Följ oss

Nyheter

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Publicerad

den

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Förra året var ett minst sagt volatilt år för ETFerna för olja. Ta reda på hur du får exponering mot prisrörelserna för olja med ETF:er och upptäck några av de bästa fonderna att komma igång med.

Olje-ETF:er är börshandlade fonder (ETF:er) som följer prisrörelserna på oljemarknaderna. Det finns två typer av sådana ETFer. Dels de som erbjuder exponering för råoljepriset, dels de som investerar i aktier inom olje- och gasbranschen. Med ETF:er har du möjlighet att handla med olja utan att behöva köpa och sälja terminer.

Du kan använda olje-ETF:er för att dra fördel prisrörelserna på endera Brent Crude eller WTI, Western Texas Intermediate. Det går även att köpa en ETF som ger exponering mot en hel korg av råvaror, inte bara olja. Andra börshandlade fonder köper aktier i oljebolag. Det finns till och med ETFer som gör det möjligt att satsa på att oljepriset skall gå ned. De arbetar med underliggande aktieindex eller en inverterad hävstångseffekt.

Vad är skillnaden mellan ETFer för olja och ETCer?

Begreppsförvirringen är ofta stor när det gäller börshandlade instrument. Det finns egentligen två typer av oljefonder, de som är strukturerade som börshandlade råvarufonder (ETF:er), dels de som kallas för börshandlade råvaror (ETC:er). Skillnaden är emellertid inte så stor, båda ger exponering mot den underliggande tillgången om än på olika sätt.

Börshandlade fonder som ger exponering mot råvaror följer ett i förväg definierat index. SPDR® S&P Oil & Gas Exploration & Production (NYSEArca: XOP) replikarar kursutvecklingen för amerikanska olje-och gasbolag. XOP ETFbestår därför av aktier inom de här branscherna. Andra ETF:er använder terminer eller obligationer för att följa priserna på WTI eller Brent Crude. De sistnämnda kallas ofta för ETC i Europa då egentligen endast har en undeliggande tillgång.

ETC:er använder ofta, men inte alltid, ett skuldinstrument som undertecknats av en bank för att följa priset på en eller flera råvaror. Innehållet används som säkerhet för skuldinstrumentet. På så sätt liknar de certifikat (ETN:er).

Varför handla ETFerna för olja?

Det finns många skäl till att handla ETFerna för olja men det vanligaste är förmodligen att det är enklare att få exponering mot oljepriserna än med terminshandel. Olja handlas i form av terminskontrakt på stora råvarubörser. Producenter, raffinaderier och vanliga traders försöker tjäna pengar på att handla olja. Ingen av dessa aktörer vill vanligen ha leverans när de handlar dessa terminskontrakt på börserna.

Det finns emellertid regler för vem som kan handla olja på råvarubörserna, vilket gör att de flesta investerare inte kan komma på fråga. ETFerna för olja är betydlligt enklare att handla. Det är bara att öppna ett konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet, alternativt din bank. Det tar vanligen bara någon minut- Det finns emellertid en hake, det är inte alla ETFer som är möjliga att handla i Europa. I dessa fall, till exempel när det gäller en börshandlad fond som Energy Select Sector SPDR® Fund (XLE) så måste handeln ske genom ett företag som IG.

ETF:erna för olja som är populära just nu

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)
United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)
ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)
ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: SCO)
Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)
Invesco S&P SmallCap Energy ETF (Nasdaq PSCE)

Dessa investeringar är exempel på sex olika typer av oljefonder: en ETF med Brent-olja, en WTI-fond, en olje-ETF med hävstång och en olje-ETF i kort riktning – plus fonder som följer large cap- och small cap-aktier i olja.

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)

WisdomTree Brent Crude Oil ETC följerutvecklingen för Bloomberg Brent Crude Subindex. Den består av swapavtal som sluts med Bank of New York Mellon. Denna ETC ger exponering mot prisrörelserna för Brent – ett av världens populäraste jämförelseindex för olja – som utvinns från oljefält i Nordsjön.

Förutom BRNT förvaltar WisdomTree även en fond som följer prisutvecklingen för terminskontraktBrent med en månads förfallotid, OILB.

Denna börshandlade produkt handlas på Xetra vilket gör att den går att handla hos de flesta nätmäklare, till exempel  Nordnet och Avanza. Det finns även en variant som heter BRNT som handlas på London Stock Exchange. Denna oljefond är enklast att handla som en CFD genom till exempel IG, då det är få svenska nätmäklare som erbjuder handel på Londonbörsen.

United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)

United States Oil Fund följer de dagliga prisförändringarna (i procent) för Sweet Light Crude som levereras till Cushing i Oklahoma – mer känd som West Texas Intermediate, eller WTI. WTI är den lättaste och sötaste oljan av de största jämförelseindexen, vilket betyder att den har en låg svavelhalt och en hög kvalitet. All WTI-olja produceras i USA.

USO är en råvaru-ETF, så tillgångarna är avsedda att hjälpa den följa prisutvecklingen på WTI. Oftast används terminskontrakt, men fonden innehåller även amerikanska Treasury bills.

ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)

Detta är en olje-ETF med hävstång. Olje-ETF:er som handlas med hävstång har som syfte att förstora resultatet för ett underliggande index. ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil följer indexet Bloomberg WTI Crude Oil, men försöker leverera de dagliga prisrörelserna. Om priset på WTI stiger med 50 punkter på en dag bör UCO stiga med det dubbla, 100 punkter.

UCO använder terminskontrakt från börserna New York Mercantile Exchange (NYMEX) och Intercontinental Exchange för att följa prisrörelserna på WTI.

ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO)

SCO är en så kallade inverterad ETF vilket betyder att det är en bra produkt för den som vill gå kort i oljepriset. ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil erbjuder exponering med hävstång mot WTI. Men den här ETF:en är inverterad eller omvänd, vilket betyder att den försöker röra sig i motsatt riktning. Så om WTI stiger med 50 punkter på en dag bör SCO sjunka med 100 punkter.

Precis som UCO använder den terminskontrakt för att följa sitt index.

Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)

Detta är en Large cap-olje-ETF, det betyder att den köpa aktier i företag i oljesektorn.

Fonden Energy Select Sector är en ETF som lanserades redan 1998. XLE följer indexet Energy Select Sector som består av amerikanska large cap-bolag inom olje- och gasbranschen samt energiutrustningsbranschen. XLE:s största innehav är Chevron Corp, ExxonMobil och ConocoPhillips – tre av USA:s största oljebolag.

Invesco S&P SmallCap Energy ETF (PSCE)

Invesco S&P SmallCap Energy ETF följer indexet S&P SmallCap Energy. Den fokuserar på mindre energibolag som är börsnoterade i USA.

PSCE består inte bara av oljebolag – exempelvis finns 6 % av tillgångarna inom Renewable Energy Group. Den erbjuder dock exponering mot flera small cap-bolag inom olje- och gasbranschen, bland annat SouthWestern Energy, Dril-Quip och Range Resources.

Av ovanstående ETF finns WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA) att handla på Xetra och kan handlas genom en vanlig depå. De övriga oljefonderna finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i dessa oljefonder.

Läs mer om ETFer från IG Market

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bygga din Shariah-kompatibla portfölj med ETFer

Publicerad

den

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Nyheter

97 % av alla Bitcoin kommer att utvinnas i april 2024 för den fjärde halveringen

Publicerad

den

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Som en återstod: Den enskilt viktigaste händelsen för Bitcoin är halveringen. Satoshi Nakamoto kodade Bitcoin till hälften av belöningsutbetalningarna till gruvarbetarna var 210 000:e block.

Denna händelse inträffar ungefär vart fjärde år och är en form av konstgjord inflationskontroll, liknande en centralbank som trycker mindre pengar.

Halveringen säkerställer att det totala utbudet av Bitcoin-tak på 21 miljoner, vilket gör det till en deflationär tillgång.

I enklare termer, ju längre tiden går, skapas allt mindre Bitcoin. Alla andra fiatvalutor som finns är inflationsdrivande till sin natur. Allt eftersom mer tid går skapas fler, vilket gör den valuta du har mindre värd.

Det är detta som skiljer Bitcoin från allt annat och varför många tror att det är en digital värdebevarare.

Som en funktion av ekonomin och när Bitcoins adoptionshastighet växer, betyder detta att efterfrågan med stor sannolikhet kommer att överträffa utbudet med stor marginal.

Diagrammet nedan visar tidigare halveringshändelser och deras marknadseffekt.

Källa: Jacob Canfield

Fortsätt läsa

Populära