Följ oss

Nyheter

Har priserna på basmetaller nått botten?

Publicerad

den

Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.

Stainless Monthly Metals Index (MMI) sjönk med 8,87 procent under perioden juni 2022 till juli 2022. Efter att nickelpriserna nått botten i mitten av juli, följde de basmetalltrenden uppåt. I början av augusti 2022 hade återhämtningen dock vacklat och priserna på basmetaller återtog sin nedgång.

Både förra månadens ökningar och denna månads nedgångar var extremt smala. Av den anledningen verkar priserna konsoliderade inom sitt nuvarande intervall, vilket inte lämnar någon tydlig riktning för den kommande månaden.

Indonesien planerar nya exportskatter

Indonesien fortsätter att sträva efter mervärden till sina nickelreserver. Förhoppningen är att detta kommer att bidra till att förbättra dess produktionskapacitet för rostfritt stål och batterier genom exportskatter på råvaror. Redan 2020 förbjöd Indonesien exporten av nickelmalm helt. Syftet var att pressa gruvsektorn att investera i bearbetningskapacitet.

Detta drag tvingade Kina att ersätta malmimporten med nickel tackjärn och ferronickel i ett försök att mata sina rostfria stålverk. Nu planerar Indonesien att lägga till en exportskatt på båda dessa produkter. Detta bör ge finansiering för att möjliggöra ytterligare investeringar i dess stålförsörjningskedja. Sedan 2021 står Indonesien enbart för ungefär hälften av all global nickelproduktion.

Historisk påverkan på nickelpriser

Det första exportförbudet för nickelmalm inträffade i januari 2014. Efter genomförandet av det förbudet steg nickelpriserna med mer än 39 % under de första fem månaderna det året. Så småningom pressade marknadsdynamiken priserna ned igen. Denna dramatiska prisökning inträffade trots svaga ekonomiska förhållanden i delar av världen, inklusive delar av EU. För Indonesien hade förbudet den avsedda effekten eftersom många företag i både Indonesien och Kina snart tillkännagav planer på att bygga NPI-anläggningar på skärgården. Utanför Indonesien tvingade förbudet länder som Kina, Australien och Japan att söka andra källor till metallen. Snart hade företag säkrat direktfraktmalm (DSO) från platser som Filippinerna och Salomonöarna.

Indonesien lättade avsevärt på förbudet i början av 2017. Detta berodde på flera faktorer. En var ett budgetunderskott för 2016. En annan gällde hur framgångsrikt förbudet var – att stimulera utvecklingen av nio ytterligare nickelsmältverk (upp från två). I slutändan ledde detta till en nedgång på nästan 19 % i nickelpriserna bara under första halvåret 2017.

Framtida nickelpriser och kinesisk import

Trots tidigare uttalade avsikter att återinföra exportförbudet 2022 påskyndade Indonesien istället sitt återupptagande till januari 2020. Beslutet syftade till att stärka den inhemska förädlingssektorn, som utvecklades snabbt under den tiden. Flytten fick också Kina att öka NPI-projekt och rostfria stålprojekt i Indonesien, eftersom det dramatiskt begränsade malmimporten. Den kinesiska importen av NPI från Indonesien ökade också som ett resultat. Men återinförandet av förbudet utlöste inte samma effekt när det gäller prisutvecklingen. Detta berodde troligen på den framväxande pandemin. Istället höll priserna sig inom en övergripande nedåtgående trend som inte nådde botten förrän i slutet av mars samma år.

Exportskatter på horisonten

Det senaste tillkännagivandet om potentiella exportskatter kommer som ett resultat av det ökade flödet av NPI-export. Det stöddes av den prognostiserade ökningen av antalet inhemska NPI- och ferronickelbearbetningsanläggningar. Faktum är att den nuvarande uppskattningen förutspår en ökning från 16 anläggningar till 29 under bara fem år. Ändå kommer en lågvärdig produkt och begränsad export av NPI att stimulera utländska investeringar i Indonesien när länder driver batteri- och rostfritt ståltillverkning. Det skulle också tvinga importörer som Kina att söka alternativa källor för sina leveranser.

Men tillkännagivandet har ännu inte utlöst någon märkbar prishöjning. Istället har nickelpriserna fortsatt nedåt sedan deras senaste rally avstannade i början av augusti. Enligt Septian Hario Seto, biträdande samordningsminister för sjöfarts- och investeringsfrågor, kan skatten börja redan under tredje kvartalet 2022. Som sagt, inget formellt datum har ännu meddelats. När det kommer, kommer enbart tillkännagivandet sannolikt att utlösa en kraftig ökning av den indonesiska NPI-exporten när länder förbereder sig för att absorbera skatten. Naturligtvis kommer alla faktiska svar från nickelpriser sannolikt att följa det beslutade avgiftsdatumet.

Europeiska kommissionen inleder en undersökning mot kringgående

Den 26 juli inledde Europeiska kommissionen en ny undersökning mot kringgående. Ämnet var varmvalsade rostfria plåtar och ringar som importerats från Turkiet, men som har sitt ursprung i Indonesien. EUROFER, sammanslutningen av europeiska stålproducenter, startade undersökningen angående anklagelser om att import från Turkiet bryter mot de antidumpningsåtgärder som införts mot Indonesien. Indonesien är fortfarande hem för flera kinesiska tillverkare av rostfritt stål. I nuläget väntas ärendet avslutas under de närmaste nio månaderna. Under tiden kommer all import av SSHR från Turkiet att registreras med omedelbar verkan enligt instruktioner från EG.

Kan USA bli nästa?

Hittills har president Biden i stort sett fortsatt det protektionistiska tillvägagångssättet mot Kina som hans föregångare presenterade. Även om resultatet av undersökningen och efterföljande svar på dess resultat fortfarande är obestämt, kan Europas agerande inspirera USA att följa efter. Antidumpning har trots allt alltid varit en politiskt gynnad agenda. Dessutom kan undersökningen leda till att material som en gång var avsett för Europa istället flyttas mot den amerikanska marknaden. Om det händer kan det uppmuntra amerikanska bruk att lobba för politiska åtgärder för att skydda inhemska intressen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

European Green Deal om mer än klimatförändringar

Publicerad

den

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.

Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.

Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ökningen av cybersäkerhet i försvarsutgifter

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder. NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.

NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETF utmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.

Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.

NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETF är i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.

Handla ASWC ETF

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EFQ8 ETF investerar i globala företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.

Handla EFQ8 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREFQ8
Stuttgart Stock ExchangeEUREFQ8
XETRAEUREFQ8

Fortsätt läsa

Populära