Följ oss

Nyheter

Arbeta hemifrån fonder divergerar när investerare satsar på att världen öppnar igen

Publicerad

den

Molnberäkningar och fjärrkommunikationsaktier förblir starka medan konsumentnamn kämpar. Resultaten från de två rivaliserande arbeta hemifrån fonder som lanserades för att spåra övergången till distansarbete har skiftat mycket i år, eftersom investerare slår vad om att vissa förändringar som orsakas av Coronavirus-pandemin kommer att uthärda mer än andra.

Molnberäkningar och fjärrkommunikationsaktier förblir starka medan konsumentnamn kämpar. Resultaten från de två rivaliserande arbeta hemifrån fonder som lanserades för att spåra övergången till distansarbete har skiftat mycket i år, eftersom investerare slår vad om att vissa förändringar som orsakas av Coronavirus-pandemin kommer att uthärda mer än andra.

Börshandlade fondspecialisten Direxion startade en ”work from home”-produkt på höjden av pandemin i slutet av juni 2020. Kapitalförvaltaren BlackRock följde tre månader senare med en ”virtual work and life” ETF. De två fonderna verkar nästan identiska vid första anblicken och handlas under tickersymbolerna WFH respektive IWFH.

Men deras förmögenheter har splittrats sedan ekonomierna började öppnas igen tidigare i år. WFH har stigit 58 procent sedan lanseringen, med en ökning på 18 procent hittills i år. BlackRocks IWFH har däremot fallit 10 procent i år och har bara ökat med 4 procent sedan debuten.

Skillnaden återspeglar deras innehav

’WFH:s portfölj på 115 miljoner dollar är tung på aktier i företag som gör det möjligt att arbeta hemifrån som fjärrkommunikation, molnberäkning och online-projektledning.

IWFH på 5 miljoner dollar har drabbats av exponering för mer konsumentorienterade företag som streamingtjänster, mathämtning och publicering av videospel, vilket pekar på ”livsdelen” av namnet. BlackRock avböjde att kommentera.

”Det är skillnad mellan det nya sättet att arbeta och att bara stanna hemma”, säger Max Gokhman, investeringschef på Alphatrai, en San Diego-baserad kapitalförvaltare.

Både företag och konsumenter spenderade mer på teknik och fjärrtjänster eftersom arbetare var begränsade av den globala pandemin 2020. Men medan många företag förväntar sig att fortsätta driva ”hybrida” arbetsmodeller, har många konsumentföretag som blomstrade tidigt i pandemin rapporterat avtagande tillväxt.

”Konsumenter kommer att komma tillbaka till vad de gjorde tidigare, oavsett om det är utomhusfestivaler eller sportevenemang eller uteservering. . . det bådar inte så bra för Spotify, Netflix och Peloton, sa Gokhman.

Alla tre aktier innehas av IWFH, men inte WFH. Spotify, musikströmningstjänsten, och Peloton, hemmaträningsföretaget, har minskat i år medan Netflix har ökat. WFH:s största innehav är Zscaler, ett molnsäkerhetsföretag vars aktie har stigit 77 procent i år.

”Tematiska” ETF:er – fonder som försöker spåra specifika framväxande trender – har vuxit snabbt under de senaste åren ledda av högprofilerade exempel som Cathie Woods ARK Innovation ETF. Avvikelsen mellan de två till synes likartade distansarbetsfonderna belyser dock en risk för investerare.

Lärdomarna av att investera på Wall Street är desamma, decennium efter decennium: du måste veta vad du äger”, säger Jim Tierney, en portföljförvaltare på AllianceBernstein. ”ETF-investeringar kan skapa möjlighet till mer förvirring om du köper korgar och inte vet vad som finns i dem.”

David Mazza, Direxions produktchef, sa att dess WFH ETF-investerare har dragit in pengar i år när de flyttade fokus, men sa att han fortfarande ansåg att det var en framgångsrik fond som skulle förbli relevant när pandemin avtar.

Han sa att tematiska fonder kan gynna investerare, men höll med om att skillnaderna mellan WFH och IWFH betonade vikten av att göra sin egen analys.

”Om du väljer mellan amerikanska ETF:er för stora aktiebolag kommer det att finnas tillfällen då de är olika, men över längre tidsperioder kommer du att ha liknande avkastning,” sa han. ”Sekunden du går bort från det och flyttar in i ett område som inte är klippt och torrt, måste du verkligen öka tillbörligheten.”

Handla WFH ETF

Direxion Work From Home ETF (WFH) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i WFH. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Direxion Work From Home ETF (WFH) i form av CFDer. Till CMC Markets

Handla IWFH

Virtual Work and Life Multisector ETF (IWFH) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i IWFH. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Virtual Work and Life Multisector ETF (IWFH) i form av CFDer. Till CMC Markets

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.