Följ oss

Nyheter

De tio mest handlade oljefonderna

Publicerad

den

De tio mest handlade oljefonderna

De tio mest handlade oljefonderna. Börshandlade fonder med fokus på olja, så kallade olje-ETFer, ger investerarna exponering mot företag som deltar i prospektering och produktion, distribution, marknadsföring, raffinering, transport och borrning av olja.

Vissa av dessa oljerelaterade ETFer äger terminskontrakt eller andra derivatinstrument på olja. Precis som när det gäller andra investeringar bör den som väljer att köpa en ETF eller ett certifikat som ger exponering mot olja vara säker på att det är en likvid placering som kan säljas snabbt för att undvika en förlust. Samtliga nedanstående ETFer och certifikat, det vill säga de tio mest handlade oljefonderna kan handlas genom Nordnet och Avanza.

United States Oil Fund (NYSEARCA: USO)

United States Oil Fund (NYSEARCA: USO) lanserades i april 2006 av the United States Commodity Funds LLC och förvaltas av Brown Brothers Harriman & Company. USO debiterar sina andelsägare en årlig förvaltningsavgift på 0,72 procent.

USO ger sina andelsägare exponering mot priset på WTI, West Texas Intermediate, en lätt, söt råolja. USO köper huvudsakligen frontmånadskontraktet på denna råvara, men kan enligt placeringsreglementet också köpa andra oljerelaterade terminskontrakt, forwards och swappar. USO är en av de mest omsatta börshandlade fonderna med fokus på olja.

VelocityShares 3X Long Crude Oil ETN (NYSEARCA: UWTI)

VelocityShares 3X Long Crude Oil ETN (NYSEARCA: UWTI) lanserades av VelocityShares i februari 2012. Detta är en ETP, ett certifikat som ger tre gånger den dagliga avkastningen på S&P GSCI Crude Oil Index ER.

Eftersom detta certifikat måste ombalansera sina positioner löpande är förvaltningskostnaderna höag, 1,35 procent. UWTI är en av de mest omsatta certfikaten på olja.

ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil ETF (NYSEARCA: UCO)

ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil ETF (NYSEARCA: UCO) är en hävstångs-ETF som försöker att ge sina andelsägare den dubbla dagliga avkastningen av sitt referensindex Bloomberg WTI Crude Oil Subindex. Denna börshandlade fond lanserades i slutet av november 2008 av ProShares och är i dag en av de mest omsatta hävstångs-ETFerna med fokus på olja. Denna ETF äger i huvudsak terminskontraktWTI crude oil samt swappar på det underliggande indexet.

Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEARCA: XLE)

Energy Select Sector SPDR Fund (NYSEARCA: XLE) lanserades av State Street Global Advisors den 16 december 1998. Denna ETF försöker replkera avkastningen av det underliggande indexet Energy Select Sector Index. Förvaltningskostnaden ligger på modesta 0,14 procent.

XLE har allokerat 81,88 procent av sitt kapital till företag inom olja, gas och konsumtionssektorn. Bland XLEs främsta innehav återfinns några av världens största oljerelaterade bolag i världen, till exempel Exxon Mobil Corporation, Chevron Corporation, Schlumberger NV och ConocoPhillips.

iPath S&P GSCI Crude Oil Total Return Index ETN (NYSEARCA: OIL)

iPath S&P GSCI Crude Oil Total Return Index ETN (NYSEARCA: OIL) är ett certifikat som lanserades av Barclays i augusti 2006. Detta certifikat replikerar utvecklingen av sitt referensindex S&P GSCI Crude Oil Total Return Index. OIL har en förvaltningskostnad på 0,75 procent och äger i första hand frontmånadskontrakt på WTI, det vill säga i princip samma utforming som United States Oil Fund (NYSEARCA: USO).

VelocityShares 3X Inverse Crude Oil ETN (NYSEARCA: DWTI)

VelocityShares 3X Inverse Crude Oil ETN (NYSEARCA: DWTI) är ett certifikat på olja som lanserades så sent som 2012. Detta cerfikat försäker att ge sina ägare tre gånger den inverterade dagliga värdeförändringen på det underliggande indexet S&P GSCI Crude Oil Index ER. Detta är alltså en den inverterade varianten av VelocityShares 3X Long Crude Oil ETN (NYSEARCA: UWTI). Certifikatet äger framförallt frontmånadskontrakt på råoljekontrakt och debiterar sina ägare en förvaltningskostnad om 1,35 procent. Den höga förvaltningskostnaden beror på certifikatet måste ombalansera sina positioner löpande.

ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil ETF (NYSEARCA: SCO)

ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil ETF (NYSEARCA: SCO) som lanserades i november 2008 är en hävstångs-ETF som ger två gånger den dagliga inverterade utvecklingen av Bloomberg WTI Crude Oil Subindex.

PowerShares DB Oil Fund (NYSEARCA: DBO)

PowerShares DB Oil Fund (NYSEARCA: DBO) lanserades av Invesco i januari 2007. Denna börshandlade fond följer ett index som heter DBIQ Optimum Yield Crude Oil Index Excess Return och köper terminskontrakt på råolja. Förvaltarna av denna ETF väljer terminskontrakt baserat på utseendet av terminskurvan för att undvika de negativa effekterna av contango.

Vanguard Energy ETF (NYSEARCA: VDE)

Vanguard Energy ETF (NYSEARCA: VDE) är en börshandlad fond som lanserades av Vanguard i september 2004. Denna börshandlade fond replikerar utvecklingen av MSCI U.S. Investable Market Energy 25/50 Index. VDE förvaltas av Vanguard och debiterar sina andelsägare en förvaltningskostnad om 0,12 procent.

Denna ETF har allokerat 39 procent av sitt kapital till integrerade olje- och gasbolag, 24,6 procent till företag som prospekterar och utvinner olja och naturgas, 15,5 procent till bolag som tillhandahåller tjänster till de företag som tillhandahåller utrustning och tjänster för utvinning av olja och naturgas och nästan tio procent till företag som arbetar med raffinering.

ProShares Ultra Oil and Gas (NYSEARCA: DIG)

ProShares Ultra Oil and Gas (NYSEARCA: DIG) har som mål att ge sina ägare två gånger den dagliga avkastningen av sitt referensindex Dow Jones US Oil and Gas Index. Denna ETP äger swappar på sitt underliggande index för att kunna ge sina ägare denna dubbla exponeringen. Eftersom fonden måste förvaltas aktivt, debiterar den en hög årlig kostnad om 0,95 procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära