Följ oss

Nyheter

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Publicerad

den

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Förra året var ett minst sagt volatilt år för ETFerna för olja. Ta reda på hur du får exponering mot prisrörelserna för olja med ETF:er och upptäck några av de bästa fonderna att komma igång med.

Olje-ETF:er är börshandlade fonder (ETF:er) som följer prisrörelserna på oljemarknaderna. Det finns två typer av sådana ETFer. Dels de som erbjuder exponering för råoljepriset, dels de som investerar i aktier inom olje- och gasbranschen. Med ETF:er har du möjlighet att handla med olja utan att behöva köpa och sälja terminer.

Du kan använda olje-ETF:er för att dra fördel prisrörelserna på endera Brent Crude eller WTI, Western Texas Intermediate. Det går även att köpa en ETF som ger exponering mot en hel korg av råvaror, inte bara olja. Andra börshandlade fonder köper aktier i oljebolag. Det finns till och med ETFer som gör det möjligt att satsa på att oljepriset skall gå ned. De arbetar med underliggande aktieindex eller en inverterad hävstångseffekt.

Vad är skillnaden mellan ETFer för olja och ETCer?

Begreppsförvirringen är ofta stor när det gäller börshandlade instrument. Det finns egentligen två typer av oljefonder, de som är strukturerade som börshandlade råvarufonder (ETF:er), dels de som kallas för börshandlade råvaror (ETC:er). Skillnaden är emellertid inte så stor, båda ger exponering mot den underliggande tillgången om än på olika sätt.

Börshandlade fonder som ger exponering mot råvaror följer ett i förväg definierat index. SPDR® S&P Oil & Gas Exploration & Production (NYSEArca: XOP) replikarar kursutvecklingen för amerikanska olje-och gasbolag. XOP ETFbestår därför av aktier inom de här branscherna. Andra ETF:er använder terminer eller obligationer för att följa priserna på WTI eller Brent Crude. De sistnämnda kallas ofta för ETC i Europa då egentligen endast har en undeliggande tillgång.

ETC:er använder ofta, men inte alltid, ett skuldinstrument som undertecknats av en bank för att följa priset på en eller flera råvaror. Innehållet används som säkerhet för skuldinstrumentet. På så sätt liknar de certifikat (ETN:er).

Varför handla ETFerna för olja?

Det finns många skäl till att handla ETFerna för olja men det vanligaste är förmodligen att det är enklare att få exponering mot oljepriserna än med terminshandel. Olja handlas i form av terminskontrakt på stora råvarubörser. Producenter, raffinaderier och vanliga traders försöker tjäna pengar på att handla olja. Ingen av dessa aktörer vill vanligen ha leverans när de handlar dessa terminskontrakt på börserna.

Det finns emellertid regler för vem som kan handla olja på råvarubörserna, vilket gör att de flesta investerare inte kan komma på fråga. ETFerna för olja är betydlligt enklare att handla. Det är bara att öppna ett konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet, alternativt din bank. Det tar vanligen bara någon minut- Det finns emellertid en hake, det är inte alla ETFer som är möjliga att handla i Europa. I dessa fall, till exempel när det gäller en börshandlad fond som Energy Select Sector SPDR® Fund (XLE) så måste handeln ske genom ett företag som IG.

ETF:erna för olja som är populära just nu

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)
United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)
ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)
ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: SCO)
Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)
Invesco S&P SmallCap Energy ETF (Nasdaq PSCE)

Dessa investeringar är exempel på sex olika typer av oljefonder: en ETF med Brent-olja, en WTI-fond, en olje-ETF med hävstång och en olje-ETF i kort riktning – plus fonder som följer large cap- och small cap-aktier i olja.

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)

WisdomTree Brent Crude Oil ETC följerutvecklingen för Bloomberg Brent Crude Subindex. Den består av swapavtal som sluts med Bank of New York Mellon. Denna ETC ger exponering mot prisrörelserna för Brent – ett av världens populäraste jämförelseindex för olja – som utvinns från oljefält i Nordsjön.

Förutom BRNT förvaltar WisdomTree även en fond som följer prisutvecklingen för terminskontraktBrent med en månads förfallotid, OILB.

Denna börshandlade produkt handlas på Xetra vilket gör att den går att handla hos de flesta nätmäklare, till exempel  Nordnet och Avanza. Det finns även en variant som heter BRNT som handlas på London Stock Exchange. Denna oljefond är enklast att handla som en CFD genom till exempel IG, då det är få svenska nätmäklare som erbjuder handel på Londonbörsen.

United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)

United States Oil Fund följer de dagliga prisförändringarna (i procent) för Sweet Light Crude som levereras till Cushing i Oklahoma – mer känd som West Texas Intermediate, eller WTI. WTI är den lättaste och sötaste oljan av de största jämförelseindexen, vilket betyder att den har en låg svavelhalt och en hög kvalitet. All WTI-olja produceras i USA.

USO är en råvaru-ETF, så tillgångarna är avsedda att hjälpa den följa prisutvecklingen på WTI. Oftast används terminskontrakt, men fonden innehåller även amerikanska Treasury bills.

ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)

Detta är en olje-ETF med hävstång. Olje-ETF:er som handlas med hävstång har som syfte att förstora resultatet för ett underliggande index. ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil följer indexet Bloomberg WTI Crude Oil, men försöker leverera de dagliga prisrörelserna. Om priset på WTI stiger med 50 punkter på en dag bör UCO stiga med det dubbla, 100 punkter.

UCO använder terminskontrakt från börserna New York Mercantile Exchange (NYMEX) och Intercontinental Exchange för att följa prisrörelserna på WTI.

ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO)

SCO är en så kallade inverterad ETF vilket betyder att det är en bra produkt för den som vill gå kort i oljepriset. ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil erbjuder exponering med hävstång mot WTI. Men den här ETF:en är inverterad eller omvänd, vilket betyder att den försöker röra sig i motsatt riktning. Så om WTI stiger med 50 punkter på en dag bör SCO sjunka med 100 punkter.

Precis som UCO använder den terminskontrakt för att följa sitt index.

Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)

Detta är en Large cap-olje-ETF, det betyder att den köpa aktier i företag i oljesektorn.

Fonden Energy Select Sector är en ETF som lanserades redan 1998. XLE följer indexet Energy Select Sector som består av amerikanska large cap-bolag inom olje- och gasbranschen samt energiutrustningsbranschen. XLE:s största innehav är Chevron Corp, ExxonMobil och ConocoPhillips – tre av USA:s största oljebolag.

Invesco S&P SmallCap Energy ETF (PSCE)

Invesco S&P SmallCap Energy ETF följer indexet S&P SmallCap Energy. Den fokuserar på mindre energibolag som är börsnoterade i USA.

PSCE består inte bara av oljebolag – exempelvis finns 6 % av tillgångarna inom Renewable Energy Group. Den erbjuder dock exponering mot flera small cap-bolag inom olje- och gasbranschen, bland annat SouthWestern Energy, Dril-Quip och Range Resources.

Av ovanstående ETF finns WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA) att handla på Xetra och kan handlas genom en vanlig depå. De övriga oljefonderna finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i dessa oljefonder.

Läs mer om ETFer från IG Market

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

26 börshandlade fonder som spårar S&P500

Publicerad

den

börshandlade fonder som spårar S&P500.

S&P 500® är USAs största aktiemarknadsindex. Detta index spårar de 500 största amerikanska företagen. S&P 500-indexet viktar i sin grundform sina beståndsdelar med fritt flytande marknadsvärde. I denna artikel tittar vi på 26 börshandlade fonder som spårar S&P500.

ETF-investerare kan dra nytta av värdeökningar och utdelningar av S&P 500-beståndsdelarna. För närvarande spåras S&P 500-indexet av 26 börshandlade fonder som är tillgängliga för europeiska investerare.

Kostnad för S&P 500 ETFer

Den totala kostnadskvoten (TER) för S&P 500 ETFer är mellan 0,03 procent p.a. och 0,19 procent p.a. I jämförelse kostar de flesta aktivt förvaltade fonder mycket mer per år.

S&P 500 ETFer i jämförelse

Förutom avkastning finns det ytterligare viktiga faktorer att tänka på när du väljer en S&P 500 ETF. För att ge ett bra beslutsunderlag hittar du en lista över alla S&P 500 ETFer med information om förvaltningskostnad, ålder, utdelningspolicy, fondens hemvist och replikeringsmetod.

Som alltid vill vi påminna att om det finns flera olika börshandlade fonder som täcker samma index eller segment är det förvaltningskostnaden som avgör. Antar vi att dessa S&P500 fonder ger samma avkastning kommer den som har lägst avgift att utvecklas bäst, allt annat lika. Grundregeln är alltså, betala aldrig för mycket då detta kommer att äta upp din avkastning.

S&P500 fonder

EmittentKortnamnTER
in %
UtdelningspolicyHemvistReplikeringsmetod
iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc) IE00B5BMR087SXR80.07%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
Vanguard S&P 500 UCITS ETF IE00B3XXRP09VUSA0.07%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Invesco S&P 500 UCITS ETF IE00B3YCGJ38P5000.05%AckumulerandeIrlandOfinansierad
swap
iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Dist) IE0031442068IUSA0.07%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Vanguard S&P 500 UCITS ETF (USD) Ackumelerande IE00BFMXXD54VUAA0.07%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
SPDR S&P 500 UCITS ETFIE00B6YX5C33SPY50.03%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
HSBC S&P 500 UCITS ETF USD IE00B5KQNG97H4ZF0.09%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF 1C LU0490618542D5BM0.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Amundi ETF S&P 500 UCITS ETF USD LU1681049018500E0.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETF 1D LU2009147757XSXD0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Acc) IE00BMTX1Y45I5000.05%AckumulerandeIrlandOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF Acc LU1135865084SP5C0.07%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
Invesco S&P 500 UCITS ETF Dist IE00BYML9W36D5000.05%UtdelandeIrlandOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF EUR Dist LU0496786574LYPS0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 II UCITS ETF USD Dist LU04967866576TVM0.07%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap
SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Unhedged (Acc) IE000XZSV718SPYL0.03%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF USD FR0011550177ESAP0.15%AckumulerandeFrankrikeOfinansierad
swap
Amundi S&P 500 UCITS ETF EUR (C) LU1681048804AUM50.15%AckumulerandeLuxemburgOfinansierad
swap
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF EUR FR0011550185ESEE0.15%AckumulerandeFranceOfinansierad
swap
UBS ETF (IE) S&P 500 UCITS ETF (USD) A-dis IE00B7K93397UBU90.09%UtdelandeIrlandFysisk
replikering
UBS ETF (IE) S&P 500 SF UCITS ETF (USD) A-acc IE00B4JY5R22S5USAS0.19%AckumulerandeIrlandSwap-based
BNP Paribas Easy S&P 500 UCITS ETF FR0011550680ESEA0.15%UtdelandeFrankrikeOfinansierad
swap
iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Dist) IE000D3BWBR2I50D0.05%UtdelandeIrlandOfinansierad
swap
Xtrackers S&P 500 UCITS ETF 4C IE000Z9SJA06XDPU0.06%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
HSBC S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) IE000JZ473P7H4ZN0.09%AckumulerandeIrlandFysisk
replikering
Amundi S&P 500 UCITS ETF USD (D) LU2391437253500D0.15%UtdelandeLuxemburgOfinansierad
swap

Handla S&P500 fonder

Med undantag för nedanstående ETFer handlas alla dessa börshandlade fonder på Xetra i Tyskland. Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

London Stock Exchange

Amundi ETF S&P 500 UCITS ETF USD

Amundi S&P 500 UCITS ETF USD (D)

Amundi S&P 500 II UCITS ETF Acc

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Euronext Amsterdam

iShares S&P 500 Swap UCITS ETF USD (Dist)

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

SIX Swiss Exchange

UBS ETF (IE) S&P 500 SF UCITS ETF (USD) A-acc

SIX Swiss Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

JGSC ETF, en aktivt förvaltad fond som investera i globala företag från utvecklade marknader som anpassat sig till Parisavtalet

Publicerad

den

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), med ISIN-nummer IE000BXC49I6, är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), med ISIN-nummer IE000BXC49I6, är en aktivt förvaltad ETF.

JP Morgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned Strategy investerar i företag från utvecklade marknader. ETF strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI World SRI EU PAB Overlay ESG Custom. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Dessutom beaktas EUs direktiv om klimatskydd.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF USD (acc) är den billigaste och största ETF som följer JP Morgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i denna ETF ackumuleras och återinvesteras.

Denna ETF lanserades den 9 augusti 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger MSCI World SRI EU PAB Overlay ESG Custom Index* (”Referensindexet”) genom att aktivt investera i en portfölj av företag, globalt, samtidigt som man anpassar sig till målen för Parisavtalet.

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

Eftersom de instrument som innehas av delfonden kan vara denominerade i andra valutor än basvalutan, kan delfonden påverkas ogynnsamt av valutakontrollregler eller fluktuationer i valutakurser. Av denna anledning kan förändringar i valutakurser påverka värdet på delfondens portfölj och kan påverka värdet på andelarna.

Uteslutning av företag som inte uppfyller vissa kriterier från delfondens investeringsuniversum kan leda till att delfonden presterar annorlunda jämfört med liknande fonder som inte har en sådan policy.

Delfonden strävar efter att ge en avkastning över Benchmark; Delfonden kan dock prestera sämre än jämförelseindexet.

Handla JGSC ETF

JPMorgan Global Research Enhanced Index Equity SRI Paris Aligned UCITS ETF (JGSC ETF), är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEURJGSC
Borsa ItalianaEURJSEG
London Stock ExchangeGBXJSGE
London Stock ExchangeUSDJSEG
SIX Swiss ExchangeUSDJSEG
XETRAEURJGSC

Största innehav

NamnISINLandVikt %
MICROSOFT CORPUS5949181045USA5.51%
APPLE INCUS0378331005USA4.79%
NVIDIA CORPUS67066G1040USA2.84%
AMAZON.COM INCUS0231351067USA2.34%
TEXAS INSTRUMENTS INCUS8825081040USA1.99%
ZOETIS INCUS98978V1035USA1.56%
NOVO NORDISK A/S-B /DKK/DK0060534915Danmark1.51%
ADOBE INCUS00724F1012USA1.39%
AUTOMATIC DATA PROCESSINGUS0530151036USA1.29%
TESLA INCUS88160R1014USA1.13%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag i ETFer från BNP

Publicerad

den

Två nya börshandlade fonder från BNP Paribas Easy har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. De ger brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag.

Två nya börshandlade fonder från BNP Paribas Easy har varit omsättningsbara på Xetra och Börse Frankfurt sedan i torsdags. De ger brett diversifierad exponering mot klimatvänliga företag.

BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF erbjuder global exponering mot företag från industrialiserade länder och utvecklingsländer som uppfyller höga miljö-, sociala och företagsstyrningsstandarder. Det underliggande jämförelseindexet uppfyller minimistandarderna i Paris klimatöverenskommelser, inklusive i synnerhet minskningen av växthusgaser med minst 50 procent jämfört med MSCI ACWIs ursprungliga investeringsuniversum och uppnåendet av ett ytterligare dekarboniseringsmål på minst 7 procent per år.

Enligt best-in-class-metoden väljs endast företag med ett enastående ESG-betyg jämfört med sin bransch. Företag vars produkter har en negativ inverkan på miljön och sociala strukturer är uteslutna. Viktningen av ett företag är begränsad till 5 procent.

Två aktieklasser är tillgängliga för investerare här, som skiljer sig åt när det gäller att säkra växelkursfluktuationer mot den amerikanska dollarn.

NamnKortnamnISINAvgift
%
Utdelnings-
policy
Referens-
index
BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETFESACIE000WQ5O2930,20%AckumulerandeMSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped Index
BNP Paribas Easy MSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped UCITS ETF – EURESABIE0004HBJKG00,20%AckumulerandeMSCI ACWI SRI S-Series PAB 5% Capped Index

Produktutbudet i Deutsche Börses XTF-segment omfattar för närvarande totalt 2 164 ETFer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 15 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära