Följ oss

Nyheter

En av de största inkomstökningarna i amerikansk historia

Publicerad

den

En av de största inkomstökningarna i amerikansk historia

För några år sedan var Williston, North Dakota, en sömnig liten lantbruksstad med en befolkning på mindre än 15 000. Men tack vare en ny ekonomisk boom har Williston snabbt blivit en av de mest fascinerande platserna på planeten. Staden har helt enkelt blivit centra för en av de största inkomstökningarna i amerikansk historia.

Människor i den här lilla staden i norra USA gör förmögenheter

Oscar Stohler och hans fru Lorene har bedrivit jordbruk i närheten av staden i årtionden. Enligt Fox News, blev de miljonärer nästan över natten för några år sedan tack vare Amerikas nya energiboom. ”Det är de enklaste pengarna vi någonsin har gjort”, sa Lorene.

Men de är inte ensamma. Antalet personer i North Dakota rapporterade inkomster på 1 miljon dollar eller mer steg med 39% från 2009 till 2010, enligt Associated Press. Faktum är att samma scenario spelar ut med tusentals människor över hela landet. Det finns liknande historier i Pennsylvania … i Texas … och i West Virginia.

Williston

Du har nog aldrig hört talas om Williston.

Staden är så nära ”mitten av ingenstans” som du kan få i USA. Närmaste större stad är Winnipeg, Kanada – mer än 300 miles away. Närmaste Targetbutik ligger 150 miles bort i Bismarck, North Dakota. Och bara för att komma på I-94, närmaste interstate till Williston, krävs det att Du kör minst 90 miles.

Och ändå växer denna avlägsna del av USA med tusentals personer per år som hoppas att de skall bli rika. Williston är ground zero noll för ”skifferboomen”. Avancerade tekniker som horisontell borrning och fracking (pumpning av vatten och sand i brunnar för att bryta upp klippan, frigöra olja och gas) har gjort det möjligt för energibolag att ta sig ned i enorma skifferformationer som helt enkelt inte var lönsamma bara några år sedan. Detta har skapat en ny energiboom på dussintals platser runt nationen som sitter ovanpå skifferfyndigheter.

Williston sitter mitt i Bakken Shale. Den här massiva formationen sprider sig över 200 000 kvadratkilometer och beräknas rymma 3-5 miljarder fat olja.

Bommen i Bakken Shale är så stor att olje- och gasbolagen gör allt de kan för att locka till sig arbetare. Idag är det inte ovanligt för arbetstagare på grundskolenivå på fältet att tjäna sexsiffriga belopp medan de arbetar 80 timmar i veckan. Vid en tidpunkt då arbetslösheten rikstäckande ligger på 8,3% är Willistons arbetslöshet bara är 1,5%.

Annonsintäkter på mer än två miljoner dollar

Ett lokalt veckopapper gick från att se 100.000 dollar i annonsintäkter stiga till mer än 2 miljoner dollar, vilket i stor utsträckning beror på ökningen av platsannonser. Alla är desperata efter att anställa. För arbetstagare är lönerna på snabbmatrestauranger 15 dollar per timme. Entertainers på herrklubbar kan ta in $ 2000- $ 3000 per natt. Som en klubbägare uttryckte det, ”Mina bästa tjejer skulle hellre dansa här än i Vegas, för de gör mer pengar här.”

Under tiden ser Williston en massiv bostadsbrist. Många arbetare har fått sova i tält eller i sina bilar – inte för att de inte har råd med bostäder (som i vissa fall har stigit till så mycket som 1 500 USD för en 1-rumslägenhet), men helt enkelt för att lediga bostäder, och lägenheter är sällsynt.

Men tro det eller inte, medan tusentals kommer från hela landet till Williston (och liknande små städer i USA) att arbeta hårt på skifferfälten och tjäna höga löner finns det människor som gör de största förmögenheterna från bommen gör något helt annat …

De gör ingenting

Markägare som Oscar och Lorene Stohler som jag nämnde tidigare blir miljonärer nästan över natten genom att helt enkelt hyra ut deras mark till energibolag. Och det här händer över hela landet.

Till exempel kan mark i Marcellus Shale-regionen i Pennsylvania ha blivit uthyrd till 2 dollar per hektar år 2000. Samma mark leasar ut för 2400 dollar per hektar idag. Och det är ovanpå royalties på 20% på olja och gas som utvinns ur marken.

Pengarna förändrar livet …

”Jeff och Pamela Barnes från Lawrenceville, Pa. driver mejeriproduktion i Tioga County som har varit i Jeffs familj i generationer. För ett år sedan, som många bönder, jonglerade de med skulder.

”Innan, om något gick sönder var det helt enkelt inte möjligt att ersätta det. Det fanns ingen ersättning”, säger Pamela. ”Före” betyder innan royalties betalningarna, som kan sträcka sig från $ 8,000 till $ 35,000 i månaden, för naturgas som extraheras från marken tusentals meter under Barnes gård …

”Royalties har kommit in i nästan ett år, så att familjen kan betala räkningar, köpa maskiner och investera $ 50.000 i en portfölj av fonder.”

-Kiplinger, november 2011

2 miljoner dollar i royalties

Enligt Kiplinger, kan en markägare med 100 hektar i Marcellus Shale-området ”förvänta sig 2 miljoner dollar i royalties över 20 år.”

Nu tvivlar jag på att du äger någon olja eller gas-nedsänkt mark som sitter ovanpå en skifferformation. Men det finns ett sätt att tjäna royalties från skifferboomen som händer över Förenta staterna … utan att köpa ännu en tunnland mark. Det är lika enkelt att köpa en enskild aktieandel i en ”royaltyf trust”.

Investeringarna är speciellt byggda för endast ett syfte – att betala ut oljebolags- och gasavgifter som erhålls från väletablerade områden fyllda med brunnar. Att köpa en del av en royaltyfond bygger i huvudsak på en personlig insats inom ett område med beprövade olje- och gasbrunnar.

Och den insatsen kan göra en förmögenhet …

Ta en titt på aktier i BP Prudhoe Bay Trust (NYSE: BPT). BPT är en av de mest kända och största royaltyfesterna. Att köpa bara en aktie ger dig en andel i de första 90 000 fat dagliga produktionen från oljefältet Prudhoe Bay i Alaska – det största oljefältet i Nordamerika.

Under 2011 betalade BPT ut $ 9,40 i royalties per aktie. Under tiden har den totala avkastningen varit enastående. Tack vare stigande oljepriser har denna trust delat u 2,280% under det senaste decenniet. Under 2019 delade BPT ut betydligt mindre, 5,07 USD per andel. Det visar dessutom på risken med att äga en sådan trust vars inkomster styrs av något som varierar i pris

Jag skulle inte köpa aktier i BPT just nu, men jag gillar att använda denna fond som exempel på exakt vad dessa truster för royalty kan göra. Och med den nya energibommen som är väl på gång över hela Amerika ökar dina alternativ med högavkastande truster för royalty. Jag kan inte tänka på en större inkomsthistoria just nu.

Dessa Truster kallas ofta för ”Pickens inkomstströmmar” efter T. Boone Pickens, som först populariserade dessa truster för decennier sedan.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.