Följ oss

Nyheter

Är ETF:er säkrare än aktier?

Publicerad

den

Medan alla investeringar medför risk kan diversifierade ETF:er överträffa marknaden på lång sikt. Men är ETF:er säkrare än aktier? En enskild investerare som köper

Medan alla investeringar medför risk kan diversifierade ETF:er överträffa marknaden på lång sikt. Men är ETF:er säkrare än aktier? En enskild investerare som köper och innehar överkomliga indexfonder på lång sikt kommer troligen att se bättre avkastning och en lägre riskprofil än om de handplockar enskilda aktier.

Är ETF:er säkrare än aktier? Det är en fråga som många investerare förmodligen har ställt sig själva när de börjar förvalta sina egna pengar. Som med så många saker på börsen finns det inget definitivt svar här. Det finns ett stort universum av börshandlade fonder där ute som för närvarande överstiger 7000 över hela världen, och precis som aktier kan dessa investeringar variera mycket. Och utöver det kan samma ETF prestera väldigt annorlunda från en investerare till en annan beroende på deras personliga mål och handelsvanor. Kort sagt är svaret på frågan om ETF:er är säkrare än aktier ett ganska otillfredsställande ”det beror på”.

Med det sagt, om du verkligen är intresserad av diversifierad, ”köp och håll” -investering på lång sikt – och de flesta små, enskilda investerare borde vara – så kan ETF: er vara säkrare än aktier på några viktiga sätt. Det är självklart att investerare alltid måste göra sin egen undersökning och tänka noggrant på sina individualiserade mål innan de gör någon handel, men här är några generella skäl till varför du kanske vill överväga ETF över aktier om du vill minska din risk profil:

• ETF: er kan diversifieras.

• ETF: er kan vara överkomliga.

• Index-ETF: er överträffar aktiva förvaltare.

• När ETF inte är säkrare än aktier.

ETF:er kan diversifieras

När du köper en aktie köper du ett specifikt företag med en specifik affärsmodell. Emellertid består en ETF av många komponenter som möjliggör inbyggd diversifiering.

Tänk på  SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker: SPY) som har svindlande 360 miljarder dollar i förvaltningstillgångar och är en av de mest populära börshandlade fonderna på planeten. Som namnet antyder jämförs denna ETF med S&P 500-indexet som består av de 500 största amerikanska aktierna – som Apple (AAPL), Tesla (TSLA) och JPMorgan Chase & Co. (JPM). Om du vill undvika att lägga alla dina ägg i en korg är det här ett mycket enkelt sätt att bygga en iboende diversifierad portfölj utan komplexitet.

ETF:er kan vara överkomliga

Tidigare var det förknippat med höga förvaltningsavgifter att förlita sig på någon annan för att bygga en sådan diversifierad portfölj åt dig. Men vissa ETF:er ger investerare tillgång till dessa investeringsstrategier till mycket överkomliga priser. Enligt FactSet skröt kapitalförvaltningsjätten Vanguard med en tillgångsviktad kostnadsprocent på 0,06% år 2020, medan State Streets SPDR-familj var 0,14% och BlackRocks iShares-familjefonder var 0,19%.

Om du inte kan räkna ut det i huvudet, betyder det att den typiska ETF från dessa leverantörer varierar mellan $ 6 och $ 19 per år för varje $ 10.000 du har investerat. För decennier sedan betalade små investerare många gånger det beloppet i avgifter. Eftersom varje öre som sparas på kostnader idag är ett öre som tjänas i ränta eller kapitalvinster på vägen är detta en enorm fördel för många investerare som kan minska risken och förstärka avkastningen på lång sikt.

Index-ETF:er överträffar ofta aktiva förvaltare

Många i finansbranschen vill få dig att tro att du måste betala dyra avgifter för deras elittjänster. Faktum är att ett enkelt tillvägagångssätt som minskar avgifterna och helt enkelt följer ett diversifierat index som S&P 500 överträffar konsekvent snygga ”aktiva förvaltningsstilar” där en förvaltare väljer och väljer aktier, till exempel med fonder. Tänk på att även 2020, ett år med många osynliga utmaningar orsakade av COVID-19, var 57% av de aktiva fonderna bättre än de breda aktiemarknadsindexen, enligt S&P Indices Versus Active (SPIVA) Scorecard.

Visst, några få enskilda aktier kan öka i kort ordning och överträffa vinsterna från en indexfond. Och ja, vissa förvaltare har antingen turen eller är kloka att identifiera dem. Sanningen är att ”passiva” investeringar med indexfonder konsekvent har överträffat ”aktiva” förvaltare varje år under det senaste decenniet. Om du tror att du kan övervinna den här trenden genom att välja enskilda aktier eller lita på att en högt förvaltad chef väljer dem åt dig, bör dessa svåra fakta ge dig något att tänka på.

När ETF:er inte är säkrare än aktier

Alla dessa punkter lutar ihop genom att en enskild investerare som köper och innehar överkomliga indexfonder på lång sikt troligen kommer att se bättre avkastning och en lägre riskprofil än om de handplockar enskilda aktier på egen hand.

Det finns dock några ETF:er som inte bara är ofullkomliga sätt att följa detta råd utan som faktiskt är polära motsatsen till denna strategi. Dessa inkluderar:

Fokuserade ETF:er: Det finns vissa fonder som specifikt undviker diversifiering och håller en mycket kort lista över investeringar. Tematiska ETFer kan vara sådana.

Aktiva ETF:er finns det vissa ETF: er som inte följer ett passivt index utan istället förlitar sig på ett team av ”experter” för att bygga portföljen. Ofta kan de också ha mycket höga omsättningshastigheter, vilket innebär att fonden köper och säljer positioner ofta.

Levererade ETF:er är fonder som använder sofistikerade finansiella instrument för att försöka ge två till tre gånger avkastningen för ett underliggande index. Uppenbarligen är detta trevligt när saker svänger till din fördel, men det är väldigt riskabelt att vara på fel sida av affären.

Överprissatta ETF:er och alla dessa mer komplexa strategier medför ofta mycket högre avgifter.

Det finns inget unikt tillvägagångssätt för börshandlade fonder, precis som det inte finns något allmänt korrekt sätt att investera. I slutändan handlar allt om dina personliga mål, risktolerans och ekonomiska situation. Och även när du vet vad du försöker uppnå är det gamla ordspråket ”köpare se upp” viktigt att följa innan du lägger till några investeringar i din portfölj.

Ändå är det obestridligt att investerare som bedriver diversifierade, långsiktiga investeringar bör överväga många ETF:er säkrare än aktier för detta ändamål.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.