Skall en ETF ägas i ISK eller kapitalförsäkring? Båda dessa två alternativ är bra för sparande i börshandlade fonder. Svaret på frågan ETF i ISK eller kapitalförsäkring är emellertid inte så enkelt. Rent generellt så finns det många likheter, men det finns även en del skillnader att tänka på i frågan ISK eller kapitalförsäkring.
Vad är skillnaderna mellan en ISK och en kapitalförsäkring
Det finns en rad olika saker som påverkar valet mellan en ISK och en kapitalförsäkring. Den allra största orsaken till att välja den ena framför den andra är skatt på utländska innehav. Det är vanligen fördelaktigare att äga utländska aktier i en kapitalförsäkring eftersom det går att få tillbaka källskatten där. Detsamma gäller för en utländsk ETF.
Vi har förstått att många väljer Nordea då denna bank visat sig vara väldigt snabb på att betala tillbaka källskatten till sina kunder. Även courtaget sägs vara bra, även om många inte är helt förtjusta i gränssnittet.
Generellt sett finns det inga begränsningar för vilka noterade aktier och ETFer som kan ägas i en kapitalförsäkring eller ISK. Vissa banker har emellertid satt begränsningar vilka fonder du har tillgång till. Är en ETF listad och banken eller nätmäklaren har kostnadsdata samt dokument på svenska brukar de kunna erbjuda handel.
En ISK och en kapitalförsäkring schablonbeskattas baserat på statslåneräntan. På många sätt kan detta vara fördelaktigare än ett vanligt aktiekonto. En fördel är att du slipper deklarera och skatten på erhållen utdelning. Du kommer däremot att få betala en skatt baserat på ditt kapital, vilket betyder att om börsen faller så kommer du ändå tvingas betala skatt. Det finns en del skillnader på hur denna skaktt beräknas men grovt förenklat är skatteberäkningen snarlik.
Skatten på investeringssparkonto (ISK) för år 2021 beräknas med att statslåneräntan plus en procentenhet, men får inte understiga 1,25 %. Alltså kommer skatten på investeringskonto (ISK) år 2021 att vara 1,25 % * 30 %=0,375 procent.
Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITSETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.
Varför IUME?
Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).
Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.
Investeringsstrategi
MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.
EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.
Solar Energy UCITSETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.
Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.
Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter
Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.
Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.