Följ oss

Nyheter

Är dags att titta på transportsektorn?

Publicerad

den

Är dags att titta på transportsektorn?

Är dags att titta på transportsektorn? Med den senaste tidens förhöjda spänningar kring potentiella terrorhot som inbegriper tunnelbanesystemen i både New York och Paris är det värt att titta litet närmare på transportsektorn och hur den är representerad inom ETF-världen.

Faktum är att handeln i förra veckan fick oss att minnas mitten av 2000-talet då rubriker om ”terrorhot” regelbundet pumpades ut nyhetsbyråerna, där det publicerades bluffar och missförstånd som skrämde mer än vad terrorattackerna gjorde. Det tenderade emellertid att skapa en orolig stämning på börserna världen över. Även om det är smärtsamt att minnas, så var aktiviteten bland flygbolagsaktierna kring terrorattacken 9/11 hög, med många korta positioner, det vill säga blankningar. Även om vi tror att marknaderna är mer effektiva i dag när det gäller att utrota olycksbådande handel som försöker skapa vinster på bekostnad av terror och förstörelse är det ändå bra att undersöka de fonder och ETFer som har exponering mot vad vissa kan kalla för sårbarbara eller riskabla delar av ekonomi.

Den mest välkända ETFen

Den största och mest välkända ETFen är iShares Transport Average (IYT). Denna ETF har störst exponering mot järnvägstrafik, mer än 25 procent, därefter 21 procent mot leveranser, motsvarande DHL och liknande företag, åkerier (19 procent) och flygbolag (14 procent). Bland de största innehaven finns FDX, KSU, KEX, UPS, och NSC.

En annan börshandlad fond som fokuserar på transportsektorn är SPDR S & P Transport ETF (XTN), med AUM på 277 MUSD. De största innehaven i XTN är LUV (2,91 procent), JBLU (2,86 procent), CAR (2,84 procent), SAVE (2,74 procent), och XPO (2,70 procent). Dessa ETFer skiljer sig år, medan IYT arbetar med marknadsviktade värden på sina innehav så arbetar XTN med sorts modifierade likaviktade innehav.

Guggenheim Shipping Index ETF, eller SEA som kortnamnet är, skiljer sig en del från dessa, även om det också är en börshandlad fond som replikerar utvecklingen på transportsidan. SEA följer Dow Jones Global Shipping Index och innehaven består enbart utländska rederier, således inga flygbolag eller företag inom järnvägssektorn. De största innehaven är AP Moller Maersk AS B, Nippon Yusen, och Kawasaki Kisen Kaisha Ltd.

Det har gjorts flera försök att starta en ren Flygbolags-ETF, men dessa försök har vanligtvis fallerat på grund av bristande intresse för handel i produkterna.

iShares Transportation Average ETF

iShares Transportation Average ETF
PoweredbyInfront_128

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.