 UCITS ETF USD LU1681049018500E0.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF 1D LU2009147757XSXD0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Acc) IE00BMTX1Y45I5000.05%AckumulerandeIrlandOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF Acc LU1135865084SP5C0.07%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Invesco S&P 500 UCITS ETF Dist IE00BYML9W36D5000.05%UtdelandeIrlandOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF EUR Dist LU0496786574LYPS0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF USD Dist LU04967866576TVM0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Unhedged (Acc) IE000XZSV718SPYL0.03%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF USD FR0011550177ESAP0.15%AckumulerandeFrankrikeOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 UCITS ETF EUR (C) LU1681048804AUM50.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF EUR FR0011550185ESEE0.15%AckumulerandeFranceOfinansierad
swap
UBS ETF (IE) S&P 500 UCITS ETF (USD) A-dis IE00B7K93397UBU90.09%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
UBS ETF (IE) S&P 500 SF UCITS ETF (USD) A-acc IE00B4JY5R22S5USAS0.19%AckumulerandeIrlandSwap-based
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF FR0011550680ESEA0.15%UtdelandeFrankrikeOfinansierad
swap
iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Dist) IE000D3BWBR2I50D0.05%UtdelandeIrlandOfinansierad
swap
Xtrackers S&P 500 UCITS ETF 4C IE000Z9SJA06XDPU0.06%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
HSBC S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) IE000JZ473P7H4ZN0.09%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
Amundi S&P 500 UCITS ETF USD (D) LU2391437253500D0.15%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap

Handla S&P500 fonder

Med undantag för nedanstående ETFer handlas alla dessa börshandlade fonder på Xetra i Tyskland. Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

London Stock Exchange

Amundi ETF S&P 500 UCITS ETF USD

Amundi S&P 500 UCITS ETF USD (D)

Amundi S&P 500 II UCITS ETF Acc

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Euronext Amsterdam

iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Dist)

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

SIX Swiss Exchange

UBS ETF (IE) S&P 500 SF UCITS ETF (USD) A-acc

SIX Swiss Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

JGSC ETF, en aktivt förvaltad fond som investera i globala företag från utvecklade marknader som anpassat sig till Parisavtalet

Publicerad

den

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), med ISIN-nummer IE000BXC49I6, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), med ISIN-nummer IE000BXC49I6, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Strategy investerar i företag från utvecklade marknader. ETF strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI World SRI EU PAB Overlay ESG Custom. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Dessutom beaktas EUs direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (acc) är den billigaste och största ETF som följer JP Morgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 9 augusti 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI World SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index* (”Referensindexet”) genom att aktivt investera i en portfölj av företag, globalt, samtidigt som man anpassar sig till målen för Parisavtalet.

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

Eftersom de instrument som innehas av delfonden kan vara denominerade i andra valutor än basvalutan, kan delfonden påverkas ogynnsamt av valutakontrollregler eller fluktuationer i valutakurser. Av denna anledning kan förändringar i valutakurser påverka värdet på delfondens portfölj och kan påverka värdet på andelarna.

Uteslutning av företag som inte uppfyller vissa kriterier från delfondens investeringsuniversum kan leda till att delfonden presterar annorlunda jämfört med liknande fonder som inte har en sådan policy.

Delfonden strävar efter att ge en avkastning över Benchmark; Delfonden kan dock prestera sämre än jämförelseindexet.

Handla JGSC ETF

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURJGSC
Borsa ItalianaEURJSEG
London Stock ExchangeGBXJSGE
London Stock ExchangeUSDJSEG
SIX Swiss ExchangeUSDJSEG
XETRAEURJGSC

Största innehav

NamnISINLandVikt %
MICROSOFT CORPUS5949181045USA5.51%
APPLE INCUS0378331005USA4.79%
NVIDIA CORPUS67066G1040USA2.84%
AMAZON.COM INCUS0231351067USA2.34%
TEXAS INSTRUMENTS INCUS8825081040USA1.99%
ZOETIS INCUS98978V1035USA1.56%
NOVO NORDISK A/S-B /DKK/DK0060534915Danmark1.51%
ADOBE INCUS00724F1012USA1.39%
AUTOMATIC DATA PROCESSINGUS0530151036USA1.29%
TESLA INCUS88160R1014USA1.13%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag i ETFer från BNP

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder från BNP Paribas Easy har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. De ger brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag.

Två nya börshandlade fonder från BNP Paribas Easy har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. De ger brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag.

BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF erbjuder global exponering mot företag från industrialiserade länder och utvecklingsländer som uppfyller höga miljö-, sociala och företagsstyrningsstandarder. Det underliggande jämförelseindexet uppfyller minimistandarderna i Paris klimatöverenskommelser, inklusive i synnerhet minskningen av växthusgaser med minst 50 procent jämfört med MSCI ACWIs ursprungliga investeringsuniversum och uppnåendet av ett ytterligare dekarboniseringsmål på minst 7 procent per år.

Enligt best-in-class-metoden väljs endast företag med ett enastående ESG-betyg jämfört med sin bransch. Företag vars produkter har en negativ inverkan på miljön och sociala strukturer är uteslutna. Viktningen av ett företag är begränsad till 5 procent.

Två aktieklasser är tillgängliga för investerare här, som skiljer sig åt när det gäller att säkra växelkursfluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnKortnamnISINAvgift
%
Utdelnings-
policy
Referens-
index
BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETFESACIE000WQ5O2930,20%AckumulerandeMSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped Index
BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF – EURESABIE0004HBJKG00,20%AckumulerandeMSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 164 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära