Medan alla investeringar medför risk kan diversifierade ETF:er överträffa marknaden på lång sikt. Men är ETF:er säkrare än aktier? En enskild investerare som köper och innehar överkomliga indexfonder på lång sikt kommer troligen att se bättre avkastning och en lägre riskprofil än om de handplockar enskilda aktier.
Är ETF:er säkrare än aktier? Det är en fråga som många investerare förmodligen har ställt sig själva när de börjar förvalta sina egna pengar. Som med så många saker på börsen finns det inget definitivt svar här. Det finns ett stort universum av börshandlade fonder där ute som för närvarande överstiger 7000 över hela världen, och precis som aktier kan dessa investeringar variera mycket. Och utöver det kan samma ETF prestera väldigt annorlunda från en investerare till en annan beroende på deras personliga mål och handelsvanor. Kort sagt är svaret på frågan om ETF:er är säkrare än aktier ett ganska otillfredsställande ”det beror på”.
Med det sagt, om du verkligen är intresserad av diversifierad, ”köp och håll” -investering på lång sikt – och de flesta små, enskilda investerare borde vara – så kan ETF: er vara säkrare än aktier på några viktiga sätt. Det är självklart att investerare alltid måste göra sin egen undersökning och tänka noggrant på sina individualiserade mål innan de gör någon handel, men här är några generella skäl till varför du kanske vill överväga ETF över aktier om du vill minska din risk profil:
När du köper en aktie köper du ett specifikt företag med en specifik affärsmodell. Emellertid består en ETF av många komponenter som möjliggör inbyggd diversifiering.
Tänk på SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker: SPY) som har svindlande 360 miljarder dollar i förvaltningstillgångar och är en av de mest populära börshandlade fonderna på planeten. Som namnet antyder jämförs denna ETF med S&P 500-indexet som består av de 500 största amerikanska aktierna – som Apple (AAPL), Tesla (TSLA) och JPMorgan Chase & Co. (JPM). Om du vill undvika att lägga alla dina ägg i en korg är det här ett mycket enkelt sätt att bygga en iboende diversifierad portfölj utan komplexitet.
ETF:er kan vara överkomliga
Tidigare var det förknippat med höga förvaltningsavgifter att förlita sig på någon annan för att bygga en sådan diversifierad portfölj åt dig. Men vissa ETF:er ger investerare tillgång till dessa investeringsstrategier till mycket överkomliga priser. Enligt FactSet skröt kapitalförvaltningsjätten Vanguard med en tillgångsviktad kostnadsprocent på 0,06% år 2020, medan State Streets SPDR-familj var 0,14% och BlackRocks iShares-familjefonder var 0,19%.
Om du inte kan räkna ut det i huvudet, betyder det att den typiska ETF från dessa leverantörer varierar mellan $ 6 och $ 19 per år för varje $ 10.000 du har investerat. För decennier sedan betalade små investerare många gånger det beloppet i avgifter. Eftersom varje öre som sparas på kostnader idag är ett öre som tjänas i ränta eller kapitalvinster på vägen är detta en enorm fördel för många investerare som kan minska risken och förstärka avkastningen på lång sikt.
Index-ETF:er överträffar ofta aktiva förvaltare
Många i finansbranschen vill få dig att tro att du måste betala dyra avgifter för deras elittjänster. Faktum är att ett enkelt tillvägagångssätt som minskar avgifterna och helt enkelt följer ett diversifierat index som S&P 500 överträffar konsekvent snygga ”aktiva förvaltningsstilar” där en förvaltare väljer och väljer aktier, till exempel med fonder. Tänk på att även 2020, ett år med många osynliga utmaningar orsakade av COVID-19, var 57% av de aktiva fonderna bättre än de breda aktiemarknadsindexen, enligt S&P Indices Versus Active (SPIVA) Scorecard.
Visst, några få enskilda aktier kan öka i kort ordning och överträffa vinsterna från en indexfond. Och ja, vissa förvaltare har antingen turen eller är kloka att identifiera dem. Sanningen är att ”passiva” investeringar med indexfonder konsekvent har överträffat ”aktiva” förvaltare varje år under det senaste decenniet. Om du tror att du kan övervinna den här trenden genom att välja enskilda aktier eller lita på att en högt förvaltad chef väljer dem åt dig, bör dessa svåra fakta ge dig något att tänka på.
När ETF:er inte är säkrare än aktier
Alla dessa punkter lutar ihop genom att en enskild investerare som köper och innehar överkomliga indexfonder på lång sikt troligen kommer att se bättre avkastning och en lägre riskprofil än om de handplockar enskilda aktier på egen hand.
Det finns dock några ETF:er som inte bara är ofullkomliga sätt att följa detta råd utan som faktiskt är polära motsatsen till denna strategi. Dessa inkluderar:
• Fokuserade ETF:er: Det finns vissa fonder som specifikt undviker diversifiering och håller en mycket kort lista över investeringar. Tematiska ETFer kan vara sådana.
• Aktiva ETF:er finns det vissa ETF: er som inte följer ett passivt index utan istället förlitar sig på ett team av ”experter” för att bygga portföljen. Ofta kan de också ha mycket höga omsättningshastigheter, vilket innebär att fonden köper och säljer positioner ofta.
• Levererade ETF:er är fonder som använder sofistikerade finansiella instrument för att försöka ge två till tre gånger avkastningen för ett underliggande index. Uppenbarligen är detta trevligt när saker svänger till din fördel, men det är väldigt riskabelt att vara på fel sida av affären.
• Överprissatta ETF:er och alla dessa mer komplexa strategier medför ofta mycket högre avgifter.
Det finns inget unikt tillvägagångssätt för börshandlade fonder, precis som det inte finns något allmänt korrekt sätt att investera. I slutändan handlar allt om dina personliga mål, risktolerans och ekonomiska situation. Och även när du vet vad du försöker uppnå är det gamla ordspråket ”köpare se upp” viktigt att följa innan du lägger till några investeringar i din portfölj.
Ändå är det obestridligt att investerare som bedriver diversifierade, långsiktiga investeringar bör överväga många ETF:er säkrare än aktier för detta ändamål.
Mindre än två år efter lanseringen har VanEcks försvars-ETF, VanEck Defence UCITSETF (DFEN) från kapitalförvaltaren VanEck nått en fondvolym på 4 miljarder USD. Efter att ha nått 1 miljard USD i augusti 2024 har ETF nu fyrdubblat sin fondvolym på cirka sju månader.
”Globala spänningar och ökande geopolitisk osäkerhet under de senaste åren har lett till att länder har prioriterat sin egen försvarskapacitet mycket högre”, säger Martijn Rozemuller, vd för VanEck Europe. ”Till exempel har diskussionen bland medlemsländerna om att öka försvarsutgifterna utöver Natos 2-procentsmål tagit fart mitt i aktuella händelser.”
”Under de senaste två åren har europeiska NATO-medlemmar ökat sina utgifter för att modernisera sin militära kapacitet med 100 miljarder USD. Noterbart planerar Polen att spendera 4,7 procent av sin bruttonationalprodukt på försvar 2025 – en av de högsta siffrorna i hela Nato. I Tyskland beslutade förbundsdagen nyligen att reformera skuldbromsen för att kunna lägga till avsevärt mer pengar på Roel Defense Product Manager i Houwer Product Manager i framtiden. Försvarsutgifterna ökar också i andra regioner: ”I Asien har Kinas militärbudget ökat med 6 procent till 296 miljarder USD 2023, vilket i sin tur har fått Japan och Taiwan att följa efter. Mellanöstern noterade en ökning med 9 procent, ledd av Saudiarabien och Israel”, säger Houwer.
ETFens utveckling återspeglar det ökade intresset för försvarsaktier
Denna riktningsändring har lett till en betydande ökning av priset på försvarsaktier, vilket resultatet för VanEck Defence UCITSETF visar. Sedan lanseringen i mars 2023 har denna ETF ökat med 131 procent och uppnått en ökning med mer än 43 procent bara under det senaste året. Tidigare resultat är ingen indikation på framtida resultat.
”Även om rustning förblir ett känsligt ämne, inser många investerare alltmer potentialen av exponering för den växande säkerhets- och försvarssektorn”, säger Rozemuller. Samtidigt bör investerare tänka på att en ETF som fokuserar på en enskild sektor är förknippad med en ökad koncentrationsrisk.
Sedan lanseringen våren 2023 var VanEck Defence UCITSETF den första renodlade ETF tillgänglig i Europa för att erbjuda investerare tillgång till denna sektor. Fonden har som mål att investera i företag som genererar merparten av sin försäljning med följande produkter eller tjänster inom försvarssektorn: försvarsutrustning, flygteknik, kommunikationssystem och tjänster, satellitteknik, obemannade flygfordon, säkerhetsprogramvara, IT-hårdvara och tjänster, cybersäkerhetsprogramvara, utbildnings- och simuleringslösningar, digital kriminalteknik, spårningsenheter och applikationer för e-autentisering eller biometri. Icke desto mindre bör investerare alltid komma ihåg de risker som är förknippade med sådana investeringar, såsom sektoriella koncentrationsrisker, geopolitiska osäkerheter och förändringar i regelverket.
Fonden följer MarketVector™ Global Defence Industry Index och exkluderar uttryckligen företag som genererar försäljning från kontroversiella vapensystem eller som bevisligen har misslyckats med att följa etablerade standarder eller som misstänks göra det. Denna ETF faller under artikel 6 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) när det gäller upplysningsskyldighet. Tänk på alla funktioner eller mål för fonden som anges i prospektet innan du fattar ett investeringsbeslut.
Handla DFEN
VanEck Defense UCITS ETF A (DFEN ETF)är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) (MACU ETF) med ISIN IE00BLB2GQ94, är en aktivt förvaltad ETF.
Paraplyfonden investerar i olika ETFer världen över. Fondens sammansättning är aktivt förvaltad och eftersträvar en konservativ riskprofil. Minst 80 % av fondens tillgångar är investerade i ETFer som uppfyller vissa ESG-kriterier (miljömässiga, sociala och styrande). Valutasäkrad till US-dollar (USD).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) är den enda ETF som följer BlackRock ESG Multi-Asset Conservative Portfolio (USD Hedged) index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares Conservative Portfolio UCITSETF USD Hedged (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 0 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 29 mars 2022 och har sin hemvist i Irland.
Varför MACU?
Exponering för ett globalt diversifierat urval av börshandlade fonder (ETF) som omfattar tusentals enskilda aktier och obligationer.
Strävar efter att investera hållbart genom att ha minst 80 % av sina tillgångar i ETF:s spårningsindex som uppfyller vissa miljö-, sociala och styrningskriterier (ESG). Förvaltas av BlackRock i syfte att upprätthålla en konservativ riskprofil.
Investeringsmål
iShares Conservative Portfolio UCITSETF strävar efter att ge en totalavkastning genom en aktivt förvaltad portfölj med flera tillgångar, varav minst 80 % uppfyller fondens ESG-kriterier, samtidigt som den strävar efter en konservativ riskprofil.
Den börshandlade fonden strävar efter att investera i en aktivt förvaltad portfölj av latinamerikanska företagsobligationer, i syfte att uppnå stabil inkomst för investerare, samtidigt som den ger en unik möjlighet att få tillgång till de attraktiva, snabbt växande ekonomierna i Latinamerika.
Obligationer på tillväxtmarknader erbjuder högre avkastning än obligationer från amerikanska eller utvecklade emittenter, även om många av dessa företag är stora, multinationella och/eller exportorienterade företag. Spreadar för latinamerikanska obligationer tenderar att vara förhöjda, men aktiv förvaltning kan hjälpa till att undvika fallissemang i regionen.
Latinamerika har resursrika ekonomier med snabbt växande befolkning. Även om länderna utvecklar marknader har de många multinationella, exportorienterade företag – särskilt inom naturresurser och basmaterial. Dessutom strävar ETF efter att inkludera olika sektorer som energi-, konsument-, tillverknings-, allmännyttiga och finansiella tjänsteföretag.
