Följ oss

Nyheter

ETF-marknaden November 2015

Publicerad

den

ETF-marknaden november 2015 handlade framförallt om att allt fler övertygades om att kommer att höja styrräntan, och geopolitisk oro efter terroristattackerna i Paris. Medan den första bekräftar att den amerikanska tillväxten tagit fart,

ETF-marknaden november 2015 handlade framförallt om att allt fler övertygades om att kommer att höja styrräntan, och geopolitisk oro efter terroristattackerna i Paris. Medan den första bekräftar att den amerikanska tillväxten tagit fart, något som stärktes mer efter upprevideringen i Q3 BNP-siffror (från 1,5 % till 2,1 %), så pekar den andra på ett kvardröjande geopolitiska hot under de kommande månaderna. Investerarna på ETF-marknaden har reagerat på tidningsrubrikerna, i alla fall baserat på hur tillgångsströmmarna har gått. Nedan förklarar vi det hela.

Vinnare ETF-marknaden November 2015
USA

Efter spekulationer om räntehöjningar inför de senaste FED-mötena har de mer eller mindre indirekta tips som den amerikanska centralbanken lämnat tagits emot av marknaden. Investerarna tycks ha blivit mer uppmärksamma på den förbättrade ekonomin i USA, och det har större betydelse än oron för att tillgången på billigt kapital skall ta slut.

Som ett direkt resultat har flera av de börshandlade fonder som investerar i amerikanska aktier kommit att bli de ETFer som attraherat störst inflöden. Som exempel kan till exempel nämnas iShares Russell 1000 ETF (NYSEARCA: IWB), en börshandlad fond som investerar i large cap aktier i USA som har sett inflöden på 2,6 miljarder dollar under november 2015 vilket gör att den nu har mer än femton miljarder dollar under förvaltning.

Tre andra börshandlade fonder med fokus på amerikanska aktier är Small Cap iShares Russell 2000 ETF (NYSEARCA: IWM) som sett insättningar på 2,26 miljarder dollar, Vanguard S&P 500 ETF (NYSEARCA:VOO) med inflöden på över 800 MUSD och iShares Russell 1000 Growth (NYSEARCA:IWF) som sett en ökning av den förvaltade volymen med 717 MUSD.

Obligationsmarknaden

Även de EFTer som köper obligationer har sett inflöden av kapital. Det är sannolikt en fråga om att investerarna anser att det är ett bra sätt att sprida risken som gjort att de valt att gynna obligationsmarknaden. iShares Core U.S. Aggregate Bond (NYSEARCA: AGG) som investerar i både statspapper och företagsobligationer avslutade november med mer än 30 miljarder dollar i tillgångsmassa, en ökning med 2,45 miljarder dollar.

Utvecklade ekonomier

Den våg av lätta pengar politik som har svept över den internationella arenan, oavsett om det är i Europa eller Asien-Stillahavsområdet, har gjort utsikterna ljusare för de utvecklade marknaderna. I euroområdet funderar ECB över ytterligare politiska lättnader om deflationsrisker fortsätter.

Detta är anledningen till att börshandlade fonder som like iShares Core MSCI EAFE (NYSEARCA: IEFA) och iShares MSCI EAFE (NYSEARCA: EFA) har lockat cirka 1,53 miljarder dollar respektive 1,02 miljarder dollar. En annan ETF, Vanguard FTSE Developed Markets ETF (NYSEARCA: VEA) såg inflöden om 757 MUSD.

Förlorare ETF-marknaden November 2015

Korta amerikanska obligationer

FEDs planer på att för första gången på nästan ett decennium höja styrräntan kommer utan tvekan att slå hårdast mot de ETFer som investerar i obligationer med kort löptid. Som väntat har många investerare lämnat detta område helt. Så har till exempel iShares 1-3 Year Treasury Bond ETF (NYSEARCA: SHY) sett utflöden om 1,36 miljarder dollar och SPDR Barclays 1-3 Month T-Bill (NYSEARCA: BIL) med mer än 550 MUSD.

Guld

FEDs uppladdning av kommande politiska åtstrammningar har lett till att dollarn har stärkts vilket tynger guldpriset. Under november föll guldpriset till sin lägsta nivå på sex år, även om guld efter terrorattacken i Paris fortfarande ses som en safe haven. Investerarna säljer emellertid fortfarande guld. SPDR Gold ETF (NYSEARCA: GLD) såg utflöden på 1,3 miljarder dollar under november 2015.

Högavkastande obligationer

Ofta kallas Högavkastande obligationer också junk bonds. När den tioåriga amerikanska statsobligationen steg till 2,23 procent, från tidigare 2,20 började de amerikanska placerarna dumpa sina högavkastade obligationer. SPDR Barclays High Yield Bond (NYSEARCA: JNK) såg utflöden på 1,02 procent.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.