Följ oss

Nyheter

Denna utdelningsfond går aldrig ned

Publicerad

den

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF - Dist (JMLP) är en utdelningsfond som ger en utdelning som nu ligger på 6,2 procent (läs: sex komma två). Dessutom höjer fonden sin utdelning regelbundet. Som ett resultat är JMLP så populärt att investerare håller priset uppe.

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETFDist (JMLP) är en utdelningsfond som ger en utdelning som nu ligger på 6,2 procent (läs: sex komma två). Dessutom höjer fonden sin utdelning regelbundet. Som ett resultat är JMLP så populärt att investerare håller priset uppe.

Nedan ser vi denna börshandlade fonds kursutveckling. JMLP har fallit ett enstaka eller kanske två kvartal. Den historiska utvecklingen är emellertid ingen garanti för en framtida kursutveckling.

JMLP har ökat med 59 procent sedan den lanserades i Europa för drygt tre år sedan. Trots denna fantastiska prestation av en utdelningsfond, kan det verkligen vara den som saknas av de flesta vanliga vaniljinvesterare. Katalysatorn för fondens konsekventa utdelningar har varit energimarknaden, som vände kraftigt under 2020.

Lanseringen i Europa sammanföll med att denna ETF började stiga. Ändå var det ingen dålig fond innan dess. Det var helt enkelt fel tidpunkt att äga JMLP (eller dess amerikanska motsvarighet), som innehar aktier i energiinfrastrukturföretag. Dessa är i huvudsak mellanpersoner som tar ut vägtullar på energitransporter. Ja, tekniskt sett tjänar de pengar under alla energisäsonger men det är mycket bättre att äga dem när priserna åtminstone är stabila eller ännu bättre, på väg högre. (Producenter som Exxon Mobil (XOM) är å andra sidan ännu mer känsliga för energipriser. Vi köper dem bara när oljan i sig är billig och sannolikt kommer att stiga.)

JMLPs resa lägre 2014-2020 kulminerade med en fullständig härdsmälta i början av 2020. I april 2020 kraschade råoljepriserna minst sagt. De träffade negativt territorium, vilket betyder att producenterna betalade folk för att ta smutsen ur händerna. Ironiskt nog satte detta scenen för ett flerårigt rally i råolja.

Ute i oljeplåstret är låga priser det bästa botemedlet mot låga priser. Producenterna minskade snabbt produktionen för att rädda sina resultat, sina utdelningar och till och med sina företag. Tillförseln släpper omedelbart från en klippa.

Grejen med utbudet är att det tar år att komma tillbaka online. Tillverkare kan snabbt skära ut skifferutvinningen och föra offshoreriggarna tillbaka till hamn, men det tar mycket längre tid att rampa upp igen.

Långsiktigt (under de efterföljande åren) förblir energipriserna höga på grund av industrins underinvesteringar under träda. Resultatet är ett hav av stigande utdelningar från de aktier som JMLP äger. Trenden är uppåt och blir bättre, med en utdelning 31 % högre under denna treårsperiod:

JMLP utdelningshistorik

Så länge energipriserna sjunker i sidled eller bättre, fortsätter en utdelningsfond som JMLP att ta ut vägtullar. Vilket innebär att utdelningarna fortsätter. Vissa av de enskilda aktierna som JMLP äger betalar ännu mer. Toppinnehavet Energy Transfer LP (ET) ger 9,3 procent. Men var försiktig. ET kommer att skicka dig ett komplicerat K-1-skatteformulär – såvida du inte äger aktien genom att äga JMLP. Detta är inte att betrakta som aktier utan som partnerskap vilket innebär merarbete i samband med deklarationerna.

De flesta vanliga investerare, och kapitalförvaltare, för den delen, stannar vid Energy Select Sector SPDR Fund (XLE). Det finns ett par problem med detta tillvägagångssätt. För det första äger XLE världens Exxons, vilket gör det mer beroende av stigande energipriser. Utdelningsinvesterare behöver inte berg-och-dalbanan. Rörledningar utan K-1räcker. För det andra betalar XLE bara 3,2 procent.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

BNQP ETC är en satsning på kopparpriset

Publicerad

den

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC), med ISIN DE000PB8R1C7, försöker spåra RICI Enhanced Copper-index. RICI Enhanced Copper-index spårar priset på terminskontrakt på koppar.

Denna ETCs TER (total cost ratio) uppgår till 1,00 % p.a. BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är den största ETC som följer RICI Enhanced Copper-index. Denna ETC replikerar det underliggande indexets prestanda syntetiskt med en swap.

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC är en mycket liten ETC med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETC lanserades den 13 oktober 2016 och har sin hemvist i Nederländerna.

Information

ISINDE000PB8R1C7
Securities identification number (German WKN)PB8R1C
BloombergBNQP GY
ReutersBNQP.DE
TypeETC
Entitlement0.00926322
CurrencyEUR
Currency hedgedNo
Roll optimizedYes
LeveragedNo
Physical deliveryNo
Total Return Yes
ExchangeFrankfurt Stock Exchange (Regulated Market – Xetra®), Stuttgart Stock Exchange
Trading periods08:15 am – 20:00 pm
Maturityopen end

Handla BNQP ETC

BNPP RICI Kupfer (TR) Enhanced ETC (BNQP ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBNQP

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil om tillväxt i aktiva ETFer

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

HANetfs medgrundare och medVD Hector McNeil pratade med Proactives Stephen Gunnion om den betydande trender och tillväxt i aktiva ETFer.

McNeil förklarade att uppkomsten av aktiva strategier är en naturlig utveckling efter framgången med passiva investeringsspårare och smarta beta-tematiska ETFer. Han lyfte fram bekvämligheten med att köpa ETF:er via onlineplattformar och inflytandet från den amerikanska marknaden, där 75 % av nya ETFer är aktiva.

McNeil nämnde att HANetf får allt större förfrågningar om aktiva ETFer, vilket speglar en bredare trend i Europa. Tillväxten på ETF-marknaden förväntas öka exponentiellt, med tillgångar som förväntas öka från 11 biljoner dollar till 30 biljoner dollar globalt inom de kommande fem åren.

McNeil påpekade skattefördelarna med att hålla amerikanska aktier i irländskt hemmahörande ETFer, och betonade en källskatt på 15 % på utdelning jämfört med 30 % i andra jurisdiktioner. Han noterade att attraktionen mot aktiva ETFer också drivs av potentiella alfavinster och det växande intresset från stora kapitalförvaltare i Europa. Till exempel gick Guinness Global Investors nyligen med i HANetfs plattform.

Han nämnde också att strategier sträcker sig över aktie-, ränte- och optionsbaserade produkter.

Fortsätt läsa

Nyheter

C71P ETF en penningmarknadsfond som investerar i korta amerikanska statsskuldsväxlar

Publicerad

den

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) med ISIN IE000GSIFIB0, strävar efter att spåra Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index följer amerikanska dollar denominerade statsobligationer utgivna av det amerikanska finansdepartementet. Tid till förfall: 1-3 månader.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,07 % p.a. Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är den enda ETF som följer Solactive 1-3 månaders amerikanska T-Bill-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar).

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating är en mycket liten ETF med 1 miljon euro tillgångar under förvaltning. Denna ETF lanserades den 6 december 2023 och har sin hemvist i Irland.

Skäl att överväga C71P

Exponering för amerikanska statsobligationer: Genom att investera i kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar kan ETF erbjuda ett mycket likvidt, räntebärande alternativ till kontanter.

Låg volatilitet: ETFen är koncentrerad till löptider på 1-3 månader och syftar till att maximera exponeringen mot kortfristiga statsräntor, vilket kan minska portföljvolatiliteten och hjälpa investerare att spåra rådande marknadsräntor.

ETF-effektivitet: Denna ETF ger exponering mot en korg av kortfristiga amerikanska statsskuldväxlar för bara en kostnadskvot på 0,07 % – allt i en enda affär.

Handla C71P ETF

Global X 1-3 Month T-Bill UCITS ETF USD Accumulating (C71P ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURC71P
London Stock ExchangeGBPCLPP
London Stock ExchangeUSDCLIP

Största innehav

NamnVikt (%)Värdepapperstyp
B 01/25/249.18Treasury Bill
B 02/15/247.67Treasury Bill
B 02/01/247.60Treasury Bill
B 02/08/247.51Treasury Bill
B 01/18/247.29Treasury Bill
B 01/11/247.21Treasury Bill
B 01/04/247.14Treasury Bill
B 01/02/246.97Treasury Bill
B 01/09/246.97Treasury Bill
B 01/16/246.96Treasury Bill

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära