Följ oss

Nyheter

Colombia och Mexiko nu bland Fragile Fives

Publicerad

den

Colombia och Mexiko nu bland Fragile Fives

De investerare som använder sig av börshandlade fonder för att få en exponering mot tillväxtmarknader, så kallade emerging markets, bör se över sina latinamerikanska investeringar. Colombia och Mexiko nu bland Fragile Fives, den ökända listan över tillväxtländer. Enligt JPMorgan Asset Management är nu både Colombia och Mexiko medlemmar i den så kallade ”fragile five” sedan de har ersatt Brasilien och Indien.

De två latinamerikanska länder ses tillsammans med Turkiet, Sydafrika och Indonesien, som de utvecklingsländerna som är alltför beroende av flyktiga utländska investeringsflöden. De ursprungliga Fragile Fives hade det som värst under 2013 då utländska investerare drog sig ur tillväxtmarknaderna. I händelse av liknande situationer som 2013 kan Colombia och Mexiko vara bland de mest utsatta för en övergång till säkerhet.

Dessa två latinamerikanska marknader befinner sig under hård press. Från årets början har Global X FTSE Colombia 20 ETF (NYSEArca: GXG) rasat med 28,3 procent medan iShares MSCI Colombia Capped ETF (NYSEArca: ICOL) backat 28,0 procent. Raset för de colombianska aktierna är en direkt följd av att landets ekonomi är så pass beroende av oljeexporten. ICOL har en exponering om 14,3 procent mot energisektorn, och GXG 15,5 procent. Den colombianska peson har dessutom försvagats med 36 procent mot den amerikanska dollarn under det senaste året. Vare sig ICOL eller GXG valutasäkrar sina investeringar varför den deprecierande peson haft en ytterligare negativ inverkan på resultatet i dessa börshandlade fonder.

Mexiko har klarat sig bättre

Samtidigt har Mexiko klarat sig bättre. iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW) har fallit med 6,8 procent under 2015. SPDR MSCI Mexico Quality Mix ETF (NYSEArca: QMEX) som replikerar en mer skräddarsydd korg av mexikanska aktier som valts ut efter faktorer som värde, kvalitet och låg volatilitet, har backat med mer modesta 5,0 procent under 2015.

Deutsche Banks db X-trackers MSCI Mexico Hedged Equity Fund (NYSEArca: DBMX) är i princip oförändrad under året. Precis som iShares Currency Hedged MSCI Mexico (NYSEArca: HEWW) ger denna börshandlade fond investerarna en möjlighet att få en exponering mot den mexikanska aktiemarknaden utan risken för en deprecierande peso. Placerare utanför USAs gränser har emellertid fortfarande en valutarisk mot den amerikanska dollarn.

Mexiko är i riskzonen, då landets kassatäckningsgrad det vill säga valutareserven dividerat med bristen på finansiering endast är 1,6 år, vilket är betydligt lägre än de sju år som Ryssland, en annan stor oljeexportör har. Dessutom begränsas Mexiko av landets nära-nollrealränta, vilket ger föga utrymme för att sänka räntan om dess ekonomi försvagas. Mexiko har av många investerare, framförallt i USA, sett som en fristad, men landet har nu kommit att bli en emerging market med hög risk.

JPMorgan varnar också för Turkiet och Sydafrika. Den amerikanska investmentbanken varnar för att Turkiet är alltför beroende av kortfristig finansiering. Year-to-date har iShares MSCI South Africa ETF (NYSEArca: EZA) rasat med 6,8 procent medan iShares MSCI Turkey ETF (NYSEArca: TUR) fallit med 21,3 procent.

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Kommer FED att lyfta Mexiko? - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.