Följ oss

Nyheter

HANetf når två miljarder dollar i förvaltad volym

Publicerad

den

HANetf når två miljarder dollar i förvaltad volym

Tillgångar under förvaltning, ofta benämt AUM, hos HANetf, Europas ledande ETP-emittent, har i veckan passerat två miljarder dollar, bara två månader efter att företaget nådde en miljard dollar. Milstolpen representerar en betydande prestation för det Londonbaserade företaget som leds av Hector McNeil och Nik Bienkowski.

McNeil och Bienkowski är långvariga affärspartners och har varit aktiva på den europeiska ETP-marknaden sedan dess uppkomst. Paret var Managing Partners på ETF Securities (där huvuddelen av verksamheten förvärvades av WisdomTree). De var de som log bakom tillväxten av tillgångar under förvaltning från 50 miljoner dollar till 22 miljarder dollar när de lämnade hösten 2010.

Grundade Boost ETP

Under perioden efter ETF Securities grundade paret Boost ETP som så småningom förvandlades till WisdomTree Europe efter investeringar från det amerikanska företaget. Parets avgång från WisdomTree Europe tillkännagavs i maj 2016.

HANetf grundades 2017 och togs i drift 2018. Dess första produkt var EMQQ Emerging Market Internet and Ecommerce UCITS ETF (EMQQ) som debuterade på Londonbörsen i oktober 2018 i samarbete med Kevin Carters Big Tree Capital. Efter att ha noterats med 2 miljoner dollar i såddkapital, står tillgångarna i fonden nu på imponerande 393 miljoner dollar. Det har varit en av de bästa utvecklingsmarknadsstrategierna under de senaste 18 månaderna.

Men företagets verkliga framgångssaga – och den största bidragsgivaren till AUM-siffran – är BTCetc Bitcoin Exchange Traded Crypto ETP. Tillsatt marknadsföring i partnerskap med ETC Group och noterat på Xetra (BTCE) och SIX Swiss Exchange (BTCE), blev BTCE den första fysiskt uppbackade bitcoin-ETP som centraliserades. Efter att ha lanserats med blygsamt såddkapital står tillgångarna som investeras i produkten nu på mycket hälsosamma 943 miljoner dollar. Självklart är detta inte minst tack vare en värdeökning på mer än 400 procent i Bitcoin sedan produkten lanserades på handelsgolv över hela Europa.

Gott om andra draglok

Många av företagets andra produkter får också en anmärkningsvärd dragkraft – produkter som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (ITEK), skapade i samarbete med Anthony Ginsbergs GinsGlobal Index Funds. Fonden har vuxit från 14 miljoner dollar i förvaltat kapital för sex månader sedan till 112 miljoner dollar nu.

I en kommentar till milstolpen sade Hector McNeil: ”Vi är oerhört glada över att ha brutit igenom AUM-värdet på 2 miljarder dollar så snart efter att ha nått 1 miljard dollar i december 2020. Detta är en fantastisk prestation med tanke på att HANetf bara listade sin första produkt drygt över två år sedan.

Först med många tematiska ETFer

”Jag tror att det verkligen handlar om att ha ett fantastiskt team och differentierade och mycket innovativa produkter. Oavsett om det är Europas första ETF för medicinsk cannabis, den första europeiska guld-ETC som stöds av ett myntverk, den första centrala motparten-rensade bitcoin-ETP eller Europas första Cloud ETF och många fler landmärken, bevisar HANetf verkligen att det gör saker annorlunda.

”Utmaningen nu är att hålla upp detta. Allt jag skulle säga är att titta på det här utrymmet! 2021 kommer att bli ett mycket spännande år för HANetf och den europeiska ETF-marknaden.

Nyheter

Eqonex stänger sitt bitcoincertifikat

Publicerad

den

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade seddel (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Den angripna kryptotillgångsförvaltaren och förvaringsinstitutet Eqonex kommer att avnotera sitt bitcoinbörshandlade certifikat (ETN) efter att ha misslyckats med att ersätta sin nu stängda interna förvaringsinstitut.

Eqonex Bitcoin ETN (EQ1B) kommer att genomgå en obligatorisk inlösen och avnotering från Deutsche Boerse den 14 december efter lanseringen för fem månader sedan.

Beslutet följer efter en månad av ekonomiska svårigheter och en ”smärtsam vändpunkt” för företaget efter kollapsen av FTX-börsen och dess FTT-token.

Förluster till följd av marknadsvolatiliteten innebar att Eqonex inte kunde uppfylla sina återbetalningsåtaganden till fordringsägare som Bifinity, betalningarna från Binance, vilket innebar att framtida lånebetalningar stoppades.

Efter att ha misslyckats med att säkra ny aktiefinansiering sa Eqonex i ett aktieägarbrev den 21 november ”vår landningsbana och förmåga att fortsätta köra vår operativa färdplan var allvarligt äventyrad”.

Företaget har ansökt till High Court of Singapore för att gå in i rättslig förvaltning och sätta sina företag, Diginex och Eqonex Capital, i frivillig likvidation för att betala borgenärer.

Eqonex meddelade också att dess depåarm Digivault, som var plånboksleverantör för EQ1B, skulle avveckla sin verksamhet senast den 7 december.

Företaget sa tidigare att det skulle söka en köpare för att rekapitalisera verksamheten eller hitta en ”alternativ lösning”, men båda försöken har visat sig misslyckade.

Det lade till att klienttillgångar skulle ”förbli säkra och tillgängliga för uttag” fram till 7 december.

EQ1B:s säkerhetsförvaltare, Apex Corporate Trustees, sa i en anmälan den 1 december att de hade bett om att få ta tillbaka tillgångar från Digivault och söka en ny förvaringsinstitut före avvecklingsdatumet men inte fått något svar från Eqonex.

Apex noterade också osäkerhet om vad Digivaults avveckling skulle innebära för dess förmåga att upprätthålla säkerhet över investerarnas digitala tillgångar, eller om det skulle kunna dra tillbaka kundtillgångar om ETN:s emittent eller förvaringsinstitut gick i konkurs.

Laurent Kssis, krypto-ETP-specialist på CEC Capital, har tidigare sagt: ”Eqonex skuldebrevsinnehavare kommer att ingå i en köpoption av emittenten och dess säkerhetsagent och den senare kommer att lösa in andelarna och returnera eventuella intäkter minus en avgift, för att sälja underliggande tillgångar, tillbaka till skuldebrevsinnehavarna.

”Det här kommer att vara ett anständigt lackmustest på att ETN-strukturen fungerar och gör precis vad den ska göra. Återigen är säkerhetsagenten en garant för skuldebrevsinnehavarna och kommer att utlösa proceduren för att lösa in ETN tillbaka till kontanter till skuldebrevsinnehavarna.”

Eqonex beslut att stänga sitt första ETN kommer bara en vecka efter att Bitpanda sa att de skulle stänga sitt sortiment av kryptobörshandlade produkter (ETP) för att fokusera på sin kärnverksamhet med tanke på ”marknadens realiteter”.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grayscale Investments uppdaterar om Future of Finance

Publicerad

den

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments Global Head of ETFs David Lavalle ansluter sig till Natalie Stoberman från Proactive-studion för att dela företagets senaste månadsrapport över dess Future of Finance ETF.

Grayscale Investments är moderholdingbolag för Grayscale Advisors, en SEC-registrerad investeringsrådgivare, samt Grayscale Securities, en SEC-registrerad mäklare/handlare och medlem av FINRA.

Handla GF0F ETF

HANetf Grayscale Future of Finance UCITS ETF (GF0F ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf stänger oälskad fond

Publicerad

den

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

HANetf rapporterar att företaget stänger en oälskad fond, har stängt sin iClima Smart Energy ETF (DGEN) eftersom den inte nådde minimifondens storlek. För närvarande har DGEN ETF 4 miljoner USD i tillgångar under förvaltning, enligt uppgifter från Hargreaves Lansdown, efter att ha lanserats i juni 2021.

Styrelsen beslutade att stänga fonden eftersom det med nuvarande tillgångsnivåer var ”opraktiskt och olämpligt för fonden att fortsätta sin verksamhet”, heter det i ett uttalande till Londonbörsen. Fondutflödet halverades i oktober till 3,7 miljarder pund

Fonden strävar efter att spåra pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och utgifter, för iClima Distributed Renewable Energy Index. Indexet har fallit med 23 % under ett år och iClima Smart Energy ETF har faktiskt presterat bättre än sitt index under samma period, även om det fortfarande är ned 9,3 %, enligt FE fundinfo-data. Detta var en betydande underprestation jämfört med Gbl RTF Commodity & Energy-sektorn under den tiden (21,6 %).

Handeln i fonden kommer att upphöra från och med stängningen den 3 januari 2022, då den kommer att avnoteras från de sex börser den är noterad på. Köp och försäljning av andelar i fonden på andrahandsmarknaden får endast ske fram till stängning den 3 januari 2023.

Alla kontanta nettointäkter som härrör från realiseringen av fondens tillgångar kommer att betalas ut till återstående aktieägare senast den 30 januari 2023.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära