Följ oss

Nyheter

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba

Publicerad

den

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba

Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba. I veckan som gick släpptes nyheten om att det kinesiska e-handelsföretaget Alibaba kommer att påbörja sin teckningsperiod och roadshow den 3 september med ett preliminärt listningsdatum på NYSE, New York Stock Exchange, den 16 september. Trots detta är det inte säkert att de börshandlade fonder som äger kinesiska aktier kommer att kunna köpa aktien. Varför är det så? Vi förklarar. Därför kommer inte de kinafokuserade ETFerna kunna köpa Alibaba. Vi kommer emellertid peka ut två börshandlade fonder som faktiskt kommer att kunna köpa Alibaba, men först förklarar vi varför Kina fonderna inte kommer kunna köpa denna aktie.

Powershares Golden Dragon Halter USX China Portfolio

Låt oss börja med att titta på Powershares Golden Dragon Halter USX China Portfolio (NYSEArca: PGJ). Vid den första anblicken ser det ut som denna ETF skulle vara ett perfekt sätt att köpa in sig i Alibaba genom. PGJ är förvisso inte fokuserad mot vare sig teknik eller Internetföretag, men inte mindre än 52,7 procent av denna börshandlade fonds innehav har allokerats till teknikrelaterade företag som till exempel Baidu (NasdaqGS: BIDU), Ctrip.com (NasdaqGS: CTRP) och Vipshop (NYSE: VIPS).

Problemet med Alibaba är att detta företag inte kommer att uppfylla kraven på vad som är ett kinesiskt företag. Det finns en mycket lång lista ETFer som kommer att få svårt att investera i Alibaba grund av bolagets beslut att inkorporera sin verksamhet på Caymanöarna.

PGJ replikerar utvecklingen av NASDAQ Golden Dragon China Index, och för att ett värdepapper skall få ingå i detta index måste det måste det emitterande företaget ha sitt huvudkontor eller vara inkorporerat i Kina. Hong Kong räknas inte som Kina i detta fall. Allt enligt indexleverantören NASDAQ OMX Global Index.

MSCI-index

Ett liknande resonemang gör att Alibaba inte kan komma att bli aktuellt för de många börshandlade fonder som replikerar något av MSCIs många index. MSCI har analyserat landklassificeringen av Alibaba Group Holding och baserat på den aktuella informationen, att Alibaba kommer att införlivas i Cayman Islands, kommer bolaget bara att lämna in en 20-F-ansökan inför sin listning. Dessutom kommer Alibaba bara att listas i USA, genom genom amerikanska depåbevis (ADS). Därför, baserat på ovan och enligt tillägg III i MSCI GIMI Methodology Book, kan bolaget inte kan tas upp i MSCI Global Invest Market Index (GIMI) enligt indexleverantören. Detta gör att ETF Securities inte kommer att kunna köpa aktien då denna ETF-leverantör låter sin börshandlade fond replikerar utvecklingen på MSCI China A Index.

db X-trackers

Inte heller Deutsche Bank kommer att kunna köpa Alibaba, i alla fall inte i den db X tracker som replikerar utvecklingen på FTSE China 25 Index, eftersom detta index är utformat för att replikera avkastningen i kinesiska blue chip-aktier. Det omfattar de 25 största kinesiska bolagen noterade på Hong Kong Stock Exchange, rangordnade efter sitt totala börsvärde, som är tillräckligt likvida för handel. Indexets högsta gräns för varje beståndsdel är satt till maximalt 10 % av det totala Indexet. Startdatum för Indexet var den 16 mars 2001 med basvärdet 5000.

db x-trackers MSCI AC Asia ex Japan Index UCITS ETF faller enligt vad som anges i fråga om MSCI-indexet ovan. Samma bör gälla för Deutsche Asset & Wealth Management db x-trackers MSCI USA Index UCITS ETF. Däremot torde Deutsche Asset & Wealth Management db x-trackers S&P 500 UCITS ETF kunna köpa aktier i Alibaba, givet att aktien tas upp i detta index. Vi är emellertid inte helt säkra, utan det är vår tolkning som framförs i detta fall.

iShares China Large-Cap ETF

Denna ETF kommer efter handels slut byta index till FTSE China 50 Index, i dag följer denna ETF utvecklingen på FTSE China 25 Index, samma som Deutsche Bank. Problemet är detsamma som för denna db-X tracker.

Powershares och Nasdaq

Genom att lista sig på NYSE kan Alibaba inte heller komma att ingå i Powershares QQQ (NasdaqGM: QQQ), den ETF som replikerar utvecklingen av Nasdaq-100. QQQ är en av de mer handlade ETFerna i världen. Ett annat sätt att komma åt Alibaba om företaget valt att lista sig på Nasdaq, hade varit att köpa Guotai NASDAQ-100 Exchange Traded Fund, som lanserades förra året på Shanghai-börsen.

Vilka börshandlade fonder kan då köpa Alibaba?

Finns det då några ETFer som kommer att kunna köpa Alibaba? Det för det, en av dem är till exempel Renaissance IPO ETF (NYSEArca: IPO), vars placeringsreglemente säger att den kan köpa Alibaba den femte handelsdagen. Ett annat alternativ skulle kunna vara KraneShares CSI China Internet Fund (NYSEArca: KWEB) vars förvaltare redan tidigare kommunicerat att de kan köpa aktier från den elfte handelsdagen. Ett annat alternativ skulle kunna vara KraneShares CSI China Five Year Plan ETF (NYSEArca: KFYP), som också bör kunna köpa aktien den elfte handelsdagen.

KFYP förbises ofta vid jämförelse med andra kinesiska ETFer, men det bör inte vara fallet. Denna börshandlade fonds utveckling säger att förbises. Sedan den lanserades för drygt ett år sedan, i juli 2013 har den ökat med cirka 38 procent, vilket är nästan dubbelt så mycket som iShares China Large-Cap ETF (NYSEArca: FXI) har gjort.

Utvalda sektorer

KFYP investerar i företag i utvalda sektorer, teknik, inhemsk konsumtion, ren energi, industri och sjukvård, enligt Kinas tolfte femårsplan. Den tolfte femårsplanen (2011-2015) är inriktad på att öka den inhemska konsumtionen, modernisera jordbruket genom mekanisering och förbättring av jordbrukstjänsteföretag; uppmuntra stabil urbanisering; främja energisparande och miljöskydd; och uppmuntra inhemsk teknisk innovation. I dag finns flera av de mest kända kinesiska företagen i KFYP, till exempel Tencent Holdings, Baidu (NasdaqGS: BIDU), Ctrip.com (NasdaqGS: CTRP) och Vipshop Holdings (NYSE: VIP) vilket gör att det är naturligt att addera Alibaba till denna börshandlade fond.

Alibaba kommer uppskattningsvis att värderas i spannet mellan 150 och 200 miljarder USD. Oavsett vart i spannet värdet hamnar kommer Alibaba att bli det största innehavet i KFYP, givet att denna ETF köper aktien. I dag står Baidu för mer än 15 procent av KFYPs vikt, vilket gör att Alibaba bör bli ett av de två eller tre största innehaven i KFYP.

KraneShares CSI China Five Year Plan ETF Top-10 Holdings

KraneShares

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IBC9 ETF investerar i företagsobligationer från hela världen

Publicerad

den

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETF:en innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Sub Investment Grade-betyg. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (halvårsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,50 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF är en stor ETF med tillgångar på 811 miljoner euro under förvaltning. IBC9 ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IBC9?

Diversifierad exponering mot obligationer med kreditbetyg under investeringsgrad (känd som högavkastande obligationer)

Direktinvesteringar i företagsobligationer inom alla sektorer (industri, allmännyttiga och finansiella företag)

Utvecklad marknadsexponering med hög avkastning

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av högavkastande företagsobligationer från emittenter på utvecklade marknader.

Investeringsstrategi

iBoxx® Global Developed Markets Liquid High Yield Capped-index följer den globala utvecklade högavkastande företagsmarknaden.

Handla IBC9 ETF

iShares Global High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IBC9 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnotering

BörsValutaKortnamn
gettexEURIBC9
Stuttgart Stock ExchangeEURIBC9
Borsa ItalianaEURHYLD
London Stock ExchangeUSDHYLD
London Stock ExchangeGBPIGHY
SIX Swiss ExchangeCHFHYLD
XETRAEURIBC9

Största innehav

EmittentVikt (%)
FORD MOTOR CREDIT COMPANY LLC2.45
CENTENE CORPORATION2.16
OCCIDENTAL PETROLEUM CORPORATION1.60
SPRINT LLC1.50
HCA INC1.50
TEVA PHARMACEUTICAL FINANCE NETHERLANDS III BV1.43
TELECOM ITALIA SPA1.36
VODAFONE GROUP PLC1.23
T-MOBILE USA INC1.20
ONEMAIN FINANCE CORP1.19

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

FAMMWF ETF investerar i finansiella företag från hela världen med höga ESG-betyg

Publicerad

den

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) investerar i aktier med fokus Social/Environmental, Finance, Global. Utdelningar återinvesteras i fonden (ackumulering).

Den totala kostnadskvoten är 0,38 % per år. Fonden replikerar syntetiskt det underliggande indexets utveckling med en swap. ETF har varit aktiv i mindre än 1 år och är skattemässigt hemvist i Irland.

Strategi

MSCI World Financials ESG Leaders-index spårar finanssektorn. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Information

Fondens investeringsmål är att uppnå långsiktig kapitaltillväxt. Fonden strävar efter att uppnå sitt investeringsmål genom att spåra resultatet för MSCI World Financials ESG Leaders Index (”Referensindex”, som beskrivs nedan under underrubriken ”Beskrivning av referensindex”) samtidigt som den minimerar så långt det är möjligt tracking error mellan fondens och referensindexets resultat.

Handla FAMMWF ETF

Fineco AM MSCI World Financials ESG Leaders UCITS ETF EUR Acc (FAMMWF ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på Borsa Italiana.

Borsa Italiana är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURFAMMWF

Fortsätt läsa

Nyheter

HIUA ETF erbjuder en islamisk investeringssyn på amerikanska företag höga ESG poäng

Publicerad

den

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) investerar i aktier med fokus på Islamic Investing, Social/Environmental, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF är en mycket liten ETF med 4 miljoner GBP-tillgångar under förvaltning. ETF:n är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

MSCI USA Islamic ESG Universal Screened-index spårar de ledande aktierna på den amerikanska marknaden, som följer Shariahs investeringsprinciper. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Handla HIUA ETF

HSBC MSCI USA Islamic ESG UCITS ETF (HIUA ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHIUS
London Stock ExchangeUSDHIUA

Fortsätt läsa

Populära