Följ oss

Nyheter

De bästa sätten att investera i guld utan att äga de

Publicerad

den

Lyckligtvis finns det ett antal sätt att få exponering för rörelser i priset på guld utan att fysiskt äga denna metall. Vi tittar på de bästa sätten att investera i guld utan att äga de.

Guld har varit ett ämne av värde för årtusenden, och är fortfarande värdefullt idag när priset på ett troy ounce av ädelmetallen överstiger 1 300 dollar. Många investerare försöker hålla guld som en värdebevarare och som en hedge mot inflation, men det kan vara svårt och besvärligt att äga stora mängder fysiskt guld. Säkerhetsinsatser införs ofta för att förhindra stöld som också kan vara dyrt. Lyckligtvis finns det ett antal sätt att få exponering för rörelser i priset på guld utan att fysiskt äga denna metall. Vi tittar på de bästa sätten att investera i guld utan att äga de.

Guldkvitton

Det har spekulerats att den tidigaste formen av kreditbankverksamhet ägde rum genom guldsmeder som skulle lagra guldet av medlemmar i samhället. I gengäld skulle de som deponerade guldet få ett papperskvitto som skulle kunna lösas in för sitt guld någon gång i framtiden. Att veta att endast en liten del av dessa kvitton skulle lösa in enbart en viss del av dem, kunde de utfärda kvitton för en större mängd tackor än vad guldsmederna faktiskt höll i sina skåp. Och sålunda föddes ett brutto reservkreditsystem.

Idag är det fortfarande möjligt att investera i guldkvitton som kan lösas in mot fysiskt guld. Även om de flesta regeringens myntverk inte längre handlar privat med guld, görs det genom några initiativrika privata ”myntverk”. Till exempel erbjuder The Royal Canadian Mint (som inte är knutet till den kanadensiska regeringen) elektroniska omsättningsbara kvitton (ETR) som stöds av deras valvade guld samt samlarmynt myntade av ädla metaller. Dessa ETR kan handla på en börs eller byta händer privat och spårar priset på guldet som stöder det.

Derivat

Medan kvitton är bakom guld och kan lösas in för det på begäran, använder derivatmarknaderna guld som den underliggande tillgången och är kontrakt som möjliggör leverans av guld vid någon tidpunkt i framtiden.

En forward på guld ger kontraktets ägare rätten att köpa fysiskt guld vid något tillfälle i framtiden till ett pris som anges idag. Forwardkontrakt handlas over the counter (OTC) och kan anpassas mellan köparen och säljaren för att ordna sådana villkor som kontraktets utgång och underliggande natur (hur många gram guld måste levereras och på vilken plats).

Futures kontrakt fungerar på ungefär samma sätt som forwards, skillnaden är att futures handlas på en börs och villkoren i kontrakten är förutbestämda av börsen och inte anpassningsbara. Eftersom forwardhandeln handlar om OTC, exponerar de varje sida för kreditrisk som motparten inte kan leverera. Börshandlade terminer eliminerar denna risk. Ofta hålls inte termins- eller terminskontrakt till utgången och fysiskt guld levereras inte. Istället stängs kontrakten (säljs) eller rullas över till ett annat nytt kontrakt med senare utgång.

Köpoptioner kan också användas för att få exponering för guld. Till skillnad från en forward- eller ett terminskontrakt som ger köparen skyldighet att äga guld i framtiden, ger köpoptioner ägaren rätt men inte skyldigheten att köpa guld. På så sätt används en köpoption endast när guldpriset är gynnsamt och lämnas att förfalla om det inte är det. Med andra ord kan priset som betalas för optionen (kallat premiumet) betraktas som en deposition för rätten att köpa guld vid något tillfälle i framtiden till ett pris som anges idag (lösenpriset). Om det faktiska priset på guld stiger över det angivna priset, kommer ägaren av optionen att göra vinst. Om emellertid priset på guld inte stiger över lösenpriset, kommer köparen av optionen att förlora premien.

