Följ oss

Nyheter

Denna utdelningsfond går aldrig ned

Publicerad

den

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF - Dist (JMLP) är en utdelningsfond som ger en utdelning som nu ligger på 6,2 procent (läs: sex komma två). Dessutom höjer fonden sin utdelning regelbundet. Som ett resultat är JMLP så populärt att investerare håller priset uppe.

Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETFDist (JMLP) är en utdelningsfond som ger en utdelning som nu ligger på 6,2 procent (läs: sex komma två). Dessutom höjer fonden sin utdelning regelbundet. Som ett resultat är JMLP så populärt att investerare håller priset uppe.

Nedan ser vi denna börshandlade fonds kursutveckling. JMLP har fallit ett enstaka eller kanske två kvartal. Den historiska utvecklingen är emellertid ingen garanti för en framtida kursutveckling.

JMLP har ökat med 59 procent sedan den lanserades i Europa för drygt tre år sedan. Trots denna fantastiska prestation av en utdelningsfond, kan det verkligen vara den som saknas av de flesta vanliga vaniljinvesterare. Katalysatorn för fondens konsekventa utdelningar har varit energimarknaden, som vände kraftigt under 2020.

Lanseringen i Europa sammanföll med att denna ETF började stiga. Ändå var det ingen dålig fond innan dess. Det var helt enkelt fel tidpunkt att äga JMLP (eller dess amerikanska motsvarighet), som innehar aktier i energiinfrastrukturföretag. Dessa är i huvudsak mellanpersoner som tar ut vägtullar på energitransporter. Ja, tekniskt sett tjänar de pengar under alla energisäsonger men det är mycket bättre att äga dem när priserna åtminstone är stabila eller ännu bättre, på väg högre. (Producenter som Exxon Mobil (XOM) är å andra sidan ännu mer känsliga för energipriser. Vi köper dem bara när oljan i sig är billig och sannolikt kommer att stiga.)

JMLPs resa lägre 2014-2020 kulminerade med en fullständig härdsmälta i början av 2020. I april 2020 kraschade råoljepriserna minst sagt. De träffade negativt territorium, vilket betyder att producenterna betalade folk för att ta smutsen ur händerna. Ironiskt nog satte detta scenen för ett flerårigt rally i råolja.

Ute i oljeplåstret är låga priser det bästa botemedlet mot låga priser. Producenterna minskade snabbt produktionen för att rädda sina resultat, sina utdelningar och till och med sina företag. Tillförseln släpper omedelbart från en klippa.

Grejen med utbudet är att det tar år att komma tillbaka online. Tillverkare kan snabbt skära ut skifferutvinningen och föra offshoreriggarna tillbaka till hamn, men det tar mycket längre tid att rampa upp igen.

Långsiktigt (under de efterföljande åren) förblir energipriserna höga på grund av industrins underinvesteringar under träda. Resultatet är ett hav av stigande utdelningar från de aktier som JMLP äger. Trenden är uppåt och blir bättre, med en utdelning 31 % högre under denna treårsperiod:

JMLP utdelningshistorik

Så länge energipriserna sjunker i sidled eller bättre, fortsätter en utdelningsfond som JMLP att ta ut vägtullar. Vilket innebär att utdelningarna fortsätter. Vissa av de enskilda aktierna som JMLP äger betalar ännu mer. Toppinnehavet Energy Transfer LP (ET) ger 9,3 procent. Men var försiktig. ET kommer att skicka dig ett komplicerat K-1-skatteformulär – såvida du inte äger aktien genom att äga JMLP. Detta är inte att betrakta som aktier utan som partnerskap vilket innebär merarbete i samband med deklarationerna.

De flesta vanliga investerare, och kapitalförvaltare, för den delen, stannar vid Energy Select Sector SPDR Fund (XLE). Det finns ett par problem med detta tillvägagångssätt. För det första äger XLE världens Exxons, vilket gör det mer beroende av stigande energipriser. Utdelningsinvesterare behöver inte berg-och-dalbanan. Rörledningar utan K-1räcker. För det andra betalar XLE bara 3,2 procent.