RNTA fokuserar på obligationer emitterade i hårdvaluta amerikanska dollar, vilket minimerar valutarisken. Den väljer också till övervägande del obligationer från större och stabilare latinamerikanska länder som Brasilien, Chile, Mexiko, Colombia och Paraguay. Strategin förväntas inte inneha nödställda eller fallerade obligationer.
Källor: Bloomberg, Amerant Investments. Data per 17 december 2024. Endast i illustrativt syfte. Det finns ingen garanti för att någon strategi kommer att bli framgångsrik. All investering innebär risk, inklusive potentiell förlust av kapital. Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat.
ETFen förvaltas aktivt av CIO för Amerant Investments, Baylor Lancaster-Samuel. Baylor fungerar som portföljförvaltare för interna diskretionära portföljer för rådgivande kunder, inklusive målfördelningsportföljer för värdepappersfonder och diskretionära räntestrategier över löptider och kreditkvalitet.
Baylor är en erkänd expert inom sitt område och en frekvent bidragsgivare till Bloombergs nyheter och tv. Hon har två decennier av erfarenhet, främst inom ränteinvesteringar, i en mängd olika institutionella, familjekontor och analytiska roller.
Detta är den första ETF som lanserats av Amerant Investments, och den första möjligheten för icke-amerikanska kunder att få tillgång till dess expertis inom kapitalförvaltning. Amerant är en södra Florida-baserad, dubbelregistrerad RIA och mäklare-återförsäljare. Det är ett helägt dotterbolag till Amerant Bancorp (NYSE: AMTB), och betjänar inhemska och internationella kunder, över både diskretionära och icke-diskretionära investeringsstrategier, med totala tillgångar under förvaltning och förvaring på cirka 2,9 miljarder USD per den 31 december 2024.
RNTA blir den sjunde aktiva ETFen på HANetf-plattformen. Det europeiska aktiva ETF-utrymmet har vuxit snabbt – med totalt AUM som ökade med 68 % förra året – och HANetf förväntar sig att tillväxten kommer att fortsätta under hela detta år och därefter.
Lanseringen fortsätter HANetfs expansion på den latinamerikanska marknaden. HANetf har 12 produkter listade på mexikanska börser, varav 11 på Bolsa Mexicana de Valores (BMV) och en på Bolsa Institucional de Valores (BIVA). UCITS-omslaget gynnas alltmer av latinamerikanska investerare på grund av erkännandet av dess robusta reglerings- och styrningsstruktur. Efterfrågan tros också öka på UCITS-produkter i Latinamerika på grund av den förmånliga skattebehandlingen av UCITS jämfört med alternativa omslag.
Baylor Lancaster-Samuel, CIO för Amerant Investments, kommenterar: ”Jag är glad över att vara portföljförvaltare för Amerants första ETF, RNTA. Denna ETF är kulmen på 25 års erfarenhet av ränteintäkter för mig. RNTA kommer att investera i latinamerikanska företagsutgivares skulder och hjälpa våra kunder att investera i hårdvalutaobligationer från en attraktiv och växande region.”
Hector McNeil, medgrundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att samarbeta med Amerant Investments för att lansera deras första UCITSETF. På HANetf är vi stolta över vår förmåga att göra det möjligt för kapitalförvaltare från hela världen att lansera nya och innovativa produkter i Europa, på ett kostnads- och tidseffektivt sätt som minskar inträdesbarriärerna. Att göra det möjligt för en kapitalförvaltare att lansera sin första stolta ETF-marknad någonsin i Latinamerika är den första stolta ETF-marknaden någonsin. space, och Amerant är väl lämpade att ta vara på möjligheten med tanke på deras demonstrerade ränteexpertis.
”Detta är den sjunde aktiva ETFen som lanseras på HANetf-plattformen, och det finns fler att följa. Aktiva ETFer har sett en enorm tillväxt i USA, men det verkar som om Europa bara har börjat. På HANetf är vi alltid ute efter att förnya oss, och det är vårt mål att bli en av Europas ledande aktiva ETF-emittenter i Europa. 2025, som spänner över aktivt aktiekapital, räntebärande och strukturerade resultat.”