Följ oss

Nyheter

De hetaste börshandlade fonderna maj 2024

Publicerad

den

April, är nu slut, och vi har som vanligt gjort en sammanställning av de hetaste börshandlade fonderna maj 2024. Dessa månadsvisa sammanställningar är ett sätt för oss att se vilka ETFer som trendar och vad våra läsare finner intressant. Vi använder sedan detta för att skriva nya artiklar på Etfmarknaden.se.

Maj är nu slut, och vi har som vanligt gjort en sammanställning av de hetaste börshandlade fonderna maj 2024. Dessa månadsvisa sammanställningar är ett sätt för oss att se vilka ETFer som trendar och vad våra läsare finner intressant. Vi använder sedan detta för att skriva nya artiklar på Etfmarknaden.se. Är det någon börshandlad fond som du saknar information? Meddela oss då gärna så ser vi vad vi kan göra.

XACT Norden Högutdelande är utan tvekan den mest populära av alla de ETFer som vi har skrivit om på vår sida. Den kvartalsvisa utdelningen och dess satsning på aktier med en låg volatilitet och hög direktavkastning gör det till en populär fond som återfinns i mångas depåer. Vi har aldrig sett någon annan ETF vara med populär på vår sajt än denna börshandlade fond. Denna månad såg vi mer än 15 olika varianter av denna ETF bland de mest populära börshandlade fonderna på vår sida.

Fonder som satsar på försvarsindustrin har kommit att bli allt mer populära, något som förklaras av att Sverige gått med i NATO, men också av det geopolitiska läget i världen. Denna månad var det mer än tio olika varianter av försvarsfond som ledde besökarna till vår sida. En börshandlad fond som har tilldragit sig stort intresse är ASWC.

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) noterades på Londonbörsen och Deusche Börse XETRA den 4 juli där den handlas under kortnamnet (ASWC ETF) försöker spåra EQM NATO+ Future of Defense-index. EQM NATO+ Future of Defense-index spårar resultatet för företag världen över som är engagerade i militär- eller försvarsindustrin.

ASWC, som följer EQM Future of Defense Index, strävar efter att ge exponering för de globala företag som genererar intäkter från NATO och icke-NATO (NATO+) allierade försvars- och cyberförsvarsutgifter.

Vi befinner oss för närvarande mitt i det största landkriget i Europa sedan 1945. Medan det omedelbara hotet om militär konflikt mellan Ryssland och USA är lågt, utgör Ryssland och andra stater ett allvarligt och föränderligt hot mot Amerika och dess allierade. Nato är en viktig första försvarslinje.

En annan populär försvarsfond är VanEck Defence UCITS ETF en europeiska försvarsfond som nyligen nådde förvaltad volym på 500 miljoner MUSD ett år efter lanseringen. Fonden investerar över hela världen i företag som är verksamma inom försvarsindustrin eller är involverade i försvarsrelaterade statliga kontrakt. Mot bakgrund av de nuvarande globala kriserna har synen på säkerhets- och försvarssektorn också förändrats i Europa.

Stort intresse för amerikanska large caps

Fonder som följer S&P 500 är, föga förvånande, en typ av fonder som det finns stort intresse kring. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra. Det skall emellertid noteras att många sökningar sker på ord som ”Fond som följer S&P500 Avanza. Vi skrev en ny artikel om S&P500 fonder för bara några dagar sedan 26 börshandlade fonder som spårar S&P500 där vi jämförde alla de ETFer som spårar detta index i sin grundform.

Efter att ETFer för Bitcoin har godkänts i USA, och även Storbritannien har indikerat ett grönt ljus vänds nu fokus mot nästa kryptovaluta, Etherum. Amerikanska SEC godkände i maj att börshandlade fonder i USA skall få investera i denna kryptovaluta. Den mest populära börshandlade produkten på vår sida är Ethereum Zero SEK en börshandlad produkt, som exakt speglar priset på Ethereum (ETH) utan avdrag för förvaltningsavgifter, vilket gör investeringar i världens näst största digitala tillgång enklare, säkrare och mer kostnadseffektivt än andra alternativ.

Produkten är en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.

