Följ oss

Nyheter

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba

Publicerad

den

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba. I veckan som gick släpptes nyheten om att det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba kommer att påbörja sin teckningsperiod och roadshow den 3 september med ett preliminärt listningsdatum på NYSE, New York Stock Exchange, den 16 september. Trots detta är det inte säkert att de börshandlade fonder som äger kinesiska aktier kommer att kunna köpa aktien. Varför är det så? Vi förklarar. Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba. Vi kommer emellertid peka ut två börshandlade fonder som faktiskt kommer att kunna köpa Alibaba, men först förklarar vi varför Kina fonderna inte kommer kunna köpa denna aktie.

Powershares Golden Dragon Halter USX China Portfolio

Låt oss börja med att titta på Powershares Golden Dragon Halter USX China Portfolio (NYSEArca: PGJ). Vid den första anblicken ser det ut som denna ETF skulle vara ett perfekt sätt att köpa in sig i Alibaba genom. PGJ är förvisso inte fokuserad mot vare sig teknik eller Internetföretag, men inte mindre än 52,7 procent av denna börshandlade fonds innehav har allokerats till teknikrelaterade företag som till exempel Baidu (NasdaqGS: BIDU), Ctrip.com (NasdaqGS: CTRP) och Vipshop (NYSE: VIPS).

Problemet med Alibaba är att detta företag inte kommer att uppfylla kraven på vad som är ett kinesiskt företag. Det finns en mycket lång lista ETFer som kommer att få svårt att investera i Alibaba grund av bolagets beslut att inkorporera sin verksamhet på Caymanöarna.

PGJ replikerar utvecklingen av NASDAQ Golden Dragon China Index, och för att ett värdepapper skall få ingå i detta index måste det måste det emitterande företaget ha sitt huvudkontor eller vara inkorporerat i Kina. Hong Kong räknas inte som Kina i detta fall. Allt enligt indexleverantören NASDAQ OMX Global Index.

MSCI-index

Ett liknande resonemang gör att Alibaba inte kan komma att bli aktuellt för de många börshandlade fonder som replikerar något av MSCIs många index. MSCI har analyserat landklassificeringen av Alibaba Group Holding och baserat på den aktuella informationen, att Alibaba kommer att införlivas i Cayman Islands, kommer bolaget bara att lämna in en 20-F-ansökan inför sin listning. Dessutom kommer Alibaba bara att listas i USA, genom genom amerikanska depåbevis (ADS). Därför, baserat på ovan och enligt tillägg III i MSCI GIMI Methodology Book, kan bolaget inte kan tas upp i MSCI Global Invest Market Index (GIMI) enligt indexleverantören. Detta gör att ETF Securities inte kommer att kunna köpa aktien då denna ETF-leverantör låter sin börshandlade fond replikerar utvecklingen på MSCI China A Index.

db X-trackers

Inte heller Deutsche Bank kommer att kunna köpa Alibaba, i alla fall inte i den db X tracker som replikerar utvecklingen på FTSE China 25 Index, eftersom detta index är utformat för att replikera avkastningen i kinesiska blue chip-aktier. Det omfattar de 25 största kinesiska bolagen noterade på Hong Kong Stock Exchange, rangordnade efter sitt totala börsvärde, som är tillräckligt likvida för handel. Indexets högsta gräns för varje beståndsdel är satt till maximalt 10 % av det totala Indexet. Startdatum för Indexet var den 16 mars 2001 med basvärdet 5000.

db x-trackers MSCI AC Asia ex Japan Index UCITS ETF faller enligt vad som anges i fråga om MSCI-indexet ovan. Samma bör gälla för Deutsche Asset & Wealth Management db x-trackers MSCI USA Index UCITS ETF. Däremot torde Deutsche Asset & Wealth Management db x-trackers S&P 500 UCITS ETF kunna köpa aktier i Alibaba, givet att aktien tas upp i detta index. Vi är emellertid inte helt säkra, utan det är vår tolkning som framförs i detta fall.

iShares China Large-Cap ETF

Denna ETF kommer efter handels slut byta index till FTSE China 50 Index, i dag följer denna ETF utvecklingen på FTSE China 25 Index, samma som Deutsche Bank. Problemet är detsamma som för denna db-X tracker.

Powershares och Nasdaq

Genom att lista sig på NYSE kan Alibaba inte heller komma att ingå i Powershares QQQ (NasdaqGM: QQQ), den ETF som replikerar utvecklingen av Nasdaq-100. QQQ är en av de mer handlade ETFerna i världen. Ett annat sätt att komma åt Alibaba om företaget valt att lista sig på Nasdaq, hade varit att köpa Guotai NASDAQ-100 Exchange Traded Fund, som lanserades förra året på Shanghai-börsen.

Vilka börshandlade fonder kan då köpa Alibaba?

Finns det då några ETFer som kommer att kunna köpa Alibaba? Det för det, en av dem är till exempel Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO), vars placeringsreglemente säger att den kan köpa Alibaba den femte handelsdagen. Ett annat alternativ skulle kunna vara KraneShares CSI China Internet Fund (NYSEArca: KWEB) vars förvaltare redan tidigare kommunicerat att de kan köpa aktier från den elfte handelsdagen. Ett annat alternativ skulle kunna vara KraneShares CSI China Five Year Plan ETF (NYSEArca: KFYP), som också bör kunna köpa aktien den elfte handelsdagen.

KFYP förbises ofta vid jämförelse med andra kinesiska ETFer, men det bör inte vara fallet. Denna börshandlade fonds utveckling säger att förbises. Sedan den lanserades för drygt ett år sedan, i juli 2013 har den ökat med cirka 38 procent, vilket är nästan dubbelt så mycket som iShares China Large-Cap ETF (NYSEArca: FXI) har gjort.

Utvalda sektorer

KFYP investerar i företag i utvalda sektorer, teknik, inhemsk konsumtion, ren energi, industri och sjukvård, enligt Kinas tolfte femårsplan. Den tolfte femårsplanen (2011-2015) är inriktad på att öka den inhemska konsumtionen, modernisera jordbruket genom mekanisering och förbättring av jordbrukstjänsteföretag; uppmuntra stabil urbanisering; främja energisparande och miljöskydd; och uppmuntra inhemsk teknisk innovation. I dag finns flera av de mest kända kinesiska företagen i KFYP, till exempel Tencent Holdings, Baidu (NasdaqGS: BIDU), Ctrip.com (NasdaqGS: CTRP) och Vipshop Holdings (NYSE: VIP) vilket gör att det är naturligt att addera Alibaba till denna börshandlade fond.

Alibaba kommer uppskattningsvis att värderas i spannet mellan 150 och 200 miljarder USD. Oavsett vart i spannet värdet hamnar kommer Alibaba att bli det största innehavet i KFYP, givet att denna ETF köper aktien. I dag står Baidu för mer än 15 procent av KFYPs vikt, vilket gör att Alibaba bör bli ett av de två eller tre största innehaven i KFYP.

KraneShares CSI China Five Year Plan ETF Top-10 Holdings

KraneShares

Fortsätt läsa
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.