Följ oss

Nyheter

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF

Publicerad

den

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF

Fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF. Energisektorn är bland de marknadssegment i världen som förändras snabbast. Den snabba utvecklingen av teknik och nya energikällor har bidragit till detta segment förblivit ett av de hetaste investeringsområdena underårtionden. Intresset för energiuppbackade-ETFer har tagit fart de senaste åren, eftersom de ger investerare chansen att investera i alla sina favoritenergiföretag och strategier på en och samma gång.

När det blir dags att göra en fördelning inom energi, finns det flera viktiga faktorer en investerare bör tänka på. Nedan redogör vi för fem frågor Du skall ställa innan Du köper en energiuppbackad ETF.

Vad för slags energiinvestering gör du?

Inom energisektorn finns det massor av undersektorer, alla med mycket olika risk och avkastningsprofil. Även om det kan tyckas grundläggande, är det första du kommer att vilja bestämma vilken typ av energiinvestering du vill göra. Här är några populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna:

Populära ETF: er för några av de mest eftertraktade energisektorerna

InriktningETF
Big OilEnergy Select Sector SPDR Fund (XLE, A)
Oil ServicesMarket Vectors Oil Services ETF (OIH, A)
ExplorationSPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP, A)
MLPsAlerian MLP ETF (AMPL, A-)
Natural GasFirst Trust ISE Revere Natural Gas Index Fund (FCG, C)
Equipment & ServicesSPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF (XES, A-)
FrackingMarket Vectors Unconventional Oil & Gas ETF (FRAK, B+)
Oil SandsSustainable North American Oil Sands ETF (SNDS, B+)
InternationalSPDR S&P International Energy Sector ETF (IPW, A)

Är du överexponerad?

Det saknas inte alternativ för den som vill investera i oljeindustrin. Sektorn domineras i dag av ett fåtal stora företag som Exxon Mobil (XOM) och Chevron (CVX) är två av de största företagen i världen, och som sådana, de är mycket väl representerade i ETF världen. Det gäller att se till att den ETF Du väljer inte är överexponerad mot ett eller några få företag, då är det bättre att äga aktier direkt i dessa företag.

Följande diagram visar den sammanlagda vikten för XOM och CVX i de tre största energi-ETFerna i världen: XLE, VDEoch IYE.

Exxon and Chevron ETF Weight

Ett alternativ är att gå genom den börshandlade fondens innehav, att hitta en ETF som har mindre exponering mot dessa två marknadsgiganter. Ett alternativ är till exempel S&P Equal Weight ETF (RYE+) vars innehav har lika stor vikt, oavsett marknadsvärde.

Vad innebär framtiden?

När vi undersöker vilka möjligheter som finns bortom råolja är det viktigt att tänka på investeringens framtidsutsikter.

Vissa oljeföretagen är för närvarande inriktad på att behålla sin ställning och säkerställa att deras utdelning är stabil. Andra spenderar enorma summor på FoU och lägger energi på att satsa på yngre delsektorer som fracking, oljesand, naturgas etcetera.

Se till att företagens framtida ambitioner överensstämmer med dina egna mål.

Vilken strategi söker Du?

Energibranschen omfattar några av de mest stabila aktierna i världen, men på samma gång är det en grogrund för unga företag som söker tillväxtmöjligheter i en ständigt skiftande miljö. Det är viktigt att du bestämmer dig för vilken typ av avkastning och företag du söker efter.

Om det är värde och fast inkomst du är ute efter, kommer de stora oljenamnen förmodligen vara bäst eftersom de tar sin utdelningspolitik på stort allvar. När det gäller tillväxt, kanske du vill titta på företag som arbetar med fracking och oljesand, unga strategier som har en betydande potential. Observera också att det finns energi ETF: er som fokuserar enbart på småbolag, kvantitativa metoder, och annat som investerare kan finna tilltalande.

Hur mycket får det kosta?

En viktig fråga när det gäller börshandlade fonder är kostnaderna, kostnaderna kommer att styra valet av ETF.

Blue-chip strategier normalt faller under den lägre delen av skalan, men om fondens placeringsinriktning är mer illikvida och små företag så kommer kostnaderna att öka. Nedan visar vi de 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden

De 10 billigaste energiaktie-ETF: er som finns på marknaden

ETFExpense Ratio
MSCI Energy Index ETF (FENY)0.12%
Energy ETF (VDE)0.14%
Energy Select Sector SPDR (XLE)0.18%
S&P SmallCap Energy Portfolio (PSCE)0.29%
SPDR S&P Oil & Gas Explor & Product (XOP)0.35%
SPDR S&P Oil & Gas Equip & Service (XES)0.35%
Market Vectors Oil Services ETF (OIH)0.35%
iShares MSCI Global Energy Producers ETF (FILL)0.39%
iShares Global Energy ETF (IXC)0.48%

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.