Följ oss

Nyheter

HANetf når två miljarder dollar i förvaltad volym

Publicerad

den

HANetf når två miljarder dollar i förvaltad volym

Tillgångar under förvaltning, ofta benämt AUM, hos HANetf, Europas ledande ETP-emittent, har i veckan passerat två miljarder dollar, bara två månader efter att företaget nådde en miljard dollar. Milstolpen representerar en betydande prestation för det Londonbaserade företaget som leds av Hector McNeil och Nik Bienkowski.

McNeil och Bienkowski är långvariga affärspartners och har varit aktiva på den europeiska ETP-marknaden sedan dess uppkomst. Paret var Managing Partners på ETF Securities (där huvuddelen av verksamheten förvärvades av WisdomTree). De var de som log bakom tillväxten av tillgångar under förvaltning från 50 miljoner dollar till 22 miljarder dollar när de lämnade hösten 2010.

Grundade Boost ETP

Under perioden efter ETF Securities grundade paret Boost ETP som så småningom förvandlades till WisdomTree Europe efter investeringar från det amerikanska företaget. Parets avgång från WisdomTree Europe tillkännagavs i maj 2016.

HANetf grundades 2017 och togs i drift 2018. Dess första produkt var EMQQ Emerging Market Internet and Ecommerce UCITS ETF (EMQQ) som debuterade på Londonbörsen i oktober 2018 i samarbete med Kevin Carters Big Tree Capital. Efter att ha noterats med 2 miljoner dollar i såddkapital, står tillgångarna i fonden nu på imponerande 393 miljoner dollar. Det har varit en av de bästa utvecklingsmarknadsstrategierna under de senaste 18 månaderna.

Men företagets verkliga framgångssaga – och den största bidragsgivaren till AUM-siffran – är BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto ETP. Tillsatt marknadsföring i partnerskap med ETC Group och noterat på Xetra (BTCE) och SIX Swiss Exchange (BTCE), blev BTCE den första fysiskt uppbackade bitcoin-ETP som centraliserades. Efter att ha lanserats med blygsamt såddkapital står tillgångarna som investeras i produkten nu på mycket hälsosamma 943 miljoner dollar. Självklart är detta inte minst tack vare en värdeökning på mer än 400 procent i Bitcoin sedan produkten lanserades på handelsgolv över hela Europa.

Gott om andra draglok

Många av företagets andra produkter får också en anmärkningsvärd dragkraft – produkter som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (ITEK), skapade i samarbete med Anthony Ginsbergs GinsGlobal Index Funds. Fonden har vuxit från 14 miljoner dollar i förvaltat kapital för sex månader sedan till 112 miljoner dollar nu.

I en kommentar till milstolpen sade Hector McNeil: ”Vi är oerhört glada över att ha brutit igenom AUM-värdet på 2 miljarder dollar så snart efter att ha nått 1 miljard dollar i december 2020. Detta är en fantastisk prestation med tanke på att HANetf bara listade sin första produkt drygt över två år sedan.

Först med många tematiska ETFer

”Jag tror att det verkligen handlar om att ha ett fantastiskt team och differentierade och mycket innovativa produkter. Oavsett om det är Europas första ETF för medicinsk cannabis, den första europeiska guld-ETC som stöds av ett myntverk, den första centrala motparten-rensade bitcoin-ETP eller Europas första Cloud ETF och många fler landmärken, bevisar HANetf verkligen att det gör saker annorlunda.

”Utmaningen nu är att hålla upp detta. Allt jag skulle säga är att titta på det här utrymmet! 2021 kommer att bli ett mycket spännande år för HANetf och den europeiska ETF-marknaden.