Guldfonder

Derivatmarknader är effektiva sätt att få exponering för guld och är i allmänhet de mest kostnadseffektiva, samt ge största möjliga hävstångseffekt. För den genomsnittliga investeraren är derivatmarknaderna emellertid otillgängliga. Istället kan en typisk investerare få exponering för guld genom fonder som köper guld eller använder guld ETF som handlas som aktier på börser. SPDR Gold Trust ETF (GLD) är den mest populära börshandlade fonden för guld. Investeringsmålet för denna ETF är att dess aktier ska återspegla prestandan av priset på guldtackor. Det finns också guld-ETF-enheter med hävstång som ger ägaren exponering med 2 gånger guldprisets utveckling, ProShares Ultra Gold (UGL) eller alternativt -2 gånger kort guldprisets utveckling.

Aktier i guldproducerande företag

Även om det kan tyckas som ett bra sätt att få indirekt exponering för guld, ger inte företag som bryter och säljer guld, såsom Barrick Gold (ABX) eller Kinross Gold (KGC), investeraren exponering mot den värdefulla metall som de ville ha. Anledningen till detta är att de flesta guldföretag är i branschen för att göra en vinst baserad på kostnaden att bryta guld jämfört med vad de kan sälja för. De är inte i branschen att spekulera i prisfluktuationer. De flesta guldföretag säkrar därför sina exponeringar mot guldprisrisker på derivatmarknaderna och att äga aktier i dessa företag ger i huvudsak investerare exponering för rörelsemarginalen för det bolaget.

Fortfarande, om en investerare vill äga guldaktier för att diversifiera en aktieportfölj, kanske de skall överväga en börshandlad fond, som VanEcks Gold Miners (GDX).

Slutsats

Att äga guld kan vara en värdebevarare och en hedge mot oväntad inflation. Att äga fysiskt guld kan dock vara besvärligt och dyrt. Lyckligtvis finns det flera sätt att äga guld utan att hålla en fysisk mängd av det. Guldkvitton, derivat och börshandlade fonder/ETF är alla lönsamma strategier för att få sådan exponering. Aktier i guldgruveföretag, som förmodligen ser ut att vara ett bra alternativ på ytan, ger inte investerare guldexponeringen som de vill ha, eftersom dessa företag brukar säkra sin egen exponering för prisrörelser i guld med derivatmarknader.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

Publicerad

den

Utdelningsbeloppet i XACT Norden Högutdelande börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

Utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj) börshandlad fond, legalt namn XACT Nordic High Dividend Low Volatility (UCITS ETF), har fastställts till totalt SEK 6,88 per fondandel.

SEK 1,72 delas ut i mars, maj, september och november.

De som är registrerade fondandelsägare i fonden på avstämningsdagen erhåller utdelning.

Schema för utdelning i fonden är följande

Utdelning 2 – SEK 1,72

• 21 maj Sista dag att handla fondandelar inklusive rätt till utdelning i XACT Norden Högutdelande (maj)

• 22 maj Ex-dag; fondandelarna handlas utan rätt till utdelning

• 23 maj Avstämningsdag

• 28 maj Utbetalningsdag

Handla XACT Norden Högutdelande

XACT Norden Högutdelande är en europeisk börshandlad produkt som handlas på Nasdaq Stockholm.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest, Levler och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Hedera (HBAR) ETP spårar priset på kryptovalutan HBAR

Publicerad

den

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Valour Hedera (HBAR) ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på HBAR, den infödda symbolen för Hedera-nätverket som utmärker sig för sin höga prestanda, låga latens och robusta säkerhet, vilket gör den lämplig för applikationer på företagsnivå.

Hedera strävar efter interoperabilitet med andra blockchain-nätverk, och erbjuder sömlös integration och kommunikationsmöjligheter.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc
NamnValour Hedera (HBAR)
ISINCH1213604528
Valoren121360452
BasvalutaEUR
Underliggande tillgångHBAR (HBAR/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,90 procent

Valour Hedera (HBAR) ETP

Valour Hedera (HBAR) är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Börse Frankfurt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

BörsNamnValuta
Börse FrankfurtVALOUR HEDERA (HBAR)EUR

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour lanserar unik bitcoin-produkt med staking

Publicerad

den

Bitcoin

Genom ett unikt samarbete mellan kryptoaktören Valour och layer 1-blockkedjan Core Chain kan investerare nu, via en ny börshandlad produkt från Valour, investera i bitcoin och samtidigt få ytterligare avkastning tack vare så kallad staking. Avkastningen för staking uppgår till 5,65 procent årligen (3,75 procent efter avgifter) och adderas till den avkastning som exponeringen mot bitcoin ger. (sponsrad artikel)

“Staking har tidigare aldrig varit möjligt för just bitcoin då den är baserad på en så kallad proof-of-work mekanism, till skillnad från proof-of-stake som många andra kryptovalutor baseras på. Men genom vårt samarbete med Core Chain kan vi som enda leverantör i världen erbjuda staking med bitcoin som underliggande investering”, säger Johanna Belitz, ansvarig för försäljning och marknadsföring i Norden på Valour.

