Följ oss

Nyheter

9 av 10 aktiefonder går sämre än index

Publicerad

den

9 av 10 aktiefonder går sämre än index - Pinsamt?

9 av 10 aktiefonder går sämre än index – Pinsamt? En intressant genomgång av SvD och E24. De har gått igenom resultatet för de tio största av storbankernas aktiefonder under förra året. Det utvalda fonderna är tio av Sveriges mest populära fonder med sammanlagt flera miljoner sparare. För artikeln i sin helhet, se bifogad länk. Resultatet är skrämmande om inte pinsamt.

Vad ska man göra istället? Lär dig mer om passiva investeringsformer, dvs. investeringar i indexfonder och ETF:er.

Dagens PS om samma artikel (en sammanfattning)

Det svenska fondsparandet, det vill säga sparandet i aktiefonder (även kallat investeringsfonder) av olika slag, slog igenom med full kraft i Sverige på 1980-talet och är sedan dess en storindustri. 2015 uppgår de svenska fondernas totala tillgångar till över 3000 miljarder.

För att förvalta alla dessa pengar tar bankerna bland annat ut förvaltningsavgifter, vilka uppskattats till 25-30 miljarder. Omkring 5.5 miljarder svenskar månadssparar i olika fonder, men även premiepension, tjänstepension och stora delar av det privata pensionssparandet placeras i fonder. Enligt Fondbolagens Förening har dessutom sex av tio svenska barn ett fondsparande. Det finns en mängd olika fonder att välja på för spararen, men ett en av de viktigaste distinktionerna är mellan så kallad aktiv och passiv förvaltning.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.