Följ oss

Nyheter

Världens första och enda lithium ETF

Publicerad

den

Världens första och enda lithium ETF

Världens första och enda lithium ETF. I detta inlägg kommer vi att fokusera på världens första och enda lithium ETF. Global X Lithium ETF (ticker LIT) är i dagsläget det enda sättet att få en diversifierad exponering mot lithium. ETF:en har funnits sedan 22 juli 2010. Lithium används redan idag i smartphones och i många andra konsumentprodukter inom elektronikbranschen på grund av sina goda batteriegenskaper. Den stora revolutionen och användningen förväntas dock komma i samband med den globala utrullningen av elcycklar/elmopeder och elbilar där lithiumbatterier uteslutande används.

Underliggande index för denna ETF är Solactive Global Lithium Index. Indexet består av de största och mest omsatta globala bolagen med inriktning på utvinning och/eller produktion av lithiumbatterier. För närvarande ingår 22 bolag i indexet. De största vikterna utgörs av chilenska Sociedad Quimica Y Minera De Chile (23,27%), amerikanska FMC Corporation (19,14%) och amerikanska Rockwood Holdings, Inc (8,91%). De tre största innehaven utgör därmed över 50 procent av ETF:en.

LIT har utvecklats svagt i år men framtiden ser ljusare ut. Utveckling den senaste månaden -0,12% och i år -32,0%, omräknat till svenska kronor.

ETF fakta

Ticker: LIT

Börs: New York Stock Exchange (NYSE)

AuM: ca 700 Mkr

Förvaltningskostnad: 0,75% per år

Replikeringsmetod: Fysisk

Användning av vinst: Utdelning

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.