Följ oss

Nyheter

Varför Bacon fortfarande har betydelse som en investering

Publicerad

den

Varför Bacon fortfarande har betydelse som en investering

Detta borde inte komma så mycket av en överraskning: Att äta för mycket bacon kan orsaka cancer. Världshälsoorganisationen har nyligen sagt att om man äter för mycket bearbetat kött – till exempel behandlat griskött som bacon, skinka, korv och den vördnadsvärda varmkorgen – kan det orsaka cancer. WHO tillägger också att det förmodligen är cancerframkallande att äta för mycket rött kött/däggdjurs kött, inklusive nötkött, kalvkött, lamm och fläsk. Deras tillkännagivande bygger på en granskning av forskning och bevis av 22 forskare som förklaras i en artikel i The Lancet. Låt oss titta på varför Bacon fortfarande har betydelse som en investering.

Så kommer det att leda till ett hälsoinspirerat baconöverskott där restauranger och livsmedelsbutiker måste ge bort giftämnena? Skojar du?

För inte så länge sedan, hade vi en baconbrist. En rad faktorer hade samverkat för att pressa trycket på animaliepriserna, vilket resulterade i några av de största vinsterna för jordbruksråvarusegmentet under årtionden. På lämpligt sätt ser prisdiagrammet för USDA-fläskkött (köttet som används för att göra baconskivor) sedan juli 2014 ut som en skål. Priset har stigit över 170 procent sedan den femåriga botten i april 2015. Den enorma vinsten kanske inte är hållbar, men den långsiktiga trenden ser gynnsam ut för investerare.

Ökad efterfrågan från utlandet för amerikanskt nötkött, kyckling och fläsk innebär högre köttpriser i USA. Emellertid behöver investerare inte sitta idiotiskt och ta prisinflationen.

Stigande priser på nöt- och fläskkött

De bredaste råvarufonderna, som iShares S & P GSCI Commodity Indexed Trust (GSG), har inte exakt varit topputövare under de senaste åren. Det verkar som om all uppmärksamhet på råvarorna har gått in i boskapssektorn. Priserna på boskap fortsätter att öka till nya höjder.

På den korta sidan fortsätter torkan som började under 2012 att orsaka kaos på jordbrukssektorn. Det skickade flera kor till slakt tidigare än förväntat. Medan nedgången i nötköttpriserna under 2012 var välkommen, drog de resulterande mindre besättningarna upp priserna 2013 och 2104. Texas, som producerar 80% av landets nötkött, har nu den minsta besättningen på rekord under de senaste 63 åren.

Då är det den långsiktiga faktorn av stigande efterfrågan från Asien.

En rikare värld med en ökad befolkning kräver en större mängd protein i kosten och det betyder kött. Trots sin lägre (men växande) inkomst per capita, äter Kinas medborgare sex gånger mer fläsk än amerikaner och är nu världens största konsument av svin. Efterfrågan på nötkött i Japan fortsätter också att stiga, medan Indien har sett sin kycklingkonsumtion i de senaste åren. Dessa efterfrågan pressar bara upp värmen för priser.

Göra lite bacon

Sammantaget står boskapssektorn inför ett klassiskt utbuds/efterfråge problem, en som kan bestå i någon tid framöver. För investerare kan det innebära att man laddar upp på spel i produktsub-sektorn. VanEck Agribusiness ETF (MOO) och PowerShares DB Agriculture (DBA) är fortfarande de bästa jordbruksspelen. För investerare som tittar på boskapsspecifika satsningar finns det gott om individuella val.

Ett utmärkt val är iPath DJ-UBS boskap TR ETN (COW). Underbart kortnamn. COW spårar både levande nötkreatur och lean hog futures. Terminskontrakten är spridet över två konstanta löptider om tre månader och sex månader. COW tar ut bara 0,65% i förvaltningskostnader. ETN ger också negativ korrelation med S & P 500 som gör COW till en bra diversifierare. UBS E-TRACS CMCI boskap TR ETN (UBC) kan också användas.

Ett annat alternativ kan vara att satsa på köttproducenter som Hormel Food Corp. (HRL) och Tyson Foods, Inc. (TSN). Med tanke på deras produktlinjer och stora storlekar borde både HRL och TSN kunna jämföras med inkrementella prisökningar till konsumenterna. En annan potentiell vinnare kan vara kycklingproducenten Pilgrim’s Corp. (PPC). Högre priser har orsakat många amerikanska konsumenter att handla kyckling som sin huvudsakliga animaliska proteinkälla.

En icke-U.S. Företag att överväga är kinesisk grisproducent Tianli Agritech, Inc. (OINK).

Slutligen är den verkliga orsaken till stigande djurpriser kostnaden för råvaror. Teucrium Corn (CORN) ETF och Teucrium Soybean (SOYB) ETF tillåter investerare att dra nytta av stigande foderkostnader som kommer att sippra till boskapssektorn.

Poängen

En kombination av faktorer ökade kött- och fläskpriserna och bör fortsätta att göra det under överskådlig framtid. Ökad efterfrågan utomlands och trender till utvidgad användning (bacon som garnering på nästan allt) kommer att säkerställa att eventuella minskningar av hälsosynkande hushållskonsumtion mer än görs för. Och så vad om bacon kan orsaka cancer? Vill Du leva för alltid?

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

European Green Deal om mer än klimatförändringar

Publicerad

den

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

HANetfs chef för ETF-analys Tom Bailey pratar med Thomas Warner från Proactive efter att den tematiska ETF-leverantören meddelade att European Green Deal UCITS ETF (ASWA) har passerat 52 miljoner USD AUM bara två månader efter lanseringen. ASWA är mer än mer än klimatförändringar.

Bailey ger lite bakgrund om produkten, som tagits fram i samarbete med Societe Generale och som fokuserar på EU:s ambitiösa Green Deal-initiativ, som syftar till att halvera koldioxidutsläppen till 2030 och uppnå koldioxidneutralitet till 2050.

Denna ETF utnyttjar fyra nyckelpolitiska områden: ren energi, hållbara transporter, renovering av byggnader och cirkulär ekonomi.

Bailey betonar att ETFen är europeisk fokuserad, men den inkluderar företag från Storbritannien och länder utanför EU som Norge och Schweiz. Han tror att till skillnad från tidigare energiövergångar kommer den globala strävan mot utsläpp av koldioxid att ledas av politiken med det europeiska gröna avtalet som ett utmärkt exempel.

Trots potentiella politiska risker förblir Bailey optimistisk om ETF:s framtid och säger att den europeiska gröna avtalet handlar om mer än klimatförändringar men också är insvept i EU:s geopolitiska ambitioner.

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Ökningen av cybersäkerhet i försvarsutgifter

Publicerad

den

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder. NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Jane Edmondson, Head of Thematic Strategy på VettaFi anslöt sig till Steve Darling från Proactive för att fördjupa sig i cybersäkerhet i försvarsutgifter, den lockande sfären av försvarsfonder och ETFer, med särskilt fokus på NATO Future Defence ETF och vad som skiljer den från traditionella försvarsfonder.

NATO Future Defense ETF framstår som en banbrytande produkt som är skräddarsydd specifikt för Natos utgifter, en kategori som har sett en betydande tillväxt på grund av Ryssland-Ukraina-konflikten och Natos medlemsländers åtaganden att allokera 2 procent av sin BNP till försvaret.

Detta engagemang för att modernisera försvarsstyrkorna, som inkluderar framsteg som obemannade fordon, drönare och cyberförsvarsteknik, har skapat en övertygande investeringsmöjlighet. Noterbart är att NATO Future Defence ETF utmärker sig genom att vara den första i sitt slag, vilket återspeglar det utvecklande landskapet för försvarsutgifter. För närvarande uppfyller endast 11 av de 31 NATO-medlemsländerna utgiftsmålet på 2 procent, men prognoser tyder på att 19 kommer att nå denna tröskel under det kommande året.

Inkluderandet av nya NATO-medlemmar som Finland och Sverige, drivet av deras unika geopolitiska situation, bidrar till den totala ökningen av försvarsutgifterna. Betydande mottagare av denna ökning av cybersäkerhet i försvarsutgifter inkluderar framstående amerikanska försvarsentreprenörer och europeiska företag som Saab.

NATO Future Defense ETF riktar sig dessutom strategiskt mot cyberförsvarsföretag, med insikt om den växande betydelsen av cybersäkerhet inom försvarssektorn. För investerare som vill dra nytta av dessa trender erbjuder denna ETF en attraktiv väg. Att äga en diversifierad portfölj av relevanta företag inom försvarssektorn genom en ETF kan ge exponering för nya möjligheter utan att behöva investera i enskilda aktier. NATO Future Defence ETF är i detta avseende positionerad för att utnyttja försvarsindustrins utvecklande dynamik.

Handla ASWC ETF

Future of Defense UCITS ETF (ASWC) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

EFQ8 ETF investerar i globala företagsobligationer

Publicerad

den

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) investerar i företagsobligationer med fokus på World. ETFen innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har Investment Grade-betyg. ETF har en valutaexponering i EUR. Ränteintäkterna (kuponger) i fonden delas ut till investerarna (kvartalsvis).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF har tillgångar på 223 miljoner euro under förvaltning. ETFen är äldre än 5 år och har sin hemvist i Tyskland.

Mål

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF är en UCITS IV-kompatibel börshandlad fond som är registrerad i Tyskland. Fondens mål är att följa utvecklingen för iBoxx € Liquid Non-Financials Diversified Index (Price Index). Det maximala antalet företagsobligationer i indexet är begränsat till 40.

Investeringsstrategi

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF strävar efter att spåra iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index. iBoxx® EUR Liquid Non-Financials Diversified-index spårar de 40 mest likvida företagsobligationer i euro denominerade av icke-finansiella företag.

Handla EFQ8 ETF

Deka iBoxx EUR Liquid Non-Financials Diversified UCITS ETF (EFQ8 ETF) r en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
gettexEUREFQ8
Stuttgart Stock ExchangeEUREFQ8
XETRAEUREFQ8

Fortsätt läsa

Populära