Följ oss

Nyheter

Belgien mer än öl

Publicerad

den

Belgien mer än öl

Belgien mer än öl De börshandlade fonder som replikerar utvecklingen på de europeiska aktiemarknaderna kan delas in i tre olika kategorier. För det första finns de dollarnominerade, valutahedgade ETFer som satsar på att den Europeiska centralbanken skulle lansera sin egen version av kvantitativa lättnader. Sedan finns det den ETF som replikerar utvecklingen i Schweiz, en börshandlad fond som betydligt mer uppmärksamhet än på länge sedan den schweiziska centralbankens beslut att skrota francens koppling till euron.

Slutligen finns Global X FTSE Grekland 20 ETF (NYSEArca: GREK) och andra börshandlade fonder som replikerar utvecklingen i de så kallade PIIGS-länderna. Dessa ETFer har fått en stor uppmärksamhet sedan helgens val i Grekland. Samtidigt finns det en del andra länder med en exponering till enskilda länder som har förbisetts.

Ett exempel på den senare gruppen är iShares MSCI Belgien Capped ETF (NYSEArca: EWK), var utveckling under 2014 var minst sagt modest med en kursuppgång på marginella 0,6 procent. Under 2015 har denna ETF stigit med cirka tre (3) procent. Det belgiska generalindexet BEL-20 verkar har förbereda sig för en attack av ett motstånd. Se diagrammet nedan, det är viktigt av två orsaker.

Ett betydande utrymme för uppgång

Ett utbrott över motståndet innebär att det finns ett betydande utrymme för en uppgång, både avseende BEL-20 och EWK. Flera av de största bolagen vars aktier ingår i Belgiens generalindex BEL-20 ingår nämligen i EWK.

EWK har cirka 120 MUSD under förvaltning, och har länge haft rykte om sig att vara ett sätt för konservativa, riskaverta investerare att får en exponering mot eurozonen. EWK har en standardavvikelse som ligger på under 14 procent, långt under de 17,48 procent som iShares MSCI EMU ETF (NYSEArca: EZU) har.

EWKs konservativa hållning lyser också genom på branschnivå. Denna börshandlade fond har allokerat 23,7 procent av sitt kapital till öljätten Anheuser-Busch InBev (NYSE: BUD), och totalt sett har dagligvarusektorn en allokering om 32,7 procent. Ingen av denna ETFs 44 övriga innehav har en vikt som överstiger 7,7 procent.

Bel-20 Index

Bel20 Index

Källa: Stockletter

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.