Följ oss

Nyheter

Har priserna på basmetaller nått botten?

Publicerad

den

Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.

Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.

Både förra månadens ökningar och denna månads nedgångar var extremt smala. Av den anledningen verkar priserna konsoliderade inom sitt nuvarande intervall, vilket inte lämnar någon tydlig riktning för den kommande månaden.

Indonesien planerar nya exportskatter

Indonesien fortsätter att sträva efter mervärden till sina nickelreserver. Förhoppningen är att detta kommer att bidra till att förbättra dess produktionskapacitet för rostfritt stål och batterier genom exportskatter på råvaror. Redan 2020 förbjöd Indonesien exporten av nickelmalm helt. Syftet var att pressa gruvsektorn att investera i bearbetningskapacitet.

Detta drag tvingade Kina att ersätta malmimporten med nickel tackjärn och ferronickel i ett försök att mata sina rostfria stålverk. Nu planerar Indonesien att lägga till en exportskatt på båda dessa produkter. Detta bör ge finansiering för att möjliggöra ytterligare investeringar i dess stålförsörjningskedja. Sedan 2021 står Indonesien enbart för ungefär hälften av all global nickelproduktion.

Historisk påverkan på nickelpriser

Det första exportförbudet för nickelmalm inträffade i januari 2014. Efter genomförandet av det förbudet steg nickelpriserna med mer än 39 % under de första fem månaderna det året. Så småningom pressade marknadsdynamiken priserna ned igen. Denna dramatiska prisökning inträffade trots svaga ekonomiska förhållanden i delar av världen, inklusive delar av EU. För Indonesien hade förbudet den avsedda effekten eftersom många företag i både Indonesien och Kina snart tillkännagav planer på att bygga NPI-anläggningar på skärgården. Utanför Indonesien tvingade förbudet länder som Kina, Australien och Japan att söka andra källor till metallen. Snart hade företag säkrat direktfraktmalm (DSO) från platser som Filippinerna och Salomonöarna.

Indonesien lättade avsevärt på förbudet i början av 2017. Detta berodde på flera faktorer. En var ett budgetunderskott för 2016. En annan gällde hur framgångsrikt förbudet var – att stimulera utvecklingen av nio ytterligare nickelsmältverk (upp från två). I slutändan ledde detta till en nedgång på nästan 19 % i nickelpriserna bara under första halvåret 2017.

Framtida nickelpriser och kinesisk import

Trots tidigare uttalade avsikter att återinföra exportförbudet 2022 påskyndade Indonesien istället sitt återupptagande till januari 2020. Beslutet syftade till att stärka den inhemska förädlingssektorn, som utvecklades snabbt under den tiden. Flytten fick också Kina att öka NPI-projekt och rostfria stålprojekt i Indonesien, eftersom det dramatiskt begränsade malmimporten. Den kinesiska importen av NPI från Indonesien ökade också som ett resultat. Men återinförandet av förbudet utlöste inte samma effekt när det gäller prisutvecklingen. Detta berodde troligen på den framväxande pandemin. Istället höll priserna sig inom en övergripande nedåtgående trend som inte nådde botten förrän i slutet av mars samma år.

Exportskatter på horisonten

Det senaste tillkännagivandet om potentiella exportskatter kommer som ett resultat av det ökade flödet av NPI-export. Det stöddes av den prognostiserade ökningen av antalet inhemska NPI- och ferronickelbearbetningsanläggningar. Faktum är att den nuvarande uppskattningen förutspår en ökning från 16 anläggningar till 29 under bara fem år. Ändå kommer en lågvärdig produkt och begränsad export av NPI att stimulera utländska investeringar i Indonesien när länder driver batteri- och rostfritt ståltillverkning. Det skulle också tvinga importörer som Kina att söka alternativa källor för sina leveranser.

Men tillkännagivandet har ännu inte utlöst någon märkbar prishöjning. Istället har nickelpriserna fortsatt nedåt sedan deras senaste rally avstannade i början av augusti. Enligt Septian Hario Seto, biträdande samordningsminister för sjöfarts- och investeringsfrågor, kan skatten börja redan under tredje kvartalet 2022. Som sagt, inget formellt datum har ännu meddelats. När det kommer, kommer enbart tillkännagivandet sannolikt att utlösa en kraftig ökning av den indonesiska NPI-exporten när länder förbereder sig för att absorbera skatten. Naturligtvis kommer alla faktiska svar från nickelpriser sannolikt att följa det beslutade avgiftsdatumet.

Europeiska kommissionen inleder en undersökning mot kringgående

Den 26 juli inledde Europeiska kommissionen en ny undersökning mot kringgående. Ämnet var varmvalsade rostfria plåtar och ringar som importerats från Turkiet, men som har sitt ursprung i Indonesien. EUROFER, sammanslutningen av europeiska stålproducenter, startade undersökningen angående anklagelser om att import från Turkiet bryter mot de antidumpningsåtgärder som införts mot Indonesien. Indonesien är fortfarande hem för flera kinesiska tillverkare av rostfritt stål. I nuläget väntas ärendet avslutas under de närmaste nio månaderna. Under tiden kommer all import av SSHR från Turkiet att registreras med omedelbar verkan enligt instruktioner från EG.

Kan USA bli nästa?

