Följ oss

Nyheter

Greklands aktiemarknad rasar efter besked om nyval

Publicerad

den

Greklands aktiemarknad rasar efter besked om nyval

Greklands aktiemarknad rasar efter besked om nyval Det har förekommit ett stort antal val runt om i välden i år som har fått stor påverkan på börskurserna, det så kallade mid-terms i USA, valet i Brasilien som var det jämnaste på tre decennium och självklart det svenska riksdagsvalet som kommer att följas av ett nyval i mars 2015.

I dag fick vi reda på att Grekland håller presidentval den 17 december två månader tidigare än planerat. Här är problemet: Från och med måndag är detta ett val utan några kandidater och det har visat sig särskilt problematiskt för den börshandlade fond som följer den grekiska aktiemarknaden, Global X FTSE Grekland 20 ETF (NYSEArca: GREK).

Andelarna i GREK backade med nästan elva (11) procent efter det att Greklands nuvarande regering utlyste nyval och beslöt att tidigarelägga den parlamentariska omröstningen för vem som skall bli president i Grekland.

Bara två år efter Grekland förde eurozonen till randen av en fullfjädrad kris och underblåst spekulationer om att det gemensamma valutasystemet var nära att dö påverkar Grekland åter de globala finansmarknaderna. Räntorna på de grekiska 10-åriga statsobligationerna stiger. Avkastningen på ligger nu kring 8,0 procent. Det är högt, men fortfarande långt från de 36,5 procent som vi kunde se under de första månaderna 2012. Det är emellertid 200 räntepunkter högre än vad samma obligationer avkastade i juni 2014.

Sålde femåriga statsobligationer

I april, knackade Grekland på globala skuldmarknaderna för första gången sedan 2009. Då sålde landet femåriga statsobligationer med en avkastning på 4,95 procent. Sedan dess har alltså räntan på de grekiska statsobligationerna stigit vilket innebär att värdet på obligationerna har fallit. När de grekiska aktierna rasade efter dagens besked om nyval så var det framförallt banker och finansiella företag som fick mest stryk. Detta är mindre goda nyheter för GREK, eftersom denna börshandlade fond har allokerat 37 procent av sitt kapital till just denna sektor, vilket gör det till den sektor som har högst vikt i denna ETF. Sällanköpsvaror har en vikt på 14,34 procent i denna börshandlade fond som totalt sett har 22 olika aktieinnehav.

Under 2014 har utvecklingen slagit hårt mot Grekland, även om vi nyligen såg att det åter finns en tillväxt i den grekiska ekonomin. Globalt sett så har nästan inga investerare valt att allokera en övervikt till de europeiska aktiemarknaderna, med något undantag. Inte heller så kallade emerging markets har varit en favorit under året. Under 2013 nedgraderades Grekland till just emerging market av MSCI.

I år har denna ETF backat med 31,1 procent, något som skall jämföras med övriga så kallade PIIGS-länder till exempel iShares MSCI Spain Capped ETF (NYSEArca: EWP) och iShares MSCI Italy Capped ETF (NYSEArca: EWI) som i genomsnitt har backat med fem (5) procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.