Följ oss

Nyheter

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Publicerad

den

Vilka är de bästa ETFerna för olja?

Förra året var ett minst sagt volatilt år för ETFerna för olja. Ta reda på hur du får exponering mot prisrörelserna för olja med ETF:er och upptäck några av de bästa fonderna att komma igång med.

Olje-ETF:er är börshandlade fonder (ETF:er) som följer prisrörelserna på oljemarknaderna. Det finns två typer av sådana ETFer. Dels de som erbjuder exponering för råoljepriset, dels de som investerar i aktier inom olje- och gasbranschen. Med ETF:er har du möjlighet att handla med olja utan att behöva köpa och sälja terminer.

Du kan använda olje-ETF:er för att dra fördel prisrörelserna på endera Brent Crude eller WTI, Western Texas Intermediate. Det går även att köpa en ETF som ger exponering mot en hel korg av råvaror, inte bara olja. Andra börshandlade fonder köper aktier i oljebolag. Det finns till och med ETFer som gör det möjligt att satsa på att oljepriset skall gå ned. De arbetar med underliggande aktieindex eller en inverterad hävstångseffekt.

Vad är skillnaden mellan ETFer för olja och ETCer?

Begreppsförvirringen är ofta stor när det gäller börshandlade instrument. Det finns egentligen två typer av oljefonder, de som är strukturerade som börshandlade råvarufonder (ETF:er), dels de som kallas för börshandlade råvaror (ETC:er). Skillnaden är emellertid inte så stor, båda ger exponering mot den underliggande tillgången om än på olika sätt.

Börshandlade fonder som ger exponering mot råvaror följer ett i förväg definierat index. SPDR® S&P Oil & Gas Exploration & Production (NYSEArca: XOP) replikarar kursutvecklingen för amerikanska olje-och gasbolag. XOP ETFbestår därför av aktier inom de här branscherna. Andra ETF:er använder terminer eller obligationer för att följa priserna på WTI eller Brent Crude. De sistnämnda kallas ofta för ETC i Europa då egentligen endast har en undeliggande tillgång.

ETC:er använder ofta, men inte alltid, ett skuldinstrument som undertecknats av en bank för att följa priset på en eller flera råvaror. Innehållet används som säkerhet för skuldinstrumentet. På så sätt liknar de certifikat (ETN:er).

Varför handla ETFerna för olja?

Det finns många skäl till att handla ETFerna för olja men det vanligaste är förmodligen att det är enklare att få exponering mot oljepriserna än med terminshandel. Olja handlas i form av terminskontrakt på stora råvarubörser. Producenter, raffinaderier och vanliga traders försöker tjäna pengar på att handla olja. Ingen av dessa aktörer vill vanligen ha leverans när de handlar dessa terminskontrakt på börserna.

Det finns emellertid regler för vem som kan handla olja på råvarubörserna, vilket gör att de flesta investerare inte kan komma på fråga. ETFerna för olja är betydlligt enklare att handla. Det är bara att öppna ett konto hos en nätmäklare som Avanza eller Nordnet, alternativt din bank. Det tar vanligen bara någon minut- Det finns emellertid en hake, det är inte alla ETFer som är möjliga att handla i Europa. I dessa fall, till exempel när det gäller en börshandlad fond som Energy Select Sector SPDR® Fund (XLE) så måste handeln ske genom ett företag som IG.

ETF:erna för olja som är populära just nu

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)
United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)
ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)
ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: SCO)
Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)
Invesco S&P SmallCap Energy ETF (Nasdaq PSCE)

Dessa investeringar är exempel på sex olika typer av oljefonder: en ETF med Brent-olja, en WTI-fond, en olje-ETF med hävstång och en olje-ETF i kort riktning – plus fonder som följer large cap- och small cap-aktier i olja.

WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA)

WisdomTree Brent Crude Oil ETC följerutvecklingen för Bloomberg Brent Crude Subindex. Den består av swapavtal som sluts med Bank of New York Mellon. Denna ETC ger exponering mot prisrörelserna för Brent – ett av världens populäraste jämförelseindex för olja – som utvinns från oljefält i Nordsjön.

Förutom BRNT förvaltar WisdomTree även en fond som följer prisutvecklingen för terminskontrakt på Brent med en månads förfallotid, OILB.

Denna börshandlade produkt handlas på Xetra vilket gör att den går att handla hos de flesta nätmäklare, till exempel  Nordnet och Avanza. Det finns även en variant som heter BRNT som handlas på London Stock Exchange. Denna oljefond är enklast att handla som en CFD genom till exempel IG, då det är få svenska nätmäklare som erbjuder handel på Londonbörsen.

United States Oil Fund, LP (NYSEArca: USO)

United States Oil Fund följer de dagliga prisförändringarna (i procent) för Sweet Light Crude som levereras till Cushing i Oklahoma – mer känd som West Texas Intermediate, eller WTI. WTI är den lättaste och sötaste oljan av de största jämförelseindexen, vilket betyder att den har en låg svavelhalt och en hög kvalitet. All WTI-olja produceras i USA.

USO är en råvaru-ETF, så tillgångarna är avsedda att hjälpa den följa prisutvecklingen på WTI. Oftast används terminskontrakt, men fonden innehåller även amerikanska Treasury bills.

ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil (NYSEArca: UCO)

Detta är en olje-ETF med hävstång. Olje-ETF:er som handlas med hävstång har som syfte att förstora resultatet för ett underliggande index. ProShares Ultra Bloomberg Crude Oil följer indexet Bloomberg WTI Crude Oil, men försöker leverera de dagliga prisrörelserna. Om priset på WTI stiger med 50 punkter på en dag bör UCO stiga med det dubbla, 100 punkter.

UCO använder terminskontrakt från börserna New York Mercantile Exchange (NYMEX) och Intercontinental Exchange för att följa prisrörelserna på WTI.

ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil (SCO)

SCO är en så kallade inverterad ETF vilket betyder att det är en bra produkt för den som vill gå kort i oljepriset. ProShares UltraShort Bloomberg Crude Oil erbjuder exponering med hävstång mot WTI. Men den här ETF:en är inverterad eller omvänd, vilket betyder att den försöker röra sig i motsatt riktning. Så om WTI stiger med 50 punkter på en dag bör SCO sjunka med 100 punkter.

Precis som UCO använder den terminskontrakt för att följa sitt index.

Energy Select Sector SPDR® Fund (NYSEArca: XLE)

Detta är en Large cap-olje-ETF, det betyder att den köpa aktier i företag i oljesektorn.

Fonden Energy Select Sector är en ETF som lanserades redan 1998. XLE följer indexet Energy Select Sector som består av amerikanska large cap-bolag inom olje- och gasbranschen samt energiutrustningsbranschen. XLE:s största innehav är Chevron Corp, ExxonMobil och ConocoPhillips – tre av USA:s största oljebolag.

Invesco S&P SmallCap Energy ETF (PSCE)

Invesco S&P SmallCap Energy ETF följer indexet S&P SmallCap Energy. Den fokuserar på mindre energibolag som är börsnoterade i USA.

PSCE består inte bara av oljebolag – exempelvis finns 6 % av tillgångarna inom Renewable Energy Group. Den erbjuder dock exponering mot flera small cap-bolag inom olje- och gasbranschen, bland annat SouthWestern Energy, Dril-Quip och Range Resources.

Av ovanstående ETF finns WisdomTree Brent Crude Oil (Xetra: OOEA) att handla på Xetra och kan handlas genom en vanlig depå. De övriga oljefonderna finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i dessa oljefonder.

Läs mer om ETFer från IG Market

CFDer är komplexa finansiella instrument och att investera i dem innebär en stor risk att snabbt förlorar pengar på grund av hävstången. 75 procent av icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar med dessa produkter. Du bör överväga om du förstår hur CFDer fungerar och om du har råd att ta risken att förlora dina pengar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.