Följ oss

Nyheter

Ännu inget uppgraderingsrally på Kuwaits aktiemarknad

Publicerad

den

Ännu inget uppgraderingsrally på Kuwaits aktiemarknad

Kuwaitiska företag kommer att gå in i det populära riktmärket för emerging markets som sammanställts av MSCI Inc den här månaden. Men du skulle knappt veta att det tittar på det viktigaste lokala aktieindexet, som inte har lyckats arrangera den sedvanliga rallyt före en sådan höjning i status.

MSCI har meddelat att Kuwaiti-aktier som ska läggas till MSCI Emerging Markets Index som följs allmänt av fondförvaltare. Gulfstatens införande, som ursprungligen förväntades i maj, skjöts upp på grund av operativa svårigheter i samband med Coronavirusutbrottet.

Vanligtvis skyndar investerare att köpa aktier på snart uppgraderade marknader när deras väntande marknadsföring tillkännages, för en försprång på översvämningen av pengar från passiva fonder – ett fönster som vanligtvis varar ungefär ett år. Det har varit fallet i andra länder i regionen, som Qatar.

Premier Market-indexet handlas lägre än föregående år

Men Coronavirusrestriktioner, oljepriser som sjunkit sedan den globala efterfrågan sjönk och det slag som detta tillförde Kuwaits ekonomi gav en chill genom aktiemarknaden. Premier Market-indexet, en nedgång på 12% för året, handlas under den nivå som vi sett innan MSCI först meddelade sin avsikt att höja landet från sin frontier markets status.

Med tanke på osäkerheten kring återhämtningstakten för de lokala och globala ekonomierna från Covid-19, ”skulle det vara svårt att förutsäga marknadsriktningen efter MSCI EM-införandet”, säger Mr Raghu, vice VD på Marmore Mena Intelligence. ”Vinstbokning observeras ofta efter en indexuppgradering, eftersom marknaden tenderar att samlas in i övervärderat territorium efter euforin som omger indexet.”

Ytterligare ett problem är de höga värderingarna på lokala aktier. Kuwaiti-index handlas till dyrare multiplar än tillväxtmarknaderna i övrigt när man jämför priser med uppskattat resultat nästa år, vilket gör dem mindre tilltalande för aktiva investerare som inte nödvändigtvis följer index.

”De långtgående effekterna av Covid-19-pandemin har haft en väsentlig negativ inverkan på marknadens resultatutsikter”, säger Salah Shamma, investeringschef för Mellanöstern och Nordafrika vid Franklin Templeton Equity Emerging Markets Equity. ”Detta sammanföll med förhöjda värderingar när investerare positionerade sig för att marknaden skulle inkluderas i det bredare EM-indexet.”

Gynnar motståndskraftiga företag som har balansräkningar och flexibilitet att anpassa sig till den nya världen

Shamma förväntar sig att värderingarna kommer att ”avsevärt” komma från det nuvarande höga när intäkterna normaliseras 2021 och handeln med inkludering avlindas. ”Vi fortsätter att vara selektiva i Kuwait och gynnar motståndskraftiga företag som har balansräkningar och flexibilitet att anpassa sig till den nya världen efter Covid-19.”

För att vara säker, handlas Kuwait-aktier högre sedan en tidigare uppgradering av indexkompilatorn FTSE Russell tillbaka 2017 och var de bästa presterande i Gulf-samarbetsrådet i sex länder förra året. Kamco Investment Co förutspår cirka 2,9 miljarder dollar från flöden från passiva investerare efter genomförandet av kampanjen, från en initial prognos på 3,1 miljarder dollar.

”Boursa Kuwait handlar för närvarande på tidiga nivåer 2019, en period innan MSCI-uppgraderingen bekräftades”, skrev Junaid Ansari, vice president för investeringsstrategi och forskning vid Kamco, i en anteckning. ”Detta kan leda till en betydande uppgång för den totala marknaden.” Med detta sagt är Covid-19-pandemin och dess inverkan på den kuwaitiska ekonomin och företagens lönsamhet ”de viktigaste riskerna på kort sikt”, skrev han.

Kuwait ETF ”KUW8”

KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8” ger en målinriktad exponering mot en framväxande marknad. I en enda fond får investerare tillgång till en varierad korg med kuwaitiska värdepapper över bolagsstorlekar och industrisektorer.

KMEFIC FTSE Kuwait Equity UCITS ETF “KUW8” handlas både på London Stock Exchange och på tyska Xetra/Deutsche Börse. Det betyder att det går att handla denna fond genom de flesta svenska nätmäklarna, till exempel Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära