Följ oss

Nyheter

Blackrock adderar varning om brister i prospektet för världens största silver-ETF

Publicerad

den

Blackrock adderar varning om brister i prospektet för världens största silver-ETF

BlackRock adderar varning i prospektet för SLV ETF. Blackrock har varnat för potentiell brist i prospektet för världens största silver-ETF efter ett försök att pressa marknaden av Reddit-forumet WallStreetBets. Tidigare denna månad framhölls iShares Silver Trust ETF (SLV) på 17 miljarder dollar av WallStreetBets som det bästa sättet att försöka short squeeza silvermarknaden.

Detta ledde till att investerare gjorde insättningar på 1,5 miljarder dollar under två dagars handel i början av februari. Veckan efter såg SLV ETF rekordutflöden på 712 miljoner dollar när det stod klart att alla försök att flytta hela den fysiska marknaden var relativt meningslösa.

Trots detta har Reddit-handlare dock gjort tillräckligt för att få BlackRock att finjustera prospektet för att betona att auktoriserade deltagare ”kanske inte kan förvärva tillräckligt med mängder silver” som är nödvändiga för skapande-inlösenprocessen som är avgörande när en ETF handlas.

Kan begränsa utfärdandet av nya andelar

”Under sådana omständigheter kan [SLV] stänga av eller begränsa utfärdandet av korgar. En sådan händelse kan leda till ytterligare volatilitet i aktiekursen och avvikelser, som kan vara betydande, i marknadspriset på aktierna i förhållande till NAV, säger prospektet.

Med andra ord, i detta fall när auktoriserade deltagare inte kan matcha investerarinflöden eller utflödena, har BlackRock varnat för att SLV kan tvingas avbryta handeln på den primära marknaden.

Om detta inträffar kommer SLV att fortsätta handla på sekundärmarknaden, men som prospektet uppgav kan det leda till stora premier eller rabatter till NAV beroende på efterfrågan.

Detta blir ännu mer intressant när man tar hänsyn till mängden ädelmetall som hålls i fysiskt stödda silver-ETF: er. Enligt BullionStar hålls så mycket som 83% av silvermarknaden i valv i London enbart i silver-ETF: er, den 5 februari, vilket framhäver de potentiella riskerna om inflödena börjar återhämta sig.

Forumet sade att silver skulle stiga till 1 000 dollar

I ett steg för att höra marknaden i slutet av januari hävdade WallStreetBets Reddit-forumet att silver borde handla cirka 1 000 dollar per uns istället för sina nuvarande nivåer på 25 dollar och tillade att det är ”en av de mest manipulerade [marknaderna] på jorden”.

Detta drev ädelmetallen till över $ 30 per troy ounce till sin högsta nivå sedan februari 2013, men uppgången var kortlivad och silverpriset föll tillbaka nästa dag.

Som Jeffrey Currie, global chef för råvaruforskning vid Goldman Sachs, sa: ”Det är nu nästan omöjligt för någon att kontrollera silvermarknaden.

”I den nuvarande miljön skulle en samordnad ökning av investeringar från privatmarknadsinvesterare till silvermarknaden helt enkelt öka volatiliteten och generera små regionala störningar i utbuds-efterfrågan.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.