Följ oss

Nyheter

Utdelningarna utgör 40 procent av aktieavkastningen i Europa

Publicerad

den

Utdelningarna utgör 40 procent av aktieavkastningen i Europa

Utdelningarna utgör 40 procent av aktieavkastningen i Europa. I samband med vårens utdelningstider presenterar nu Allianz Global Investors en ny rapport kring aktieutdelningar. Rapporten visar att aktier med utdelning uppvisar lägre volatilitet jämfört med andra aktier, och att utdelningarna har utgjort upp till 40 procent av den totala avkastningen bland europeiska aktier under de senaste 40 åren.

Studien visar att utdelningarna i många länder ger högre totalavkastning än 10-åriga statsobligationer, och att europeiska bolag är särskilt generösa med sina utdelningar jämfört med konkurrenterna i USA. Under de senaste två åren har europeiska aktier gett en betydligt högre direktavkastning jämfört med europeiska obligationer.

Utdelningspolicy – en indikation på hur stabila företagets vinstförväntningar är

Joerg de Vries-Hippen, CIO European Equities på Allianz Global Investors, kommenterar: ”Aktier med utdelningar är ett bra alternativ för sparare och investerare som letar efter avkastning i dagens lågräntemiljö. Vi hittar fortfarande väldigt attraktiva bolag med rimliga värderingar – som erbjuder en ännu högre avkastning via utdelningarna. Det är tydligt att hållbara utdelningsnivåer blivit en fast punkt på många börsnoterade bolags agendor i Europa, mycket på grund av att det är ett övertygande sätt att bygga förtroendet bland aktieägarna. De goda nyheterna för alla sparare är att du antagligen inte kan hitta en bättre indikation på ett företags vinster än genom att titta på utdelningspolicyn”.

Utsikterna för utdelningar är fortsatt positiva

Rapporten visar även att samtidigt som företagens resultat återhämtade sig efter finanskrisen 2008/2009, har utdelningarna i förhållande till vinsterna minskat. I Europa är kvoten mellan utdelning och vinst per aktie för närvarande 55 procent, vilket är förhållandevis lågt ur ett historiskt perspektiv. Studiens författare Dennis Nacken tolkar detta som att ”det finns utrymme för utdelningshöjningar”.

Vidare konstaterar rapporten att utdelningsnivåerna noggrant övervakas av marknadens aktörer och att varje nedjustering skapar oro. I själva verket visar amerikansk statistik från år 1900 och framåt att utdelningsnivåerna varit långt mer stabila jämfört med företagens vinster, i reala termer.
Att som sparare eller investerare enbart fokusera på utdelningsnivåer kan emellertid var missledande. ”Det är snarare organisationens grundläggande affärsmodell som bör lägga grunden för förväntningarna på hållbara vinster, i tillägg till en aktieägarvänlig företagspolicy.” säger Nacken och fortsätter:

”Faktorer som exempelvis marknadsandel, inträdesbarriärer till nya marknader samt förmågan att kunna styra över prissättning spelar alla en viktig roll i detta avseende. Om företagets affärsmodell fungerar kan de också tämja inflationseffekterna genom att sätta högre priser, vilket ökar vinsterna och i slutändan även utdelningarna”.

Om Allianz Global Investors

Allianz Global Investors, som ingår i det börsnoterade försäkringsbolaget Allianz, har en bred kundbas som investerar i alla stora tillgångsklasser och regioner. Med cirka 500 professionella investerare och en integrerad investeringsplattform täcker AllianzGI alla större finanscentra och tillväxtmarknader i världen. Den globala räckvidden möjliggörs genom lokala team som säkerställer förstklassig nivå på tjänsterna. Att skapa ett informationsövertag är en grundläggande del av AllianzGI:s investeringsfilosofi och uppnås genom specialiserade analysteam som är placerade runt om i världen. AllianzGI erbjuder helhetslösningar för komplexa kundbehov genom att samla alla sina beprövade erfarenheter inom rådgivning och analys för investeringsstrategi, risk management samt inom pensionstjänster och relaterade investeringsinstrument.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XUS1 ETF investerar i korta amerikanska statsobligationer

Publicerad

den

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) med ISIN LU1920015523 försöker följa iBoxx® USD Treasuries 1-3-index. iBoxx® USD Treasuries 1-3-index följer amerikanska statsobligationer. Tid till förfall: 1-3 år.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,06 % p.a. Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är den billigaste ETF som följer iBoxx® USD Treasuries 1-3 index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 24 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 13 december 2021 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

iBoxx® $ Treasuries 1-3 Index strävar efter att spegla utvecklingen på följande marknad:

  • USD-noterade obligationer emitterade av den amerikanska staten
  • Obligationer vars löptider är mellan 1 och 3 år
  • Minsta utestående belopp på 1 miljard USD per obligation

Handla XUS1 ETF

Xtrackers II US Treasuries 1-3 UCITS ETF 1C (XUS1 ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeUSDXUS1

Största innehav

ISINNamnVikt%Land
US912828G385UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/241,57%United States
US912828J272UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/251,56%United States
US912828XB14UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/251,55%United States
US912828M565UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 11/251,55%United States
US912828K742UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/251,54%United States
US91282CBH34BBG00Z0G3YM4 TREASURY NOTE 1/261,48%United States
US912828P469UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 2/261,47%United States
US9128282A70UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 8/261,45%United States
US912828R366UNITED STATES TREASURY NOTE/BOND 5/261,44%United States
US91282CCF68BBG0115Q78T7 WI TREASURY NOTE 5/261,43%United States
US91282CBQ33BBG00ZCLW1Y7 TREASURY NOTE 2/261,42%United States
US91282CCW91BBG0127QL0Z7 WI TREASURY NOTE 8/261,41%United States
US91282CCZ23BBG012PP9F99 UNITED STATES TREAS 00875 26 9/261,39%United States
US91282CCP410.625 US TR NTS 261,39%United States
US91282CBC47BBG00YPGC5B5 TREASURY NOTE 12/251,39%United States

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bygga din Shariah-kompatibla portfölj med ETFer

Publicerad

den

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Titta på inspelningen av detta webbseminarium när HSBC diskuterade den växande aptiten för Shariah-kompatibla investeringsprodukter och utforska hur du kan få tillgång till möjligheten genom en mängd olika Shariah-kompatibla exponeringar, från Shariah-equity-ETFer till Sukuk-ETFer.

Handla HBKU ETF

HSBC Global Sukuk UCITS ETF (HBKU ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kryptoföretaget Copper startar digital värdepappersmäklare i Abu Dhabi

Publicerad

den

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Kryptoföretaget Copper planerar att börja erbjuda en mäklartjänst för digitala värdepapper i Abu Dhabi i början av nästa år, sade företaget på onsdagen.

Copper Securities, den nya enheten som erbjuder exekutions- och förvaringstjänster, arbetar med emiratets Financial Services Regulatory Authority (FSRA) för att ha de nödvändiga godkännandena på plats i början av 2024.

Flytten har underlättats av Coppers nyligen förvärvade Securrency Capital, en Abu Dhabi-baserad division av Securrency-tokeniseringsplattformen som inte ingick i förvärvet av Securrency Inc. av Depository Trust & Clearing Corp. (DTCC) i oktober.

Kryptoföretaget Copper ansluter sig till en växande kohort av kryptoföretag som ser till Förenade Arabemiraten, som erbjuder större regleringstydlighet för digitala tillgångar än många andra jurisdiktioner. Coppers vd Dmitry Tokarev hänvisade till Abu Dhabi som ”kapitalets huvudstad”, och pekade på regionens ackumulering av institutionella tillgångar.

”Abu Dhabi är mer institutionellt och mer fokuserat kring kapitalförvaltning, och det är precis vad Copper är; vi har bara institutionella kunder”, sa Tokarev. ”Även om det inte finns en stor detaljhandelsmarknad här, hittar du alla stora institutioner, hedgefonder och statliga förmögenhetsfonder.”

En stadig konvergens mellan traditionella finansiella (TradFi) VVS och blockchain-teknik är på gång, när banker och kapitalförvaltare pressar på för att symbolisera traditionella finansiella tillgångar.

Copper Securities kommer att erbjuda saker som automatiserad behandling av företagsåtgärder, avvecklingar, påfyllningar och ombalanseringar, och det finns planer på att införa tillämpningar för värdepappersfinansiering, utlåning och betalningar under det kommande året.

Fortsätt läsa

Populära