Följ oss

Nyheter

Efterlyser en renodlad ETF med fokus på järnvägstrafik

Publicerad

den

Efterlyser en renodlad ETF med fokus på järnvägstrafik

Efterlyser en renodlad ETF med fokus på järnvägstrafik. Ett gammalt Wall Street ordspråk säger att det inte förekommer en bull market utan att transportsektorn drar fördel av det. När ekonomierna växer måste fler saker transporteras vilket ökar intäkterna – och förhoppningsvis också vinsterna för åkerier och flygbolag. Bättre tider innebär också att fler människor tjänar mer pengar och reser mer. En av de börshandlade fonder som har dragit för del av detta är iShares Dow Jones Transportation Average Index Fund (IYT).

Dow Jones Transportation Average

Dow Jones Transportation Average

Källa Stockletter.se

Även om årets uppgång på cirka 7 procent för iShares Dow Jones Transportation Average Index Fund (IYT) är imponerande, speciellt när SPY endast kan redovisa en uppgång om cirka 2 till 3 tre procent på årsbasis så efterlyser en renodlad ETF med fokus på järnvägstrafik.

Varför en ETF med fokus på järnvägstrafik?

För en svensk placerare förefaller detta vara helt orimligt, speciellt med tanke på hur järnvägssektorn ser ut i Sverige där större delen kontrolleras av SJ, men internationellt sett drivs både järnvägsnäten och trafiken på dessa av fristående, ofta börsnoterade företag. I USA ser vi till exempel hur sektorn ständigt noterar nya 52-veckors högsta och hur aktier som Union Pacific (UNP)Norfolk Southern (NSC), CSX (CSX) med flera är på eller nära sina flerårshögsta nivåer.

Den amerikanska ekonomin är starkt beroende av järnvägar. Enligt Association of American Railroads står järnvägar för 40 procent av intercity godsvolymen – mer än något annat transportmedel.

IShares Dow Jones Transportation Average Index (IYT) är redan starkt koncentrerad på järnvägar. Järnvägar utgör 29,54 procent i denna transport ETF med innehav som Union Pacific (UNP), Kansas City Southern (KSU), Norfolk Southern (NSC) vilka utgör 25 procent av fondens innehav.

Till sist, vad som gör en järnväg ETF mer attraktivt är det faktum att flyg- och lastbilstransporter är inte är de mest lönsamma sektorerna att vara i. Flygbolag har länge varit kända som ett vågspel eftersom de hela tiden måste kämpa med lägre biljettpriser och stigande bränslekostnader.

Samtidigt måste de större ”nationella” flygbolagen konkurrera med de mindre regionala flygbolagen. Det samma kan sägas om åkerier och lastbilsindustrin som många har ansett allt för fragmenterad och därmed har mycket låga marginaler.

Tidigare var järnvägar i samma situation, men saker och ting har förändrats och järnvägar anses återigen vara det nya och ”bättre” sättet att transportera gods från punkt A till punkt B. Inte att förglömma, järnvägar används ofta används vid transport av råvaror som tidigt efterfrågas i en konjunkturcykel.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.