Följ oss

Nyheter

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Publicerad

den

Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning

Vi har alla hört talas om marknadsbubblor och många av oss känner till någon som har fångats i en. Även om det finns gott om lektioner att lära av tidigare bubblor, sugs marknadsaktörerna fortfarande i dem varje gång en ny kommer. En bubbla är bara en av flera marknadsfaser. För att undvika att bli fast är det viktigt att känna till dessa faser. Känn till alla Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

En förståelse för hur marknaderna fungerar och ett bra grepp om teknisk analys kan hjälpa dig att identifiera Marknadscykler, nyckeln till maximal avkastning.

De fyra faserna i en marknadscykel

Cyklerna förekommer i alla aspekter av livet; De sträcker sig från den mycket korta tiden, som livscykeln för en nyckelpiga, som bara lever några dagar, till en livscykel på en planet, som tar miljarder år. Oavsett vilken marknad du refererar till, alla går igenom samma faser och är cykliska. De går upp, toppar, går ner och sedan botten. När en marknadscykel är klar börjar nästa.

Problemet är att de flesta investerare och handlare antingen inte känner igen att marknaderna är cykliska eller glömmer att vänta slutet av den aktuella marknadsfasen. En annan viktig utmaning är även när man accepterar cyklernas existens, är det nästan omöjligt att välja topp eller botten av en. Men förståelse av cykler är viktigt om du vill maximera investeringar eller avkastning. Här är de fyra huvudkomponenterna i en marknadscykel och hur du kan känna igen dem.

Ackumuleringsfasen

Denna fas inträffar efter att marknaden har bottnat och innovatörerna (företagets insiders och några värdeinvesterare) och tidiga adopterare (smarta förvaltare och erfarna handlare) börjar köpa, och det värsta är över. Vid denna fas är värderingarna väldigt attraktiva och det allmänna marknadssynet är fortfarande baisse. Artiklar i media pratar om död och dumhet, och de som var långa genom det värsta av björnmarknaden har nyligen givit upp och sålt resten av sina innehav i avsky. Men i ackumuleringsfasen har priserna blivit fasa ut och för varje säljare som slänger in handduken finns det någon att hämta upp hans aktier på en hälsosam rabatt. Den övergripande marknadssynen börjar växla från negativ till neutral.

Uppgångsfasen

I detta skede har marknaden varit stabil en stund och börjar stiga. Den tidiga majoriteten hoppar på vagnen. I denna grupp ingår tekniska analytiker som ser att marknaden gör högre bottnar och högre toppar, erkänner marknadens riktning och känslan har förändrats.

Medierna börjar diskutera möjligheten att det värsta är över, men arbetslösheten fortsätter att stiga, liksom rapporter om uppsägningar i många sektorer. När denna fas mognar, hoppar fler investerare på, eftersom rädsla för att vara på marknaden ersätts av girighet och rädsla för att bli utelämnad.

När den här fasen börjar sluta, hoppar de sista investerarna in och marknadsvolymen börjar öka väsentligt. Vid denna tidpunkt råder den större dårskapsteorin. Värderingarna klättrar långt bortom historiska normer, och logik ersätts av girighet. Medan den sena majoriteten kommer in, äljer de smarta pengar och insiders.

När uppgången saktar ner, ser de investerare som har suttit vid sidlinjen detta som en köpmöjlighet och hoppar in. Priserna gör ett sista paraboliskt drag, som är känd i teknisk analys som ett försäljningsklimax, när de största vinsterna inom de kortaste perioderna ofta uppstår. Men cykeln närmar sig toppen av bubblan. Sentimentet flyttar från neutralt till stark till rättvist euforiskt under denna fas.

Distributionsfasen

I den tredje fasen av marknadscykeln börjar säljarna att dominera. Denna del av cykeln identifieras av en period där den haussefulla känslan av den föregående fasen blir en blandad känsla. Priserna kan ofta vara låsta i ett handelsområde som kan ta några veckor eller till och med månader. När Dow Jones Industrial Average (DJIA) nådde toppunktet i januari 2000, handlade det till närmsta av sin tidigare topp och stannade där över en period på mer än 18 månader.

Men fördelningsfasen kan komma och gå snabbt; För Nasdaq Composite var distributionsfasen mindre än en månad lång, då den nådde topp i mars 2000 och återtogs strax därefter. När denna fas är över, väntar marknaden på riktning. Klassiska mönster som dubbel- och tripplar, samt huvud och axlar mönster, är exempel på rörelser som uppstår under distributionsfasen.

Distributionsfasen är en väldigt känslomässig tid för marknaderna, eftersom investerare grips av perioder av fullständig rädsla som spridas med hopp och till och med girighet, eftersom marknaden kanske ibland verkar ta sig av igen. Värderingar är extrema i många frågor och värde investerare har länge satt i sidled. Vanligtvis börjar känslan långsamt men ändå förändras, men denna övergång kan ske snabbt om den accelereras av en starkt negativ geopolitisk händelse eller extremt dåliga ekonomiska nyheter. De som inte kan sälja för en vinst bosätta sig för ett breakeven pris eller en liten förlust.

Faserna i en investeringscykel

Nedgångsfasen

Den fjärde och sista fasen i cykeln är den mest smärtsamma för dem som fortfarande har positioner. Många hänger på, eftersom deras investering har fallit under aktiekursen de betalat. De uppför sig som piraten som faller överbord och klämmer fast en bar av guld och vägrar att släppa i det förgäves hoppet om att räddas.

Det är först när marknaden har tappat 50% eller mer som de ger upp, varav många köpte under distributions- eller tidig markdown-fas, ge upp eller kapitulera. Tyvärr är det här en köpsignal för tidiga innovatörer och ett tecken på att en botten är överhängande. Men tyvärr är det nya investerare som kommer att köpa den avskrivna investeringen under nästa ackumuleringsfas och njuta av nästa mark-up.

Timing

En cykel kan variera från några veckor till ett antal år beroende på den aktuella marknaden och tidshorisonten du tittar på. En daghandlare som använder fem minuters chart kan se fyra eller flera kompletta cykler per dag medan, för en fastighetsinvesterare, en cykel kan vara 18-20 år.

Figur 2: Veckochart Applied Materials (AMAT) från slutet av 1998 till början av 2004 som visar olika marknadsfaser och en cykel mini-faser med 10 veckor (lila linjen) och 50 veckor (orange linje) glidande medelvärden.

Presidentcykel

Ett av de bästa exemplen på cykelfenomenet är effekten av den fyraåriga presidentcykeln på aktiemarknaden, fastigheter, obligationer och råvaror. Teorin om denna cykel säger att ekonomiska uppoffringar generellt görs under de två första åren av en presidentens mandat.

När valet närmar sig, har förvaltningarna en vana att göra allt de kan för att stimulera ekonomin så att väljarna går till val med jobb och en känsla av ekonomiskt välbefinnande.
Räntorna är i allmänhet lägre under ett val, så erfarna hypoteksmäklare och fastighetsmäklare uppmanar ofta kunder att schemalägga bostadslån att komma in strax före valet. Denna strategi har fungerat ganska bra under de senaste 16 åren. Börsen har också gynnats av ökade utgifter och minskade räntor fram till ett val, vilket visst var fallet under valet 1996 och 2000.

De flesta presidenter vet om väljare inte är nöjda med ekonomin när de går till omröstningarna är chanserna för omval är smala. Detta lärde sig George Bush Sr. det hårda sättet 1992.

Summering

Även om det inte alltid är uppenbart finns cykler på alla marknader. För smarta pengar är ackumuleringsfasen tiden att köpa eftersom värdena har slutat falla och alla andra är fortfarande baisse. Dessa typer av investerare kallas också contrarians eftersom de går emot den gemensamma marknadskänslan vid den tiden. Dessa samma folk säljer som marknader går in i sista etappen av mark-up, vilket är känt som det paraboliska eller köpande klimaxet. Det här är när värdena klättrar snabbast och känslan är mest bullish, vilket innebär att marknaden blir redo att vända.

Smarta investerare som känner igen de olika delarna av en marknadscykel kan bättre utnyttja dem till vinst. De är också mindre benägna att bli lurade på att köpa på värsta möjliga tid.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

NiC0 ETC den enda fysiskt uppbackade koldioxidneutrala nickel ETC som finns på den europeiska marknaden

Publicerad

den

Elementum Physical Carbon Neutral Nickel ETC (NiC0 ETC) är den enda fysiskt uppbackade koldioxidneutrala nickel ETC som finns på den europeiska marknaden.

Elementum Physical Carbon Neutral Nickel ETC (NiC0 ETC) är den enda fysiskt uppbackade koldioxidneutrala nickel ETC som finns på den europeiska marknaden.

Fysiskt uppbackad med allokerat koldioxidneutralt nickel i lager

Ägarskap spåras med Distributed Ledger Technology

Vad är koldioxidneutralt nickel?

Carbon Neutral Nickel, är Norilsk Nickels banbrytande nickelprodukt som kommer med noll koldioxidavtryck. Nickeln uppfyller LME:s fysiska kontraktsspecifikationer inklusive renhet och kvalitet samt kommer med oberoende verifierade koldioxidkompensationscertifikat för kvarvarande koldioxidutsläpp. Koldioxidkompensationscertifikaten genereras från verkliga koldioxidreducerande driftsförbättringar vid Norilsks gruv-, raffinerings- och driftanläggningar.

Varför koldioxidneutralt nickel?

Klimatförändringar är en ständigt närvarande risk och vi kan se miljöskadorna över hela världen med stigande globala temperaturer. Nickel är oumbärligt i elbilsbatterier och batterilagring och en av nyckelmetallerna i övergången till en koldioxidfri ekonomi. Enligt IEA kommer ett framgångsrikt genomförande av det nuvarande klimatlöften från Parisavtalet fortfarande att lämna cirka 22 miljarder ton CO2-utsläpp år 2050! Carbon Neutral Nickel är ett banbrytande initiativ av Norilsk Nickel för att erbjuda investerare bättre förvaltning av sina tillgångar och möjligheten att förändra och på ett meningsfullt sätt påverka metallindustrin.

Hur skapar Norilsk sitt koldioxidneutrala nickel?

Norilsk Nickel har en av de lägsta koldioxidutsläppsproduktionsprocesserna i världen med tanke på sin blandning av vattenkraft, kärnkraft och naturgasdrivna raffineringsverksamheter. Efter att ha producerat dess lågkolhaltiga nickel, kopplas koldioxidkompensationscertifikat till en specifik sats nickel för att göra den koldioxidneutral. Koldioxidkompensationscertifikat skapas från verkliga energieffektivitets- och utsläppsförbättringar för Norilsks verksamhet. Dessa verifieras sedan oberoende av ledande internationella kolcertifierings- och verifieringsföretag för att bekräfta nickelets nollkoldioxidklassificering. Carbon Neutral Nickel kommer med förbättrad säkerhet och transparens med sina koldioxidcertifikat och koldioxidavtryck registrerade i blockchain för att skapa oföränderliga poster.

Prissättning av koldioxidneutralt nickel?

Kolneutralt nickel är prissatt med en premie på 793 $ jämfört med det officiella kontantpriset för LME Nickel. Premien beräknas baserat på kostnaden för kolterminer och är fast för livslängden för varje parti nickel. Investerare i GPF Carbon Neutral Nickel ETC kommer därför endast att exponeras för den underliggande prisutvecklingen för nickel och alla förändringar i kostnaden för kolterminer mellan ett skapande och efterföljande inlösenorder kommer att bäras av GPF.

Handla NiC0 ETC

Elementum Physical Carbon Neutral Nickel ETC (NiC0 ETC) är en helt säkerställd börshandlad råvara (ETC) som handlas på Vienna Stock Exchange.

Vienna Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
Vienna Stock ExchangeUSDNiC0XS2373073993

Fortsätt läsa

Nyheter

IBC9 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen

Publicerad

den

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 811 miljoner euro under förvaltning. IBC9 ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBC9?

Diversifierad exponering mot obligationer med kreditbetyg under investeringsgrad (känd som högavkastande obligationer)

Direktinvesteringar i företagsobligationer inom alla sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Utvecklad marknadsexponering med hög avkastning

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av högavkastande företagsobligationer från emittenter på utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

iBoxx® Global Developed Markets Liquid High Yield Capped-index följer den globala utvecklade högavkastande företagsmarknaden.

Handla IBC9 ETF

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBC9
Stuttgart Stock ExchangeEURIBC9
Borsa ItalianaEURHYLD
London Stock ExchangeUSDHYLD
London Stock ExchangeGBPIGHY
SIX Swiss ExchangeCHFHYLD
XETRAEURIBC9

Största innehav

EmittentVikt (%)
FORD MOTOR CREDIT COMPANY LLC2.45
CENTENE CORPORATION2.16
OCCIDENTAL PETROLEUM CORPORATION1.60
SPRINT LLC1.50
HCA INC1.50
TEVA PHARMACEUTICAL FINANCE NETHERLANDS III BV1.43
TELECOM ITALIA SPA1.36
VODAFONE GROUP PLC1.23
T-MOBILE USA INC1.20
ONEMAIN FINANCE CORP1.19

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FAMMWF ETF investerar i finansiella företag från hela världen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Den totala kostnadskvoten är 0,38 % per år. Fonden replikerar syntetiskt det underliggande indexets utveckling med en swap. ETF har varit aktiv i mindre än 1 år och är skattemässigt hemvist i Irland.

Strategi

MSCI World Financials ESG Leaders-index spårar finanssektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Information

Fondens investeringsmål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att spåra resultatet för MSCI World Financials ESG Leaders Index (”Referensindex”, som beskrivs nedan under underrubriken ”Beskrivning av referensindex”) samtidigt som den minimerar så långt det är möjligt tracking error mellan fondens och referensindexets resultat.

Handla FAMMWF ETF

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFAMMWF

Fortsätt läsa

Populära