Hittills har president Biden i stort sett fortsatt det protektionistiska tillvägagångssättet mot Kina som hans föregångare presenterade. Även om resultatet av undersökningen och efterföljande svar på dess resultat fortfarande är obestämt, kan Europas agerande inspirera USA att följa efter. Antidumpning har trots allt alltid varit en politiskt gynnad agenda. Dessutom kan undersökningen leda till att material som en gång var avsett för Europa istället flyttas mot den amerikanska marknaden. Om det händer kan det uppmuntra amerikanska bruk att lobba för politiska åtgärder för att skydda inhemska intressen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i XACT Norden Högutdelande börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj) börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

SEK 1,72 delas ut i mars, maj, september och november.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande

Utdelning 2 – SEK 1,72

• 21 maj Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

• 22 maj Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 23 maj Avstämningsdag

• 28 maj Utbetalningsdag

Handla XACT Norden Högutdelande

XACT Norden Högutdelande är en europeisk börshandlad produkt som handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Hedera (HBAR) ETP spårar priset på kryptovalutan HBAR

Publicerad

den

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Hedera strävar efter interoperabilitet med andra blockchain-nätverk, och erbjuder sömlös integration och kommunikationsmöjligheter.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc
NamnValour Hedera (HBAR)
ISINCH1213604528
Valoren121360452
BasvalutaEUR
Underliggande tillgångHBAR (HBAR/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,90 procent

Valour Hedera (HBAR) ETP

Valour Hedera (HBAR) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Börse Frankfurt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

BörsNamnValuta
Börse FrankfurtVALOUR HEDERA (HBAR)EUR

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar unik bitcoin-produkt med staking

Publicerad

den

Bitcoin

Genom ett unikt samarbete mellan kryptoaktören Valour och layer 1-blockkedjan Core Chain kan investerare nu, via en ny börshandlad produkt från Valour, investera i bitcoin och samtidigt få ytterligare avkastning tack vare så kallad staking. Avkastningen för staking uppgår till 5,65 procent årligen (3,75 procent efter avgifter) och adderas till den avkastning som exponeringen mot bitcoin ger. (sponsrad artikel)

“Staking har tidigare aldrig varit möjligt för just bitcoin då den är baserad på en så kallad proof-of-work mekanism, till skillnad från proof-of-stake som många andra kryptovalutor baseras på. Men genom vårt samarbete med Core Chain kan vi som enda leverantör i världen erbjuda staking med bitcoin som underliggande investering”, säger Johanna Belitz, ansvarig för försäljning och marknadsföring i Norden på Valour.

Proof-of-work (PoW) och proof-of-stake (PoS) har det gemensamt att de styr hur nya block skapas i en blockkedja. Medan PoW baserar nya block på hur användare löser kryptografiska pussel (så kallad mining) adderas nya block via PoS genom att användarna validerar transaktioner genom mängden kryptovalutor de håller och är villiga att stake:a eller upplåta till blockkedjan för verifiering och ökad säkerhet. Som belöning för att detta görs får användaren återkommande avkastning (så kallade staking rewards).

Men hur är det möjligt att via Valours börshandlade produkt få staking rewards i bitcoin (som använder proof-of-work) och vilka risker medför det?

“Anledningen till att investerare nu kan få staking rewards i bitcoin är att Valour ingått ett unikt samarbete med blockkedjan Core Chain. Samarbetet innebär att Valour delegerar bitcoins till en validerare på Core Chain genom så kallad non-custodial native staking. Som ersättning för detta får Valour Core-tokens som sedan återinvesteras i form av bitcoin i vår bitcoin staking produkt”, säger Johanna Belitz.

Enligt Johanna innebär det faktum att man använder bitcoin native non-custodial staking att ingen ytterligare motpartsrisk läggs till investeringen för att erhålla dessa rewards.

“I samband med stakingen sker en så kallad lock-up period för att valideringen ska kunna ske, men ingen aktör förutom ägaren, det vill säga Valour, kan komma åt dessa bitcoin. Innehaven låses upp och görs tillgängliga för ägaren när lock-up perioden avslutas. Hanteringen av tillgångarna och risknivån är densamma som för Valours övriga produkter – ingen ny risk tillkommer med staking-momentet.”

Enligt Johanna är Valours Bitcoin Staking ETP, som produkten kallas, ett utmärkt sätt att få extra avkastning för den som tror på bitcoin långsiktigt. Det faktum att avkastningen från stakingen sömlöst adderas till produktens NAV dagligen gör också att man som investerare inte själv behöver vara aktiv för att skapa denna extra avkastning.

“Med Valours Bitcoin Staking ETP får du exponeringen mot bitcoin samtidigt som avkastning skapas genom staking rewards. Det är ett väldigt bra sätt att få exponering mot krypto och dra nytta av de skattemässiga fördelar som finns med att produkten kan handlas i ISK eller kapitalförsäkring”, avslutar Johanna.

Läs mer om Valour Bitcoin Staking ETP (BTC) SEK här

Valour är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som Bitcoin på ett enkelt och säkert sätt via sitt traditionella bankkonto. Grundarna av Valour noterade världens första krypto-ETP på Nasdaq Nordic 2015 och var först med att lista ett crypto mining-bolag på Toronto Stock Exchange 2017. Idag består Valour av ett kunnigt och nyskapande team med lång erfarenhet och djup expertis inom finansiella marknader och digitala tillgångar. Besök www.valour.com för mer information om Valour.

Innehållet i denna artikel utgör endast marknadsföringsmaterial och ska inte tolkas som råd, erbjudande eller rekommendation att köpa någon produkt eller tjänst.

Du står i begrepp att köpa en produkt som inte är enkel och som kan vara svår att förstå. Innan du bestämmer dig för att investera bör du noggrant överväga dina investeringsmål och din risktolerans, samt läsa prospektet för att fullt ut förstå de potentiella risker och fördelar som är förknippade med beslutet att investera i värdepapperen. Ett godkännande av prospektet innebär inte ett godkännande av de värdepapper som prospektet täcker.

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk utveckling utgör ingen garanti för framtida utveckling eller avkastning. Prospekt, KID och slutliga villkor finns på valour.com

Avkastningen på 5,65% kan komma att ändras. Årsavgift 1,9%.

Fortsätt läsa

Populära