Proof-of-work (PoW) och proof-of-stake (PoS) har det gemensamt att de styr hur nya block skapas i en blockkedja. Medan PoW baserar nya block på hur användare löser kryptografiska pussel (så kallad mining) adderas nya block via PoS genom att användarna validerar transaktioner genom mängden kryptovalutor de håller och är villiga att stake:a eller upplåta till blockkedjan för verifiering och ökad säkerhet. Som belöning för att detta görs får användaren återkommande avkastning (så kallade staking rewards).

Men hur är det möjligt att via Valours börshandlade produkt få staking rewards i bitcoin (som använder proof-of-work) och vilka risker medför det?

“Anledningen till att investerare nu kan få staking rewards i bitcoin är att Valour ingått ett unikt samarbete med blockkedjan Core Chain. Samarbetet innebär att Valour delegerar bitcoins till en validerare på Core Chain genom så kallad non-custodial native staking. Som ersättning för detta får Valour Core-tokens som sedan återinvesteras i form av bitcoin i vår bitcoin staking produkt”, säger Johanna Belitz.

Enligt Johanna innebär det faktum att man använder bitcoin native non-custodial staking att ingen ytterligare motpartsrisk läggs till investeringen för att erhålla dessa rewards.

“I samband med stakingen sker en så kallad lock-up period för att valideringen ska kunna ske, men ingen aktör förutom ägaren, det vill säga Valour, kan komma åt dessa bitcoin. Innehaven låses upp och görs tillgängliga för ägaren när lock-up perioden avslutas. Hanteringen av tillgångarna och risknivån är densamma som för Valours övriga produkter – ingen ny risk tillkommer med staking-momentet.”

Enligt Johanna är Valours Bitcoin Staking ETP, som produkten kallas, ett utmärkt sätt att få extra avkastning för den som tror på bitcoin långsiktigt. Det faktum att avkastningen från stakingen sömlöst adderas till produktens NAV dagligen gör också att man som investerare inte själv behöver vara aktiv för att skapa denna extra avkastning.

“Med Valours Bitcoin Staking ETP får du exponeringen mot bitcoin samtidigt som avkastning skapas genom staking rewards. Det är ett väldigt bra sätt att få exponering mot krypto och dra nytta av de skattemässiga fördelar som finns med att produkten kan handlas i ISK eller kapitalförsäkring”, avslutar Johanna.

Läs mer om Valour Bitcoin Staking ETP (BTC) SEK här

Valour är emittent av börshandlade produkter som gör det möjligt för privatpersoner och institutionella investerare att få tillgång till digitala tillgångar som Bitcoin på ett enkelt och säkert sätt via sitt traditionella bankkonto. Grundarna av Valour noterade världens första krypto-ETP på Nasdaq Nordic 2015 och var först med att lista ett crypto mining-bolag på Toronto Stock Exchange 2017. Idag består Valour av ett kunnigt och nyskapande team med lång erfarenhet och djup expertis inom finansiella marknader och digitala tillgångar. Besök www.valour.com för mer information om Valour.

Innehållet i denna artikel utgör endast marknadsföringsmaterial och ska inte tolkas som råd, erbjudande eller rekommendation att köpa någon produkt eller tjänst.

Du står i begrepp att köpa en produkt som inte är enkel och som kan vara svår att förstå. Innan du bestämmer dig för att investera bör du noggrant överväga dina investeringsmål och din risktolerans, samt läsa prospektet för att fullt ut förstå de potentiella risker och fördelar som är förknippade med beslutet att investera i värdepapperen. Ett godkännande av prospektet innebär inte ett godkännande av de värdepapper som prospektet täcker.

En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Historisk utveckling utgör ingen garanti för framtida utveckling eller avkastning. Prospekt, KID och slutliga villkor finns på valour.com

Avkastningen på 5,65% kan komma att ändras. Årsavgift 1,9%.

Fortsätt läsa

Populära