Det kan knappast ha undgått någon att det från och med den 3 januari år inte längre går att köpa de nordamerikanska börshandlade fonderna. Både Nordnet och Avanza meddelade innan jul att det inte längre skulle kunna gå att köpa amerikanska ETFer, certifikat, ETCer och ETNer och hänvisade till MIFID IIoch PRIIPs. Beslutet som dessa mäklarfirmor fattat är helt korrekt, och det gäller inte endast dessa två företag, det gäller samtliga europeiska mäklare. Flera personer har föreslagit att det skulle kunna gå att öppna konton hos till exempel DEGIRO för att kunna hantera detta. Så är alltså inte fallet. Detta beslut påverkar samtliga europeiska finansiella institut. Vad händer med amerikanska ETFer?
Beslutet är alltså inget som Nordnet, Avanza, Skandiabanken eller DEGIROfattat själva. De styrs helt enkelt av den gällande lagstiftningen. Vad händer med amerikanska ETFer i framtiden undrar många. Det gör vi också, vi har en idé om vad som kommer att hända, men just nu har det inte skett.
Nordnet skriver på sin hemsida att företaget arbetade in i det sista för att nå en lösning på detta, samt varit i kontakt med många produktbolag i USA för att hitta en lösning. Detta är ingenting de svenska företagen styr över, och det drabbar alla banker i Sverige.
Gäller endast nordamerikanska ETFer
Den som har en nordamerikansk ETF i sin depå måste inte sälja den, det går att behålla den. Både Avanza och Nordnet har sagt att de kommer att fortsätta hantera befintliga innehav. Det betyder att de sköter eventuella splittar, tar emot utdelningar och hanterar försäljningar. Nackdelen är att det inte går att återköpa en nordamerikansk ETF när den säljs.
De nordamerikanska producenterna som de svenska bankerna haft kontakt med säger att de inte har möjlighet att inte delge europeiska banker den nödvändiga information som krävs med det nya regelverket. De svenska och europeiska bankerna får inte heller producera delar av den här informationen själva. Därför kommer de inte längre kunna erbjuda möjligheten att investera i värdepapper då inte kan uppfylla de nya direktiven.
Det är sannolikt att detta kommer att ändras framgent. ETFer är en fråga om volymer i kombination med låga avgifter. Många tror därför att detta kommer att ändras i framtiden när de nordamerikanska utgivarna märker att de tappar volymer. Det är då sannolikt att de kommer att delge de europeiska distributörerna den information som de behöver för att de ska kunna distribuera produkterna.
Vad vi ännu inte fått besked om är om det kanske går att som europé att öppna ett konto hos en amerikansk Internetmäklare för att komma runt detta.
Glöm inte den europeiska marknaden
Nasdaq Nordic erbjuder handel i en del börshandlade fonder. Det finns möjlighet att få exponering mot såväl Brasilien, Nordamerika och Stilla Havsregionen, men det är inte alls lika stort utbud som i USA. Det går framförallt inte att köpa de mer nischade ETFerna som till exempel Global X Lithium ETF och andra typer av smala börshandlade fonder.
Däremot finns det en betydande handel av ETFer på både Londonbörsen och på tyska Xetra. Handel på Londonbörsen är svårt, det ingår vanligen inte hos de svenska bankerna. Däremot Xetra ingår oftast. Vad är då Xetra? Xetra, med MIC kod XETR, är en handelsplats som drivs av Wertpapierbörse (FWB, Frankfurtbörsen). Det är referensmarknaden för alla tyska aktier och börshandlade fonder, vare sig det är aktiva eller passiva fonder. På samma marknad handlas också ETCer (exchange traded commodities) och ETNer (exchange traded notes).
Nedan finns en lista på börshandlade fonder från till exempel Lyxoroch iShares. Utöver detta finns börshandlade fonder från ETF Securities, PowerShares, Deutsche Bank med fler emittenter att handla på Xetra
Populära USA-exponeringar som även handlas i Tyskland
MiFID II och MiFIR antogs i maj 2014 av Europaparlamentet och rådet. De är resultatet av en översyn av reglerna på värdepappersområdet. EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products)ställer bland annat krav på de svenska bankerna, som distributörer av finansiella instrument, att för sina kunder visa på alla kostnader och avgifter som är relaterade till en investering i ett särskilt instrument, kunna visa upp information om produktens risker och egenskaper samt tillhandahålla ett s.k. KID-dokument, även kallat faktablad.
Förordningen om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare (PRIIPs) syftar till att införa en gemensam standard för produktinformation, faktablad, till icke-professionella kunder. Faktabladet (Key Information Document, KID), på max tre sidor, ska på ett lättförståeligt sätt lämna information till konsumenter om paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter. Faktabladet ska kommunicera basfakta om produkten samt information om vilka risker och kostnader som är förenade med en investering i produkten.
Franklin Templeton tillkännager lanseringen av sin nya Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF. Denna indexbaserade ETF är utformad för att ge investerare exponering mot kortfristiga amerikanska statsobligationer, vilka representerar den största och mest etablerade marknaden för statsobligationer globalt och kombinerar konkurrenskraftig avkastning med en investeringsprofil med lägre risk. Detta erbjudande är ytterligare ett tillägg till Franklin Templeton ETF-sortimentet och bringar det totala antalet räntebärande ETFer upp till åtta.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF kommer att noteras på Deutsche Börse Xetra den 2 juli och Euronext Paris, Borsa Italiana och Cboe Europe i Nederländerna den 3 juli. Den kommer att registreras för distribution i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland (hemvistland), Italien, Luxemburg, Nederländerna, Spanien och Sverige.
Den börshandlade fonden följer Bloomberg US Short Treasury Index som består av cirka 100 värdepapper och inkluderar amerikanska statsobligationer, obligationer och växlar med löptider mellan en månad och ett år. Det erbjuder en lösning med räntebärande medel som kan vara kärnan i investerares obligationsportföljer eller en satellitallokering för investerare som söker inkomst och relativt lägre risk jämfört med den bredare obligationsmarknaden.
Den nya ETFen kommer att förvaltas av Albert Chan, William W. Chong och Jesse Hurwitz, som är ledande portföljförvaltare på Franklin Templeton Fixed Income4 och som har mer än fyra decenniers kombinerad erfarenhet inom kapitalförvaltningsbranschen och dokumenterad meritlista inom hantering av ETF-strategier.
Caroline Baron, chef för EMEA ETF Distribution, kommenterade: ”Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF är utformad för att ge enkel och effektiv tillgång till den amerikanska statsobligationsmarknaden. Genom att fokusera på kortfristiga värdepapper strävar vi efter att leverera ett investeringsalternativ med lägre risk och attraktiv avkastningspotential.”
Matthew Harrison, chef för Americas (ex-USA), Europe & UK, tillade: ”Eftersom vi strävar efter att bredda investerarnas valmöjligheter med utökningen av vårt erbjudande, är denna nya indexerade ETF en utmärkt byggsten för både institutionella och privatkunder som vill dämpa sina portföljer under volatila marknader.”
Franklin Templetons globala ETF-plattform gör det möjligt för investerare att uppnå sina önskade resultat genom en rad indexerade och aktiva ETFer. Med stöd av styrkan och resurserna hos en av världens största kapitalförvaltare har den globala ETF-plattformen cirka 42 miljarder dollar i förvaltat kapital globalt per den 31 maj 2025.
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc (AIQT ETF) med ISIN IE000GLIXPP3, försöker följa MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index spårar aktier från tillväxtmarknadsländer. Indexet syftar till att ge större vikt till företag som gynnas av omställningen till en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp. Dessutom beaktas EU:s direktiv om klimatskydd. Moderindex är MSCI Emerging Markets.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,24 % p.a. AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är den största ETF som följer MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras
AXA IM MSCI Emerging Markets Equity PAB UCITSETF USD Acc är en liten ETF med 28 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 15 juli 2024 och har sin hemvist i Irland
Fondens mål
Att försöka förse investerare med resultatet av MSCI Emerging Markets Climate Paris Aligned Index (indexet), minus fondens avgifter och utgifter, samtidigt som man strävar efter att minimera tracking error mellan fondens substansvärde och index.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Ossiam Serenity Euro UCITSETF 1C (EUR) (SNTE ETF) med ISIN LU2898088419, syftar till att följa Solactive €STR +8.5 Daily-indexet. Solactive €STR +8.5 Daily-indexet följer utvecklingen av en insättning som genererar ränta till den kortfristiga euroräntan plus justering på 8,5 baspunkter.
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap.
Den börshandlade fonden lanserades den 10 december 2024 och har sitt säte i Luxemburg.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.