Handla JMLP ETF

HANetf Alerian Midstream Energy Dividend UCITS ETF (JMLP ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Nya iShares obligations ETFer på Xetra: tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

Två nya börshandlade fonder iShares obligations ETFer från iShares har sedan i fredags kunnat handlas på Xetra och via handelsplatsen Börse Frankfurt. Dessa nya iShares obligations ETFer på Xetra ger tillgång till ett brett utbud av valutasäkrade USD-obligationer och inteckningssäkrade amerikanska värdepapper.

iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged erbjuder investerare tillgång till den brett diversifierade marknaden för amerikanska inteckningssäkrade värdepapper utgivna och garanterade av statligt sponsrade företag som Ginnie Mae, Fannie Mae och Freddie Mac. Amerikanska värdepapper med fast ränta med en pass-through-struktur har en rating av investment grade och är säkrade av pooler av inteckningar från amerikanska husägare. Genom pass-through-strukturen får värdepappersinnehavare direkt kapitalbeloppet plus ränta från poolerna av bostadslån. Alla värdepapper måste ha en vägd genomsnittlig återstående löptid på minst ett år.

iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged ger tillgång till den globala marknaden för obligationer denominerade i US-dollar av investeringsklass. Obligationerna med fast ränta är statsobligationer, statsrelaterade obligationer, företagsobligationer och bostadsobligationer. Minsta återstående löptid är ett år.

Båda instrumenten använder terminskontrakt för att säkra valutafluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnTillgångs-klassISINFörvaltnings-avgiftUtdelnings-policyReferens- index
iShares US Mortgage Backed Securities UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE000EEJLWG10,30 procentUtdelandeBloomberg US Mortgage Backed Securities Index
iShares US Aggregate Bond UCITS ETF EUR Hedged (dist)Fixed Income ETFIE00093SKUY40,30 procentUtdelandeBloomberg US Aggregate Bond Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 143 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på mer än €14 miljarder är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

En uranfond, Future of Defense och Bitcoin

Publicerad

den

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

HANetfs grundare och co-VD Hector McNeil anslöt sig till Proactives Stephen Gunnion med nyheten att företaget lanserar Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF under tickern U8NJ på London Stock Exchange och Deutsche Börse (ETR: DB1) denna fredag. Han pratade även om deras NATO-fond, Future of Defense.

ETF, som fokuserar på små och medelstora uranföretag, är mycket efterlängtad och har skapat stort intresse på sociala medier. Sprott, sponsorn av denna produkt i USA, har sett sin version samla runt 400 miljoner dollar i tillgångar på mindre än ett år.

McNeil förklarade att efterfrågan på denna ETF drivs av ett erkännande av kärnkraftens roll i att tillhandahålla en konsekvent ren energikälla och en tillgångspress som förvärrats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina. U308, HANetfs bredare produkt för uranbrytare, var den toppresterande tematiska ETFen i Europa förra året med en avkastning på 45 %.

McNeil lyfte också fram Future of Defense UCITS ETF (ASWC), som drar nytta av nuvarande geopolitiska spänningar. Denna ETF är unik eftersom den inkluderar företag som är anslutna till NATO-medlemmar eller medlemsförbund, som syftar till att dra nytta av ökade försvarsutgifter bland NATO-länderna.

I rampljuset var också ETC Group Physical Bitcoin ETF (BTCE), den mest omsatta kryptospot-ETF i Europa, med tillgångar på 1,3 miljarder dollar. Denna produkt understryker den växande acceptansen och efterfrågan på investeringsalternativ för kryptovaluta i Europa, trots skepsis kring den digitala tillgångsklassen.

McNeil berättade för Proactive att han nyligen deltog i den största årliga ETF-konferensen i Miami Beach, som avsevärt fokuserade på Bitcoin och kryptovaluta ETFer, vilket speglar branschens utveckling och dess hausseartade utsikter mot en framtid värderad till 50 biljoner dollar under det kommande decenniet.

Handla Future of Defence ASWC ETF

HANetf Future of Defence UCITS ETF (ASWC ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla BTCE ETC

ETC Group Physical Bitcoin (BTCE ETC) är en börsnoterad kryptovaluta som handlas på Euronext Paris och tyska XETRA.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Handla U8NJ ETF

Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF (U8NJ) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

ELF5 ETF investerar i europeiska länder utanför Eurozonen

Publicerad

den

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) investerar i aktier med fokus på Europa. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF är en mycket liten ETF med tillgångar på 11 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka Europe ex EMU UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som följer utvecklingen av MSCI Europe ex EMU Index (prisindex). Indexet representerar de utvecklade europeiska aktiemarknaderna uteslutande de länder som ingår i Europeiska monetära unionen.

Investeringsstrategi

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF strävar efter att följa MSCI Europe ex EMU-indexet. MSCI Europe ex EMU-indexet spårar ledande aktier i europeiska länder utanför euroområdet.

Handla ELF5 ETF

Deka MSCI Europe ex EMU UCITS ETF (ELF5 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURELF5
Stuttgart Stock ExchangeEURELF5
XETRAEURELF5

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära