Följ oss

Nyheter

Är fysiska ETFer säkrare än syntetiska?

Publicerad

den

Är fysiska ETFer säkrare än syntetiska?

Det är är i bland fördelaktigare att använda syntetisk replikering i vissa delar av marknaden. Ett vanligt tema som vi ser bland rådgivarsamhället är en preferens för fysiskt stödda ETF: er framför syntetiska ETF: er som använder swappar och derivat.

Detta drivs av en skepsis att derivatbaserade produkter kan innehålla dolda avgifter eller medför överdriven risk. En förkärlek för ETF: er som köper de underliggande värdepapperen i ett index har utvecklats, eftersom det känns mest som att köpa en aktiv öppen fond – den uppfattas som både enkel och transparent.

Enligt en rapport från Lyxor 2019 har 82% av de europeiska ETF: erna nu fysiskt uppbackade, en ökning från 55% 2010.

2019 2010

Källa: Lyxor, May 2019

För- och nackdelar med syntetiska ETF: er

Det finns situationer där användning av en syntetisk ETF kan leda till överlägsen avkastning jämfört med dess fysiska motsvarighet. I USA är till exempel swapkontrakt för närvarande undantagna från källskatter för utdelning, vilket undviker 15% av irländska fysiska ETF: er eller 30% av luxemburgska fysiska ETFer.

Vid sidan av skatteregler kan syntetiska ETF: er ibland utgöra ett bättre alternativ inom områden som tillväxtmarknader. Detta kan bero på att fysisk förvaring av tillgångar undviks (vilket kan medföra höga kostnader) eller för att swap kan ge en avkastning över index på grund av marknadsreglering: till exempel i Kina – där blankningar är förbjudet för många aktier – en swapavtalet gör det möjligt för en bank att gå ”kort” utan att fysiskt behöva korta värdepapperen, och investerare är villiga att betala en premie över index för att göra detta. Till exempel säger CSI 300-swap-produkten från Xtrackers för närvarande att den förväntar sig att ETF kommer att överträffa index med nästan 6% per år, även efter avgifter.

Å andra sidan innebär det risker att uppnå denna ytterligare avkastning.

Fram till nyligen fungerade Lyxor-produkter med den enda motparten för swapar för flera av deras syntetiska produkter – moderbolaget Societe Generale. Dessa produkter är vanligtvis helt (och ibland över) säkerställda, vilket innebär att om Societe Generale stöter på problem, skulle en investerare trösta med att en pool av tillgångar är tillgängliga för dem i stället för att Societe Generale inte uppfyller sina skyldigheter.

En default hos Societe Generale kan dock uppstå som en del av en allmän marknadsförsäljning, vilket innebär att poolen av tillgångar som investeraren får kan vara mindre än indexets värde. Det är den här typen av scenarier, hur osannolika som helst, som verkar driva människor mot fysiskt stödda ETFer där, i händelse av ETF: s misslyckande, tillgångarna som är utformade för att spåra index blir investerarens egendom.

Det är också värt att notera att vissa swappar har inbäddade avgifter som inte nödvändigtvis ingår som en del av ETF: s avgift. detta kan till exempel vara avbalanseringsavgifter eller avgifter för ursprungsväxlar. Som sådan kan det kräva ytterligare forskning att förstå den verkliga kostnaden för en syntetisk ETF.

För att försvara syntetiska ETF: er använder majoriteten av produkterna en panel av motparter, vilket sprider risken, vilket innebär att om en motpart skulle vara fallissemang skulle effekten bli mindre. det är också en ökande trend att offentliggöra en ”all-in” -avgift, inklusive alla kostnader som ingår i bytet.

Den dolda risken i fysiska ETF: er

Det som kanske är mest överraskande för oss med tanke på motviljan mot motpartsrisker inom syntetiska ETF: er är bristen på rådgivarengagemang när det gäller säkerhetsutlåning inom fysiskt stödda ETF: er.

I grund och botten står en fysisk ETF som bedriver utlåning av värdepapper en mycket liknande motpartsrisk för en syntetisk ETF med en väldiversifierad panel av motparter och en försiktig inställning till säkerheter.

På samma sätt som att använda syntetiska ETF: er erbjuder säkerhetsutlåning både risker och avkastning.

Värdepapperslån är processen för utlåning av positioner, vanligtvis för att den andra parten ska kunna täcka en kort position. I gengäld kommer motparten att ställa säkerhet och betala en överenskommen ränta. Priset som tas emot för varje värdepapper varierar och är kopplat till både utbud och efterfrågan. Till exempel kan ett tunt handlat litet small cap aktier kräva en högre ränta. Räntorna är också kopplade till allmänna räntor och har som sådan sjunkit avsevärt sedan finanskrisen i takt med att centralbankräntorna har fallit. Att sätta ihop ett stort blue-chip-aktie kan bara tjäna en ränta på några punkter, medan en högavkastningsobligation kan tjäna något närmare 1%.

Även om värdepappersutlåningens avkastning per värdepapper varierar är motpartsrisken oberoende av de utlånade värdepappren – snarare är den kopplad till vem de lånas ut till. En domstolsanrop krävs för att förstå om den extraavkastning som erhålls är värt (om än marginell) motpartsrisk.

Som en del av vår due diligence-process för att besluta vilka ETF-leverantörer som ska använda är en viktig pelare att förstå metoden för värdepappersutlåning.

De viktigaste områdena vi tittar på inkluderar:

• Säkerhetsutlåningspolicy och filosofi

• Avgifter som tas ut av ETF-chefen

• Skadestånd

ETF-spårningsskillnad

Varierande tillvägagångssätt

Olika leverantörer har olika metoder för värdepapperslån. Till exempel använder Blackrock sin skala och teknik för att generera säkerhetsutlåningsavkastning för sina produkter, samtidigt som de är medvetna om risker och använder sin Aladdin-teknik i hela portföljen. Vanguard beskriver sitt tillvägagångssätt som ”värdebaserat” med fokus på utlåning av värdepapper som tjänar hög avkastning på grund av efterfrågan, ofta känd som specialerbjudanden. I andra änden av skalan bedriver Lyxor inte värdepapperslån inom sina fysiska ETFer.

Om en investerare verkligen är intresserad av motpartsrisk och vill undvika detta till varje pris, är Lyxor-policyn den enda som gör detta till fullo.

Förstå avgifterna

För leverantörer som bedriver utlåning är det också ett minfält att förstå hur avgifter fungerar. Håll fast vid Blackrock och Vanguard: Blackrock behåller 37,5% av den genererade bruttointäkten och betalar de återstående 62,5% till fonderna. Å andra sidan säger Vanguard att den inte behåller någon av intäkterna för sig själv, men en avgift betalas till dess utlåningsagent, vanligtvis upp till cirka 10%.

På ytan verkar det som om Vanguard-policyn är mycket mer investerarvänlig. Det är därför det är viktigt att också ta hänsyn till ersättningar och den faktiska avkastningen på fonden.

En ersättning är ett avtal från utlåningsagenten om att täcka eventuella förluster till följd av motpartsbrist. Detta är ett komplext rättsligt arrangemang och, precis som i en syntetisk ETF, är det omöjligt att minska risken till noll, eftersom det finns en extremt osannolik hypotetisk situation där ersättningen kanske inte skyddar en investerare. Olika leverantörer erbjuder dock olika skyddsnivåer, och det kan komma en högre avgift.

90% av 1% är mindre än 62,5% av 2%. Det är därför det är viktigt att inte bara ta hänsyn till den procentuella andelen avgifter som tas, utan i första hand nivån på bruttointäkterna. Om leverantören kan använda sin skala och teknik för att generera högre bruttoavkastning, även efter högre avgifter, kan detta leda till en högre nettoavkastning för investerare.

Fokus på öppenhet

Med detta sagt anser vi att det är viktigt att granskning görs av förvaltare som tar ut en avgift från värdepapperslån för att säkerställa att det representerar ett bra värde för investerare och kräver att skalfördelar överförs till investerare genom lägre avgiftsaktier eller lägre pågående avgifter.

Det finns ingen rätt eller fel strategi för utlåning av värdepapper på den europeiska marknaden. Vi anser emellertid att det saknas transparens just nu, vilket gör det svårt för investerare att förstå vilken inverkan deras strategi har på både avkastningen och risken för ETF-investeringarna, särskilt investerare i detaljhandeln som kanske inte har resurser att genomföra denna nivå. av due diligence.

Vi fortsätter att kämpa för konsekvent rapportering från ETF-förvaltare när det gäller värdepappersutlåning, inklusive avslöjande av bruttoavkastning, nettoavkastning, avgifter som tillhandahålls av leverantören och motpartsexsponering.

