Följ oss

Nyheter

Mystiskt inflöde på 9 miljarder dollar till Vanguard S&P 500 ETF

Publicerad

den

Mystiskt inflöde på 9 miljarder dollar till Vanguard S&P 500 ETF

I början av december skedde ett mystiskt utflöde på på cirka 7 miljarder dollar från Vanguard Groups börshandlade fond S&P 500. Den börshandlade fonde fick sedan se dessa pengar komma tillbaka och mer därtill. I förra veckan skedde ett mystiskt inflöde på 9 miljarder dollar till Vanguard S&P 500 ETF.

194 miljarder dollar Vanguard S&P 500 ETF (ticker VOO) tillfördes 8,7 miljarder dollar på en enda dag denna vecka, ungefär två månader efter det rekordtaget. I likhet med mega-utflödet 2020 kom VOO:s kontantinfusion bland handelsvolymer som var lägre än genomsnittet och det fanns inga märkbara stora blocktransaktioner, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg.

Allt pekar på over the counter

”En stor institution anländer med, till exempel, 200 aktier som finns i S&P 500. De arbetar med en mäklare för att få det att förvandlas till en VOO-position, säger Dave Nadig, investeringschef på dataleverantören ETF Trends. ”Den mest troliga orsaken till en sådan handel är likviditet. Alla ETF:er är mycket lättare att hantera, ur ett likviditetsperspektiv, än någon korg med enskilda värdepapper. ”

När kassaflöden till en ETF ger en marknadsgarant som kallas en auktoriserad deltagare, eller AP, emittenten mer av fondens underliggande tillgångar i utbyte mot nya aktier för att möta efterfrågan.

Vanligtvis köper eller säljer en investerare sina ETF-aktier på en börs. Men istället för att köpa på den öppna marknaden med kontanter, skulle de teoretiskt kunna ta några av de underliggande tillgångarna till en AP och ordna att de byts ut till ETF-aktier. På detta sätt skulle tillgångar flöda in i ETF, men volymer som är associerade med transaktionen dyker inte upp på börsen.

De senaste uppgifterna visar att en liknande handel också skedde hos BlackRocks iShares Core S&P 500 ETF (IVV) på 251 miljarder dollar denna vecka. Cirka 7,6 miljarder dollar strömmade in i fonden, mitt i dämpad börshandelsvolym och utan märkbara stora transaktioner. Det inflödet kommer efter att 8,3 miljarder dollar ryckades från IVV på en enda dag i mitten av december.

Vanguard och BlackRock vägrade att kommentera.

I ögonen på Bloomberg Intelligence-analytiker Eric Balchunas är det troligt att samma institution stod bakom utflöden och inflödena för båda fonderna. Han noterade att ett liknande mönster ägde rum förra året.

”I grund och botten är detta en investerare som vill exponeras för S&P 500 men har ett visst syfte att sälja ut och köpa tillbaka i slutet av året, troligen skatterelaterat,” sa han.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.