Följ oss

Nyheter

Internationell energi-ETF klarar knocken på BP

Publicerad

den

Internationell energi-ETF klarar knocken på BP

Aktierna i BP (NYSE: BP), Europas tredje största oljebolag, mätt i marknadsvärde, föll i veckan med fem procent under en omsättning som var tio gånger den normala dagen efter det att US District domare Carl Barbier fann företaget skyldigt till grov oaktsamhet för dess roll i oljeutsläppen i Mexikanska Golfen 2010. Internationell energi-ETF klarar knocken på BP

Barbiers domslut i avseende BPs roll i målet som rörde riggexplosion och oljeutsläppet från Deepwater Horizon är unikt och BP ståt inför det största bötesbelopp som utdömts i USAs historia. BP kan komma att tvingas betala så pass mycket som 18 miljarder dollar enligt U.S. Clean Water Act för de föroreningar som BP orsakade i vattnen i Mexikanska golfen. Hade domare Carl Barbier funnit att BP varit vårdslöst hade beloppet som BP riskerar varit betydligt lägre.

Internationell energi-ETF klarar knocken på BP

De 18 miljarder USD som BP kan komma att tvingas betala mostavar nästan 13 procent av företagets marknadsvärde i skrivande stund. Medan aktiekursen har rasat så är det i alla fall minst en internationell energi-ETF som klarar knocken på BP. Visserligen var handeln tunn, men SPDR S & P International Energy Sector ETF (NYSEArca: IPW) backade på torsdagen med mindre än en halv procent trots en en nästan tioprocentig vikt i BP. BP är IPWs tredje största innehav, efter två värdepapper utgivna av Royal Dutch Shell (NYSE: RDS-A) som tillsammans svarar för 17 procent av denna ETFs vikt och franska Total (NYSE: TOT) som är marginellt större än BP med en kapitalandel på 10,3 procent. De tre företagen svara tillsammans för 37 procent av kapitalet i IPW, men det är värt att notera att samtliga företag handlas under sitt bokförda värde, till skillnad från Exxon Mobil (NYSE: XOM) och Chevron (NYSE: CVX).

IPWs förmåga att rida ut i stormen har varit tydlig under de senaste veckorna. Denna ETF har handlats något högre under de senaste veckorna, trots att vi sett hur de konkurrerande börshandlade fonderna United States Brent Oil Fund (NYSEArca: BNO) och United States Oil Fund (NYSEArca: USO) backat kraftigt.

IPW har också gått bättre än iShares Global Energy ETF (NYSEArca: IXC) som allokerat 4,5 procent av sitt kapital till BP. Övertygande värderingar och en frestande direktavkastning kan fortsätta att stödja IPW inför pågående BP kontroverser.

IPW s direktavkastning på 3,13 % är en bra bit över den på 1,72 % som konkurrenten Energy Select Sector SPDR (NYSEArca: XLE) lämnar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.