Följ oss

Nyheter

Finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Publicerad

den

iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF) har till exempel fallit med 23,6 procent, mätt i dollar. Frågan är, finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

2015 närmar sig nu sitt slut och det är enkelt att konstatera att året varit ett tufft sådant för latinamerikanska aktier och de börshandlade fonder som replikerar aktiemarknaderna i dessa länder. iShares Latin American 40 ETF (NYSEArca: ILF) har till exempel fallit med 23,6 procent, mätt i dollar. Frågan är, finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Enligt JPMorgan Asset management är nu både Colombia och Mexiko medlemmar i den så kallade Fragile Five, den grupp av utvecklingsländerna som är alltför beroende av flyktiga utländska investeringsflöden. Colombia och Mexiko ersatte Brasilien och Indien. Övriga länder i denna grupp är Sydafrika, Turkiet och Indonesien. Begreppet Fragile Five myntades under 2013 när de internationella investerarna drog sig ur emerging markets.

Ytterligare dåliga nyheter från Brasilien

Brasilien levererade under veckan sin senaste dåliga nyhet, landets inflation nådde den högsta nivån på tolv år och ligger nu på tio (10) procent. Andra indikatorer som mäter tillverkning och konsumtion tyder på att lågkonjunkturen i Brasilien har förvärrats under hösten, något som är ett dåligt tecken för den totala tillväxten i Latinamerika. Brasilien är Latinamerikas största ekonomi och ytterligare försämringar av de ekonomiska utsikterna i detta land får negativa konsekvenser i den övriga regionen.

En korruptionsskandal i Petrobras (NYSE: PBR), Brasiliens statliga oljebolag, höga räntor, stigande bytesbalansunderskott och en ekonomisk tillväxt som utvecklas åt fel håll innebär att den brasilianska aktiemarknaden har rasat. Det betyder att även de börshandlade fonder som investerar på brasilianska aktiemarknaden har rasat.

Mexiko är i riskzonen, då landets kassatäckningsgrad det vill säga valutareserven dividerat med bristen på finansiering endast är 1,6 år, vilket är betydligt lägre än de sju år som Ryssland, en annan stor oljeexportör har. Dessutom begränsas Mexiko av landets nära-nollrealränta, vilket ger föga utrymme för att sänka räntan om dess ekonomi försvagas. Mexiko har av många investerare, framförallt i USA, sett som en fristad, men landet har nu kommit att bli en emerging market med hög risk.

Brasilien, en symbol för de svåra tiderna

Brasilien har kommi att bli en symbol för Latinamerikas svåra tider, landet har ökat sin export till och sitt beroende av Kina under det senaste decenniet. Även om landets ekonomi är mer varierad än andra i Latinamerika bygger Brasiliens ekonomi fortfarande på ett starkt beroende av råvaror.

Det ser ut som detta är goda nyheter för de investerare som vill ha en exponering mot emerging markets, och nu är både en del av de ledande bankerna och fondförvaltarna är positiva till detta tillgångsslag som länge varit så pass nedtryckt. Vissa fondförvaltare tror emellertid att det kommer ta ett tag innan tillväxtmarknadernas aktiemarknader återhämtar sig på allvar. Investerare drog sig ur riskfyllda tillväxtmarknader när statistiken visade att tillväxten i Kinas ekonomi saktade, råvarupriserna sjönk och Federal Reserve signalerat en räntehöjning i år.

Avmattningen i Kina underblåser de lägre råvarupriserna och lägre utsikter för andra viktiga tillväxtekonomier. Lägg till stigande lånekostnader, en starkare dollar och en ökad skuldsättning bland företagen så finns det anledning att lyssna på när IMF, Internationella valutafonden varnar för företagskonkurser. Detta är emellertid sedvanliga risker när det tillväxtmarknader. Valutarisken är annars den viktigaste av allt för den som köper emerging markets.

Frågan kvarstår, finns det hopp för Latinamerikas aktiemarknader?

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära