Följ oss

Nyheter

Investera i guldgruvor med ETFer

Publicerad

den

Investera i guldgruvor med ETFer och kombinera exponering mot guld och aktier i ett äventyrligt paket. Guld är en tillgångsklass som är lätt att ta del av eftersom den erbjuder både ett övertygande fall för ägande och en känsla av det exotiska i ett glittrande paket.

Investera i guldgruvor med ETFer och kombinera exponering mot guld och aktier i ett äventyrligt paket. Guld är en tillgångsklass som är lätt att ta del av eftersom den erbjuder både ett övertygande fall för ägande och en känsla av det exotiska i ett glittrande paket.

Guld är känt som en safe haven, som laddar till undsättning när den globala ekonomiska ordningen dyker upp på randen, som under de första månaderna av 2020 eller under den globala finanskrisen 2008. Guld är särskilt eftertraktat för sin brist på historisk korrelation med aktier och obligationer – stödjande portföljer med värdefull diversifieringspotential, särskilt i scenarion med hög inflation. Men vart ska du gå och leta efter ditt guld?

Den självklara vägen är fysiskt ägande. Du kan gömma en hög med guldmynt på ett säkert ställe eller köpa ett guld ETC. Men det finns en annan väg, att investera i guldgruvor.

ETFer för guldgruvor gör att du kan äga aktier i en diversifierad uppsättning företag vars verksamhet är att upptäcka, utvinna och bearbeta de dyrbara gula sakerna från gruvor över hela världen.

Eftersom deras förmögenheter är bundna till guldpriset får du exponering mot guld som tillgångsklass. Naturligtvis finns det mer än så, varför det är så intressant att investera i guldproducenter.

Guldmyntfoten

Svagheten med att äga fysiskt guld är att det är en improduktiv tillgång. Den sitter i valv men ger ingen utdelning. Du kan räkna det, du kan bära det, men för att tjäna på det? Då förlitar du dig på att någon annan köper den av dig till ett högre pris i framtiden.

Men guldets begränsade praktiska användning har handfängt sin verkliga återgång till den punkt där det är nästan omöjligt att skilja från inflationlång sikt.

Inte så med ETFer med fokus på guldgruvor. Eftersom du investerar i företags aktier drar du nytta av de vanliga avkastningskällorna som förväntas av alla företag som tillför ekonomiskt värde: aktieriskpremien, vinsttillväxt och utdelningar.

God ledning gör det möjligt för gruvföretag att slå ner sina kostnader och driva vinster när guldpriserna stiger. Det kan också säkra priserna för att skydda sig mot oundvikliga fall i efterfrågan. Ett gruvbolag kan till och med besluta sig för att stoppa produktionen när priset är lågt och sitta på sina reserver tills lönsamheten återvänder. Detta erbjuder en option mot guldpriset vilket minskar risken.

Dessutom har ädelmetallaktier historiskt sett levererat de viktigaste egenskaperna för guldägande – låg korrelation med den breda aktiemarknaden och bra utveckling under perioder med hög inflation.

Volatilitet är lika med möjligheter

En viktig anledning till att guldproducenter har låg korrelation med resten av marknaden är att de är volatila. De årliga svängningarna i avkastning på ädelmetaller är ofta större än vad de är för aktiemarknaden.

Varför är avkastningen på ETFer för guldproducenter så manisk?

För det första är kostnaderna för en guldgruva i stort sett fasta. Det gör gruvdrift till en hävstångseffekt på guldpriset. Om priset faller med 20 procent men din gruva är olönsam till det priset så faller vinsten med 100 procent. Hävstång fungerar också i omvänd riktning. Om varje guldklimp kostar ungefär lika mycket att producera, kan en 20-procentig ökning av guldpriset lätt överbelasta vinsten med 50 procent.

Utöver det använder vissa företag skulder för att finansiera ytterligare prospektering och produktion. Skuld multiplicerar hävstångseffekten, så ett företag kan se sin aktiekurs rusa när guldpriserna är höga och vinsten lätt täcker deras räntebetalningar. Men problem kan uppstå om efterfrågan oväntat sjunker, kassaflödet torkar upp och alla dessa fasta kostnader visar sig vara oanvändbara. Denna hävstångseffekt återkopplar till sektorns volatilitet.

Lyckan står den djärve bi

Som om det inte var tillräckligt äventyrligt finns det många andra risker som ska bäras av skattsökare.

Ett gruvbolags förmögenheter är knutna till värdet av tillgångar begravda i marken. Naturligtvis vet ingen exakt hur stora eller tillgängliga fyndigheterna är förrän de grävs upp. Genomförbarhetsrapporter kan över- eller underskatta värdet på en sajt och att försöka balansera storleken och betyget på ditt guld mot kostnaden för utvinning är alltid hit och miss.

Det finns också många politiska risker. Gruvarbetare som verkar i instabila territorier måste kämpa med en lista över hot som sträcker sig från korruption till ogynnsamma förändringar i lagstiftningen hela vägen upp till nationalisering eller konfiskering av tillgångar.

Affärsmodellen kan också lemlästas av tvister med arbetskraften eller miljö- eller ursprungsgrupper. Oljepriset är också en potentiell snubbla. Olja är en betydande kostnad för gruvprospektering, så en prisuppgång kan pressa vinstmarginalerna ytterligare.

Fysiskt guldägande är också en berg-och-dalbana, men det är en direkt återspegling av spotpriset och oberoende av ledningens förmåga att navigera i sidvindarna i gruvverksamheten.

Men det är själva volatiliteten med att investera i guldgruvor med ETFer som skapar den ultimata möjligheten att köpa lågt, sälja högt – om du kan tåla risken.

ETFer för guldgruvor – vad man ska se upp med

Om du tror att du har järndisciplinen för att investera i guldgruvor med ETFer, då är den första frågan att ställa: spårar dess index mestadels producerande bolag eller prospekteringsföretag?

Prospekteringsföretag är mindre företag som lever eller dör av prospektering. Glödande genomförbarhetsrapporter kan skjuta i höjden deras värderingar medan dåliga nyheter kan få dem att gå under. Prospekteringsföretag misslyckas ofta men vissa kommer att vinna jackpotten. När de gör det agerar de som matarfotbollsklubbar: säljer sin lukrativa guldgruva till en av de stora pojkarna. De är det äventyrliga valet även i denna högrisksektor.

Stora gruvbolag är mer stabila och har ofta en globalt diversifierad verksamhet och kapitalreserver för att stå emot chocker. När priserna går emot dem kan de täcka sina kostnader med kapital samtidigt som de långsamt minskar produktionen. De är också mindre benägna att skakas av att en enskild fyndighet inte kan leva upp till förväntningarna. Stora gruvaktier löper lägre risk än juniorer och är mer benägna att betala utdelning.

Med tanke på risken i sektorn är det tröstande att veta att din ETF är diversifierad över flera gruvarbetare. Antalet innehav eller beståndsdelar berättar hur många företag ETFen spårar: ju högre, desto bättre. Index kan också sätta ett tak för din exponering mot enskilda företag så att du inte är överkoncentrerad på någon enskild guldproducent.

En annan faktor är hur stor andel av företagens intäkter kommer från guldgruvor? Vissa företag kommer att tjäna en hel del av sin förändring från silver också. Det kan diversifiera din exponering mot guldpriset men kommer också att späda ut din avkastning när guldet rasar.

För att förbättra din exponering mot guldpriset välj sedan ett index som följer företag som säkrar sina positioner under korta perioder. De kommer att klara sig bra när guldpriset stiger men kommer att kämpa när guldet tappar sin glans.

Slutligen, se till att du är bekväm med den geografiska spridningen av ditt index.

NamnKortnamnFörvaltningsavgift
Amundi NYSE Arca Gold Bugs UCITS ETF DistCD91
LU2611731824
0,65 procent
HANetf AuAg ESG Gold Mining UCITS ETFZSG0
IE00BNTVVR89
0,60 procent
iShares Gold Producers UCITS ETFIS0E
IE00B6R52036
0,55 procent
L&G Gold Mining UCITS ETFETLX
IE00B3CNHG25
0,65 procent
Market Access NYSE Arca Gold Bugs UCITS ETFM9SD
LU0259322260
0,65 procent
UBS ETF (IE) Solactive Global Pure Gold Miners UCITS ETF (USD) A-disUBUD
IE00B7KMNP07
0,43 procent
VanEck Gold Miners UCITS ETFG2X
IE00BQQP9F84
0,53 procent
VanEck Junior Gold Miners UCITSG2XJ
IE00BQQP9G91
0,55 procent

Samtliga dessa ETFer är europeiska börshandlade fonder. Dessa fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SEC ends stablecoin lawsuit, tokenized fund milestone, and Goldman dives into tokenization

Publicerad

den

The crypto markets had a bounce-back week, buoyed by strong performance over the weekend. Bitcoin (BTC) increased 4.9%, ether (ETH) rose 6.9%, and the Nasdaq Crypto Index (NCI) was up 5.9%. Zooming out over a longer period, BTC's price action continues to follow a sideways pattern within its consolidation range.

The crypto markets had a bounce-back week, buoyed by strong performance over the weekend. Bitcoin (BTC) increased 4.9%, ether (ETH) rose 6.9%, and the Nasdaq Crypto Index (NCI) was up 5.9%. Zooming out over a longer period, BTC’s price action continues to follow a sideways pattern within its consolidation range.

SEC ends Paxos stablecoin investigation, no enforcement actions recommended

The acting chief of the SEC’s crypto assets and cyber unit has informed Paxos he does not intend to recommend enforcement action. The news helps provide regulatory clarity, boosting market confidence and setting a favorable legal precedent, which could help encourage the growth and adoption of stablecoins by major companies and financial institutions.

BlackRock’s tokenized US Treasuries fund surpasses $500M within four months

The fund, BUIDL, is issued in partnership with Securitize and backed by US Treasuries. This is the first tokenized treasury product to reach this milestone, helping to serve as validation for the tokenization of real-world assets, highlighting the rapid adoption and acceptance of these financial products, and attracting institutional investors seeking low-risk instruments with stable yields.

Goldman Sachs to launch three tokenization projects by the end of 2024

The firm plans to launch three tokenization projects by the end of the year, targeting major institutional clients, according to a report from Fortune. The ongoing entrance of traditional financial services firms into the crypto space helps validate the asset class.

Fortsätt läsa

Nyheter

ASUI ETP spårar kryptovalutan SUI

Publicerad

den

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP), med ISIN CH1360612159, är 100 % fysiskt uppbackad av SUI-tokens och spårar resultatet av SUI för att erbjuda ett enkelt, reglerat och transparent sätt för investerare att få exponering mot Sui-blockkedjan. Sui är designad för att tillhandahålla snabba, säkra och skalbara decentraliserade applikationer (dApps) med sitt utvecklarvänliga programmeringsspråk och innovativa sätt att behandla transaktioner. 21Shares Sui Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande användning.

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP), med ISIN CH1360612159, är 100 % fysiskt uppbackad av SUI-tokens och spårar resultatet av SUI för att erbjuda ett enkelt, reglerat och transparent sätt för investerare att få exponering mot Sui-blockkedjan. Sui är designad för att tillhandahålla snabba, säkra och skalbara decentraliserade applikationer (dApps) med sitt utvecklarvänliga programmeringsspråk och innovativa sätt att behandla transaktioner. 21Shares Sui Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande användning.

Fördelar

Snabb och skalbar blockkedja: Sui är en tillståndslös, proof of stake-driven Layer 1 blockchain designad för omedelbar avveckling, hög transaktionsgenomströmning och minskad latens i smart kontraktsimplementering. Den stöder ett blomstrande ekosystem av decentraliserade applikationer (dApps) inklusive DeFi och GameFi, vilket underlättas av dess unika förmåga att skala.

Staking med lätthet: Med ASUI kan investerare få tillgång till insatsavkastning med fördelen av professionell riskhantering samtidigt som de undviker behovet av att direkt låsa tillgångar.

100 % fysiskt uppbackad: 21Shares Sui Staking ETP stöds till 100 % fysiskt av SUI som hålls i kylförvaring av en pålitlig förvaringsinstitut av institutionell kvalitet. Denna inställning säkerställer robust säkerhet och skydd och överträffar typiska förvaringsalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Handla ASUI ETP

21Shares Sui Staking ETP (ASUI ETP) är en börshandlad kryptovaluta (ETC) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDASUI NA
Euronext ParisEURASUI FR

Produktinformation

Namn21Shares Sui Staking ETP
Lanseringsdatum9 juli 2024
Emittent21Shares AG
Förvaltningsarvode2,5%

Handelssymboler

KortnamnASUI
Valor136061215
ISINCH1360612159
ReutersASUI.S
WKNA4AHQE
BloombergASUI BW

Fortsätt läsa

Nyheter

Crypto Market Compass | 15 July 2024

Publicerad

den

Crypto Market Compass 15 July 2024 Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

• Both increasing odds for an initial Fed rate cut in September and increasing odds of a Trump presidency have provided a significant tailwind for Bitcoin and cryptoassets more recently.

Chart of the week

Performance

Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

Most notably, the odds for a Fed rate cut in September have significantly increased following weaker-than-expected inflation readings in June that have paved the way for earlier rate cuts in September.

At the time of writing, Fed Funds Futures pencil in a 91% chance of a Fed rate cut in September.

In addition, Trump odds for the presidential election in 2024 have jumped to new highs following the failed assassination attempt over the weekend (Chart-of-the-Week).

Trump has reiterated his intention to speak at the Bitcoin conference in Nashville on the 27th of July despite the assassination attempt, which has buoyed market sentiment in Bitcoin.

The favourable developments were flanked by the fact that the German government entity has completed its sale of 50k BTC last week on Friday. This had been a constant source of selling pressure over the past weeks which has now subsided.

Meanwhile, we saw increasing buying interest from global crypto ETP investors as well as global hedge funds that appear to have increased their market exposure to Bitcoin as well.

Furthermore, market sentiment is currently supported by the anticipated trading launch of the US spot Ethereum ETFs which is expected to take place on the 18th of July this week, according to Bloomberg analysts.

In general, among the top 10 crypto assets, Cardano, XRP, and Shiba Inu were the relative outperformers.

Overall, altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has significantly increased again compared to the prior week, with 85% of our tracked altcoins managing to outperform Bitcoin on a weekly basis. Ethereum also outperformed Bitcoin on a weekly basis.

Sentiment

Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

At the moment, 8 out of 15 indicators are above their short-term trend.

Last week, there were significant increases in the BTC Futures Shorts Liquidation Dominance and the crypto ETP fund flows.

The Crypto Fear & Greed Index currently signals a “Neutral” level of sentiment as of this morning. It had fallen to “Extreme Fear” readings last week.

Performance dispersion among cryptoassets has increased slightly again. This means that altcoins are becoming less correlated with the performance of Bitcoin again.

Altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has also significantly increased compared to the week prior, with around 85% of our tracked altcoins outperforming Bitcoin on a weekly basis, which is consistent with the fact that Ethereum also outperformed Bitcoin last week.

In general, increasing (decreasing) altcoin outperformance tends to be a sign of increasing (decreasing) risk appetite within cryptoasset markets and the latest altcoin outperformance could signal increasing appetite for risk at the moment.

Meanwhile, sentiment in traditional financial markets also continued to improve along with a significant increase in market-based monetary policy expectations, judging by our own measure of Cross Asset Risk Appetite (CARA).

Fund Flows

Fund flows into global crypto ETPs continued to be very positive and even accelerated compared to the prior week.

Global crypto ETPs saw around +1,852.5 mn USD in net inflows across all types of cryptoassets which is significantly higher than the +695.9 mn USD in net inflows recorded the prior week.

Global Bitcoin ETPs saw net inflows of +1,749.9 mn USD last week, of which +1,047.7 mn USD in net inflows were related to US spot Bitcoin ETFs alone.

Last week also saw significant inflows into Hong Kong Bitcoin ETFs once again with +451.9 mn USD in net inflows.

Outflows from the ETC Group Physical Bitcoin ETP (BTCE) decelerated last week with net outflows equivalent to -15.0 mn USD while the ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1) saw positive net inflows of +0.9 mn USD.

The Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) continued to see minor net outflows, with around -35.2 mn USD last week.

Meanwhile, global Ethereum ETPs also saw an acceleration in flows last week compared to the week prior with positive net inflows totalling +83.5 mn USD. Hong Kong Ethereum ETFs also attracted some capital last week (+4.2 mn USD).

The ETC Group Physical Ethereum ETP (ZETH) saw sticky AuM last week and the ETC Group Ethereum Staking ETP (ET32) showed slight net outflows last week (-0.7 mn USD in net outflows).

Altcoin ETPs ex Ethereum continued to attract capital of around +14.4 mn USD which was slightly lower than last week.

Thematic & basket crypto ETPs also continued to see positive net inflows of +4.7 mn USD, based on our calculations. The ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 ETP (DA20) also an increase in net inflows last week (+0.5 mn USD).

Meanwhile, global crypto hedge funds have continued to increase their market exposure even further. The 20-days rolling beta of global crypto hedge funds’ performance increased to around 0.72 (up from 0.66) per yesterday’s close.

On-Chain Data

Bitcoin on-chain data paint a picture of increasing seller exhaustion and accelerating buying interest.

Most notably, the German government entity has finished its sales of its 50k BTC last week on Friday, when its combined holdings reached 0 BTC according to data provided by Arkham. These sales had been a constant source of selling pressure previously which has now subsided.

Other major holders such as the US government or the Mt Gox trustee have not sold any bitcoins over the past week. That being said, any potential distribution from these entities still remains a risk for the market.

Both entities still control around 207k BTC and 139k BTC, respectively.
In our last report we wrote:

“On a positive note, this high degree of selling implies that sellers could become exhausted relatively soon, which would lead to a stabilization in prices.”

In fact, over the past week, we saw that net buying volumes on Bitcoin spot exchanges continue to gradually increase from oversold levels as selling pressure subsided and buying interest gradually accelerated as well. More specifically, net buying volumes on Bitcoin spot exchanges has increased to +353 mn USD over the past 7 days which is the highest level in 2 months.

Whale exchange transfers had reached the highest level since May 2023 last week in an increasing sign of whale capitulation and overall seller exhaustion. Whales are defined as entities that control at least 1,000 BTC.

In fact, whales realized the highest number of losses in USD-terms last week on Friday since July 2023. Whales are mostly comprised of short-term holders with a holding period of less than 155 days.

We think that this developments is particularly bullish and also adds to the evidence that a tactical bottom is likely as stated here.

Meanwhile, the Bitcoin mining hash rate has continued to stabilize since its low reached on the 28th of June and has increased by almost 50 EH/s since then. This is a sign of decreasing economic pressure on Bitcoin miners and decreases the risk of significant distributions.

In fact, the percentage of mined supply sold has decreased to the lowest level in 2024 to 95% over the past 30 days. This means that bitcoin miners have started to hold more than they mine on a daily basis. This has also decreased selling pressure on the market.

Futures, Options & Perpetuals

Last week, both BTC futures and perpetual open interest increased significantly in a sign of a return in risk appetite. More specifically, BTC futures and perpetual open interest increased by approximately +22k BTC and +17k BTC, respectively. This happened amid a spike in short futures liquidations to the highest level since mid-April 2024.

Perpetual funding rates remained positive throughout last week. When the funding rate is positive (negative), long (short) positions periodically pay short (long) positions. A positive funding rate tends to be a sign of bullish sentiment in perpetual futures markets.

The 3-months annualized BTC futures basis rate increased sharply from its recent lows to around 11.9% p.a.

BTC options’ open interest increased only slightly last week. Mostly driven by an increase in BTC call option demand as evidenced by the sharp drop in put-call open interest ratio.

This is consistent with the fact that the 1-month 25-delta option skew also declined significantly signalling a drop in relative demand for put options.
BTC option implied volatilities have generally declined over the past week. Implied volatilities of 1-month ATM Bitcoin options are currently at around 47.9% p.a.

Nonetheless, the term structure of volatility is still slightly inverted now, with short-dated options trading at significantly higher implied volatilities than options expiring in October. This could have something to do with the anticipated trading launch of Ethereum spot ETFs this week. The term structure of implied volatilities for Ethereum options shows a similar pattern, although less pronounced.

Bottom Line

• Last week, cryptoassets outperformed significantly on account of increasing evidence of seller exhaustion and favourable tailwinds from US monetary policy and US political developments.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has reversed sharply and signals a slightly bullish sentiment again.

• Both increasing odds for an initial Fed rate cut in September and increasing odds of a Trump presidency have provided a significant tailwind for Bitcoin and cryptoassets more recently.

To read our Crypto Market Compass in full, please click the button below:

This is not investment advice. Capital at risk. Read the full disclaimer

© ETC Group 2019-2024 | All rights reserved

Fortsätt läsa

Populära