Följ oss

Nyheter

Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september

Publicerad

den

Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september

Alibaba, det kinesiska e-handelsundret listas 19 september. Teckningen sker i spannet 60 och 66 USD styck. Vid mittpunkten av detta intervall värderas Alibaba till 160 miljarder dollar. Den slutliga prissättningen kommer att äga rum den 18 september 2014 och aktien listas dagen efter. Listningen sker på New York Stock Exchange under kortnamnet BABA. I USA är kortnamnet viktigt, och för de kinesiska företagen i synnerhet. BA betyder åtta på kinesiska, ett tal som anses särskilt lyckosamt i Kina.

Vad är Alibaba?

Alibaba grundades redan 1999, och har ofta beskrivits som en blandning av andra stora Internetföretag. En av de senaste beskrivningarna vi såg var eBay möter Amazon som möter PayPal med en gnutta Google.

Alibabas affärsmodell är tillhandla hålla en marknadsplats där både privatpersoner och företag kan sälja varor och produkter, så kallad peer-to-peer marketplace. Alibaba tjänar inga pengar på de transaktioner, till skillnad från till exempel Blocket eller Tradera utan intäkterna kommer istället från reklam. Alibaba speglar Kina på mer än ett sätt. I dag finns det mer än 560 miljoner kinesiska Internetanvändare, dubbelt så många som i USA, och antalet användare växer betydligt snabbare. Nästan samtliga kineser använder sig av Alibaba, i alla fall enligt bolagets grundare Jack Ma. Han säger också att Alibaba står för mer än hälften av alla paketleveranser i USA och att den sammanlagda transaktionsvolymen uppgår till 163 miljarder dollar. För att sätta siffran i ett sammanhang så är det mer än vad Amazon och eBay omsätter tillsammans.

Varför är Alibabas IPO är unik?

Till och börja med är den enorm, det är den största börsintroduktionen sedan Facebook listades 2012. I det fall som det slutliga priset hamnar i den övre delen av spannet så kommer emissionsbeloppet hamna kring 21 miljarder USD, betydligt mer än vad Facebook tog in.

Använder sedan emissionsbankerna den övertilldelningsoption som finns kan Alibaba ta in 24,3 miljarder dollar, mer än de 22,1 miljarder USD som Agricultural Bank of Chinas tog in vid sin listning 2010. Det skulle göra Alibabas nyemission till världens största börsintroduktion.

Glöm pre-intäkter, glöm pre-produktion, glöm tresiffriga p/e-tal, Alibaba är ett helt annorlunda än många av de företag som vi sett listas på senare tid, Alibaba har omsättning, Alibaba tjänar pengar, riktigt stora pengar.

Endast 2 av de 108 börsintroduktioner som har prissatts över 1 miljard dollar sedan 1997 har haft ett pris över 66 dollar, Google på $ 85 och Alcatel på $ 71,95. Detta tyder på att ledningen för Alibaba är inte alltför bekymrad för den kommande handeln.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.