Följ oss

Nyheter

Arbeta hemifrån fonder divergerar när investerare satsar på att världen öppnar igen

Publicerad

den

Molnberäkningar och fjärrkommunikationsaktier förblir starka medan konsumentnamn kämpar. Resultaten från de två rivaliserande arbeta hemifrån fonder som lanserades för att spåra övergången till distansarbete har skiftat mycket i år, eftersom investerare slår vad om att vissa förändringar som orsakas av Coronavirus-pandemin kommer att uthärda mer än andra.

Molnberäkningar och fjärrkommunikationsaktier förblir starka medan konsumentnamn kämpar. Resultaten från de två rivaliserande arbeta hemifrån fonder som lanserades för att spåra övergången till distansarbete har skiftat mycket i år, eftersom investerare slår vad om att vissa förändringar som orsakas av Coronavirus-pandemin kommer att uthärda mer än andra.

Börshandlade fondspecialisten Direxion startade en ”work from home”-produkt på höjden av pandemin i slutet av juni 2020. Kapitalförvaltaren BlackRock följde tre månader senare med en ”virtual work and life” ETF. De två fonderna verkar nästan identiska vid första anblicken och handlas under tickersymbolerna WFH respektive IWFH.

Men deras förmögenheter har splittrats sedan ekonomierna började öppnas igen tidigare i år. WFH har stigit 58 procent sedan lanseringen, med en ökning på 18 procent hittills i år. BlackRocks IWFH har däremot fallit 10 procent i år och har bara ökat med 4 procent sedan debuten.

Skillnaden återspeglar deras innehav

’WFH:s portfölj på 115 miljoner dollar är tung på aktier i företag som gör det möjligt att arbeta hemifrån som fjärrkommunikation, molnberäkning och online-projektledning.

IWFH på 5 miljoner dollar har drabbats av exponering för mer konsumentorienterade företag som streamingtjänster, mathämtning och publicering av videospel, vilket pekar på ”livsdelen” av namnet. BlackRock avböjde att kommentera.

”Det är skillnad mellan det nya sättet att arbeta och att bara stanna hemma”, säger Max Gokhman, investeringschef på Alphatrai, en San Diego-baserad kapitalförvaltare.

Både företag och konsumenter spenderade mer på teknik och fjärrtjänster eftersom arbetare var begränsade av den globala pandemin 2020. Men medan många företag förväntar sig att fortsätta driva ”hybrida” arbetsmodeller, har många konsumentföretag som blomstrade tidigt i pandemin rapporterat avtagande tillväxt.

”Konsumenter kommer att komma tillbaka till vad de gjorde tidigare, oavsett om det är utomhusfestivaler eller sportevenemang eller uteservering. . . det bådar inte så bra för Spotify, Netflix och Peloton, sa Gokhman.

Alla tre aktier innehas av IWFH, men inte WFH. Spotify, musikströmningstjänsten, och Peloton, hemmaträningsföretaget, har minskat i år medan Netflix har ökat. WFH:s största innehav är Zscaler, ett molnsäkerhetsföretag vars aktie har stigit 77 procent i år.

”Tematiska” ETF:er – fonder som försöker spåra specifika framväxande trender – har vuxit snabbt under de senaste åren ledda av högprofilerade exempel som Cathie Woods ARK Innovation ETF. Avvikelsen mellan de två till synes likartade distansarbetsfonderna belyser dock en risk för investerare.

Lärdomarna av att investera på Wall Street är desamma, decennium efter decennium: du måste veta vad du äger”, säger Jim Tierney, en portföljförvaltare på AllianceBernstein. ETF-investeringar kan skapa möjlighet till mer förvirring om du köper korgar och inte vet vad som finns i dem.”

David Mazza, Direxions produktchef, sa att dess WFH ETF-investerare har dragit in pengar i år när de flyttade fokus, men sa att han fortfarande ansåg att det var en framgångsrik fond som skulle förbli relevant när pandemin avtar.

Han sa att tematiska fonder kan gynna investerare, men höll med om att skillnaderna mellan WFH och IWFH betonade vikten av att göra sin egen analys.

”Om du väljer mellan amerikanska ETF:er för stora aktiebolag kommer det att finnas tillfällen då de är olika, men över längre tidsperioder kommer du att ha liknande avkastning,” sa han. ”Sekunden du går bort från det och flyttar in i ett område som inte är klippt och torrt, måste du verkligen öka tillbörligheten.”

Handla WFH ETF

Direxion Work From Home ETF (WFH) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i WFH. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Direxion Work From Home ETF (WFH) i form av CFDer. Till CMC Markets

Handla IWFH

Virtual Work and Life Multisector ETF (IWFH) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder emellertid handel i IWFH. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Virtual Work and Life Multisector ETF (IWFH) i form av CFDer. Till CMC Markets

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära