Följ oss

Nyheter

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Publicerad

den

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Vi har alla hört talas om marknadsbubblor och många av oss känner till någon som har fångats i en. Även om det finns gott om lektioner att lära av tidigare bubblor, sugs marknadsaktörerna fortfarande i dem varje gång en ny kommer. En bubbla är bara en av flera marknadsfaser. För att undvika att bli fast är det viktigt att känna till dessa faser. Känn till alla Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

En förståelse för hur marknaderna fungerar och ett bra grepp om teknisk analys kan hjälpa dig att identifiera Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

De fyra faserna i en marknadscykel

Cyklerna förekommer i alla aspekter av livet; De sträcker sig från den mycket korta tiden, som livscykeln för en nyckelpiga, som bara lever några dagar, till en livscykel på en planet, som tar miljarder år. Oavsett vilken marknad du refererar till, alla går igenom samma faser och är cykliska. De går upp, toppar, går ner och sedan botten. När en marknadscykel är klar börjar nästa.

Problemet är att de flesta investerare och handlare antingen inte känner igen att marknaderna är cykliska eller glömmer att vänta slutet av den aktuella marknadsfasen. En annan viktig utmaning är även när man accepterar cyklernas existens, är det nästan omöjligt att välja topp eller botten av en. Men förståelse av cykler är viktigt om du vill maximera investeringar eller avkastning. Här är de fyra huvudkomponenterna i en marknadscykel och hur du kan känna igen dem.

Ackumuleringsfasen

Denna fas inträffar efter att marknaden har bottnat och innovatörerna (företagets insiders och några värdeinvesterare) och tidiga adopterare (smarta förvaltare och erfarna handlare) börjar köpa, och det värsta är över. Vid denna fas är värderingarna väldigt attraktiva och det allmänna marknadssynet är fortfarande baisse. Artiklar i media pratar om död och dumhet, och de som var långa genom det värsta av björnmarknaden har nyligen givit upp och sålt resten av sina innehav i avsky. Men i ackumuleringsfasen har priserna blivit fasa ut och för varje säljare som slänger in handduken finns det någon att hämta upp hans aktier på en hälsosam rabatt. Den övergripande marknadssynen börjar växla från negativ till neutral.

Uppgångsfasen

I detta skede har marknaden varit stabil en stund och börjar stiga. Den tidiga majoriteten hoppar på vagnen. I denna grupp ingår tekniska analytiker som ser att marknaden gör högre bottnar och högre toppar, erkänner marknadens riktning och känslan har förändrats.

Medierna börjar diskutera möjligheten att det värsta är över, men arbetslösheten fortsätter att stiga, liksom rapporter om uppsägningar i många sektorer. När denna fas mognar, hoppar fler investerare på, eftersom rädsla för att vara på marknaden ersätts av girighet och rädsla för att bli utelämnad.

När den här fasen börjar sluta, hoppar de sista investerarna in och marknadsvolymen börjar öka väsentligt. Vid denna tidpunkt råder den större dårskapsteorin. Värderingarna klättrar långt bortom historiska normer, och logik ersätts av girighet. Medan den sena majoriteten kommer in, äljer de smarta pengar och insiders.

När uppgången saktar ner, ser de investerare som har suttit vid sidlinjen detta som en köpmöjlighet och hoppar in. Priserna gör ett sista paraboliskt drag, som är känd i teknisk analys som ett försäljningsklimax, när de största vinsterna inom de kortaste perioderna ofta uppstår. Men cykeln närmar sig toppen av bubblan. Sentimentet flyttar från neutralt till stark till rättvist euforiskt under denna fas.

Distributionsfasen

I den tredje fasen av marknadscykeln börjar säljarna att dominera. Denna del av cykeln identifieras av en period där den haussefulla känslan av den föregående fasen blir en blandad känsla. Priserna kan ofta vara låsta i ett handelsområde som kan ta några veckor eller till och med månader. När Dow Jones Industrial Average (DJIA) nådde toppunktet i januari 2000, handlade det till närmsta av sin tidigare topp och stannade där över en period på mer än 18 månader.

Men fördelningsfasen kan komma och gå snabbt; För Nasdaq Composite var distributionsfasen mindre än en månad lång, då den nådde topp i mars 2000 och återtogs strax därefter. När denna fas är över, väntar marknaden på riktning. Klassiska mönster som dubbel- och tripplar, samt huvud och axlar mönster, är exempel på rörelser som uppstår under distributionsfasen.

Distributionsfasen är en väldigt känslomässig tid för marknaderna, eftersom investerare grips av perioder av fullständig rädsla som spridas med hopp och till och med girighet, eftersom marknaden kanske ibland verkar ta sig av igen. Värderingar är extrema i många frågor och värde investerare har länge satt i sidled. Vanligtvis börjar känslan långsamt men ändå förändras, men denna övergång kan ske snabbt om den accelereras av en starkt negativ geopolitisk händelse eller extremt dåliga ekonomiska nyheter. De som inte kan sälja för en vinst bosätta sig för ett breakeven pris eller en liten förlust.

Faserna i en investeringscykel

Nedgångsfasen

Den fjärde och sista fasen i cykeln är den mest smärtsamma för dem som fortfarande har positioner. Många hänger på, eftersom deras investering har fallit under aktiekursen de betalat. De uppför sig som piraten som faller överbord och klämmer fast en bar av guld och vägrar att släppa i det förgäves hoppet om att räddas.

Det är först när marknaden har tappat 50% eller mer som de ger upp, varav många köpte under distributions- eller tidig markdown-fas, ge upp eller kapitulera. Tyvärr är det här en köpsignal för tidiga innovatörer och ett tecken på att en botten är överhängande. Men tyvärr är det nya investerare som kommer att köpa den avskrivna investeringen under nästa ackumuleringsfas och njuta av nästa mark-up.

Timing

En cykel kan variera från några veckor till ett antal år beroende på den aktuella marknaden och tidshorisonten du tittar på. En daghandlare som använder fem minuters chart kan se fyra eller flera kompletta cykler per dag medan, för en fastighetsinvesterare, en cykel kan vara 18-20 år.

Figur 2: Veckochart Applied Materials (AMAT) från slutet av 1998 till början av 2004 som visar olika marknadsfaser och en cykel mini-faser med 10 veckor (lila linjen) och 50 veckor (orange linje) glidande medelvärden.

Presidentcykel

Ett av de bästa exemplen på cykelfenomenet är effekten av den fyraåriga presidentcykeln på aktiemarknaden, fastigheter, obligationer och råvaror. Teorin om denna cykel säger att ekonomiska uppoffringar generellt görs under de två första åren av en presidentens mandat.

När valet närmar sig, har förvaltningarna en vana att göra allt de kan för att stimulera ekonomin så att väljarna går till val med jobb och en känsla av ekonomiskt välbefinnande.
Räntorna är i allmänhet lägre under ett val, så erfarna hypoteksmäklare och fastighetsmäklare uppmanar ofta kunder att schemalägga bostadslån att komma in strax före valet. Denna strategi har fungerat ganska bra under de senaste 16 åren. Börsen har också gynnats av ökade utgifter och minskade räntor fram till ett val, vilket visst var fallet under valet 1996 och 2000.

De flesta presidenter vet om väljare inte är nöjda med ekonomin när de går till omröstningarna är chanserna för omval är smala. Detta lärde sig George Bush Sr. det hårda sättet 1992.

Summering

Även om det inte alltid är uppenbart finns cykler på alla marknader. För smarta pengar är ackumuleringsfasen tiden att köpa eftersom värdena har slutat falla och alla andra är fortfarande baisse. Dessa typer av investerare kallas också contrarians eftersom de går emot den gemensamma marknadskänslan vid den tiden. Dessa samma folk säljer som marknader går in i sista etappen av mark-up, vilket är känt som det paraboliska eller köpande klimaxet. Det här är när värdena klättrar snabbast och känslan är mest bullish, vilket innebär att marknaden blir redo att vända.

Smarta investerare som känner igen de olika delarna av en marknadscykel kan bättre utnyttja dem till vinst. De är också mindre benägna att bli lurade på att köpa på värsta möjliga tid.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.