Följ oss

Nyheter

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF

Publicerad

den

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF. Energisektorn är bland de marknadssegment i världen som förändras snabbast. Den snabba utvecklingen av teknik och nya energikällor har bidragit till detta segment förblivit ett av de hetaste investeringsområdena underårtionden. Intresset för energiuppbackade-ETFer har tagit fart de senaste åren, eftersom de ger investerare chansen att investera i alla sina favoritenergiföretag och strategier på en och samma gång.

När det blir dags att göra en fördelning inom energi, finns det flera viktiga faktorer en investerare bör tänka på. Nedan redogör vi för fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF.

Vad för slags energiinvestering gör du?

Inom energisektorn finns det massor av undersektorer, alla med mycket olika risk och avkastningsprofil. Även om det kan tyckas grundläggande, är det första du kommer att vilja bestämma vilken typ av energiinvestering du vill göra. Här är några populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna:

Populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna

InriktningETF
Big OilEnergy Select Sector SPDR Fund (XLE, A)
Oil ServicesMarket Vectors Oil Services ETF (OIH, A)
ExplorationSPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP, A)
MLPsAlerian MLP ETF (AMPL, A-)
Natural GasFirst Trust ISE Revere Natural Gas Index Fund (FCG, C)
Equipment & ServicesSPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF (XES, A-)
FrackingMarket Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (FRAK, B+)
Oil SandsSustainable North American Oil Sands ETF (SNDS, B+)
InternationalSPDR S&P International Energy Sector ETF (IPW, A)

Är du överexponerad?

Det saknas inte alternativ för den som vill investera i oljeindustrin. Sektorn domineras i dag av ett fåtal stora företag som Exxon Mobil (XOM) och Chevron (CVX) är två av de största företagen i världen, och som sådana, de är mycket väl representerade i ETF världen. Det gäller att se till att den ETF Du väljer inte är överexponerad mot ett eller några få företag, då är det bättre att äga aktier direkt i dessa företag.

Följande diagram visar den sammanlagda vikten för XOM och CVX i de tre största energi-ETFerna i världen: XLE, VDEoch IYE.

Exxon and Chevron ETF Weight

Ett alternativ är att gå genom den börshandlade fondens innehav, att hitta en ETF som har mindre exponering mot dessa två marknadsgiganter. Ett alternativ är till exempel S&P Equal Weight ETF (RYE+) vars innehav har lika stor vikt, oavsett marknadsvärde.

Vad innebär framtiden?

När vi undersöker vilka möjligheter som finns bortom råolja är det viktigt att tänka på investeringens framtidsutsikter.

Vissa oljeföretagen är för närvarande inriktad på att behålla sin ställning och säkerställa att deras utdelning är stabil. Andra spenderar enorma summor på FoU och lägger energi på att satsa på yngre delsektorer som fracking, oljesand, naturgas etcetera.

Se till att företagens framtida ambitioner överensstämmer med dina egna mål.

Vilken strategi söker Du?

Energibranschen omfattar några av de mest stabila aktierna i världen, men på samma gång är det en grogrund för unga företag som söker tillväxtmöjligheter i en ständigt skiftande miljö. Det är viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av avkastning och företag du söker efter.

Om det är värde och fast inkomst du är ute efter, kommer de stora oljenamnen förmodligen vara bäst eftersom de tar sin utdelningspolitik på stort allvar. När det gäller tillväxt, kanske du vill titta på företag som arbetar med fracking och oljesand, unga strategier som har en betydande potential. Observera också att det finns energi ETF: er som fokuserar enbart på småbolag, kvantitativa metoder, och annat som investerare kan finna tilltalande.

Hur mycket får det kosta?

En viktig fråga när det gäller börshandlade fonder är kostnaderna, kostnaderna kommer att styra valet av ETF.

Blue-chip strategier normalt faller under den lägre delen av skalan, men om fondens placeringsinriktning är mer illikvida och små företag så kommer kostnaderna att öka. Nedan visar vi de 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden

De 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden

ETFExpense Ratio
MSCI Energy Index ETF (FENY)0.12%
Energy ETF (VDE)0.14%
Energy Select Sector SPDR (XLE)0.18%
S&P SmallCap Energy Portfolio (PSCE)0.29%
SPDR S&P Oil & Gas Explor & Product (XOP)0.35%
SPDR S&P Oil & Gas Equip & Service (XES)0.35%
Market Vectors Oil Services ETF (OIH)0.35%
iShares MSCI Global Energy Producers ETF (FILL)0.39%
iShares Global Energy ETF (IXC)0.48%

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

36B6 ETF ger exponering mot amerikanska aktier med höga ESG-poäng

Publicerad

den

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) investerar i aktier med inriktning Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis). MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels möjliggör en bred investering med låga avgifter på ca. 135 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) har tillgångar på 323 miljoner GBP under förvaltning. 36B6 ETF är äldre än 3 år och har sin hemvist i Irland.

Varför 36B6?

  1. Få tillgång till amerikanska marknader genom företag med enastående miljö-, social- och styrningsbetyg (ESG) och minimala kontroverser.
  2. Sålar bort exponering för företag som är involverade i industrier som kontroversiella vapen, kärnvapen, tobak, civila skjutvapen, konventionella vapen, alkohol, hasardspel, vuxenunderhållning, kärnkraft och genetiskt modifierade organismer.
  3. Har förbättrat miljömässiga meriter med ytterligare skärmar på företag som är involverade i industrierna termiskt kol, oljesand, olja och gas, kraftproduktion och termiska kol/oljesandreserver.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av amerikanska ESG-kontrollerade företag (miljö, social och styrning).

Den 27 november 2019 ändrades riktmärket från MSCI USA SRI Index till MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuel Index. Förändringen kommer att återspeglas i benchmarkdata.

Investeringsstrategi

MSCI USA SRI Select Reduced Fossil Fuels-index spårar amerikanska aktier som endast överväger företag med mycket höga miljö-, sociala och styrningsbetyg (ESG) i förhållande till sina branschkollegor, för att säkerställa inkluderingen av de bästa företagen ur ett ESG-perspektiv och undvika företag inkompatibel med värden screenar eller utsätts för fossila bränslen genom utvinnings- och produktionsaktiviteter, kraftgenereringsaktiviteter eller reserver ägande. Vikten för varje företag är begränsad till 5 %.

Handla 36B6 ETF

iShares MSCI USA SRI UCITS ETF USD (Dist) (36B6 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEUR36B6
gettexEUR36B6
Euronext AmsterdamUSDSRIL

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology4.75US5949181045USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary4.47US88160R1014USD
HDHOME DEPOT INCConsumer Discretionary4.28US4370761029USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology4.20US67066G1040USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples3.86US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples3.45US7134481081USD
DISWALT DISNEYCommunication2.60US2546871060USD
ADBEADOBE INCInformation Technology2.60US00724F1012USD
TXNTEXAS INSTRUMENT INCInformation Technology2.11US8825081040USD
AMGNAMGEN INCHealth Care2.05US0311621009USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Tech Megatrends ETF & Industry 4.0 Innovations

Publicerad

den

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. ITEK följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

I det här avsnittet diskuterar CMC Markets HANS-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF [T3KE], som Anthony förvaltar. T3KE följer Solactive Innovative Technologies Index, ett index över ledande företag som driver innovation inom sektorer från robotteknik till underhållning. Vi fördjupar oss i hur fonden fångar megatrenderna från den fjärde industriella revolutionen, utforskar fondens sammansättning, dess geografiska diversifiering och logiken bakom dess likaviktsstrategi och strategiska undvikande av överexponering mot FAANG-aktier.

Anthony går igenom de noggrant utvalda megatrenderna och deras underteman, och lyfter fram den explosiva potentialen hos AI inom teknik och dess inverkan på olika sektorer. Han betonar också tillväxtpotentialen för teman som genomik, att bli mer mainstream efter covid och onlinespel, en industri som nu har överträffat Hollywood i storlek och som i framtiden potentiellt skulle kunna konvergera med cloud computing och sociala medier, som nyligen affärer som Microsofts förvärv av Activision skulle kunna tyda på. Innan han grundade GinsGlobal 2000, arbetade Anthony som direktör på Barclays. Han kommer ursprungligen från Sydafrika och har en Bachelor of Business Science och CPA-certifikat från University of Cape Town.

Handla T3KE ETF

HANetf HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (T3KE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära