Följ oss

Nyheter

Hur spårar en börshandlad fond ett index eller en korg av tillgångar

Publicerad

den

Bokstäverna står för Exchange Traded Fund som, som namnet antyder, är en fond som kan köpas eller säljas på en börs under hela dagen. På svenska brukar det översättas till börshandlade fonder. Hur spårar då en börshandlad fond ett index eller en korg av tillgångar?

Bokstäverna står för Exchange Traded Fund som, som namnet antyder, är en fond som kan köpas eller säljas på en börs under hela dagen. På svenska brukar det översättas till börshandlade fonder. Hur spårar då en börshandlad fond ett index eller en korg av tillgångar?

Den första av dessa fonder – S&P 500 Trust ETF, även känd som ”spider” – lanserades 1993. Därefter har de blivit enormt populära, särskilt i Amerika. ETF-tillgångar under förvaltning uppgår nu till 7,6 biljoner pund.

Varför har de varit framgångsrika?

Enkelheten i erbjudandet och utbudet av tillgängliga investeringar har underblåst ETFernas uppgång. De allra flesta ETFer är passiva fonder som spårar ett aktiemarknadsindex, som S&P 500 eller FTSE 100.

ETF:er investerar också i råvaror, som guld. Legal & General Investment Management (LGIM) erbjuder till exempel en All-Commodities ETF. ETF:er tenderar att vara lägre kostnader, attraktiva för investerare som är trötta på de stora avgifterna som tas ut av vissa traditionella fonder.

Vad är en tematisk ETF?

Denna typ av fond stöder ett investeringstema, till exempel robotik, i hopp om att upptäcka nuvarande eller framtida stjärnor i sektorn.

Till exempel erbjuder RIZE ETFer som investerar i cybersäkerhet, digitala betalningar, miljöpåverkan och matens hållbara framtid. LGIMs tematiska utbud inkluderar fonder med innehav i artificiell intelligens och rent vatten. En sådan börshandlad fond följer ett index speciellt framtaget för detta tema.

Vad är syntetiska ETFer?

De flesta ETFer är ”fysiska”. Fondförvaltaren köper aktierna i indexet som fonden ska spåra. En syntetisk ETF – av vissa ses som mer riskabel – strävar efter att matcha indexets avkastning utan att köpa aktierna. Istället träffar fondens förvaltare en överenskommelse med en motpart, vanligtvis en investmentbank, som lovar att replikera avkastningen från index genom att köpa derivat.

Varför välja en?

Attraktionen hos en ETF framför den vanliga typen av öppen fonder är att ETFen kan köpas och säljas under hela dagen. En traditionell fond kan ge ut nya andelar, till skillnad från en investeringsfond som är en sluten fond – med ett fast antal aktier.

En investeringsfond kan köpas eller säljas under hela dagen. Men dess andelar kan gå till en rabatt eller en premie till värdet av trustens nettotillgångar. Värdet på en ETF bör vara nära värdet på dess nettotillgångar.

Vilka är de stora namnen?

Blackrock – världens största kapitalförvaltare – State Street Global och Vanguard är de tre toppaktörerna.

2021 lockade Blackrock, ägare till iShares, 1 miljard dollar varje dag. Konkurrensen inom sektorn är sådan att det råder ett kontinuerligt priskrig mellan de rivaliserande grupperna, vilket driver ner kostnaderna för investerarna.

Blackrock är ledande inom ESG (environmental, social and governance) ETFer som föredras av yngre investerare.

Vilken är den mest kontroversiella?

Den mest omtalade förvaltaren är Cathie Wood, Wall Street-stjärnan med en kultföljare bland privata investerare.

Hennes Ark Innovation ETF, som stöder de stora teknikgrupperna som Tesla och Zoom, har fallit i värde. Förra året blankade Michael Burry, handlaren som blev känd i filmen The Big Short, fonden. Trots förlusterna fortsätter kontanter att strömma in.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.