Är det dags att titta på fastighetsbolagen igen?

Ett relativt nytt begrepp på listan är ETF fastigheter. Allt fler investerare tror att vi kommer att få se räntesänkningar i år, inte bara i Sverige och Europa, men även i USA. Lägre räntor gör det enklare att räkna hem en investering i fastigheter. Kan det vara så att våra besökare undersöker möjligheterna att positionera sig i en ETF för fastigheter innan räntorna sänks för att de tror att det kommer att leda till en uppvärdering av fastighetsbolagen?

Valour Ripple (XRP) SEK är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token. XRP förbättrar främst globala finansiella överföringar och utbyte av flera valutor. Snabb och miljövänlig, den digitala tillgången XRP designades för att fungera som den mest effektiva kryptovalutan för olika applikationer inom finanssektorn.

Valour Ripple (XRP) SEK ETP (ISIN: CH1161139584) är en börshandlad produkt som spårar priset på XRP, Ripples infödda token.

XRP har ett börsvärde på 29,57 miljarder USD och rankas på en sjätte plats bland alla kryptovalutor globalt. Ripple XRP är en nyckelspelare inom det digitala valutaområdet, känd för sin användning för att underlätta snabba och billiga internationella pengaöverföringar. XRP fungerar på RippleNet och fungerar som en bryggvaluta i Ripples betalningsnätverk, vilket möjliggör sömlösa valutaväxlingar över hela världen. Detta har positionerat XRP som ett föredraget val för finansiella institutioner som söker effektiva alternativ till traditionella gränsöverskridande betalningsmetoder.

Många vill handla kakao

Kakao har under det senaste året stigit med mer än 100 procent i pris även om råvaran även sett ett stort prisfall på senare tid. Det gör att många söker efter börshandlade produkter som ger exponering mot priset på denna råvara. Det finns emellertid ingen ren ETF som investerar i kakao i Europa. Det finns däremot börshandlade produkter, till exempel ETPer, så kallade certifikat.

WisdomTree Cocoa (COCO) är det enda rena alternativet vi har hittat. Annars finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) som ger den dubbla kursutvecklingen för kakaopriset, både när det stiger och faller.

I februari 2024 lanserades Valour Binance (BNB) SEK, en börshandlad produkt som spårar priset på kryptovalutan BNB, den inhemska kryptovalutan som utfärdas av Binance-börsen och körs på Binance-kedjan. Den kan användas för betalningar på transaktionsavgifter (på Binance-kedjan), resebokningar, underhållning, onlinetjänster och andra finansiella tjänster. Valour Binance (BNB) gör investeringar i detta ekosystem enkel, säker och kostnadseffektiv, tillgänglig för köp på reglerade börser via vilken bank eller mäklare som helst.

BNB kan användas för att betala avgifter vid handel på Binance, och vanligtvis till en rabatterad kurs. På grund av den primära nyttan har BNB sett en betydande tillväxt i intresse genom åren. Flera omgångar av token burn-händelser har uppskattat BNB-priset och drivit det upp som en av de fem bästa kryptovalutorna efter börsvärde.

Swedbank ETF tror vi kan tolkas att det endera finns intresse för att veta om Swedbank har ETFer i sitt utbud, eller om det går att handla börshandlade fonder på Swedbank. Svaret på denna fråga återfinns här.

ETFer med månatlig utdelning lockar

ETF med månatliga utdelningar är något som vi sett på denna lista de senaste månaderna. Det finns flera sådana tillgängliga för svenska investerare, till exempel JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF – USD (dist) och Global X Nasdaq 100 Covered Call UCITS ETF USD Distributing (QYLE ETF), som emellertid skiljer sig mycket åt från varandra.

Många av de besökare som kommer till ETFmarknaden för att söka information om börshandlade fonder letar efter utdelande ETFer, och dessa två ETFer har något som sticker ut från andra ETFer. Det är en av de få aktier-ETFer som vi sett där utdelningen sker månadsvis.

I december 2023 lanserade J.P. Morgan Asset Management sin JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF (ticker: JEPG), en aktivt hanterad resultatorienterad ETF-strategi som syftar till att erbjuda investerare konsekventa inkomster: 7 till 9 procent årligen, betald månadsvis och uppskattningspotential med mindre volatilitet än JEPGs respektive riktmärke.

Månadsvis utdelning är en av orsakerna till att kanadensiska aktier som till exempel Boston Pizza har kommit att bli så pass populära, då de ger utdelning varje månad. Utdelning varje månad fungerar för många investerare som ett alternativ till lön när de går i tidig pension.

En annan börshandlad fond som har fokus på utdelningar är Global X SuperDividend UCITS ETF USD Distributing (UDIV ETF) som investerar i utdelningsaktier från hela världen. Utdelningarna i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Ska en ETF ägas genom en ISK eller en kapitalförsäkring? Standardregeln är att XACTs börshandlade fonder kan ägas genom ett investeringssparkonto, medan resten skall ägas genom en kapitalförsäkring. De flesta utdelande ETFer är hemmahörande på Irland, som har noll procent skatt på utdelningen, så egentligen skulle de lika gärna kunna ägas genom ett investeringssparkonto, men vad händer om och när Irland ändrar denna skattesats?

Valour SOLANA (SOL) är en börshandlad produkt, som gör investeringar i SOL enkla, säkra och kostnadseffektiva. Solana är en decentraliserad blockchain och den snabbaste blockchain i världen, med mer än 400 projekt som spänner över DeFi, NFT, Web3 och mer.

Produkten är en en strukturerad investering i form av ett tracker certifikat enligt svensk lag. Den handlas på Nordic Growth Market (NGM) som är den primära marknadsplatsen.

Tidigare var det många som sökte på begreppet ESG, men detta sökord har fallit från listan under de senaste månaderna. En variant av ESG-fond är de fonder som har en islamistisk inriktning, så kallade halalfonder., och det är fortfarande något som våra besökare letar information om. En sådan fond är ASWE, som är en aktivt förvaltad shariafond men till exempel HSBC har en serie fonder med fokus på att investera enligt islam. Det är ingen speciell enskild fond som sticker ut och lockar mer än andra.

Virtune inte längre bland de mest eftersökta emittenterna

Utöver Valour finns det flera andra emittenter av börshandlade kryptovalutor. Faktum är att det finns en svensk sådan, Virtune. Detta företag kommer inte längre med bland de högsta när våra läsare söker på vår sida, men när det söktes var det tydligen kunder hos Avanza som söker.

Vi såg tidigare många sökningar på Virtune Bitcoin Avanza. Vi ser märkligt fortfarande många sökningar på Henry Forelius som arbetar på Virtune. Av någon anledning söker fler besökare på honom än på Virtune. Denna emittent sade innan julen 2023 att de skulle återkomma till oss i januari 2024, så vi hoppas att det kan bli mer artiklar om deras produkter i framtiden.

Valour Cardano (ADA) SEK är inte bara en Cardano ETP, det är också den första att handlas på en nordisk börs. Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnetAktieinvest och Avanza.

En annan ETF från XACT lockar investerna

En annan populär ETFen är XACT Sverige, som även denna lämnar utdelning. Till skillnad från XACT Norden Högutdelande sker utdelningen endast en gång per år. Denna ETF meddelade att den fastställt utdelningen för 2024 under februari månad.

ETF Indien är inte en specifik börshandlad fond, men förekommer i en mängd olika varianter. Det finns tydligen ett stort intresse för att investera i indiska aktier bland sidan besökare, och då är kanske en ETF ett bra sätt att göra det. Vi skrev under i början av året en artikel om olika Indienfonder.

Många söker information om fonder som investerar i halvledare

Många besökare har letat efter information om halvledarfonder, vilket vi tagit fasta på. Denna månad har vi publicerat texter om flera olika ETFer som investerar i halvledarföretag, och under maj publicerade vi en artikel som samlar i hop alla dessa fonder i samma artikel.

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) som investerar i det övergripande resultatet för företag som är involverade i halvledarproduktion och utrustning.