ETF-due diligence

När du väljer en ETF är ett ämne som värdepappersutlåning en stark påminnelse om att titta på mätvärden som pågående avgifter, spreadar eller till och med spårningsfel inte räcker för att förstå framtida risker inom varje produkt, och att en due diligence-process som liknar att välja en aktiv fond krävs. Att köpa fysiska ETF: er snarare än syntetiska ETF: er sänker inte nödvändigtvis motpartsrisken, trots den vanliga uppfattningen, och det är viktigt att överväga aktieutlåningsmetoder som en del av urvalsprocessen.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Janus Henderson köper Tabula och etablerar sig på den europeiska ETF-marknaden

Publicerad

den

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Tabula och Janus Henderson Group plc (NYSE: JHG) meddelade i förra veckan att de har ingått ett avtal enligt vilket Janus Henderson kommer att förvärva den europeiska ETF-leverantören Tabula Investment Management.

Janus Henderson Group är en ledande global aktiv kapitalförvaltare dedikerad till att hjälpa kunder att definiera och uppnå överlägsna ekonomiska resultat genom differentierade insikter, disciplinerade investeringar och service i världsklass. Den 31 december 2023 hade Janus Henderson 335 miljarder USD i tillgångar under förvaltning, mer än 2 000 anställda och kontor i 24 städer över hela världen.

Tabula grundades 2018 och är en ledande oberoende ETF-leverantör i Europa, med ett befintligt fokus på ränte- och hållbara investeringslösningar. Tabula har byggt en investering av institutionell kvalitetsförvaltning och ETF-verksamhet med över 500 miljoner USD i tillgångar under förvaltning och listade fonder över tio europeiska börser som betjänar kunder i 15 länder. Dess team av exceptionellt begåvade proffs har betydande ETF-marknadsexpertis och leds av ett mycket erfaren ledningsteam som har byggt flera europeiska ETF-företag.

Den europeiska ETF-marknaden genomgår en betydande förändring, växer avsevärt och speglar trender som observerats på den amerikanska marknaden där aktiv förvaltning i allt högre grad sker ingår i ETF-omslaget. Nästan tio procent av europeiska ETF-lanseringar förra året var aktivt förvaltade, med tillgångar i europeiskt noterade aktivt förvaltade ETFer som upplever en tillväxt på nästan 50 procent under samma period. Denna förändring representerar en betydande tillväxtmöjlighet för tillgångar förvaltare som vill bredda sätten på vilka kunder får tillgång till sina investeringsmöjligheter och dra nytta av förändrade kundpreferenser på den europeiska marknaden.

Förvärvet bygger på Janus Hendersons extremt framgångsrika aktiva ETF-erbjudande i USA, där företaget är den fjärde största globala leverantören av aktiva ränte-ETF:er efter förvaltning.

Företaget förväntar sig att partnerskapet med Tabula kommer att göra det möjligt för Janus Henderson att svara på kundernas globala efterfrågan på att dess investeringsstrategier inkluderar ett UCITS ETF-omslag vilket är det mest allestädes närvarande ETF-struktur utanför USA. Janus Henderson försöker utnyttja sin globala distributionsplattform och förbättra sitt partnerskap med sin brittiska och europeiska kundbas, vilket är tittar alltmer på aktiva ETF:er och för att nå viktiga växande marknader i Latinamerika, Mellanöstern och APAC.

Janus Henderson förväntar sig att behålla alla befintliga Tabula-produkter och kommer att använda plattformen för att lansera en rad nya aktiva produkter.

Michael John Lytle, verkställande direktör för Tabula, sa: ”Vi är väldigt glada över att ansluta oss till JanusHenderson för att främja vårt gemensamma uppdrag att erbjuda investerare marknadsledande investeringar lösningar. Tabula har etablerat en mycket effektiv oberoende ETF-verksamhet genom att erbjuda differentierade ränte-ETF:er. Janus Henderson är den perfekta partnern att skapa en marknad med ledande multi-asset ETF-verktygslåda.”

Ali Dibadj, Janus Henderson Group Investors verkställande direktör, sa: ”Vi är utomordentligt glada över att kunna samarbeta med de duktiga proffsen på Tabula för att hjälpa till att forma framtiden utvecklingen av ETF:er för europeiska och globala investerare. Detta förvärv placerar oss i framkant av denna spirande trend, vilket gör att vi kan utnyttja tidiga möjligheter för tillväxt och innovation. Tabulas befintliga infrastruktur och ekosystem ger oss omedelbar tillgång till en institutionell plattform som vi tror kommer att positionera Janus Henderson som en pålitlig och trovärdig aktör på den europeiska ETF-marknaden, och genom att kombinera de båda företagens djupa expertis kommer vi att kunna leverera på den ständigt utvecklande våra kunders behov.”

Tabula har ett ledarskap med en imponerande meritlista, bestående av ledande befattningshavare från blue-chip globala investeringsbanker och kapitalförvaltare, som är experter på ETF:er, ränte- och investeringsförvaltning. Tabulas VD, Michael John Lytle, var en av grundarna av Source, nu Invescos Europeisk ETF-verksamhet, efter att ha tillbringat nästan tjugo år på Morgan Stanley dessförinnan.

Kommersiell chef, Stefan Garcia, var tidigare VD och Co-Head of Distribution för EMEA på Source och var en av de första anställda på ETF Securities, nu Wisdom Tree’s European ETF-verksamhet. Chief Investment Officer, Jason Smith var senior portföljförvaltare på Goldman Sachs och har förvaltat portföljer på Blackrock, Barclays och JP Morgan. Ekonomichef, Zeeshan Kanji, var tidigare CFO och CCO på Rubicon Fund Management.

Tabula Capital, den aktiva förvaltningsdelen av verksamheten, är inte en del av transaktionen och kommer fortsätta att drivas som en separat enhet fokuserad på att leverera systematiska kreditstrategier.

Tabulas grundare David Peacock och John Weiss kommer att stanna kvar som VD och CIO för Tabula Capital.

Cavendish var de ledande rådgivarna till Tabula i transaktionen. Finansiella villkor för transaktionen avslöjas inte och förvärvet förväntas slutföras under andra kvartalet 2024 med förbehåll för sedvanliga villkor, inklusive myndighetsgodkännanden.

Fortsätt läsa

Nyheter

BQGE ETF investerar i kvalitetsaktier från hela världen

Publicerad

den

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Ossiam Barclays Quantic Global E UCITS ETF (BQGE ETF) investerar i aktier med fokus på Fundamental/Quality, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,70 % p.a. Fonden replikerar utvecklingen av det underliggande indexet syntetiskt med en swap. ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Luxemburg.

Investeringsstrategi

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) försöker följa Barclays Quantic Global E-index. Barclays Quantic Global E-index spårar aktier från utvecklade marknader över hela världen. Värdepapper väljs ut enligt ESG (environmental, social and corporate governance) och grundläggande kriterier.

Handla BQGE ETF

Ossiam Barclays Quantic Global E NR UCITS ETF 1C (EUR) (BQGE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURBQGE
gettexEURBQGE

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetfs Hector McNeil diskuterar investeringsfokus bortom ”Magnificent Seven”

Publicerad

den

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

HANetfs medgrundare och co-VD Hector McNeil föreslår en strategisk förändring av investeringsfokus från dominerande teknikaktier till bredare tekniska teman.

I en intervju med Proactives Stephen Gunnion förespråkade McNeil en diversifiering bort från ”Magnificent Seven”, stora teknikföretag, på grund av deras höga PE-kvoter och koncentrationsrisker. Han lyfter fram potentialen för bredare tekniska investeringar, särskilt genom ETF:er som erbjuder diversifierad exponering över olika tekniska undersektorer, inklusive robotik, cybersäkerhet och digital underhållning.

McNeil betonade fördelarna med likaviktade ETFer, som HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weighted UCITS ETF (T3KE) som säkerställer att ingen enskild aktie dominerar indexet, vilket ger en balanserad investeringsstrategi. Dessutom undersökte han möjligheter utanför den traditionella tekniksektorn, särskilt på tillväxtmarknader.

McNeil underströk tillväxtpotentialen inom e-handelssektorn på dessa marknader, driven av höga tillväxttakt och frånvaro av statligt ägda företag. Han påpekade specifika ETFer som EMQQ Emerging Markets Internet & Ecommerce UCITS ETF (LSE: EMQQ) (EMQQ), som fokuserar på e-handel på stora marknader, och diskuterade de betydande vinsterna för företag som Pinduoduo och Tencent.

McNeil nämnde också Future Defense UCITS ETF (ASWC), som har fått draghjälp genom att dra nytta av den ökande betydelsen av cybersäkerhet i globala försvarsstrategier.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

Populära