Följ oss

Nyheter

Nigerias New Gold ETF- och penningmarknadsfonder lider enormt

Publicerad

den

Nigerias New Gold ETF- och penningmarknadsfonder lider enormt

För andra veckan i rad har New Gold ETF, som handlas på den nigerianska marknaden, haft stora utflöden. Rallyt på kryptovalutamarknaden fortsätter. Det tillsammans med att räntan på penningmarknadsfonderna fortsätter att falla gör att investerare flyttar sina tillgångar.

Under den andra veckan som slutade den 13 november drabbades den nya Gold ETF av en total inlösning på N5,22 miljarde. Detta ledde till en total inlösen för månaden till datum (MTD) för november månad till N21,7 miljarder.

Detta är enligt en analys utförd av Quantitative Financial Analytics om NAV-sammanfattningsrapporterna. Analysen baserades på rapporter som publicerades av Security and Exchange Commission för november månad 2020.

BullionVault

Utflöden från penningmarknadsfonder

Vissa penningmarknadsfonder har också sett stora utflöden. Anmärkningsvärt bland dem inkluderar FBN Money Market Fund, som har sett cirka N11 miljarder i inlösen. Stanbic IBTC penningmarknadsfond har också registrerat en inlösen på N5,99 miljarder medan ARM penningmarknadsfond drabbades av en inlösen på N3.487 miljarder, allt inom november månad.

Källa: Quantitative Financial Analytics

Inlösen från penningmarknadsfonder kanske inte är kopplade till räntorna på nästan noll som betalas av penningmarknadsfonderna. För närvarande är FBN:s penningmarknadsfonds avkastning 1,79%. Stanbic IBTC:s penningmarknadsfond ger nu 1,36%, medan ARM:s penningmarknad ger 1,717%, allt på årsbasis.

Obligationsfondernas fördel: En närmare analys visar att de inlösen av penningmarknadsfonderna hittar vägen till olika obligations- och räntefonder. Sedan början av november månad har obligations- och räntefonder välkomnat några stora bidrag. Bland dem finns UBN Obligationsfond som fick cirka N8,7 miljarder, följt av Stanbic IBTC Obligationsfondens ytterligare bidrag på N7,7 miljarder.

I den ligan finns också Stanbic IBTC Guarantee fund och Zenith Income Fund som fick bidrag på N2.28 miljarder respektive N2.147 miljarder.

Källa: Quantitative Financial Analytics

Jämfört med avkastningen på penningmarknadsfonder ger obligationer och räntefonder för närvarande bättre avkastning. De är för närvarande inte de bästa i branschen. Detta visar att investerare flyttar sina fondinvesteringar på ett sådant sätt att de får bättre avkastning än vad som kan erhållas från penningmarknadsfonder utan att nödvändigtvis medföra för mycket ytterligare risker i processen.

Implikationer av kapitalförvaltning: Det som för närvarande spelar ut den nigerianska fonden är en indikation på att investerare känner till händelser på marknaden och därför aktivt hanterar sina investeringar genom att flytta dem bland tillgångsklasser som bättre kan ge dem bättre avkastning.

BullionVault

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.