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Under januari 2024 gav den amerikanska finansinspektionen SEC tillstånd för de första amerikanska Bitcoin ETFerna. Detta i samband med att priset på denna kryptovaluta har stigit till nivåer som Bitcoin inte handlats till på flera år, en effekt av just de nya börshandlade fonderna, har gjort att vi sett ett mycket stort intresse för detta på sidan. Många söker på just Bitcoin ETF, något som inte är tillåtet i Europa, på grund av att en ETF måste ha mer än en underliggande tillgång. Istället kallas dessa produkter för ETP eller ETC, och skillnaden är relativt liten. Vi skrev för ett par veckor sedan en artikel som i kallade för Vilken Bitcoinprodukt är bäst? i syfte att titta närmare på alla de fonder, certifikat och produkter som spårar Bitcoin.

Under maj 2024 sprängde silverpriset 30 dollar per ounce, den högsta nivån på mer än tio år. Samtidigt ser vi många marknadsbedömare som säger det för fjärde året i rad efterfrågas mer silver än vad som produceras, något som kan leda till brist på silver. Vi ser därför många som letar efter olika sätt att ta position i silver på.

Från och med den 14 februari 2024 kan för första gången en Exchange Traded Note (ETN) på Internet Computer (ICP), en ICP ETN, handlas via Xetra och handelsplatsen Börse Frankfurt. Utgivaren av denna ETN är Valour Digital Securities.

Med 1Valour Internet Computer Physical Staking (1VIC) kan investerare på Xetra delta i utvecklingen för Internet Computers kryptovaluta i kombination med insats för första gången utan att behöva sätta upp kryptoplånböcker. Staking är processen att deponera respektive kryptotillgångar på blockkedjan för att validera transaktioner. I gengäld betalas en premie. På detta sätt kan investerare delta inte bara i prestanda för kryptovalutan, utan också i respektive insatsinkomst.

Stigande guldpris

I och med att guldpriset har rört sig uppåt har intresset för guldfonder kommit att bli mer populärt överlag. Den mest populära fonden är 4GLD, Xetra-Gold som erbjuder investerare en optimal och enkel möjlighet att delta i utvecklingen av guldmarknaden. Dessutom är handel med Xetra-Gold också mycket kostnadseffektiv eftersom den till skillnad från andra värdepapper inte kommer med varken abonnemangsavgifter eller förvaltningsavgifter.

För åtta månader sedan köpte den amerikanska fondförvaltaren Ark Invest den tematiska ETF-emittenten Rize ETF från AssetCo, vilket markerar företagets första intåg på den europeiska ETF-marknaden. Efter detta har Rize ETF bytt namn till ARK Invest Europé, lagt ned större delen av alla de fonder som Rize ETF hade lanserat. Under april 2024 kom nyheten om att ARK Invest Europé lanserade tre europeiska börshandlade fonder, som är kopior av de fonder som den amerikanska förvaltaren erbjuder i USA. Detta ledde till att många som tidigare varit förhindrade att köpa denna ETF nu sökt ytterligare information om ARKs europeiska fonder.

För två månader lanserade Amundi en helt ny ETF, Europas billigaste globala ETF. Amundi är en emittent som vi sällan ser på denna lista, så det var en glad överraskning på fler än ett sätt. WEBG, Europas billigaste globala ETF spårar utvecklingen av utvecklade och tillväxtmarknader, med avgifter på mindre än hälften av sin närmaste konkurrent.

Amundi Prime All Country World UCITS ETF (WEBG) är noterat på Deutsche Boerse med en total förvaltningskostnad på 0,07 procent, vilket gör den billigare än Invesco FTSE All-World UCITS ETF (FWIA) som lanserades förra året och har en förvaltningskostnad på 0,15 procent.

Det är också billigare än State Street Global Advisors (SSGA) populära SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI), som har en förvaltningskostnad på 0,17 procent.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

En av världens största ETFer ordnar om sina innehav i Apple och Nvidia

Publicerad

den

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. De senaste veckorna har det skett stora rörelser på finansmarknaderna, vilket tvingar en av världens största ETFer att omorganisera sin portfölj.

Apples aktier steg med mer än 10% efter presentationen av sin plattform för artificiell intelligens. Detta ledde till att teknikföretaget blev, återigen, om än tillfälligt, det största företaget på planeten, med en värdering på 3,30 biljoner USD.

Nvidia har å sin sida stigit med 170 % hittills i år och nått 3,27 miljarder USD. Därmed kunde den placera sig på tredje plats bland de mest värdefulla företagen, till och med överträffa Alphabet och Amazon.

Som ett resultat är den börshandlade fonden Technology Select Sector SPDR Fund (XLK), som följer utvecklingen för de ledande teknikföretagen på den amerikanska marknaden, på väg att balansera om sin portfölj för att följa reglerna, vilket kan påverka aktiekurserna. Följ kursen här.

För närvarande upptar Microsoft, det största företaget i världen, 22 % av indexet, medan Apple står för 21 % och Nvidia bara 6 %. Men snart måste Apples och Nvidias positioner bytas ut.

Flytten skulle innebära en försäljning på cirka 11,4 miljarder dollar för Apple, en total som representerar en hel dag med genomsnittlig handel, och köp på 10 miljarder dollar för Nvidia, ungefär en fjärdedel av den dagliga volymen.

Även om siffrorna bleknar i jämförelse med de två jättarnas börsvärden, är sanningen att de fortsätter att antyda ett flöde av pengar som kan ha en inverkan på priserna på deras aktier. Hur som helst kan de icke-professionella investerarnas frenesi dämpa effekterna av denna omstrukturering.

Fortsätt läsa

Nyheter

D6RE ETF investerar i gröna företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) med ISIN DE000ETFL615 strävar efter att spåra iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index följer eurodenominerade gröna obligationer utgivna av europeiska företag. Tid till förfall: 1,5-10 år. Betyg: Investment Grade.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är den enda ETF som följer iBoxx® MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Ränteintäkterna (kuponger) i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en liten ETF med tillgångar på 27 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 2 augusti 2023 och har sin hemvist i Tyskland.

Investeringsmål

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel värdepappersfond som replikerar resultatet av iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond Select Index (prisindex). Hållbarhetskriterier beaktas vid sammansättningen av indexuniversum. Indexet består av företagsobligationer utgivna för att finansiera projekt som har en positiv inverkan på miljön.

Indexuniversum

Gröna obligationer som ingår i iBoxx EUR Green Bonds Select Index och klassificeras som sådana av Climate Bonds Initiative (CBI).

Inkluderar euro-denominerade obligationer från stora och medelstora företag baserade i euroområdet, Storbritannien, Norge, Sverige, Danmark och Schweiz

Lägsta obligationsrating på BBB-/Baa3 (Investment Grade Rating)

Handla D6RE ETF

Deka iBoxx MSCI ESG EUR Corporates Green Bond UCITS ETF (D6RE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURD6RE

Fortsätt läsa

Nyheter

Spotlight Stock Market erbjuder handel med ETPer och godkänner första emittent samt två instrument

Publicerad

den

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

Spotlight Group AB meddelar att dotterbolaget Spotlight Stock Market från och med den 25 juni 2024 kommer att erbjuda handel med ETPer. Spotlight Stock Market har idag godkänt en emittent som utgivare av instrument samt två stycken olika ETPer för handel.

ETP (Exchange-Traded Products), eller börshandlade produkter, är ett samlingsnamn för olika typer av värdepapperiserade derivat som listas för handel på en marknadsplats. De första två instrumenten av denna typ som godkänts för handel är trackercertifikat på Core och HBAR (Hedera). Emittenten som ställer ut instrumenten är Valour Inc.

”Vår långsiktiga strategi är att utöka möjligheterna till handel på Spotlight Stock Market både när det gäller omfattningen av produkter som kan handlas och att underlätta för fler internationella aktörer att handla på marknadsplatsen. Under en lång tid har flera olika aktörer approcherat oss med önskan om att få notera ETPer på vår marknadsplats. När vi under föregående år handlade upp ny leverantör av handelsystem var också denna möjlighet en del av beslutet att byta från NGM till Nasdaq. Därför är vi glada över att nu ha godkänt vår första emittent och de två första instrumenten för handel”, säger Spotlight Groups koncernchef Peter Gönczi.

Fortsätt läsa

Populära